Dodaj do ulubionych

Kalabria - must see

28.07.15, 07:22
Witam. Wybieram się z żoną i parą znajomych do Calabrii (okolice Tropei). Wycieczka z BP ale specjalnie wzięliśmy tani hotel by traktować go jako bazę wypadową. To tylko tydzień więc nie mamy dużego pola manewru ale chcemy co nie co zobaczyć. Oprócz Tropei, Pizzo, Capo Vaticano co byście polecali ? Takie must see bo czasu mało, myśleliśmy o Reggio/Scilla lub Locri/Gerace. Znajomi myślą nad Pentodatillo. A nawet chodzi nam po głowie Maratea w Basilicata (po drodze Diamante). Jakaś ładna starówka, widoczek, zabytek (ładny kościół, katedra, wejście na kopułę lub dach by podziwiać okolicę). A może jakieś urocze miasteczko koło Tropei ? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ja.s.i.u Re: Kalabria - must see 28.07.15, 16:19
      Też jadę w okolice. Mam w planach wycieczkę statkiem po Wyspach Liparyjskich (może tylko Stromboli?) i wycieczkę do Taorminy (może wjazd na Etnę, oczywiście bez zdobywania szczytu). No ale ja jestem leniuchem urlopowym, jeśli mi się podoba, to po prostu wracam, a nie staram się za wszelką cenę jak najwięcej za jednym razem zobaczyć. Bo popływać w morzu też trzeba, przynajmniej ja lubię.
      • mario.79 Re: Kalabria - must see 28.07.15, 19:10
        No właśnie rok temu byłem na Sycylii i mieszkałem obok Taorminy (w Letojanni) więc w tym roku już odpada. Byłem też na wyspach liparyjskich (Lipari i Vulcano). No i mam problem :-)
    • bah77 Re: Kalabria - must see... 29.11.15, 20:59
      Fotki z objazdu po wybrzeżach Kalabrii, głównie dla tych, którzy jeszcze tam nie byli:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,158833064,159407677.html i następne posty (więcej - wkrótce)

bah77
    • Gość: gość Re: Kalabria - must see IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.15, 22:38
      Witaj. Już niedługo święta i może mniej czasu na pisanie na forum, ale podziel się wrażeniami z Kalabrii. Co się udało zobaczyć i co z tego must see, a co nie?
      • ja.s.i.u Re: Kalabria - must see 13.12.15, 15:05
        Mi się udało zarówno rejs po Wyspach Liparyjskich, jak i wycieczka do Taorminy na Sycylię. Oczywiście wypad do Taorminy (z przewodnikiem), a poza tym fantastyczna opalenizna i ciut więcej na wadze, ale już doszło do normy. Po prostu lubię włoską kuchnię, a w miejscu, gdzie byłem, ta kuchnia była wspaniała.

No bo sami powiedzcie, co robić, jak się odpoczywa w takich warunkach: www.youtube.com/watch?v=-S8JjAleaoE - tego na filmie nie widać, ale kucharz naprawdę wspaniale gotował, oczywiście kuchnia bardzo lokalna, ale te ośmiorniczki w risotto to zupełnie coś innego, niż u Sowy ;-)

No i tu trzeba przyjechać kolejny raz, i kolejny, i kolejny.
    • Gość: gość Re: Kalabria - must see IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.15, 06:41
      Mario.79 opisz co widziałeś, gdzie byłeś, co must see w Kalabrii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka