krk-michal
03.02.13, 20:50
Rozglądając się nad wypoczynkiem gdzieś w północnej części Adriatyku trafiłem w Google Earth na jezioro Garda. Pooglądałem zdjęcia i spodobało mi się! Nawet do tego stopnia, że wstępnie postanowiłem aby podzielić wyjazd na tygodniowy pobyt nad jeziorem, a następnie tydzień nad Adriatykiem.
Jeżeli chodzi o termin to wybieramy się gdzieś od 1 września wraz z dwójką dzieci (1 i 3 lata).
Nad jeziorem znajduje się sporo różnych miejscowości chociaż wydaje mi się, że jeżeli chodzi o wrażenia (najładniejsze widoki, plaże) to Ria del Garda, Linfano, Torbole - czyli północ jeziora.
W związku z wyjazdem mam kilka pytań:
1) czy to dobry wybór - macie jakieś lepsze propozycje?
2) będąc w tym rejonie - co warto zobaczyć (oczywiście musimy wziąć pod uwagę małe dzieci, które nas ograniczają - np. jeżeli chodzi o jakieś turystyczne szlaki górskie)?
3) jak z temperaturą powietrza, a przede wszystkim wody - nadaje się ona do kąpieli w tym okresie?
4) czy może ktoś polecić jakieś przyzwoite kwatery (to co wyszukuję, zwłaszcza blisko jeziora, niestety drogo)?
5) dużo osób wybiera chyba Sirmione - lepsza okolica?
6) z tego co widzę kursuje chyba jakiś prom po jeziorze - by zobaczyć okoliczne góry - wato się wybrać? On płynie przez całe jezioro?
7) trasy widokowe (samochodem) - przejazd samochodem wokół jeziora - warto, ma to sens?
Dziękuję za wszelkie wiadomości i informacje.