Dodaj do ulubionych

Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobytu

03.02.13, 20:50
Rozglądając się nad wypoczynkiem gdzieś w północnej części Adriatyku trafiłem w Google Earth na jezioro Garda. Pooglądałem zdjęcia i spodobało mi się! Nawet do tego stopnia, że wstępnie postanowiłem aby podzielić wyjazd na tygodniowy pobyt nad jeziorem, a następnie tydzień nad Adriatykiem.

Jeżeli chodzi o termin to wybieramy się gdzieś od 1 września wraz z dwójką dzieci (1 i 3 lata).

Nad jeziorem znajduje się sporo różnych miejscowości chociaż wydaje mi się, że jeżeli chodzi o wrażenia (najładniejsze widoki, plaże) to Ria del Garda, Linfano, Torbole - czyli północ jeziora.

W związku z wyjazdem mam kilka pytań:

1) czy to dobry wybór - macie jakieś lepsze propozycje?
2) będąc w tym rejonie - co warto zobaczyć (oczywiście musimy wziąć pod uwagę małe dzieci, które nas ograniczają - np. jeżeli chodzi o jakieś turystyczne szlaki górskie)?
3) jak z temperaturą powietrza, a przede wszystkim wody - nadaje się ona do kąpieli w tym okresie?
4) czy może ktoś polecić jakieś przyzwoite kwatery (to co wyszukuję, zwłaszcza blisko jeziora, niestety drogo)?
5) dużo osób wybiera chyba Sirmione - lepsza okolica?
6) z tego co widzę kursuje chyba jakiś prom po jeziorze - by zobaczyć okoliczne góry - wato się wybrać? On płynie przez całe jezioro?
7) trasy widokowe (samochodem) - przejazd samochodem wokół jeziora - warto, ma to sens?

Dziękuję za wszelkie wiadomości i informacje.
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 03.02.13, 23:06
      O Gardzi mógłbym pisać bardzo dużo - dlatego tylko kilka uwag, może jutro Ci jeszcze coś dopiszę.

Północna część jeziora jest przepiękna, zdecydowanie ładniejsza niż południe. Ale też chłodniejsza. Polecam ośrodek Oasi w Limone (ma go w swojej ofercie Neckermann). Daleko od jeziora (ok. 20-30 minut spacerem, wózkiem da się przejachać), ale ośrodek ma mały basen, przepiękny widok na jeziora, mały plac zabaw i jest niedrogi.

Okolice Sirmione (południe) to zupełnie inna bajka. Płasko, więcej ludzi, cieplnej, cieplejsza woda, ale nie te widoki co na północy. Północ (właśnie okolice Rivy i Limone) to wg mnie jedno z najpiękniejszych miejsc w Europie, południe - tam jest po prostu ładnie.

Szlaki turystyczne są piękne. Warto np. wyjechać kolejką na Monte Baldo i tam się przespacerować. O dłuższe wycieczki będzie Wam raczej z dziećmi trudno - góry są piekielnie strome - ale kilka łatwych szlaków by się znalazło - np. wzniesienie nad Rivą (chyba Monte Brione, o ile dobrze pamiętam).

• ma.ci.ej Re: Jezioro Garda- cd. 04.02.13, 08:52
      Przejazd dookoła jeziora to dość długa wycieczka - czy warto to zależy od te go, gdzie będziecie mieszkać. Mieszkając na północy raczej radziłbym wycieczki zachodnim brzegiem do Toskalono i Salo (przez Tremonise, Pieve) i wschodnim brzegiem przez Malcesine do Torri del Benaco (stamtąd ewentualni jeszcze dalej w góry do Madonna Della Corona). Wszystkie te wycieczki polecam pod warunkiem, że Wasze dzieci dobrze znoszą jazdę po bardzo krętych drogach).
      Statkiem nie pływałem, więc się nie wypowiem (ale wiem że pływa po jeziorze).
    • itm.an Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 04.02.13, 09:00
      Myślę że chyba lepszym wyborem będzie wybór zakwaterowania w południowej częsci jeziora ,zwłaszcza z dziecmi ,dobra baza wypoczynkowa i wypadowa na wycieczki.Co do zakwaterowania to możesz spróbować znależć cos na kempingach których jest trochę'.
    • giovanna09 Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 04.02.13, 09:10
      Dzien dobry, myśle, ze fajny wybór. Garda to piękne miejsce. Faktycznie bardziej malownicze na północy ale tez troszkę chłodnejsza woda bo głębiej. Ww wrzesniu jest na ogol ladnie i cieplo mysle, ze woda bedzie nadal ok 22/23 stopni. Poludnie jest cieplejsze ( plyciej) a stad Sarca ( główny imisariusz) zapełnia jezioro, poza tym piękne góry. Atrakcja jest kolejka górska która wjeżdża na 2000 m nad Malcesine na Monte Baldo www. funiviedelbaldo.it poza tym szlaki na Baldo sa piękne:) w okolicach ( wschodnie wybrzeże) Lazise dla dzieciaków i nie tylko Aquapark Caneva World i Gardaland oraz Movieland i Safari Parco Natura Viva. Miasteczka na wschodnim wybrzeżu sa bardzo urokliwe, malutkie, kamienną architektura, zamczyska np w Malcesine i Sirmione lub ich ruiny choćby w Lazise. Garda i Bardolino tez bardzo ladne a wctym ostatnim chyba wlasnie na poczatku wrzesnia jest festiwal wina:).Z plazami gorzej choć woda boska. Wąskie i tak miedzy ulica a brzegiem jeziora. Z wyjątkiem Punta San Vigilio, płatna, ale fajna trawiasta i na uboczu, całkiem spora to za Garda jadąc na północ. Jest tez dzika kiedyś hipisowska Baia Delle Sirene zaraz obok, ale chcieli ja zamknąć:( No i oczywiście problem z parkingiem. Lepiej chyba mieć locum z nielegalnym dostępem do plazy. Hotele generalnie sa drogie zwłaszcza w Sirmione gdzie źródła siarczane i spa. Dgyby znudziło sie jezioro to koniecznie do Werony na pól dnia, Werona jest przepiękna. A zachodni brzeg jeziora ma inny już charakter, sporo jest hotelikow i domków już na pewnej wysokości, wtedy trzeba dojeżdżać na plaże za to np Baia del Vento jest fajna to koło San Felice przy Salo'. Aha.. wszędzie kamienne plaze chyba ze trawa tu i ówdzie. Limone bardzo ładne i Riva tez, ale ja wole takie perełki jak na wschodzie. Wodospad Varone ilsorrisodeimieibambini.blogspot.com/2010/09/gita-al-parco-grotta-cascata-varone.html?m=1 lub www. cascate-varone. com 3 km od Rivy. Statków po Gardzie pływa huk;) Od miejscowości do miejscowości, pionowo, poziomów, zygzakiem, szybciej i wolniej. Fajne rejsy:) www.navigarda.it. Poza tym mozna sobie ponurkowac, popływać na desce, atrakcji jest sporo. Campingi przystepne. Ja mówiłam ceny hoteli czasem odstraszają. Dużo ludzi wynajmuje domki od prywatnych właścicieli, czasem to w takich kompleksach małych domków ze wspólnym basenem. Może korzystniej i wygodniej dla rodziny. Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać:)
    • Gość: bajka Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.13, 09:18
      My byliśmy na południu w Peschiera del Garda. Mieszkaliśmy na campingu blisko jeziora. Plaża jest kamienista, bylismy na przełomie maja i czerwca, w jeziorze nie kąpaliśmy się, chyba była za zimna woda. Trudno mi powiedzieć jak jest we wrześniu. Pogoda w maju była bardzo dobra, można było korzystać z basenów na campingu. Z Peschiery można łatwo dostać się pociągiem do Werony (25 km) i statkiem, chyba do każdej miejscowości nad jeziorem, czasami może z przesiadką). My pływaliśmy do Sirimione i do Bardolino ale można i na północ napewno. Niedaleko naszego campingu był Gardaland.
      • silesia77 Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 04.02.13, 19:41
        bajka, możesz coś napisać o campingu del Garda. Będziemy tam na przełomie maja i czerwca z Eurocampem. Czy mobilhome są bardzo blisko siebie usytuowane? Jak oceniasz ich jakość i ogólnie ten camping? Gdzie jest najbliższa plaża z łagodniejszym zejściem? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
        • Gość: bajka Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.13, 20:18
          Ja byłam z Eurocampu ale na campingu Butterfly. Del Garda był chyba obok. Nie mogę nic powiedzieć o rozmieszczeniu mobil-home, bo widziałam tylko bramę z napisem DEL Garda a dalej nie wchodziłam. Obydwa campingi przylegają do promenady, która idzie wzdłuż jeziora w stronę Gardalandu. Plaża jest wąska i kamienista a zejścia są różne i łagodne i bardziej kamieniste. My z plaż nie korzystaliśmy, może gdzieś dalej była lepsza. Ocenić mogę tylko mój camping. My byliśmy bardzo zadowoleni, było czysto i wygodnie.
    • orka.poznan Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 04.02.13, 14:22
      1. To bardzo dobry wybór, jeśli lubisz góry i ich połączenie z kamienistymi/żwirowymi plażami.
      2. Może w wyborze pomoże Ci moja fotorelacja z naszych pobytów w różnych miejscach nad Gardą:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118924705,119280367.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,128781878,130194605.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,138758099,139497911.html?wv.x=1
      Posty podane i kolejne.
      Mój nr 1 to Limone, tarasy grozy w Pieve i wąska droga do nich (Via Benaco), a kolejne miejsca na podium zajmują Sirmione, Malcesine i Madonna della Corona, choć to sanktuarium nie leży nad Gardą.
      3. Raz byliśmy na początku września - upał nie do zniesienia - ponad 30 st., ale to zależy, jak się trafi. Temp. wody - znośna ;)
      4. Kwater nie polecę, bo jeździmy do domków Eurocampu.
      5. Lepsza okolica? Nie sądzę, nudniejsza widokowo na pewno. Ale masz blisko do wszelkiej maści parków rozrywki - 3-latek już trochę skorzysta. My zaczynaliśmy właśnie z 3.5 letnią córką od Gardalandu - była zachwycona :)
      6. Promy kursują codziennie, tu masz rozkład:
      www.navlaghi.it/eng/g_illago.html
      Można płynąć również z samochodem, na naszych zdjęciach znajdziesz szczegóły. Z Toscolano-Maderno do Torri del Benaco (i odwrotnie) oraz z Limone do Malcesine.
      Promy pasażerskie pływają na różnych liniach - nie ma jednej trasy, np. wokół jeziora. Warto podpłynąć jakieś 3-4 stacje - jako alternatywa do wycieczek samochodowych.
      7. To zależy od miejsca pobytu. Generalnie droga wzdłuż jeziora wiedzie od Salo, przez Rivę, Torbole, Malcesine, aż do Peschiery. Na południu nie ma drogi wzdłuż jeziora, nawet dla rowerzystów.
      Warto wjechać na Via Benaco, spod Campione do Tremosine, wrażenia niezapomniane...To lepsza trasa widokowa, niż wokół jeziora :)

Jeśli coś Ci się jeszcze nasunie, pytaj, postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości.
      Pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt IP: *.pool.mediaWays.net 10.03.13, 13:58
        Hej

wybieram sie na przelomie maja i czerwca nad jezioro Garda. Na stronie www.navlaghi.it/eng/g_illago.html nie ma informacji o cenach. nie widzialam tez zeby mozna bylo bukowac bilety online. Czy orientujesz sie , cyz jest to mozliwe? Chcialabym taki bilet jako prezent urodzinowy podarowac ... juz w przyszlym tygodniu:)

Bede wdzieczna za informacje.

Pozdrawiam
        Ania
        • orka.poznan Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 10.03.13, 17:09
          www.navigazionelaghi.it/g_download/Tariffe%20Garda%202013%20eng.pdf
          Cennik jest, musisz wpisać poszczególne stacje, aby otrzymać cenę.
          Nie mam pojęcia, czy można bukować bilety, nie korzystaliśmy.
        • giovanna09 Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 10.03.13, 17:53
          Na tych ich stronach faktycznie mozna sobe wlosy z glowy rwac:/ tutaj mozna sobie wbic miejsce skad wyplywasz i dakad doplywasz i wyskoczy cena w jedna strone www.navlaghi.it/ita/g_tariffe.asp . Zrobilam to na pròbe na odcinku najdluzszym i bezposrednio z/do Peschiera - Riva(pld-pln) i kosztuje cos k/o 15,80 € chyba. Cena jednak zalezy od rodzaju lodzi, doliczaja 4 € za szybszy transport. Licz sie z tym ze to jednak zabiera sporo czasy, zeby tak sobie plywac po jeziorze wiec trzeba to dopasowac do czasu jaki macie do dyspozycji. Na kròtkim odcinku np Sirmione - Garda z przystankami, bardzo przyjemna wycieczka, malownicza mysle, ze zamkniecie sie w 10 € od osoby w obie strony.
          • orka.poznan Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 11.03.13, 08:46
            Jeszcze jedno: opłatę pobierają za każdy "przejazd", nie ma biletów łączonych. Nie ma też zniżek przy zakupie biletów tam i z powrotem :(
      • Gość: beata Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.13, 23:33
        Ny korzystalismy z campingu Buterfly w Paschiera del Garda przez biuro poznanskitravel.Cena w wrześniu 32 euro za domek 4 osobowy.W tym okresie nocujesz 7 dni płacisz za 5.
    • giovanna09 Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 04.02.13, 15:07
      Jaki macie budżet? Jesli mozna zapytać:/ jestem na miejscu, może coś podpowiem, ale muszę wiedzieć mniej wiecej. Jest sporo agroturystyki choć nie nad samym jeziorem raczej wsród winnic. Poza tym choć sentyment mam do Gardy to małe jeziora w regionie Trydentu tez sa cudne, takie oczka jak Tenno np, malutkie cisza mniej atrakcji i taniej a standard nieco lepszy bo tak już w tych regionach Wloch jest, ze kazdy region ma wlasne kryteria i wymogi. Innymi słowy gwiazdka gwiazdce nie równa;) Aha do Gardalandu dzieci poniżej 100 cm wzrostu wchodzą gratis. Niestety mama i tata zapłacą ok 30€ na głowę:(
    • krk-michal Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 17.02.13, 20:36
      Witam,

Dziękuję wszystkim za cenne informacje. Ostatnie ponad 2 tygodnie musiałem spędzić na wyborze i zakupie samochodu stąd moje milczenie. Dużo informacji od Was uzyskałem, będę miał jeszcze pytania ale na razie muszę ogarnąć to co napisaliście mi i wszystko jakoś sobie zaplanować/ułożyć.
    • catew Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt 27.02.13, 12:18
      w zeszlym roku bylam na poludniu Gardy bo to lepsza baza aby wyruszyc gdzies dalej - Werona, Wenezja, Mediolan itp, ale z tak malymi dziecmi to zalezy
      - Relais Sant'Emiliano Conference & Leisure -miejsce na poludniu nad brzegiem jeziora, ktore tam jest kamieniste, wiec dla mnie to nie plaza, lezakowalo sie w ogrodzei hotelowym przylegajacym do brzegu
      - dla dzieci jest Gardaland i mozna kupic bilety wstepu po godz. 18tej bo ile da sie wytrzymac w takim miejscu :)
      - wkolo jeziora trasy potrafia byc bardzo krete i czasem nawet mnie mulilo podczas jazdy autem,a nie mam sklonnosci do lokomocyjnych mdlosci
      - woda w jeziorze bedzie pewnie na poczatku wrzesnia ok, ale dno podobnie jak plaza jest kamienista, woda metna i trzeba przy brzegu uwazac bo latwo sie wywalic jesli chodzi o dzieci i w ogole niewiele widzialalam osob plywajacych/kapiacych sie w jeziorze, dodaje ponownie, ze to na poludniu, nie wiem jak na polnocy niestety

Wrzesien to super pora na wyjazd tam, juz zazdroszcze:)

• Gość: Magdalena Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt IP: *.173.30.172.tesatnet.pl 02.03.13, 15:20
      Południowo wschodnie wybrzeże jeziora to pas bardzo dużych, przyzwoitych campingów. Na każdym znajdują sie bungalowy do wynajęcia, czyste sanitariaty, baseny-alternatywa dla jeziora. Zjechaliśmy trochę Italię, podróżując po niej od ośmiu lat i campingi nad Gardą uważam za najprzyzwoitsze. We wrześniu będzie tanio. Poza tym blisko do Verony, mojego ukochanego miasta.
      W okolicy Gardaland, ale chyba nie dla rodzinki z małymi dziećmi. Gdy my tam byliśmy, moja córka miała 7 lat i do części atrakcji jej wtedy nie wpuszczono. Przyznam, że nie lubię tego typu rozrywek i wybrałam się tam tylko ze względu na moją rodzinę. O dziwo kilka rzeczy mnie miło zaskoczyło. Bezwzględnie trzeba się tam wybrać od samego rana i koniecznie na cały dzień. W lipcu były olbrzymie kolejki. Okazało się, że bawili się tam głównie dorośli Włosi.
      Koszty wejścia 3 osobowej rodziny to kilkaset złotych. Może 100 na osobę? Nie pamiętam dokładnie.
    • Gość: marcin Re: Jezioro Garda - kilka pytań dotyczącego pobyt IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.13, 08:28
      Gadra to bardzo dobry wybór, byłem tam 2x,objechalem cale jezioro wokól i dla mnie najładniej jest w Rivie.Mimo ze woda troche chlodniejsza widoki niesamowite. podróz autem wokół jeziora jest rewelacyjna , krecono tam która z czesci Bonda wiec to juz moze byc rekomendacja, Okolice gadry to mekka sportów extremalnych polecam kanioning, tanio nie jest ,ale na pewno nie pozalujesz, tozne stopnie trudnosci, tras tez dla rodzin, ja blem z moja dziewczyna teraz juz z zona , i mam nadz kiedys tam wróce.
      Bardzo polecam generalnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka