Dodaj do ulubionych

Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypadaowa

30.10.15, 11:06
Wybieram się na przełomie sierpnia/września na 2 tyg. nad J.Garda. Która z wymienionych miejscowości jest lepsza na bazę wypadową (Mediolan, Werona, Mantova, Padva) i odpoczynek między wycieczkami (plaża, knajpki) ? Może macie jeszcze lepsze propozycje (południowa Garda) na taką bazę. A jeszcze lepiej jak ktoś ma sprawdzony adres ( za ok. 3500 zł za 2 tyg. dla 2 os.) w tym regionie. Przy okazji zapytam się o miejsca , które warto zobaczyć w tym rejonie ( do 100-120 km ) a nie są oczywiste ( nie są wymienia/propagowane) w wszelkich przewodnikach.

BN
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 30.10.15, 14:35
      Obie miejscowości są dobre na bazę wypadową, chociaż do autostrady bliżej jest z Peschiera. I tu i tam znajdziesz wiele knajpek, lodziarni, restauracji.
      Co warto zobaczyć w okolicy, czego nie przedstawiają przewodniki? Na pewno sanktuarium Madonna della Corona
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,62167750,62240129.html
      A jak lubisz roślinki, to Parco Giardino Sigurta
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29381607,29381607.html
      • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 30.10.15, 19:16
        Oba miejsca wyglądają zachęcająco. Dzięki !
    • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 08:46
      Widzę , że w listopadzie trudno o informacje na tym forum. Może jednak ktoś był w tych okolicach i miałby chęć podzielić się swoimi doświadczeniami. Czy tylko na aseretkę mogę liczyć? Przy okazji dostałem propozycję z Villaggio Turistico Lugana Marina w Sirmione. Może ktoś tam był i podzieli się ze mną opinią o tym ośrodku ?
      • Gość: darek.59.pl Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.15, 11:05
        To co opisała, pokazała i zaproponowała aseretka powinno Ci wystarczyć. Inne ciekawostki wyczytasz w różnych periodykach turystycznych. Wybrałbym się także do Sabbionety, Cremony no i oczywiście w Alpy na lodowiec. Dla mnie Sirmione nie jest dobrym miejscem wypadowym a także wypoczynkowym. Byliśmy, zobaczyliśmy i odjechaliśmy. Turyści przewalają się tam i z powrotem. Non stop samochody, autokary, klaksony, hałas, itd. Obiekt oczywiście milutki, komfortowy, czy cichy i spokojny - mam wątpliwości, itp., ale to trzeba lubić, a my wolimy inne klimaty. Dlatego wybraliśmy Tremosine, a dokładnie Stella D`Oro na górze w Pieve. Widok daje kopa, ale trzeba się najeździć z i w górę.
        • Gość: darek.59.pl Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.15, 11:06
          No i nie dopisałem, że wybrałbym już raczej Desenzano.
          • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 12:08
            Sam sobie zaprzeczasz odsyłając mnie do " różnych periodyków turystycznych" , które własnie polecają miejsca typu Sirmione czy Desenzano a tam jak piszesz są "...Turyści przewalają się tam i z powrotem. Non stop samochody, autokary, klaksony, hałas, itd. ...". Naprawdę nie jestem turystą/forumowiczem, który oczekuje informacji "podanej na talerzu" ale oczekuję od tego miejsca (forum) właśnie porad "mniej oczywistych". Ale ostatecznie podzieliłeś się swoim wyborem ale trochę ciężko traktować je chyba jako miejsce wypadowe. Jak sam piszesz trzeba się najeździć.
            • aseretka Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 13:17
              Wszelkie periodyki turystyczne polecają nad Gardą takie miejscowości jak: Sirmione, Lazise, Desenzano, Limone, Riva, Torbole itd. Prawdą jest jednak, że wszystkie te miejscowości, choć bardzo piękne, są zatłoczone, gwarne i często hałaśliwe. Zwykle nad Gardą bywam w maju lub we wrześniu (w tym roku byłam w drugiej połowie września) i szczerze powiedziawszy, choć jestem pod dużym urokiem tego regionu Włoch, dłużej niż 4-5 dni tam nie wytrzymuję. :) Zakorkowana główna droga prowadząca wzdłuż brzegów jeziora (chociaż lepiej wygląda to na zachodnim brzegu), częsty brak możliwości zaparkowania nawet na płatnych parkingach, przeciskanie się między tłumem turystów (zwłaszcza wszechobecnych Japończyków, którzy pchają się przed obiektyw naszego aparatu). Dlatego rozumiem, że Darek59 proponuje na wypoczynek miejsce trochę bardziej oddalone od jeziora, takie jak Pieve, gdzie z "tarasów grozy" roztacza się prześliczny widok na jezioro.
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,29551958,29551958,0,2.html?v=2
              PS. Gdybym jednak miała wybierać na miejsce wypoczynku i bazę wypadową dla wycieczek jakieś miejsce na południu Gardy, to jednak mimo, że bardziej pociągałoby mnie Desanzano, wybrałabym Peschierę ze względu na możliwość szybkiego wydostania się na autostradę w celu zwiedzenia Werony, Padwy, Mantui czy Mediolanu.
            • Gość: darek.59.pl Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.15, 13:43
              Czytaj kolego ze zrozumieniem. Te periodyki w większości przypadków oczywiście opisują, reklamują miejsca popularne turystycznie (o nich nic nie piszę), a tam się właśnie "przewalają... itd". Proponuję Sabbionetę, Cremonę i Alpy (to nie jak "na talerzu"), jako dodatkowe atrakcje, a nie jak zwyczajowo reklamują np.Weronę (o Matko Bosko!), Wenecję, Sirmione, itd.
              My Tremosine traktowaliśmy jako miejsce wypadowe, bo interesowało nas wszystko wokół j. Garda, Trentino, Alpy, Madoona di Campiglio, Arco, Marmolada w Dolomitach - tak z ciekawości. Ale przecież nie każdy ma takie "zboczenia". Widoki aż boli!
              • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 14:21
                A jak mam traktować Twoje uwagi jak nie traktowanie z góry. To twoje słowa "...To co opisała, pokazała i zaproponowała aseretka powinno Ci wystarczyć ..." czy "...Inne ciekawostki wyczytasz w różnych periodykach turystycznych..." A czytając ze zrozumieniem zauważysz mój tekst "...Ale ostatecznie podzieliłeś się swoim wyborem ..." Boli mnie to , że forum to zamienia się często w utarczki słowne a nie wymianę pożytecznych informacji. Przy okazji dziękuję aseretce za "pozytywne" podejście do wszystkich.
                • aseretka Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 15:29
                  > Boli mnie to , że forum to zamienia się często w utarczki słowne a nie wymianę
                  > pożytecznych informacji.
                  Mnie też to boli... :( Dlatego nie spierajmy się, ale dzielmy informacjami. Udzielajmy odpowiedzi na pytania, a nie proponujmy np. Lago di Caldaro czy Lago Idro zamiast Lago Garda, o które ktoś pyta. Możemy doradzać, ale szanujmy czyjeś wybory. :)
                  PS. Dojazd z Peschiery do Sirmione (ok. 15 km) zabrał nam 18 września prawie godzinę). Sirmione jest piękne, ale popatrz na położenie tego miasta na wąskim półwyspie wcinającym się w Jezioro Garda. Droga do historycznego centrum prowadzi wzdłuż głównej ulicy, wokół której zlokalizowane są hotele, pensjonaty, restauracje i setki sklepów. I droga ta zwyklejest zakorkowana, a alternatywnej trasy niestety nie ma. :( Dlatego Sirmione nie polecałabym, jako bazy wypadowej.
                • Gość: darek.59.pl Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.15, 15:56
                  Całkiem niepotrzebne zadrgania w Twojej ocenie mojej odpowiedzi. Nie miałem nic złego na myśli, ani nie zamierzałem Cię urazić. To nie ma nic wspólnego z utarczkami słownymi, ani z pouczaniem. Naprawdę źle czytasz moje info. Potraktuj to jak "przenośnia poettika" i będzie nam łatwiej. Do zobaczenia we Włoszech.
                  • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 19:16
                    Do zobaczenia :)
            • jot.be Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 16:41
              Tak jak piszą inni w wątku - Sirmione wykreśl z listy.
              Tam jest tłum nieprzebrany - o parkowaniu nie wspomnę.
              Z dwóch pozostałych bardziej przyjazne jest Desenzano.
              Ja osobiście polecam Salo , no ale to już poza listą.

Pozdr
              • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 03.11.15, 19:21
                Może tytuł wątku jest trochę mylący ale wybór nie jest ograniczony do tych dwóch miejscowości. Pytałem też o inne propozycje szczególnie jakbyś miała jeszcze propozycje jakiejś fajnej agroturystyki/apartamentu w tej miejscowości to byłby komplet.
    • orkaa2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 06.11.15, 14:28
      W sumie nie zauważyłam różnicy w liczbie ludzi odpoczywających nad Gardą w drugiej połowie sierpnia i na początku września. Wszędzie są tłumy...

Dlatego drogi wokół jeziora wszędzie będą zatłoczone (mówię o miejscach, które bierzesz pod uwagę - południe). Najlepiej jeździ się tam z samego rana - wówczas można uniknąć okropnych korków. Do autostrady i z Decenzano, i z Peschiery jest blisko, ale Peschiera moim zdaniem jest bardziej zatłoczona.

A jakie masz plany oprócz miast wymienionych w 1 poście?

Do miejsc zaproponowanych przez Aseretkę blizej jest oczywiście z Peschiery. Ale za to np. do Limone (które uważam za najładniejsze miasteczko nad Gardą) i do tarasów grozy w Pieve - z Decenzano.

Do wszystkich większych miejscowości nad Gardą możesz dopłynąć stateczkiem - to dodatkowa atrakcja.

Napisz, co Cię interesuje, to może będę w stanie coś więcej doradzić, byliśmy nad Gardą wielokrotnie.

Cokolwiek wybierzecie - powinno się Wam spodobać ;)
      • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 06.11.15, 22:24
        Jak napisałem w jakiejś części dyskusji nie upieram się przy miejscowościach z tematu. Wręcz przeciwnie - w toku dyskusji zaczynam "rozglądać" się za miejscowościami bardziej na północ. Kwestia jak bardzo. Myślę ,że nie wyżej niż Salo na zachodzie czy Torri del Benaco na wschodzie. Planuję (na dzień dzisiejszy) , że w ciągu dwóch tygodni oprócz 2 wycieczek w wokół Gardy i okolic wybiorę się do Mediolanu, Cremony, Mantowy. Co dalej jeszcze nie wiem . Może coś z listy : Piazenza, Parma. Mam wątpliwości co do Werony. Chciałbym też trochę "pospacerować" nad Gardą i po knajpkach. Mój kolejny problem to brak w tej części Włoch fajnych i niedrogich (ok. 3000-3500 zł za 2 os. za 2 tyg.) noclegów - spokojnych agroturystyk z basenem lub w pobliżu plaży. W Toskanii jakoś było łatwiej coś znaleźć. Tutaj większość ofert to raczej w typie hoteli z B&B. Może podpowiesz mi coś w temacie miejsc na wycieczki czy sprawdzonych noclegów ?
        • orkaa2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 07.11.15, 00:29
          Jeśli chodzi o agroturystykę, to nic nie podpowiem, bo nad Garda nocowałam tylko na kempingach w domkach. Gdybym miała wybierać między Torri a Salo, to zdecydowanie Salo. A byliście w Bergamo?
          Postaram się w najbliższym czasie podesłać link do moich zdjęć znad Gardy. Może pomogą w podjęciu decyzji, gdzie się zakwaterować?
          • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 07.11.15, 15:46
            Słyszałem , że stara część Bergamo jest warta obejrzenia ale czy warta całej jednej całodniowej wycieczki? Z czym to połączyć- może jest coś ciekawego w okolicy nie licząc Mediolanu :) Co do noclegów to jest 2: 1 dla Salo - jeszcze żeby ktoś podał namiar na fajne adresy w tym mieście.
            • orkaa2 Bergamo 07.11.15, 22:04
              > stara część Bergamo jest warta obejrzenia ale czy warta całej je
              > dnej całodniowej wycieczki?
              To zależy, ile czasu lubisz przebywać w jednym miejscu...
              Ja bym spędziła pół dnia tam, a drugie pół nad jeziorem.
        • aseretka Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 07.11.15, 15:36
          Tak bezpośrednio nad jeziorem to gospodarstw agroturystycznych nie uświadczysz. Raczej hotele i pensjonaty. Agroturystyka trochę w oddaleniu np. w okolicach Calmasino lub na południe w okolicach Casa Otello.
          Popatrz np.na tę stronę:
          www.bed-and-breakfast.it/it/bardolino/frazione/calmasino
    • warmiak2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 15.11.15, 10:35
      Orkaa2 co z obiecanym linkiem znad Gardy ? Przy okazji wciąż podtrzymuję wątek jakiegoś ciekawego adresu. jako ,że z dyskusji wyszło że Salo jest dobrą miejscowością na bazę to moze ktoś był tam i ma jakieś propozycje ?
      • orkaa2 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 15.11.15, 16:25
        Dobrze, że, że mi przypomniałeś. Przepraszam za zwłokę.
        Poniżej linki do moich fotorelacji z wyjazdów nad Gardę. Musisz sobie pootwierać kolejne posty, jest tam sporo ujęć z naszego pobytu zarówno na południu, na wschodzie, jak i na zachodzie Gardy oraz z wycieczek objazdowych, tych bliższych i dalszych. Może się coś przyda? Miłego oglądania :)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,118924705,119280367.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,128781878,130194605.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,138758099,139497911.html
        Wcześniejsze posty pokazują, którędy jechaliśmy nad jezioro z Poznania.
      • soja77 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 16.11.15, 21:55
        Ja bylem w ubiegłym roku na campingu Bella Italia w Peschiera del Garda - tyle że w połowie czerwca, więc nie wiem czy sytuację można odnieść do okresu wakacji. Do Włoch leciałem samolotem i zależało mi na dobrym miejscu wypadowym, dobrze skomunikowanym transportem publicznym i tu Peschiera się sprawdziła (choć w Densazno nie byłem)....
        Z Peschiery stateczkiem popłynałem sobie do Sirmione, autobusem wzdłuż wschodniego wybrzeża aż na północ do Riva del Garda z przystankiem w Malcensine i wjazd na Monte Baldo.
        Z koleji pociągiem dotarłem do Werony i Wenecji (oraz Bergamo jako miejsce przylotu i wylotu).
        Nie napotkałem żadnych trudności, korków itp. ale to pewnie zasługa terminu - połowa czerwca, jak i korzystania z komunikacji publicznej.
        W 2016 zaklepane mam południowo wschodnie wybrzeże - okolice Lazise - też podróż samolotem i połowa czerwca.
        • soja77 Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 16.11.15, 21:59
          Dodam jeszcze że komnikacja publiczna wychodzi taniej i chyba bezpieczniej (drogie parkingi, drogie paliwo i autostrady) przy dwóch podróżnych .... Jeśli chodzi o linki to ja podróżowałem z córką i pod nią planowałem wyjazd - może to się przyda:
          www.italia.travel.pl/atrakcje.html
          • sowca Re: Desenzano czy Peschiera del Garda baza wypad 18.11.15, 21:01
            z Desenzano warto pojechac do Gargnano, Limone, Salo', Gardone, Malcesine, Sirmione... dużo ładnych miasteczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka