agula_32 28.02.14, 21:17 W tym roku wybieram się do Kalabrii wybrzeże morza jońskiego. Chciałam się zapytać czy to dobry wybór i co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Kalabria 01.03.14, 09:04 A dlaczego miałby to być niedobry wybór? Wszak Kalabria to prześliczny region, który wciąż nie został opanowany przez masową turystykę. Kryształowo czysta woda, piękne plaże i średniowieczne miasta otoczone strzelistymi szczytami gór sprawiają, że jest to jeden z najbardziej malowniczych zakątków w Europie. Poza tym 320 dni słonecznych w roku daje Kalabrii wysokie miejsce na liście najbardziej słonecznych miejsc. Gratuluję wyboru. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula_32 Re: Kalabria IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.14, 10:10 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Do tej pory byłam tylko na północy Włoch Bibione i Caorle. Zauroczona tym krajem w tym roku postanowiłam pojechać do Badolato Marina. Co prawda bardzo boję się tak długiej podróży samochodem ale wszystko już załatwione nocleg po drodze apartamenty w Kalabrii a teraz zostaje tylko czekać i planować co warto zobaczyć na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Kalabria 01.03.14, 19:33 Bardzo Ci zazdroszczę. Ja niestety nie byłam jeszcze w Kalabrii, ale może będzie ona w planach na 2015 r. Z moich dotychczasowych wypraw najdalej na południe to rojony Neapolu i Wybrzeże Amalfi. Ale jak patrzę na różne fotki, to widzę, że trzeba i tam się będzie wybrać. Już samo Badolato to swego rodzaju perełka. :) A resztę ciekawych miejsc w pobliżu na pewno sama wyszukasz w necie. Długiej podróży nie ma co się bać, jeżeli po drodze macie załatwiony nocleg. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kalabria 01.03.14, 21:18 www.calabria.climatemps.com/ Niestety nie jest wcale tak słonecznie. 2.400 godzin słońca rocznie przy 3.400 Cypru, 3.000 Rodos czy Krety, 3.200 Costa de la Luz i Algarve - to wszytsko prezentuje się miernie. I to nie tylko statystyki - pobyt we wrześniu, na tydzień 3 dni lało. I wlasnie na wybrzeżu Jonskim jest szczegolnie kiepsko. Ale w lipcu powinno być ok. Byłem na wybrzeżu jońskim Kalabrii, zła pogoda i nudy. Cefalu - o niebo lepsze wrażenia. Ale ciągnie do Tropei czy Capo Vaticano, wybrzeże Tyrrenskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula_32 Re: Kalabria IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.14, 21:34 Mam nadzieję, że będzie ok. Będąc 9 dni w Chorwacji miałam 2 dni pogody więc różnie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: Kalabria 03.03.14, 14:50 Nie bój się statystyk. Dodekandezowiec zawsze stawia Włochy w niekorzystnym świetle. Fakt, że koniec sierpnia i początek września lubi być burzowy, ale to nie tak, że tydzień leje. Wybrzeże Morza Jońskiego to ładne piaszczyste plaże, ale okolica czasami bywa różna. Krajobrazowo wybrzeża Morza Tyrreńskiego jest bardziej urokliwe. Napisz, gdzie dokładniej planujesz jechać (i o jakiej porze roku), to napiszę Ci więcej, czego możesz się spodziewać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula_32 Re: Kalabria IP: 194.165.48.* 04.03.14, 07:24 Jadę do Badolato Marina. Dwa tygodnie lipca. Jeżeli chodzi o okolicę to tego właśnie się obawiam. Ale jedziemy samochodem więc myślę, że wycieczki nad morze Tyrreńskie będą dobrym rozwiązaniem. Trochę obawiam się drogi nigdy tak daleko nie jechaliśmy samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ci.ej Re: Kalabria 04.03.14, 08:58 O pogodę byłbym 100% spokojny. Jeśli chodzi o okolicę to ta południowa część Morza Jońskiego jest zdecydowanie ładniejsza. To już rejony bardziej turystyczne i zadbane niż te trochę bardziej na północ. Tak czy inaczej jednak przygotuj się, że są to południowe Włochy, brudne i zaśmiecone a nie sterylna północ. Byłem swojego czasu w Montepaone Lido (więc tylko kawałek bardziej na północ) od Badolato. W okolicy koniecznie warto zobaczyć Stilo i Locri. Droga nie jest straszna, autostradami przez Włochy jedzie się dość szybko i wygodnie. W lipcu jeszcze nie będzie korków, bo Włosi masowo ruszają na południe dopiero w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agula_32 Re: Kalabria IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.14, 21:35 Amalfia też bardzo mi się podoba i na pewno tam kiedyś pojadę może 2015 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Kalabria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.14, 10:43 Spokojnie, będzie dobrze. Ta część Kalabrii (okolice Tropei, Capo Vaticano), którą poznałam jest ok, to znaczy gwarantuje ciekawe krajobrazy. Pogoda (był wrzesień) przepiękna, nie należy się zanadto przejmować tekstami dodekanezowca, które pogodowe wieszczenia zamieszcza przy każdej możliwej okazji. Życzę udanego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kalabria 02.03.14, 14:27 Bo niestety "słoneczna Italia" to steretotyp... Kalabria mniej słoneczna niż Dalmacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Kalabria IP: *.rtr.core.icm.edu.pl 03.03.14, 12:40 Ja się wybieram pod koniec czerwca do Kalabrii. Może ktoś wie, około ilu godzin może trwać podróż autokarem z Kalabrii (Simeri Mare) do Neapolu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kalabria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.14, 12:02 Byłam w zeszłym roku w Kalabrii i teraz ponownie się tam wybieram. Po raz pierwszy wracam dokładnie w to samo miejsce, podobało mi się wyjątkowo. Byliśmy tylko tydzień więc w tym roku wybieramy się na 2 tyg.żeby więcej i odpocząć i zobaczyć. Cudowne morze, soczysta, bujna zieleń, dojrzałe owoce i warzywa na drzewach i krzewach, no i prześliczne miasteczka. Okolice Tropei, morze Tyrreńskie. Odpowiedz Link Zgłoś