Dodaj do ulubionych

Fotografowanie panoramy miasta

10.04.05, 20:36
Skąd, z jakiego punktu, waszym zdaniem najlepiej robić zdjęcia panoramy Rzymu, Florencji, Neapolu i innych pięknych wloskich miast? W jakim słońcu - lepiej o poranku czy popołudniu ? Jest to dla mnie bardzo ważny aspekt każdego wyjazdu. Będę wdzięczny za kilka pomocnych wskazówek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiku_san Re: Fotografowanie panoramy miasta IP: *.bu.uni.wroc.pl 11.04.05, 07:44
      Bardzo ładny, panoramiczny widok na Florencję rozpościera się z dużego parkingu
      na obrzeżach, znajdującego się na Piazza Michele Angelo. Czy lepiej rano, czy
      po południu - trudno powiedzieć - ja robiłam rano.
      • lukrecja77 Re: Fotografowanie panoramy miasta 05.05.05, 20:49
        a wenecki klimat, gdzie najlepiej z obiektywem? Czy noca architektura jest
        podswietlana?

Co sie tyczy Florencji - potwierdzam - bo sporo zdjec widzialam - wlasnie z
        tamtego miejsca :)

pozdr.
        • patekku1 Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 07:59
          Wenecja nocą jest piękna - mamy fajne fotki z nocnych spacerów. Piazza San
          Marco jest pięknie podświetlony, zresztą ważniejsze zabytki także.
          Panorama: z campanilli na Piazza San Marco, z campanilli na wyspie San Giorgio
          Maggiore (nie byłam - słyszałam, że super widok).

Rzym: widok na miasto z górnego tarasu Castel Sant Angelo, z kopuły bazyliki
          San Pietro.

Florencja: z campanilli i kopuły katedry.

Siena: z wieży Palazzo Pubblico

Werona: znad rzeki Adige jest piękny widok na miasto oraz oczywiście z wieży
          przy piazza delle Erbe, acha i Areny.

Ogólnie wchodzimy zawsze na wszystkie wieże, kopuły itp. i pstrykamy panoramki.
          Nam najlepiej wychodziły rano.
          • Gość: lukrecja77 Re: Fotografowanie panoramy miasta IP: *.bredband.comhem.se 06.05.05, 21:27
            dzieki za info!
    • basia553 Re: Fotografowanie panoramy miasta 05.05.05, 21:15
      co do Florencji: z tego placu macie zdjecie samego miasta na dole, ale nie da
      sie wtedy sfotografowac w strone Palazzo Pitti. Ja w tym roku zrobilam zdjecia
      z kopuly Domu (o rany, jak sie po polsku nazywa ten najwiekszy kosciöl???)
      Swietne zdjecia wyszly.
      Ale abstrahujac od panoramy: w Sienie robilam zdjecia na Campo: chmury i domy.
      I robilam to w wersji retro, w kolorze ochry (czy tak sie nazywa? Zapomnialam)
      czyli takie jak sie dawniej robilo brazowawe. Cudowne zdjecia wyszly.
      • funghettino Re: Fotografowanie panoramy miasta 05.05.05, 21:27
        neapol mozna z wezuwiusza szczegolow nie zobaczysz ale za to cale miasto sie
        zmiesci na fotce
      • lukrecja77 Re: Fotografowanie panoramy miasta 05.05.05, 21:54
        baska - mozna twoje zdjecia gdzies zobaczyc?

a ja nadal mecze sie z decyzja co do elby ;)

pozdr.
        • basia553 Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 09:52
          jak sie wyrobie, przysle Ci na skrzynke GW. Dam Ci tu znac, jak bedzie tak
          daleko. Jedz na ta Elbe, wierz mi ze bedzie to przezycie, ktöre bedziesz cale
          lata wspominac. Wiem, tanio to nie jest, ale Elba jest niestety droga.
          Jedz, Dziewczyno, a zobaczysz jaki piekny jest swiat. A Twoje Chlopisko
          bedzie zachwycone swiatem podwodnym. Jak poczytacie ta stronke, co Ci link
          podalam, to pisze tam piekne rzeczy o nurkowaniu.
    • ortodox Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 12:30
      Co do zasady, najlepiej fotografować albo wczesnym rankiem ( o wschodzie
      słońca),albo późnym po południem (przed zachodem). Chodzi rodzaj światła i
      plastykę cieni.Druga zasada związana jest z temperaturą i związaną z nią
      przejrzystością powietrza.Im powietrze zimniejsze tym lepiej, więc przeważnie
      lepiej będzie wczesnym rankiem,w dni raczej chłodne. Niestety trudno o takie
      warunki podczas letnich wyjazdów do Włoch.Miejsce na dobrą panoramę w miastach
      nadmorskich jest morze, Nie zawsze najwyższy punkt , wierza w mieście jest tym
      najlepszym miejscem do panoramy, ale to rzecz gustu.
      • patekku1 Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 13:30
        Zgadzam się, że wieża nie zawsze jest najlepsza, ale nie zawsze jest możliwość
        znalezienia jakiegoś innego punktu.
        Pamiętam, że zrobiliśmy fajne zdjątka San Gimignano gdzieś z szosy, po drodze.
        Widać było całe miasteczko.
        Zresztą małe miasteczka łatwiej "objąć" panoramką niż duże miasta, prawda?
        • basia553 Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 17:40
          ale to San Giminiano musialo byc z bardzo, bardzo daleka? Bo otoczone jest
          polami jak okiem siegnac, a te leza ponizej miasta. Wiec moze tylko Skyline?
          Sa takie piekne zdjecia. Ja zreszta jadac tam w zeszlym roku tez z bardzo
          daleka widzialam mury, ale na zdjecie tego nie wystarczylo..
          • patekku1 Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 20:12
            Kurcze, nie pamiętam w jakim miejscu to było, sporo lat minęło.
            Wiem, że dojechaliśmy do SG z jakiejś dziwnej strony. Może odnajdę fotki...
            • bynek Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 22:04
              Ja zrobiłem niezłą panoramę SG z drogi do campingu. Chyba była to droga do
              Santa Lucia.
              • Gość: lukrecja77 Re: Fotografowanie panoramy miasta IP: *.bredband.comhem.se 06.05.05, 22:44
                bynku o jakim kampingu piszesz, bo ja wlasnie szukam
                • bynek Re: Fotografowanie panoramy miasta 06.05.05, 22:47
                  Camping Boscetto Di Piemma w S. Lucia . Jest to kilka km od SG.
                  Zdaje się ,że w samym SG nie ma campingu.

• bynek namiary na camping 06.05.05, 22:48
                  www.camping.it/english/toscana/siena/
                  • Gość: lukrecja77 Re: namiary na camping IP: *.bredband.comhem.se 07.05.05, 08:31
                    bynek, mozesz opisac blizej ten kamping - w ktorym miejscu Sieny polozony - czy
                    to ten po polnocnej stronie miasta, nieopodal torow kolejowych? Czy masz inne
                    namiary niz tel?

pozdr.
                    • bynek Re: namiary na camping 07.05.05, 20:24
                      Camping o którym pisałem jest w Santa Lucia niedaleko S. Gimignano.
                      Do Sieny jest z S.G. około 50 km a więc dość daleko. Nie jest więc to
                      ten camping, o którym piszesz.
                      • Gość: lukrecja77 Re: namiary na camping IP: *.bredband.comhem.se 08.05.05, 21:20
                        sorry bynek za zamieszanie - dopiero teraz doczytalam, ze napisales
                        "Jest to kilka km od SG"
                        ze zmeczenia myslam o sienie :/
                        ale chetnie doviem sie nawet na priva cos wiecej o twoim kampingu.

malinowska.f@autograf.pl

pozdr.

• yenenesh Re: Fotografowanie panoramy miasta 07.05.05, 00:17
      Tak moim zdaniem to... Piekny widok na Rzym z Piazza Garibaldi (wzgorze
      Gianicolo). Szczegolny ze wzgorza Aventino. Dosyc ciekawy z nieslawnego
      Vittoriano. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka