Dodaj do ulubionych

Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 tyg?

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 13:54
Starczy nam 4000 - 4500 zł na 2 osoby (podróż samochodem) jak weźmiemy
prowiant na 2 tygodnie? Mamy zamiar spać pod namiotem i trochę pojeździć
północnych Włoszech, trochę wypoczywać na plaży - najdłużej chcemy zostać w
Wenecji.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kohol Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 IP: *.crowley.pl 03.08.04, 14:13
      My planujemy podobnie - 3 osoby, samochód, namiot, żywność głównie własna (nie
      licząc pieczywa, warzyw, owoców i napojów), 2-tygodniowa objazdówka - ok. 5.000
      zł. Mamy nadzieję, że to nam starczy i że dużo zobaczymy :) Jeszcze mamy parę
      spraw do załatwienia - przegląd samochodu, druczek na ubezpieczenie zdrowotne i
      kamizelka - ale mapa, przewodnik i chęci już są :)
      • Gość: gościak Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 IP: *.ketrzyn.sdi.tpnet.pl 03.08.04, 14:16
        powinno starczyc bez szalenstw, pole namiotowe za 2 osoby + sam. ok 15 euro
        doba tak na sycyli jest ale kolo wenecji to nie wiem i kwestia autostrad i
        paliwa jezli bez gazu to 1000 km ok. 100 euro :)
    • Gość: M Najlepiej policzyć samemu... IP: *.chello.pl 03.08.04, 16:54
      W skromnym wydanie starczy, ale najlepiej przecież policzyć samemu. Przecież to
      Wy a nie my wiecie jaki macie samochód, ile spala w trasie, jaka to będzie
      trasa itp itd. podliczcie sobie poszczególne odległości, zsumujcie ile mniej
      więcej razem zrobicie kilometrów, w jakich krajach będziecie tankować,
      obliczcie koszt campingów i autistrad, ile wydacie tu na prowiant. Ja mogę
      podać tylko pomocne informacje:

# cena benzyny (95): Czechy ~26 KC, Austria prawie 1 E, Włochy 1,1E
      # opłaty za drogi: Czechy winietka na 10 dni 150 KC, Austra- na 7 dni 7,6E, we
      Włoszech płacisz za tyle ile przejechałaś- np odcinek od Tarviso (granica aust-
      ita) do Wenecji- 10,3E, reszta do obliczenia na www.autostrade.it
      # campingi: Wenecja (camp Marina di Venezia w Punta Sabbioni ~25E/dobę
      <2os+auto+namiot>, we Florencji- 25,5; Pisa 25,2; Mediolan 20E, ogólnie campy
      w dużych miastach turystycznych są droższe, bo nad samym morzem płaciliśmy np
      15E. Są to ceny z września zeszłego roku, pamiętaj że w lipcu i sierpniu płaci
      się za camping więcej. A tak wogóle polecam

www.camping.it/
      tam znajdziesz masę campingów, przy znacznej częsci podane są ceny lub ich
      własne strony.

# wejściówki- przykładowo:

Wenecja:

* Frari- 2E

* Pala d'Oro w Bazylice Św.Marka- 1,5E

* Skarbiec w Bazylice Św.Marka- 2E

* Pałac Dóżów- 5,5E

Florencja:

* Basilica di Santa Maria Novella- 2,5E

* Galeria Uffizi- 8,5E (bilet normalny- 15E, do zniżki wystarczyła zwykła
      polska legitymacja studencka)

* Santa Croce- 4E

Piza:

* wejście na Krzywą Wieżę- 15E

* wejście do Katedry i Baptysterium- ok.3E

# komunikacja: bilet na vaporetto z Punnta Sabioni na Pl.Św.Marka- 3,5E;
      całodzienny na wszystko- 10,5E; Florencja- bilet na 60 min- 1E, Mediolan
      podobnie;

Jak już pisałem najlepiej wszystko policzyś sobie samemu- przede
      wszystkim "sztywne" wydatki- czyli prowiant z Polski, benzyna, opłaty za
      autostrady i campingi. I wtedy wiesz już dokładnie wiesz czy zostaje ci średnio
      dzienni 5, 10 czy 20 Euro. Mam nadzieję, że coś pomogłem.

• Gość: matagonga Re: Najlepiej policzyć samemu... IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 19:32
        dzięki wielkie - informacje bardzo pomocne
        pozdrawiam
      • zuzinkas Re: Najlepiej policzyć samemu... 04.08.04, 08:46
        Drobne sprostowanie ;)
        bilet komunikacji miejskiej w Mediolanie kosztuje 1€ i jest wazny 75 min. Ale
        jak juz np kupisz karnet z 10 biletami to kosztuje 9,20 (jak sie nie myle),
        albo sa tez bilety wazne 24 i 48 godzin.
        Moi znajomi (2 doroslych + dziecko) byli 10 dni w czerwcu. Mieli ok 700 €,
        samochòd na gas, apartament na tydzien do zaplacenia. Na pierwszy tydzien mieli
        jedzenie z Polski potem byli u mnie, ale wystarczylo tez spokojnie wypad w 5-ke
        do restauracji, i wyjezdzajac zaopatrzyli sie jeszcze w ròzne wloskie produkty.
        • monela Re: Najlepiej policzyć samemu... 04.08.04, 16:19
          Jedz do poludniowych Wloch. Tam jest ladniej. Nad morze.
    • martausia Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 04.08.04, 20:45
      Moim zdaniem nie trzeba brać całego prowiantu, tylko zorientować się wcześniej,
      gdzie w okolicach miejsc, gdzie będziecie, są supermarkety COOP. Można tam
      naprawdę tanio zrobić zakupy. (nie biorę pod uwagę mięsa oczywiście). Adresy
      sklepów można sprawdzić na www.coop.it
      • zuzinkas Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 05.08.04, 09:22
        mam byc szczera nie chodze do COOP tylko do Esselungi ale nie sadze zeby bylo
        tanio w poròwnaniu z polskimi cenami (chyba ze sie myle????). moze jak na
        warunki wloskie to bedzie to jeden z tanszych supermerkatòw.
        • vojager29 Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 09.08.04, 09:06
          zuzinkas napisała:

> mam byc szczera nie chodze do COOP tylko do Esselungi ale nie sadze zeby bylo
          > tanio w poròwnaniu z polskimi cenami (chyba ze sie myle????). moze jak n
          > a
          > warunki wloskie to bedzie to jeden z tanszych supermerkatòw.

czy moge, tak osobiscie zapytac, co robisz w Italii, w Mediolanie i jak dlugo
          tam przebywasz - na kiedy zaplanowane jest odsloniecie Duomo i skonczenie
          garazu (chyba sie nie myle) przy La Scali ?
          • zuzinkas Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 23.08.04, 11:40
            mieszkam tu od 7 lat, pracuje
            co do Duomo to nie wiem kiedy odslonia a co do La Scali to wiem ze robia remont
            teatru ale o garazu niestety nic nie slyszalam
    • Gość: Kathrin78 Re: Czy starczy 4-4,5 tyś PLN 2os+sam+namiot na 2 IP: 81.209.213.* 07.08.04, 08:56
      My niestety wydaliśmy więcej, ale nie oszczędzaliśmy na zwiedzaniu.
      Drogie są campingi nad jeziorem Garda - ale naprawdę warto (od 20 do 35 euro za
      auto, namiot i 2 osoby). W Malcesine (nad Gardą) kolejka na Monte Baldo (1760m)
      to koszt ok. 14 za osobę, 15 za osobę z rowerem - koniecznie trzeba się wybrać.
      Wodospad niedaleko Riva del Garda (przed Varona)- 5, Zamek w Malcesine - 5 od
      osoby, Rzym: Termy - 5, Koloseum - 10 za osobobę.
      Statek z Fusina do Wenecji 9 w dwie strony. Napoje gazowane w pobliżu miejsc
      wartych zwiedzania - lepiej sobie podarować - ceny dość duże.
    • Gość: nie starczy NIE IP: 83.238.11.* 23.08.04, 11:53
      Sam przejazd w obie strony to ok 500 zł. (benzyna i opłaty za austostrady).
      I jaka frajda jadąc do Włoch żreć mielonkę i kiełbasę żywiecką oraz zupkę z
      proszku? Ludzie, ludzie... pooszczędzajcie jeszcze...
      • Gość: kohol starczy spokojnie :) IP: *.crowley.pl 30.08.04, 11:00
        Dla mnie frajda :)
        Mielonkę lubię, ale jadam ją raz do roku, własnie na urlopach :)
        Nam starczyło - poszło 5000 na 3 osoby + samochód :)
    • Gość: Kowal Powinna starczeć IP: 80.51.243.* 06.09.04, 19:05
      byłem z żoną (auto, namiot i dwie osoby) w lipcu też w północnych Włoszech (ok.
      Wenecji, jezioro Garda). Łącznie od wyjazdu z Torunia do powrotu zrobiliśmy
      3300 km i tyleż złotówek wydaliśmy. Chcesz szczegóły - rkowalski@interia.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka