Dodaj do ulubionych

Wyjazd do Wloch autem

07.04.13, 00:51
Witam wszystkich
Jako ze pierwszy raz jade swoim samochodem w ta strone chcialbym was zapytac/poradzic sie na co zwraca uwage aby wyjazd nie okazal sie przykrym wspomnieniem :)
Zamierzam podrozowac przez Czechy Austrie i Wlochy do miejscowosci Caorle.
I mam pytanie do osob ktore jechaly ta droga czy na granicy Austria/ Wlochy droga A23 jest bramka obslugiwana przez pracownika czy automat ?? A dlaczego pytam ? Gdyz zastanawiam sie jak wyglada sprawa z pobraniem bloczka na autostrade. Jesli bedzie automat to w jaki sposob mam wybrac ze jade auten do 3,5t osobowym ?? Bo wiem ze sa rozne klasyfikacje samochod ?? Gdyz zjezdzajac w miescowosci San Stino Di Livenza jest bramka samoobsługowa tak wychodzi z google maps. Kolejna sprawa to automaty jakie nominaly przyjmuja ? tylko banknoty czy monety takze ? oraz czy na kazdej bramce jest mozliwosc placenia gotowka gdyz taka opcje tylko zakladam ??
I na koniec pytanie czy warto jechac A4 do San Stino Di Livenza czy zjechac w Palmanova i reszte drogi pokonac bocznymi drogami podziwiajac widoki ??
Z gory dzieki za pomoc i opinie.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 07:56
      Nie ma podstaw do obaw,
      podjeżdżasz, naciskasz guzik, dostajesz bloczek.
      Zjeżdżasz, zawsze jest kilka bramek i zawsze są w nich pracownicy, płaci się gotówką lub kartą
    • Gość: vvv Re: Wyjazd do Wloch autem IP: *.ists.pl 07.04.13, 08:20
      adresik84 napisał(a):

> Witam wszystkich
      > I mam pytanie do osob ktore jechaly ta droga czy na granicy Austria/ Wlochy dro
      > ga A23 jest bramka obslugiwana przez pracownika czy automat ?? A dlaczego pytam
      > ? Gdyz zastanawiam sie jak wyglada sprawa z pobraniem bloczka na autostrade. J
      > esli bedzie automat to w jaki sposob mam wybrac ze jade auten do 3,5t osobowym
      > ?? Bo wiem ze sa rozne klasyfikacje samochod ??

System sam cię rozpozna.

> Gdyz zjezdzajac w miescowosci S
      > an Stino Di Livenza jest bramka samoobsługowa tak wychodzi z google maps.

Wg autostrade.it na tym zjeździe można zapłacić kartą bankomatową autostrade.it/autostrade/popupStazione.do?stz=3785&casello_mappa=yes

Wygląda na to, ze wcześniejszy zjazd, w Portoguaro jest przez bramkę z obsługą.

> I na koniec pytanie czy warto jechac A4 do San Stino Di Livenza czy zjechac w P
      > almanova i reszte drogi pokonac bocznymi drogami podziwiajac widoki ??

Tam jest generalnie płasko, tereny rolnicze, więc jakiś oszłamiających widoków nie ma ale jak nie będziesz zmęczony poprzednią drogą i czas nie będzie Was gonił to dlaczego nie, zawsze to coś nowego :)
      • adresik84 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 10:57

>
        > Wg autostrade.it na tym zjeździe można zapłacić kartą bankomatową autostrade.it/autostrade/popupStazione.do?stz=3785&casello_mappa=yes
        >
        ale gotowka rowniez ?? bo tylko ta wersja mi odpowiada.

• Gość: vvv Re: Wyjazd do Wloch autem IP: *.ists.pl 07.04.13, 11:06
          Contante, contanti = gotówka
          • adresik84 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 11:08
            jest jeszcze cos co powinienem wiedziec odnosnie Wloch ?? Moze jakies specyficzny przepis drogowy ?? Albo cos innego ?:)
            • vojager29 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 11:20
              Nie wiem czy to akurat jest specyficzne dla Wloch ale pamietaj, na utostradzie jezdzimy zawsze prawym pasem o czym rodacy chetnie zapominaja.
              • adresik84 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 11:25
                jak dobrze wyczytalem 3 pasy to 150
                a 2 pasy 130 zgadza sie ??

Jakies wyposazenie specjalne trzeba miec ?? Poza apteczka i gasnica ???

A i gdzies czytalem ze najwiekszy nominal na bramkach przyjmowany przez automat to 20e prawda ??
                • Gość: vvv Re: Wyjazd do Wloch autem IP: *.ists.pl 07.04.13, 12:10
                  Jeżeli znaki nie wskazują inaczej to na autostradzie Vmax 130, a gdy pada deszcz to 110 km/h.
                • adresik84 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 20:09
                  a jak jest z tymi nominalami na bramkach ??
                  • Gość: vvv Re: Wyjazd do Wloch autem IP: *.ists.pl 07.04.13, 21:14
                    www.autostradetech.it/en/solutions/charging/self-service-collection-with-automatic-toll-booths.html
            • wislok1 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 22:00
              Na autostradach jeżdżą jak wariaci, tak jak w Polsce,
              nioebezpieczne wyprzedzanie jest normą, szczególnie kierowców tirów,
              przestrzegają tylko ograniczeń prędkości
      • wislok1 Re: Wyjazd do Wloch autem 07.04.13, 21:58
        Na każdej bramce autostradowej MUSI być żywy pracownik obsługi.
        W razie jakichkolwiek kłopotów po prostu go wzywasz.
        Z tego, co zaobserwowałem, to 80% płaci gotówką i nigdy nie widziałem przypadku, żeby były tylko automaty.
        Patrz się, gdzie wjeżdżają auta przed tobą, bramki to najmniejszy problem
        • rekrut1 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 10:27
          Mylisz się, przy zjeździe do San Rem jest tylko automat . Pomyliłem bramki i wjechałem na "wjazd dla miejscowych" (tylko abonament). Na szczęście jest przycisk "kredytowy" po jego naciśnięciu dostajesz bilet który można zapłacić np. w innym miejscu przy zjeździe.
          • andriamo Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 13:32
            To prawda są czasem tylko automaty, a zresztą nawet jak będzie pracownik to bez znajomości włoskiego może być trudno się dogadać ;)

Co do kwestii samej trasy - nie lepiej przez Niemcy jechać?
            • ma.ci.ej Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 16:17
              Do Caorle przez Niemcy ? Po co ? Może z Poznania albo Szczecina to tak, ale z innych miast nie ma sensu. Raz że dalej, dwa że Brenner to często wąskie gardło no i jeszcze obwodnica Monachium.
              A przez Czechy i Austrię jedzie się naprawdę dobrze. No i u nas A1 też do samej granicy (tylko słynny most w Mszanie trzeba objechać).
          • wislok1 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 16:20
            Ciekawe, wierzę, ale ja zawsze miałem szczęście trafić na żywych ludzi.
            Poza tym w automatach jest przycisk po to, żeby wezwać obsługę
            • adresik84 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 19:39
              jak by ktos mogl wejsc i opisac moje strzalki. A najlepiej to krok po kroku :)
              img832.imageshack.us/img832/5751/bramkau.jpg
              Draze ten temat bo niechce sie wkurzac na bramkach i dodaykowo blokowac i wkurzac innych. Po wlosku sie nie dogadam wiec wzywanie obslugi nic mi nie da.

W moim przypadku wyprawa przez Niemcy jest nie oplacalna. Za daleko wychodzi. Z moich stron to Cieszyn Czechy, Austria wychodzi najlepiej.
              • adresik84 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 19:53
                a na wjazdowej mam grzybka naciskac ? czy ten maly kwadratowy ??
                img849.imageshack.us/img849/3434/bramka1m.jpg
                • elde23 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 21:25
                  Wprawdzie dawno tam nie byłem, ale pewno niewiele się zmieniło i tak:
                  -podjeżdżając do bramek wybieraj te, nad którymi pali się zielone światło
                  -nad każdą bramką jest plansza z symbolami, np człowieczek wyglądający przez okno, czyli jest kasjer, albo rysunek banknotu i monet, albo prostokąt Visa, mogą być wszystkie, albo niektóre
                  -nie podjeżdżaj do pustego przejazdu z napisem ....pass/nie pamiętam całego słowa/ bo tam jadą ci, co płacą elektronicznym nadajnikiem
                  -aby pobrać bilet naciskaj duży czerwony/patrz, co robią tubylcy przejeżdżający przed tobą/
                  -jak zjeżdżasz, podaj bilet kasjerowi, za moment na wysokości oczu wyświetli się kwota
                  -podaj banknot, weź resztę, szlaban się podniesie, i w drogę.
                  To pierwszy raz stresuje, potem to rutyna, no i pamiętaj, aby nie zgubić biletu, bo zapłacisz za cały odcinek, nawet, jeśli jechałeś kawałek. Pamiętaj też, aby tankować w Austrii, i to do pełna, różnica jest spora. W Austrii pilnuj skrupulatnie ograniczeń prędkości, bo to kosztuje, za to we Włoszech patrz, co robią tubylcy, a oni gnają, jakby ich wszyscy diabli gonili. Nie zjeżdżaj na boczne drogi, to strata czasu i przepał przy jeździe na niskich biegach. Bez przerwy też trzeba zwalniać w miasteczkach, bo Włosi chodzą po ulicach, jak krowy w Parzęczewie.
                  Tyle pamiętam, to mogło się zmienić, jeśli tak, to zaraz jakiś mądrala mi wytknie, że się "nie znam". Miłej podróży.
                  • ma.ci.ej Re: Wyjazd do Wloch autem 09.04.13, 09:39
                    > Tyle pamiętam, to mogło się zmienić, jeśli tak, to zaraz jakiś mądrala mi wytkn
                    > ie, że się "nie znam". Miłej podróży.

Dobrze pamiętasz, ale jeszcze kilka rzeczy dorzucę.
                    Co do cen paliwa różnice są bardzo duże między Austrią a Włochami, a dodatkowo w Austrii są bardzo duże różnice między stacjami na autostradach i poza nimi. I tak
                    - Austria poza autostradą ok. 1,40- 1,43 (Pb95)
                    - Austria na autostradzie ok. 1,58-1,60
                    - Włochy około 1,90-2,00
                    (ceny z Austrii aktualne, ceny z Włoch z ubiegłego roku).

Na ogół gdy wjeżdżasz do bramki po bilet, to bilet już czeka na Ciebie - wtedy wystarczy go wziąć. Najwygodniej jest płacić za autostrady jednak kartą w automatach oznaczonych kolorem niebieskim. Podjeżdżasz, wkładasz bilet, pojawia się się kwota, wkładasz kartę płatniczą i koniec. Na naprawdę dziesiątki płatności jakie dokonałem zawsze to działało bez zarzutu, tylko jeden raz miałem jakiś problem - wtedy dostałem bilet kredytowy z terminem płatności 14 dni.

Jeśli masz czas, możesz z Udine zjechać z autostrady na SS13 na Portogruaro i potem Caorle (albo Rivignano i Latisanę). Jedziesz wtedy przez urocze miasteczki rejonu Frulli, ale o ile na autostradzie możesz założyć przeciętną 100-120 km/h, to zjeżdżając z autostrady najwyżej 50-60 km/h. Do, że tam jest płasko, wcale nie znaczy, że nie jest pięknie.
                • wislok1 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 23:00
                  Przy małym jest coś napisane,
                  guziczki mogą być różne, bo chyba nie ma jednego wzoru automatów.
                  Ja jak ma dwu guziki to wyboru, to mam o jeden za dużo,
                  kojarzę, że czerwony, ale jak naciśniesz źle, to nic się nie stanie.
                  Zawsze się patrz, co robi facet w aucie przed tobą.
                  W ostateczności po prostu poproś o pomoc kogoś w aucie za tobą.
                  Nie zlinczują
              • wislok1 Re: Wyjazd do Wloch autem 08.04.13, 22:52
                Punkty 1,2,3 prawidłowo.

4 po prostu nie kojarzę.
                5 to zwrot monet

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka