Dodaj do ulubionych

Ceny winietek w Austrii i w Szwajcarii?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 12:15
Witam wszystkich, mam gorącą prośbę , wybieram się za tydzień na wczasy do
Włoch , jadę przez Niemcy, Austrię , Szwajcarię i szacuję koszty podróży do
Włoch. Czy ktos wie może ile kosztować mnie będą winietki w Austri i w
Szwajcari? Bardzo proszę o odpowiedz.
Ddziekuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • vojager29 Re: Ceny winietek w Austrii i w Szwajcarii? 08.06.05, 12:41
      jesli wybierzesz trase jaka podajesz, to nic nie beda kosztowac
    • mickey13 Re: Ceny winietek w Austrii i w Szwajcarii? 08.06.05, 12:46
      Niestety winietka w Szwajcarii kosztuje, i to ok 25 frankow szwajcarskich (na
      rok) Upewnie sie jeszcze ceny, ale to jest na 95%
      • Gość: Monia Re: Ceny winietek w Austrii i w Szwajcarii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 13:06
        Dzie kuję za szybką informację a ile to będzie euro lub w zł. te 25 franków
        szwajcarskich? I czy nie ma jakis krótszych na 10 dni?
    • Gość: Kiku_san Re: Ceny winietek w Austrii i w Szwajcarii? IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.06.05, 12:57
      Oczywiście, że trzeba zapłacić za winietki, chyba, że będziesz omijać
      autostrady. Co do Austrii, to informacje masz tu:
      www.austria-tourism.at/pl/
      Niektóre drogi (np. Autostrada koło Brenner)i tunele są poza tym dodatkowo
      płatne. Możesz je kupić nawet w Polsce w PZMocie, ale możesz i na granicy.
      • vojager29 Re: halo Monia 08.06.05, 13:12
        placisz tylko i wylacznie jesli korzystasz z autostrady, normalne drogi sa
        darmowe a wiec wcale nie jest to takie oczywiste, droga/gi kiku_san i mickey13

jak napisalem, do Wloch przez Austrie i Szwajcarie mozes jechac gratis, jesli
        wybierzesz rozsadna trase i tylko niewiele dluzsza w czasie
        • Gość: Monia Re: halo Monia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 13:29
          Witam Voyager!
          Właściwie to powiem Ci że trasę to mam opracowaną przez Ciebie: Zgorzelec-
          Dresno-Chemnitz-Zwickau-Plauen-Wieden-Regensburg-Monachium Nord-
          Garmisch P-Imst-Landeck-Suchs-St.Moritz-Chiavenna-Mediolan-Ovada-Savona-San Remo
          odleglosc 1452 km
          i jak to kobietka chciałam się upewnić jakie i czy dodatkowe koszty będą jadac
          ta drogą.
          Dziekuje i juz nie marudzę , pozdrawiam wszystkich
          • vojager29 Re: halo Monia 08.06.05, 13:43
            Monia 08.06.2005 13:29 + odpowiedz

Witam Voyager!
            Właściwie to powiem Ci że trasę to mam opracowaną przez Ciebie

pamietaj o pomylce w nazwie miejscowosci

ma byc Weiden a nie Wieden jak ktos kiedys slusznie zauwazyl

jezdze to trasa kiedy tylko mam okazje i chwilke czasu, serdecznie ja polecam,
            nie bedziesz zalowala

szerokiej drogi
            • Gość: Monia Re: halo Monia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 13:50
              Tak , pamietam o tej małej pomyłce, to tak jak piszesz wynika że jadąc tą trasą
              nie poniosę żadnych kosztów prócz oczywiście paliwa i ewentualnie noclegu?
              • vojager29 Re: halo Monia 08.06.05, 14:35
                tak droga Monia, zaplacisz za autostrade dopiero we Wloszech w okolicach
                Mediolanu
                ja wybieram ta trase nie dla oszczedzenia kilku euro tylko dla jej
                atrakcyjnosci, jedziesz kilka ladnych godzin przez Alpy, wysokie Alpy a mimo
                to, jazda jest bezstresowa, masz okazje byc w kilku ciekawych miejscowosciach
                jak GA-PA, Landeck, St.Moritz a jesli masz czas, to mozesz zaliczyc strefe
                bezclowa w Samnau na granicy Austria-Szwajcaria, prawie zaraz po przekroczeniu
                granicy w prawo pod gorke i po przejechaniu dosc wymagajacych kilku kilometrow
                gorska droga jestes w paradisie cenowym, sliczny widok i zjazd z Maloja do
                Chiavenny, nastepnie jazda wzdluz wschodniego brzegu jeziora Como do Mediolanu

wszystko GRATIS
                • Gość: Monia Re: halo Monia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.05, 15:26
                  Drogi Voyagerze, jestem Ci bardzo wdzięczna za okazanie mi twoich cennych rad,
                  pewnie bez Ciebie bym sobie nie poradziła z zaplanowaniem podróży, a skoro z
                  Ciebie taki podróżnik to poradz mi jeszcze jak możesz o której wyjechać by
                  trzeba żeby przez Alpy czyli te najpiekniejsze tereny przejechać w dzień. My
                  myśleliśmy wyruszyć w piątek gdzies tak koło 10 rano bo w San Remo musimy być
                  w sobotwę między 16 a 19. Raczej nie planujemy noclegu , tylko parogodzinną
                  drzemkę gdzieś na parkingu, liczymy że zejdzie nam gdzieś koło 24-25 godzin.
                  A Ty jak sądzisz ?
                  • vojager29 Re: halo Monia 08.06.05, 19:43
                    macie okolo 800 km do Ga-Pa, w optymalnych warunkach 8-10 godzin jazdy,
                    mozecie wyjechac okolo godziny 16-18, 12 godzin wystarczy na dojazd z
                    odpoczynkiem, macie wowczas mase czasu na Alpy startujac z Ga-Pa o 6 rano
                    z Mediolanu do San Remo mozna przejechac w 2,5 godziny jak sie spieszy

szerokiej drogi

• vojager29 Re: halo Monia 08.06.05, 19:51
                      nie wiem, czy zwrocilas uwage na to, jaki jestem "naiwny" ale mimo to, ja caly
                      czas wiem co robie, droga Monio

• Gość: nienaiwny Re: halo Monia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 20:55
                        No nie wiem, raczej mam watpliwosci.
        • mickey13 Re: halo Monia 08.06.05, 22:02
          Hmm....no nie wiem czy niewiele krotsza droga, szczegolnie jesli trzeba jechac
          przez gory a nie tunelami (tu sa czescia autostrady wiec platne)
          • vojager29 Re: halo Monia 09.06.05, 07:54
            to byla propozycja i nic wiecej, kazdy wybiera trase taka jaka mu odpowiada

ps. trasa przez Lindau - San Bernardino tunel jest tylko o 20 km krotsza, ale
            kosztuje 40 sfr. jesli komus zalezy na oszczedzeniu kilkunastu euro i ma czas,
            to tamta moze byc alternatywa
            takie bylo chyba zapytanie ?
      • Gość: Kiku_san Re: Ceny winietek w Austrii i w Szwajcarii? IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.06.05, 13:13
        Co do Szwajcarii, to winietki można nie kupować, jeśli jedziesz przez Sankt
        Moritz i przełęcz Maloja w kier. jez. Como. Jest to zwykła droga.
    • Gość: dziadu Nie kupuj winiet u złodzieji z PZMu i na granicach IP: *.chello.pl 08.06.05, 20:40
      Bandziory z PZM-u liczą sobie tak wg kursu około 6pln-1 Euro, na granicach
      (chodzi o tą budkę na granicy czesko-polskiej) tez biorą więcej, takie opcje są
      chyba dla niezorientowanych, winietę kupisz na KAŻDEJ stacji benzynowej w cenie
      nominalnej (doswiadczenia z Czechi aUSTRII), niby przy małych sumach nie jest
      to duża różnica, ale po co napychać kabze złodziejom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka