Dodaj do ulubionych

Rzym w listopadzie

06.11.13, 00:57
Bardzo proszę o informacje czy aktualnie są kolejki do muzeów watykanskich i bazyliki.rozwazam kupno karty Omnia ze względu na priorytetowe wejścia do w.w.miejsc, ale może w połowie listopada to nie jest konieczne. I jeszcze pytanie o Tivoli-czy czynne jest w niedziele i jak tam dojechać.
Obserwuj wątek
    • pietrzj1 Re: Rzym w listopadzie 06.11.13, 09:01
      > Bardzo proszę o informacje czy aktualnie są kolejki do muzeów watykanskich i ba
      > zyliki.rozwazam kupno karty Omnia ze względu na priorytetowe wejścia do w.w.mie
      > jsc, ale może w połowie listopada to nie jest konieczne. I jeszcze pytanie o Ti
      > voli-czy czynne jest w niedziele i jak tam dojechać.

Pewnie tłoku jak w lato nie będzie, ale i tak sugeruję kupno biletu przez internet. Za parę euro ma się wtedy pewność wejścia w wybranym terminie. To samo dotyczy Koloseum.
      Ja byłem w Rzymie w styczniu, i turystów było zdecydowanie mniej niż w lipcu. Ale kolejki do Koloseum były na jakieś 30-40 minut.
    • milaczek-k1 Re: Rzym w listopadzie 06.11.13, 19:02
      jozefa11 napisała:

> Bardzo proszę o informacje czy aktualnie są kolejki do muzeów watykańskich <
      Tam zawsze są.W zależności od pory roku od 1km do dwóch. Dlatego do muzeów zamawia się rezerwację już w kraju. Dobrze mieć rezerwację np: na godz 11 w poniedziałek, gdyż wtedy inne muzea są najczęściej nieczynne. Rezerwację (+4eu /os.)załatwisz sobie przez Internet np. tu: biglietteriamusei.vatican.va/ ;Ilość sal i eksponatów porażająca, dlatego radzę zwiedzać spokojnie, robiąc sobie przerwy na toaletę, kawę i ew. posiłek .Ceny przystępne. Między godz. 7 a 11 zwiedzasz bazylikę,(Pieta, podziemia, grób JPII) uczestniczysz w jednym z kilku nabożeństw,oglądasz paradę Szwajcarów oraz wjeżdżasz na kopułę windą za ok. 7 euro. Tu masz widok z góry ( przez siatkę) na wnętrze bazyliki. Na tym poziomie także toalety bezpłatne, barek kawowy i przede wszystkim widoki na Rzym. Wyżej trzeba dość krętymi i stromymi schodami ok. 30m Warto.
      Koniecznie zwiedź galerię Borghese . Rezerwacji (+2eu/os) dokonujesz w kraju lub telefoniczne w Rzymie tu: www.galleriaborghese.it/borghese/en/einfo.htm oraz muzeum Kapitolińskie (bez rezerwacji). Trzeba też zwiedzić Rzym barokowy z jego fontannami ,placami oraz bazyliki.(koniecznie św. Pawła i Jana na Lateranie ) Koloseum i zamek św. Anioła oglądać wieczorem i raczej z zewnątrz. Zaoszczędzony czas przeznaczyć na zwiedzanie innych wspaniałości Rymu.
      >I jeszcze pytanie o Tivoli-czy czynne jest w niedziele i jak tam dojechać.<
      Nie rozumiem ?!Próbowałaś zamknąć na niedzielę 50tys. miasto!? Informacje np. tu : www.rzym.it/przewodnik/okolice-rzymu/tivoli/ Chyba ,że chodzi tobie o pizzerię Tivoli?:)
      Miłego zwiedzania Milaczek-k1

• Gość: Ania Re: Rzym w listopadzie IP: 217.6.44.* 08.11.13, 10:28
        www.rzym.it/transport/karta-turystyczna-roma-pass/ Przemyśl tez zakup karty Romapass, wtedy najdroższe atrakcje tj koloseum będziesz miał gratis(bez kolejki) wiem że to 30 € ale jak podliczysz transport i wstępy to pewnie wyjdzie podobnie, a czas zaoszczędzony na pewno. Mi się bardzo przydała , jeżdziłam metrem do woli przez 3 dni co dało mi mozliwość zwiedzenia większej ilości miejsc , a pozostałę oczywiście najlepiej pieszo.
    • Gość: gosc z Rzymu Re: Rzym w listopadzie IP: 188.95.23.* 09.11.13, 11:54
      Najlepszy okres na Muzea bez kolejek to wlasnie Listopad,do polowy Grudnia,Styczen,Luty i do Polowy Marca . Noclegi tez w tych miesiacach sa Tansze i Bilety Lotnicze.

Dojazd do Tivoli: Metrem "B" do Rebibbia i stad Autobus Cotral do Tivoli.
      • Gość: rzym Re: Rzym w listopadzie IP: *.57-82-r.retail.telecomitalia.it 13.11.13, 08:16
        Duze opady i malo chetnych, wiec i ceny nizsze. Aktualnie ogloszono stan alarmowy na Tybrze.
    • Gość: Aga Re: Rzym w listopadzie IP: *.agora.pl 14.11.13, 12:14
      Byłam w Rzymie teraz 25.10, ludzi pod Fontanną do Trevi jak w lipcu.
      • Gość: Aga Re: Rzym w listopadzie IP: *.agora.pl 14.11.13, 12:16
        Sorry, nie odp. na pytanie: w Watykanie też były gigantyczne kolejki, ale nieporównywalne z lipcem, myślę, że warto.
        • jozefa11 Re: Rzym w listopadzie 19.11.13, 11:04
          Dzięki wszystkie rady były pomocne, teraz ja przekazuję aktualne informacje-pogoda była dobra, temperatura w dzień 20 stopni, a rano i w nocy11-13, Tybr bardzo wezbrany, bulwary nadrzeczne częściowo zalane, kolejki zdecydowanie mniejsze do Colosseum i Muzeów Watykańskich, do Bazyliki duża kolejka z uwagi na kontrole, inne muzea raczej bez kolejek.
    • Gość: gosc Re: Rzym w listopadzie IP: *.opole.hypnet.pl 22.11.13, 11:35
      W Rzymie zawsze są tlumy, więc lepiej robić rezerwacje biletów on-line, wtedy wchodzi się bez kolejki. Koloseum jest w remoncie, do Tivoli (park Hipolita dEste i willa Hadriana) można wejść w niedzielę. Najlepiej śledzić oficjalne strony miejsc, które chce się zobaczyć.
      Pozdrawiam Beata Zaremba- Żarski
      fotograf i pilot wycieczek,przewodnik po Rzymie
      bezar@op.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka