Dodaj do ulubionych

Pytanie do radioaktywnego- Roseto d.Abruzzi

IP: *.chello.pl 11.08.04, 15:21
Witam. Przeglądając forum wygrzebałem wątek w którym piszesz że byłeś kilka
razy w Roseto degli Abruzzi- stąd moje pytania. Planuje właśnie swój
wrześniowy wyjazd no i wychodzi ze jeśli chodzi o kilka dni samego
leniuchowania to gdzieś właśnie w tamtych okolicach. Właściwie jestem już
nawet zdecydowany na Roseto- jedna rzecz mnie tylko odstrasza- z tego co
patrzę po różnych stronach (np tu
www.camping.it/english/abruzzo/eurcamping/dovesiamo.asp ) to same
plaże- wszystko wygląda pięknie tylko jakieś takie wąziutkie się wydają,
zupełnie inaczej niż w okolicznych miejscowościach np Giulianovie. Czy
wszystkie plaże w Roseto są rzeczywiście tak wąskie, czy prócz własnej
campingowej są jakieś inne bezpłatne? A jakbyś napisał kilka słów o samym
Roseto i może campingu na którym byłeś byłbym jeszcze bardziej wdzięczny. A
może jednak lepiej wyskoczyć na Gargano?
Przepraszam że tak osobiście fatyguję, ale na całym forum znalazłem tylko
jeden- Twój- post w którym jest coś o R.d.A. Z góry dzięki, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Pytanie do radioaktywnego- Roseto d.Abruzzi 11.08.04, 18:36
      Tak, to prawda, od okolo 10 lat staram sie co roku wpadac do mojego ulubionego
      Roseto. Miasto ma swoisty klimat, ladna okolice do zwiedzania i widok z plazy na
      najwyzsze szczty Wloch Gran Sasso.
      W samym Roseto plaze sa bardzo szerokie, sadze, ze nawet 100 m, zas kemping z
      ktorego ja korzystam o nazwie "Arcobaleno" oraz znajdujacy sie obok
      "Eurocamping" maja plaze waskie. Sa one oddalone od centrum o okolo kilometr.
      Urok Arcobaleno polega na spokoju, czystosci, tym samym skladzie wlochow,
      francuzow, holendrow, ktorzy przyjezdzaja tam od lat. Cena za dobe jest rowniez
      nie do przebicia tzn. dwie osoby, samochod i namiot wynosi okolo 13 euro - co
      jest mniej wiecej o polowe taniej niz obok w Eurocamingu. Bezplatne plaze ciagna
      sie tam wzdluz calego wybrzeza- od miasta do kempingow, nie ma zadnych ograniczen.
      Z Roseto mozna robic wycieczki samochodowe do Gran Sasso, Montepagano lub Atri.
      Oba campingi masz na kolorowym zdjeciu w linku, ktory podales. Eurocamping to
      ten z basenem, a Arcobaleno jest obok ukryty pod gestymi drzewami ( co tez jest
      zaleta).
      Na Gargano bylem kilkakrotnie, w Vieste. Sa tam szerokie ladne plaze z
      kempingami polozonymi wzdluz nich lub wrecz na samej plazy.
      Nie wiem co Ci doradzic. Ja jezdze do Roseto bo dobrze sie tam czuje, ale jesli
      chcesz super widokow, niekoniecznie tanio, i jestes w stanie tolerowac wieksza
      ilosc turystow to polecam Vieste i kemping "Adriatico"- polozony okolo 2 km od
      miasta znajdujacego sie na wapiennym, wysokim klifie. Kemping znajduje sie na
      bardzo szerokiej plazy, mozna znalezc cien do rozbicia namiotu, a cena byla
      konkurencyjna w stosunku do innych obok.
      www.viesteonline.it/campingadriatico/
      Samo Gargano jest rowniez warte wycieczek. Jedyna jego wada to oddalenie. Jesli
      tam sie wybierzesz proponuje zrobic sobie przerwe jednodniowa w Wenecji,
      zwiedzic ja, a pozniej wyjechac okolo 8.00 rano i autostrada wzduz Adriatyku
      dotrzec do Vieste okolo godziny 17.00. Stanowczo odradzam jazde zwykla droga
      wzdluz morza. Wowczas na pokonanie trasy potrzeba dwa dni mordęgi....
      Jesli masz pytania dalsze chetnie odpowiem
      • Gość: M Re: Pytanie do radioaktywnego- Roseto d.Abruzzi IP: *.chello.pl 13.08.04, 22:08
        Dziękuję za obszerną odpowiedź. Arcobaleno jest otwarty tylko do 15.09, a my
        zamierzamy być kilka dni dłużej, no ale we wrześniu jest dużo taniej np owy
        Eurocamping wychodzi właśnie te 13 E za dzień (a nawet 10 przy pobycie 7-
        dniowym), podobnie w okolicznych Martinsicuro lub Tortoreto Lido (może coś
        wiesz o tych miejscowościach?), a na Gargano znaleźliśmy nawet, w co sam nie
        mogłem uwierzyć, camp La Giara koło Vieste za 6,4 E (
        www.camping.it/germany/puglia/lagiara/ ).
        Co do samej trasy to nie będziemy tam jechać z Polski (pobyt nad morzem będzie
        wypoczynkiem po zwiedzaniu) tylko w zależności od końcowego planu, albo z
        okolic Perugii albo Bari. Niemniej potem ostatni etap naszej trasy przed
        powrotem to Bologna, w związku z tym prosiłbym o kilka słów więcej na temat
        drogi S 16- tej zwykłej wzdłuż wybrzeża- 350 km z Roseto do B. to w sumie nie
        wiele, no ale może i tak nie warto rezygnować z autostrady.
        No i jeszcze 2 pytanka : czy w R.d.A lub okolicach organizują jakiś targ (może
        gdzieś w jakimś porcie) gdzie można zaopatrzyć się w jakieś swieże rybki itp,
        no i czy może pamiętasz może czy na Eurocampingu samochód można parkować na
        swoim placu koło namiotu, czy jest oddzielny parking. Namiot mamy mały, więc
        cały dobytek na 3-4 tyg. wyjazdu w samochdzie no i wiadomo- nie chce się latać
        po każdą pierdołę na parking.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
        • radioaktywny Re: Pytanie do radioaktywnego- Roseto d.Abruzzi 15.08.04, 18:55
          Nie moge nic wiecej powiedziec o Eurocampingu bo nigdy na jego terenie nie
          rozbijalem namiotu. Znam go tylko dlatego, ze graniczy z Arcobaleno. Nic
          blizszego nie moge rowniez powiedziec o miejscowosciach, ktore wymieniles. Jest
          tam ich duzo wzdluz wybrzeza...same lida:-)). Lepiej znam jedynie polozana obok
          Pineto z ladna szeroka plaza wzdluz ktorej rozsnie las pinii.
          Nie widzialem tam zadnych targow rybnych, ale prawada jest taka, ze za nimi nie
          rozgladalem sie.
          Co do drogi ss16 zwana Strada Adriatica to owszem, masz racje, to tylko 350 km,
          ale jest niemilosiernie zatloczona, 1/2 trasy przebiega srodkiem przez miasta i
          rozne lida w zwiazku z tym jest ograniczenie predkosci do 50 km, a czasami i 40
          km/godz. Wierz mi, umeczysz sie jadac ta droga. Ja nia kiedys jechalem majac
          nadzieje, ze duzo zobacze i zaoszczedze, nic z tego - niewiele zobaczylem bo
          musialem uwazac na ruch, a z oszczednosci nici bo samochod spalil wiecej
          benzyny. Swojego zmeczenia, ktore wlozylem do tego "gratis" juz nie licze...
          Co do saochodu na Eurocampingu to nie zauwazylem aby samochody gosci parkowaly
          przed obiektem lub zaraz za jego brama, sadze ze jest tak jak w 90% innych
          kempingow czyli mozliwosc postawienia samochodu obok namiotu.
          • radioaktywny Re: Pytanie do radioaktywnego- Roseto d.Abruzzi 15.08.04, 19:05
            Koszt 13 euro za dobę dotyczył 2 osob, namiotu i samochodu, a po spojrzeniu w
            cennik kempingu na stronie, ktora podales wynika, ze kwota 6 euro dotyczy jednej
            osoby, do tego chyba trzeba doliczyc kwote za namioto-samochod :-)
            To samo dotyczy Eurocampingu
            • Gość: M Re: Pytanie do radioaktywnego- Roseto d.Abruzzi IP: *.chello.pl 16.08.04, 18:39
              Ok, dzięki za info dotyczące drogi, co do cen wszystko się zgadza:), jak
              pisałem- jedziemy we wrześniu czyli odpowiednio za Eurcamping 13,5 E(2* 3,5 E
              za nas i 6,5 za miejsce na auto i namiot) i 6,4E za La Giarę (2*1,8 za nas +
              2,8 za plac). Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka