Dodaj do ulubionych

Sycylia - San vito lo capo

07.05.14, 13:27
Witam,
proszę o informacje czy na San vito lo capo jest dobrą miejscowością na pobyt na Sycyli. Rodzina + dziecko. Przylatuje do Trapani i jedynie miejscowości w promilu 100km biorę pod uwagę. Interesuje mnie pobyt na plaży. Plaża piaszczysta, długo płytka - małe dziecko.
Mile widziane również inne informacje o miejscowości san vito lo capo. Takie jak ceny w restauracjach.
Czy jest w pobliżu tani supermarket?
Obserwuj wątek
    • jot.be Re: Sycylia - San vito lo capo 07.05.14, 15:21
      Plaża jest piaszczysta , płytka , ładna , niemiłosiernie zatłoczona (początek lipca)
      i bardzo droga (parasole).
      Na plaży trochę barków i niedroga pizzeria z b.dobrą pizzą na miejscu lub na wynos.
      Ja wiem tylko tyle, bo byłem tam 3h :) (plus pół godziny szukanie miejsca do parkowania)

Natomiast bardzo ładne i dużo luźniejsze są plaże przed San Vito (jakieś 3-4 km od miasta).

Pozdr
      • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 07.05.14, 15:55
        Przed San vito na zachód czy na wschód. Możesz dokładnie napisać o jakie plaże chodzi?
        • jot.be Re: Sycylia - San vito lo capo 07.05.14, 16:12
          Jadąc od Trapani SP 16 - kilka km przed San Vito po lewej stronie. Widoczne z drogi doskonale.
          Częściowo dzikie, częściowo "zorganizowane".

Pozdr
    • Gość: tomek Re: Sycylia - San vito lo capo IP: 212.129.64.* 07.05.14, 17:37
      wg mnie san vito jest dobrym miejscem dla rodziny z dzieckiem. na pewno w lipcu bedzie tam duzo ludzi (w sierpniu zupelne wariactwo), ale na wszystkich ladniejszych plazach jest duzo ludzi.
      Ja tam bylem z 5-letnikm dzieciakiem tylko w maju i bylo pusto i przyjemnie :-)
      zaleta jest dosc plytkie morzez przez dlugi czas.
      podobnie dlugie i plytkie morze jest w mondello na obrzezach palermo - tam bylem wiele razy rowniez lipcu i mimo tego, ze jest chyba jeszcze tloczniej niz w san vito, to na samym koncu bylo bardzo przyjemnie.
      w lipcu i sierpniu nie masz co liczyc na bezludne plaze :-)
      Tutaj masz troche wiecej dobrych plaz, ale w okolicach trapani dla rodziny z dzieckiem san vito jest chyba najlepsza opcja.
      Na polnocy sycylii wiekszosc plaz jest kamienista, wiec san vito jest bardzo dobrym wyborem w okolicach trapani
      www.charmingsicily.com/en/best-beaches-in-sicily.php
      rowniez jak jestes w san vito, to bez problemu zjesz cos niedrogiego, kupisz lody, itp. w miasteczku sa male supermarkety, gdzie ceny nie roznia sie jakos bardzo od supermarketu (roznica jak w polsce, ale chyba w ciagu tygodnia to nie wyjdzie jakas kolosalna kwota)

jak bylo powiedziane wczesniej, gdy dojezdzasz droga SS do san vito, to po lewej stronie jest wiele malych plaz.
      ale dla dziecka na pewno glowna plaza san vito bedzie najlepsza opcja, bezpiecznie + wiele atrakcji. wiele ludzi tez moze oznaczac inne dzieciaki gotowe do zabawy :-)

klopotem na pewno bedzie parking, ja nawet w maju musialem zaparkowac kawalek od plazy, w sezonie jest pewnie jeszcze gorzej.
      opcja jest wysadzenie mamy z dzieckiem i zabawkami przy samej plazy, a tato niestety bedzie musial kawalek dojsc z parkingu do plazy ;-)

milego lezakowania na piaszczystym sloncu
      • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 08.05.14, 08:07
        bardzo dziękuje za odpowiedź.
      • Gość: evita2401 Re: Sycylia - San vito lo capo IP: 212.191.4.* 14.05.14, 11:27
        Właśnie w tym roku obrałam sobie za cel San Vito lo Capo ze względu na piękne plaże. jestem na etapie szukania apartamentu dla 4 osób. Jakieś sugestie? Coś sprawdzonego?
        • straggly Re: Sycylia - San vito lo capo 14.05.14, 13:52
          Lecimy w poniedzalek, 3 dni favignana i potem 9 san viti lo capo i okolice. Xo pokecacie odwiedzic oprocz erice i dello Zingaro? Scopello? monte cefano? Zrodla termalne?
          • Gość: Olgawwy Re: Sycylia - San vito lo capo IP: *.play-internet.pl 19.05.14, 17:04
            Witam prosze o info jaka pogoda,woda ? Jakies ciekawe miejsca do zobaczenia... Wylatuje 6/06
        • ireneuszm Re: Sycylia - San vito lo capo 15.05.14, 09:02
          Mieszkałem kilka dni w apartamentach Il Baglio/załatwiałem przez Interhome,mozna też bezpośrednio/.Warunki dobre,na uboczu,ładny widok z tarasu/jeśli ma się apartament na 1 piętrze/,byliśmy we dwoje,są też apartamenty dla 3-4 osób.Ceny w sezonie mocno wysokie,ale wczesniej jak i we wrześniu dobre,mozna też wtedy rezerwować na kilka dni.
          Jest miejsce na samochód,dobry kontakt z wynajmującym.
          • ireneuszm Re: Sycylia - San vito lo capo 15.05.14, 10:05
            To była odpowiedż na poprzedni post.9 dni na pobyt w San Vito to sporo.
            Można pozwiedzać zach.Sycylię,choć San Vito lezy na uboczu i trochę km trzeba zrobić.
            Oprócz ww polecam starówki w Trapani i Marsali,Segestę,plażowanie w Scopello z widokiem
            na faraglioni cudne.No i Palermo -dla mnie jedno z bardziej klimatycznych miast jakie widziałem we Włoszech/choć są też skrajne opinie/,należy smakować powoli,zmieniać dzielnice,potrzebny cały dzień.Oczywiście Monreale.
            Jeszcze jedno,trzeba uważać na chłopców radarowców przy wjeżdzie do San Vito.
          • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 16.05.14, 13:47
            Czy możesz napisać szczegółowo o cenach w San vito. Ile kosztuje jedzenie w restauracjach. Ile kosztuje jedzenie w piekarniach - czy jest tam dostępna pizza na kilogramy, lub kulki ryżowe. Jakie są ceny w sklepach.
            • ireneuszm Re: Sycylia - San vito lo capo 16.05.14, 21:30
              Ceny w knajpkach w San Vito nie należą do niskich(choć ja byłem w czasie festiwalu cous cous i myslę,że wtedy mogły być wyższe niż zazwyczaj).Najtaniej oczywiście pizza i makarony,w granicach 8-10 Euro.Sklepy spożywcze są niewielkie,rodzinne,więc ceny też wyższe niż w dużych marketach.My staraliśmy się robić zakupy w czasie wyjazdów poza San Vito,np w Castellamare del Golfo,czy większych miastach-Trapani,Marsala.Raz w tygodniu jest w godzinach rannych duży targ warzywno-owocowy na głównej ulicy z dobrym klimatem i przyjemnymi cenami/ale nie pamiętam w jakim dniu/
              Pozdr.
              Irek
              • Gość: tomek Re: Sycylia - San vito lo capo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.14, 11:25
                W san vito market jest w kazdy piatek rano, a w trapani codziennie w godzinach rannych na via colombo. Ryby, warzywa, owoce, sery, itp.
                W soboty jest market w castellalmare del golfo na via ferrara.
              • wloskielove Re: Sycylia - San vito lo capo 25.06.14, 15:52
                ceny na cous cous fest z tego co wiem są niższe niż normalnie- zjeść cous cous w jednej z tych "wykwintnych" restauracji w samym centrum to naprawdę niezły wydatek a jakość wątpliwa!

www.wloskielove.wordpress.com
    • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 31.05.14, 16:36
      Czy ktoś może mi napisać w jakiej odległości od San vito lo capo znajduje się najbliższy tani market?
      • straggly Re: Sycylia - San vito lo capo 01.06.14, 11:49
        Polecam PaghiPoco w Trapani w okolicach glownej ulicy, via Fardella jak fobrze pamietam, adres do znalezienia w sieci. Ceny bardzo konkurencynje, produkty firmowe. W san vito Sisa na via Savoia, chyba numer ok 200. Drozej, ale w okolicy chyba jedyny market, ew Simple w Custonaci przed San Vito.
    • expertour Re: Sycylia - San vito lo capo 02.06.14, 16:21
      Witam, hotele Palermo i okolice od 22 euro/noc/osoba ze śniadaniem.
    • chili_dupeczka Re: Sycylia - San vito lo capo 11.06.14, 23:49
      Jeśli mogę dodać coś do tej dyskusji, to w San Vito jest fajna impreza, święto kuskusa Cous-Cous Fest, ale to dopiero pod koniec września. A tak to po prostu kawał przyzwoitej piaszczystej plaży w pobliżu górzystego terenu. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam ;-)
    • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 23.06.14, 17:44
      Ceny na Sycylii San vito lo Capo:
      Lody duże dwugałtkowe - 2 - 2.2euro
      Pizza 5euro margharita, 6 napoli, 7 araba
      Makarony w restuaracjach od 8 euro.
      Copperto od 1.5 do 2.5. Płatne również za dziecko.
      Arriancini 1.5 - 2.5.

Automaty dla dzieci 1 euro. Automaty bardzo fajne np pełno wymiarowy koń. Czy kosz z balonem.

Najlepsza piekarnia w San vito znajduje się w zachodniej części na deptaku dla pieszych. Jest charakterystyczna, bo są przy niej dwie białe gipsowe figurki ślimaka i żółwia.
      Ceny w tej piekarni:
      chleb 1.2e
      bułka z parówką, crossant z czekoladą - 1e
      arriancini - nie polecam 1.6e
      pizza kawałek 1.5

Obok tej piekarni jest uczciwa lodziarnia, sprzedają lody własnego wyrobu lub firmy nestle i innych. Polecam orzechowy smak nocciola. Można też kupić loda dla dziecka - "piccolo".

W mieście są dwie gastronomie, czyli lokale sprzedające jedzenie do podgrzania lub na życzenie podgrzewają na miejscu.
      Pierwsza jest blisko sisy i sprzedaje na kg. Druga jest bliżej wschodniej części miasta i sprzedaje za porcje. Np Lassagne 4euro, spagetthi 4euro. Na kg makaron 16e/kg. Owoce morza 33e/lg.

W mieście jest jeden supermarket nazywa się sisa. Ceny ma wysokie ale w promocji jest ok. Jak nie ma gazetki to znaczy, że za kilka dni się pojawi. Zawsze w gazetce było piwo za ok 1 euro i woda za 0.25 lub 0.39, czyli całkiem przyzwoicie. Mają super wybór smacznych produktów na grilla.
      Ceny w sisa supermarket:
      Sok 1l od 1.8
      Jogurt 2x125g - 1.29
      Cola 2l 1.79
      mleko 1.49
      pomidory od 1.79
      szynka 10e/kg
      Kiełbasa na grilla 7e/kg
      karkówka przyprawiona na grilla 13e/kg
      piwo z promocji heineken 0.66 1e(bez promocji 1.8), bavaria 1e, peroni 0.66 0.79
      krem do opalania 200ml Loreal 15e
      Gumisie od 1.8.
      Generalnie bez promocji jest drogo w sisie.

Najpopularniejszą pizzerią jest pizzeria na via Alghieri. Pieką pizzę w piecu na drzewie. Dość blisko plaży. Sprzedaż zaczynają od 18. Zwykle są przy niej charakterystyczne kolejki. Można kupić u nich tylko na wynos. W każdej pizzerii można kupić na wynos wtedy omija się coperto.

Koszt parasola z leżakami 10 euro.

Targ na ulicy Via Piersanti Mattarella
      We wtorek w godzinach porannych można kupić kwiaty, warzywa, owoce, sery wędliny
      W piątek można kupić jedzenie lub ciuchy.

Plaża piękna.
      Obok marketu sisa w odległosci 30 - 50 m jest sisa z rzeczami przemysłowymi. Tam warto kupić wiaderko i piłkę plażową.
      Ceny za piłkę u sprzedawców na plaży to 5euro, za wiaderko chcą 15. Oczywiście po targach można kupić wiaderko za 7 a piłkę za 3.
      Sprzedawcom plażowym wystarczy powiedzieć gracias i sobie pójdą.
      Warto wziąć ręczniki kąpielowe własne, nie widziałam za wielu ręczników w sprzedaży a ceny są wysokie.
      • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 23.06.14, 17:47
        Gastronomia blisko sisy jest raczej nie opłacalna, bo na kilogramy wszystko wychodzi dość drogo. Nie polecam również kupowania podgrzanych potraw w gastronomi bo są letnie. To samo tyczy się ariancini zwykle w środku jest zimne.
        Ariancini polecam w marakido.
        Nie polecam ariancini z baru do którego jest wiele drogowskazów, bo oszukują tam na cenach.
        • Gość: sansa Re: Sycylia - San vito lo capo IP: *.coner.static.3s.pl 26.06.14, 22:39
          Hela mela dzięki za "bogaty" i aktualny wpis o San Vito. Wybieram się we wrześniu, na pewno skorzystam z informacji. Mam jeszcze pytanko o wypożyczalnie rowerów? Są jakieś w miasteczku?
          • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 30.06.14, 11:42
            Jest dużo wypożyczalni. Widzialam głównie rowery wielosoobowe. Ale zwykłe na pewno też są. Nie wypożyczałam i nie znam szczegółów odnośnie ceny. Do Zingaro rowerem nie dojedziesz ze względu na górzysty teren, ale to pewnie wiesz.
            • Gość: sansa Re: Sycylia - San vito lo capo IP: *.coner.static.3s.pl 30.06.14, 21:34
              Dzięki za odpowiedź :) Pozdrawiam
      • Gość: juro Re: Sycylia - San vito lo capo IP: *.coner.static.3s.pl 06.07.14, 20:50
        HEy hela_mela. Super opis.Podane przez Csiebie ceny w siłą to takie jakie były w promocji cz standardowo?
        • hela_mela Re: Sycylia - San vito lo capo 09.07.14, 22:56
          ceny piwa i wody to ceny promocyjne. zawsze jakieś piwo i woda były w promocji. ale były przerwy że przez 2 dni nie było promocji. reszta to standardowe ceny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka