Dodaj do ulubionych

Expres do kawy - pomóżcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 23:23
Witam! Wybieram się za niedługo do Włoch (nieWłoch hi hi) czyli Lido Jesolo
i nagle mnie olśniło, że w nagrodę za dobre sprawowanie mogę sobie kupić tam
jakiś expresik do kawy -coś dobrego acz niezbyt drogiego(trochę mało
grzeczna byłam i na super expresik nie zarobiłam). A tak na serio -pytam
znawców Italii i kawy- co możecie poradzić w temacie? Może jakiś z ubijaniem
mleczka godny uwagi a spełniający powyższe kryteria? Pozdrawiam i zapraszam
na kawkę.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Expres do kawy - pomóżcie 06.08.05, 07:41
      Kup taki stawiany na gaz. Kosztuje niewiele, ryzyko zadne...
    • Gość: mała Re: Expres do kawy - pomóżcie IP: *.tvp.pl 06.08.05, 11:55
      No nie aż tak źle nie jest. Może jednak ktoś poleci coś bardziej
      skomplikowanego. Pa
      • linn_linn Re: Expres do kawy - pomóżcie 06.08.05, 12:27
        Dlaczego zle? Wlosi uzywaja wlasnie takich / a na kawie znaja sie lepiej od
        nas /, a inne produkuja jak Made in Italy. Przez 14 lat pobytu ww Wloszech nikt
        nie poczestowal mnie kawa z takiego "ustrojstwa", a w niektorych kuchniach
        staly... Pewnie prezenty slubne... Nietrafione oczywiscie...
        • makda Re: Expres do kawy - pomóżcie 06.08.05, 12:46
          W 100% popieram linn.
          Domowy ekspres cisnieniowy wg mnie jest bez sensu: NIGDY nie uzyskasz z niego
          tak dobrej kawy, jak z ekspresu w barze/ kawiarni (Za male cisnienie)
          Malo kto je we Wloszech kupuje, bo kawa wychodzi z nich sredniawa.
          Kup mokke (macchinette jak kto woli) na gaz i juz.
          • Gość: Fredzio Re: Expres do kawy - pomóżcie IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 06.08.05, 18:10
            Poprzednicy mają rację w całości, a po za tym: dowolny ekspres kupisz w Polsce -
            TANIEJ.
          • Gość: jacektoyota Re: Expres do kawy - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 11:20
            No nie wiem, na pewno kawa zrobiona w moce nie bedzie nigdy smakowala tak jak w
            ekspresie cisnieniowym. Poza tym wszystko zalezy od kawy, i wody. 15bar w
            zupelnosci wystarcza zeby przygotowac dobra cafe,kawa musi byc specjalna do
            ekspresu cisnieniowego, a poza tym niektore marki mimo ze przeznaczone do
            ekspresow cisnieniowych nie sprawdzaja sie najlepiej (np. Segafredo)ale np
            Miscella d'oro gusto espresso, daje efekt prawie taki jak w barze. Po prostu
            kawe trzeba sie nauczyc parzyc.
            • linn_linn Re: Expres do kawy - pomóżcie 07.08.05, 11:50
              To jest niestety tylko teoria: bedaca zreszta podstawa zarobkow producentow
              eksperssowa cisnieniowych. W praktyce wiekszosc z nich w ogole sie nie
              sprawdza. Takze dlatego, ze ekspress robi kawe dobrze wtedy, kiedy jest caly
              czas wlaczony / tak jak ten barowy /. Nigdy nie uzyskamy takich efektow robiac
              np. 2 kawy. Oczywiscie kawa i woda to podstawa. Wlosi, dla ktorych kawa jest
              podstawa kazdego nowego dnia pozostaja przy maszynkach, albo wyskakuja do
              pobliskiego baru.
              • aka10 Re: Expres do kawy - pomóżcie 07.08.05, 12:11
                Maszynke do kawy uzywam od bardzo dawna (co prawda na pradzie,nie na
                gazie).Wczoraj kupilam ekspres cisnieniowy,15 bar,De Longhi,made in
                Italy.Jeszcze go nie uzywalam.Mam oddac?Serio pytam.Pozdrowienia.
                • linn_linn Re: Expres do kawy - pomóżcie 07.08.05, 12:13
                  Dlaczego? Bedziesz zdawac relacje... :)
              • Gość: jacektoyota Re: Expres do kawy - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 17:23
                No wlasnie pisalem o odpowiednim sposobie parzenia kawy, ja swoj ekspres
                wlaczam co najmniej godzine przed i zapewniam ze polaczenie odpowiedniej kawy i
                dobrej wody daje dobry efekt, a w sprawie kawy jestem wybredny ;). Poza tym w
                Polsce w barach i kawiarniach ekspresy sa caly czas wlaczone i efekt jest
                delikatnie mowiac mierny.
                • linn_linn Re: Expres do kawy - pomóżcie 07.08.05, 19:22
                  ...z innych powodow oczywiscie. A i tak nie majac wody neapolitanskiej trudno
                  mowic o dobrej kawie.
                  Cokolwiek by nie mowic, ekspresy cisnieniowe sa najczesciej zrodlem
                  rozczarowan: smakowych i finansowych. Dobrze o tym wiedziec, a decyzja o
                  zakupie jest oczywiscie sprawa osobista.
                  • Gość: funghettino Re: Expres do kawy - pomóżcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.05, 19:36
                    nie wiem co, ale cos w tym jest ze wlosi nie maja ekspresow cisnieniowych w
                    domach, a kawusie robia w starych dobrych mocach...w prawdzie nie jest to taka
                    sama kawa jak z baru ale jest dobra...a w naszych kawiarniach (warszawe mam na
                    mysli) to nie espresso serwuja tylko wode z kawa i cukrem, fujj.
                    a tak wogole to mi manca la mia gattina....:(
                    pozdrawiam obecnie ze stolicy
                    fun
                  • ennka Re: Expres do kawy - pomóżcie 07.08.05, 19:59
                    Poczytałam dopiero dzisiaj i muszę dodać swoje trzy , a nawet wiecej groszy.
                    Zaznaczam ,że jesteśmy z mężem kawoszami od 30 -tu lat.
                    Kawa dla nas , to wyłącznie kawa z ekspresu, żadna plujka czy rospuszczalna.
                    Przez całe lata piliśmy kawę z maszynki ,czyli macchinety .
                    Dostaliśmy od kogoś z rodziny ,ten dzbanek na gaz ,w prezencie.
                    Do tak zapoarzonej kawy dodawaliśmy podgrzane mleko .
                    Kawa bardzo nam smakowała , chociaż o dobre gatunki nie było łatwo.
                    Jakoś się ją jednak zdobywało .Kupowało się w PEWEKSIE /kto z młodych wie co
                    to był za sklepy?/, znajomi przywozoli , rodzina przysyłała.
                    Zawsze jednka chcieliśmy móc pić w domu kawę ze spienionym mlekiem .
                    W końcu ,parę lat temu udało się nam trafić na nieduży ekspres ciśnieniowy
                    firmy DeLonghi .
                    Od tego czasu tylko z niego pijemy kawę .
                    Uważam ,że w domu można zrobić bardzo dobra kawę , nawet lepsza niż w we
                    włoskiej kawiarni.
                    Trzeba kupić dobra kawę i mieć dobra wodę .
                    W kraju kupujemy Lavazzę D'oro ,z zagranicy przywozimy różne .
                    Wodę mamy ze studni oligoceńskiej.
                    Woda mineralna czy np. Dar Natury nie nadaje się , bo ma za dużo minerałów.
                    To zaburza smak kawy i do tego przyspiesza narastanie kamienia w ekspresie.
                    W ekpresie warto zwrócić uwagę na sposób spieniania mleka.
                    Większość ekspresów spienia je na zewnątrz , t.z.n. wlewa się mleko do naczynia
                    i zanurza w nim końcówkę ekspresu z parą.
                    My szukaliśmy takiego , w którym mleko wlewa się do specjalnego pojemnika w
                    ekspresie , a para tłoczy je na zewnątrz spienone , w postaci pianki.
                    Taki właśnie ekspres mamy i kawa z niego jest wyśmienita .
                    Kończąc ten przydługi wywód , chciałam dodać ,że też uważam ,iż kupowanie
                    ekspresu we Włoszech jest nieopłacalne .
                    Niech żyją domowe ekspresy ciśnieniowe !!!!!!
    • Gość: Werax Re: Expres do kawy - pomóżcie IP: 80.50.24.* 09.08.05, 14:58
      Kochana, tylko makinetkę na gaz! Włosi się na kawie znają, a ja mieszkałam 3
      lata temu przez miesiąc we włoskim domu i tylko taką kawę piłam. Daje kopa od
      samego rana i trzyma do wieczora. To najlepsza kawa, jaką kiedykolwiek piłam.
      Nie kupuj żadnego ustrojstwa pseudowłoskiego! Prawdziwy Włoch pije tylko z
      makinetki (to spolszczona nazwa). Sama sobie u nich taką kupiłam i wszyscy moi
      goście nachwalić sie nie mogą. Do tego kup sobie kilka paczek Lavazzy. Polecam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka