Dodaj do ulubionych

Kalabria 2016 polecane miejscówki

15.02.16, 21:25
Witam,
Rozważam na urlop 2016 Epir w Grecji lub Kalabrię ( ze względu na dogodne połączenia czarterowe). Dwa tygodnie.
Będą podróżować dwie osoby dorosłe plus 2 letnie dziecko. Jako ze Włochy bliższe mojemu sercu moglibyście polecić jakaś fajna miejscówkę na trasie linii kolejowej od Lamezii w dół do Capo Vaticano? Interesują mnie miejsca blisko piaszczystej plaży i w rozsądnej cenie. Oddzielna sypialnia byłaby ideałem. Wyżywienie niekoniecznie. Szukam autentycznej atmosfery z dala od zgiełku turystycznego. Znalazłam kwaterę Torre Rufa, ale przeraża mnie trochę cena leżaków na płazy: 12 Eur??? Ceny tak poszły w gore? Chyba, ze cos przegapiłam.
W każdym razie będę wdzięczna za wszelkie sugestie. Sprawdzałam noclegi w Tropei, niestety ceny nieadekwatne do jakości:-(((
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki 16.02.16, 16:29
      No to obok w Torre Marino masz nie tylko darmowe leżaki na plaży, ale również darmowy rower wodny i kajaki, jak chcesz sobie tak popływać. Nie wspomnę, że lepszej lokalnej kuchni, niż gotował tamtejszy kucharz Nicola to ja nigdzie nie spotkałem. A całość wygląda tak: www.youtube.com/watch?v=-S8JjAleaoE - filmik mój.
    • inka.1982 Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki 16.02.16, 23:58
      Jasiek filmik super!!!! Od razu chce sie tam być:-)
      Jedno ważne pytanie: jak daleko od hotelu jest do stacji kolejowej? Ze względu na koszty planuje raczej zwiedzanie wzdłuż linii kolejowej i nie znalazłam stacji Torre Marino:-(
      Czytałam na tripadvisoerze opinie , są generalnie ok, chociaż niektórzy narzekają na wyżywienie, ale chyba zawierzę Tobie;-)
      • ja.s.i.u Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki 17.02.16, 16:57
        A nie czytałaś na stronie hotelu, www.torremarino.it/en/price-list.php Transfer, arrival and departure to and from the station of Tropea, Ricadi and Santa
        Sunday free.

Czyli, że jeśli przyjedziesz, to Maurizio wyjedzie po ciebie na stację busem. Aha, gadają po angielsku.

Co do wyżywienia - nie ma restauracji, jest stołówka. Znaczy przy śniadaniu wypełniasz co chcesz z dwóch zestawów. Kuchnia typowo kalabryjska, bardzo typowo! Risotto z owocami morza, jakie tam jadłem było lepsze od wszystkich risott, jakie do tej pory spotkałem. Aha - nie ma restauracji, tylko stołówka, dlatego na osobę do kolacji jest 0.5 litra wody (gazowanej, albo nie) i 0.25 litra wina (czerwone, albo białe, jakie wpiszesz). Cola, piwo dostępne w barze na plaży, jak sobie przyniesiesz dodatkowo, to masz.

Jeśli lubisz doradę (na wiele sposobów) i to, co w południowych Włoszech się jada, to z wyżywienia powinnaś być zadowolona.
    • potwor_z_piccadilly Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki 17.02.16, 22:33
      Popytaj w www.italieonline.eu/pl/briatico/residence-green-garden-121.html
      Prócz tego, ze prowadzą hotel, to jeszcze dodatkowo wynajmują domki (przeważnie wynajmują Włosi i nas Polaków częstują pyszną kawą, kurde, jak oni to robią?).
      Zalety - Piękna plaża i blisko do miasteczka Briatico, czyli do sklepów. Tropea 12 km. Za pośrednictwem hotelu można wynająć auto za 60 euro.
      Wadę widzę jedną - Śliczne dziewczyny z obsługi. Stary Ci odjedzie.

• Gość: gościu Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.16, 17:54
        W Kalabrii ceny czasem są nieadekwatne do naszych oczekiwań, bo pensjonaty czy domki campingowe są dosyć ubogo wyposażone. Jeśli chcesz poruszać sie koleją , zacznij od noclegu w Pizzo, potem posuwaj sie w dół buta. W Capo Vaticano polecam Sciaron hotel. Fantastyczne widoki z tarasu, dobre jedzenie, miłą obsługa.
    • Gość: gość Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.16, 20:31
      a polecicie coś od strony morza Jońskiego czyli po południowo-wschodniej stronie Kalabrii?
      • bah77 Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki 20.02.16, 12:46
        Polecam Ci urocze miasteczko Le Castello:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,159796131.html i następne

bah77
    • bah77 Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki 20.02.16, 12:42
      Chyba dość rozsądne ceny i niewątpliwe wspaniałe widoki ma ten hotel w pobliżu CV:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,159437709.html

bah77
    • Gość: Gość Re: Kalabria 2016 polecane miejscówki IP: *.adsl.inetia.pl 12.06.16, 16:20
      i co wygrało? Grecja czy Kalabria? a może już po urlopie i masz gorące wrażenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka