Dodaj do ulubionych

Neapol, Capri i okolice - noclegi

01.05.06, 23:44
Ma ktor namiary na noclegi w Neapolu,
moze jeszcze na wyspie Capri?
Mamy tydzien na te okolice,
czy lepiej bedzie pojechac na wyspe Capri czy na Ischie?
dzieki za info
Obserwuj wątek
    • ortodox Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 00:02
      Noclegi na Capri są niestety baaardzo drogie. Capri jest warta odwiedzenia, ale
      nocleg tam nie jest konieczny. Szybką łodzią z Sorrento dopłyniesz tam w 15 min
      i proponuję poszukać noclegu właśnie w okolicy Sorrento. Będzie tam ładniej niż
      w Neapolu, bezpieczniej i wygodniej i zapewne taniej. Do Neapolu można dojechać
      autem lub kolejką na wycieczkę, jak koniecznie chcesz zobaczyć to nieciekawe
      miasto. Tak samo z Pompejami i Wezuwiuszem.
      pozdrawiam
      • woman73 Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 00:28
        dzieki!

czyli lepiej zrobic baze wypadowa Sorrento?
        Wezuwiusz i POmpeje warto odwiedzic?
        mamy tam caly tydzien, masz moze jeszcze jakies ciekawostki dla nas?
        aha, co to znaczy "drogo" na Capri? mam na mysli noclegi? Jaka jest cena
        noclegow? Wisz moze, czy mozna znalezc nocleg bedac juz tam na miejscu czy
        raczej bukowac jeszcze z PL?
        • ortodox Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 01:36
          To nie musi być dokładnie Sorrento, ale także okolice. Jest tam sporo miejsc do
          spania : hoteli, pensjonatów i campingów. Czy trzeba rezerwować? To zależy
          kiedy się tam wybierasz i jakie masz wymagania. Latem (w lipcu a już na pewno w
          sierpniu trzeba mieć rezerwację), bo inaczej będziesz skazana na to co zostało
          i to w dodatku za spore pieniądze, choć pewnie coś się znajdzie. Na Capri nie
          spałem, ale tam wszystko jest dość drogie a latem oblężone. Myślę, że ceny
          hoteli na Capri zaczynają się od 100euro/2/dobę i zapewne trzeba mieć
          rezerwację, żeby się na taki "tani" hotel załapać.
          www.capri.net/salsa/lang/en/page/home.html
          Warto odwiedzić Pompeje, Herakulum to pewne. Wezuwiusz trochę zawodzi, więc nie
          koniecznie albo jeżeli to Ciebie szczególnie interesuje.. Do Neapolu też można
          zajrzeć, choć moje wrażenia nie są jakieś szczególne. Sporo było wątków na
          forum o Neapolu, zdania są podzielone.
          Moim zdaniem warto obejrzeć dzielnicę Hiszpańską i katedrę S.Gennaro.
          Warto opłynąć stateczkiem półwysep Sorentyński i dopłynąć do Amalfi, Positano.
          Na Capri ODRADZAM największą atrakcję" Lazurową Grotę" - totalna kiszka. Lepiej
          opłynąć całą wyspę statkiem i pospacerować po jej zakamarkach.
          pozdrawiam
          • woman73 Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 09:26
            wiem, ze na temat Neapolu rozne sa opinie. juz ich kilka tutaj znalazlam,
            rzeczywiscie sa skrajne;-) My tam na pewno bedziemy, bynajmniej na lotnisku.
            Myslisz, ze wynajecie auta i poruszanie sie w tamtejszej okolicy jest rozsadnym
            rozwiazaniem czy lepiej jezdzic busami lub innymi srodkami komunikacji
            publicznej? byles na wyspie Ischia?
            pozdrawiam
            • linn_linn Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 10:39
              Ja na baze wybralabym Ischie: jest wieksza i w sumie chyba ciekawsza. Na Capri
              mozna zreszta doplynac / jest jeszcze Procida, mniej znana, a ciekawa /.
              Najlepiej we wrzesniu: bylam w zeszlym roku na Capri w lipcu i byly juz tlumy
              sierpniowe.
              W "ulubionych" mam residence na Ischii, ale niestety nie ma cen. Nie pamietam
              zeszlorocznych niestety. Nie bylam tam, ale gdybym miala pojechac, wybralabym
              chyba to miejsce.
              www.lepigne.it/servizi.html Znajduje sie w miejscowosci Casamicciola:
              objezdzajac Ischie wybralam ja sobie na ewnetualny przyszly pobyt.
              Zdjecia z Ischii znajdziesz tu:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=27050506&v=2&s=0
              Z Capri jest duzo wiecej:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=26899248&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=91&w=29435514&v=2&s=0
              Poszukaj zeszlorocznych watkow na forum Wlochy: o Capri i Ischii bylo juz sporo.

• woman73 Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 11:37
                jedziemy 22.06. na jeden tydzien,
                w planach wyspa (Ischia, Capri), Wezuwiusz, Pompeje, Neapol, Sorentto... na
                wiecej chyba nie starczy czasu. Troche w ruchu i odrobine na plazy.
                Myslisz, ze lepiej zostac na wyspie Ischia i stamtad zwiedzac? Pamietasz, czy
                prom byl drogi?
                • linn_linn Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 12:00
                  Zalezy od przewoznika i rodzaju polaczenia / promy, jety /. Poklikaj tu:
                  www.traghettionline.com/ischia.htm
                  Ja wybralabym Ischie, gdyz wydaje mi sie ciekawsza / jest wieksza, wiec warto
                  poswiecic jej wiecej czasu /. Na Capri mozesz wybrac sie na jeden dzien i
                  wystarczy. Zreszta jesli jedziesz na tydzien, bedziesz miala po 1 dniu na kazde
                  miejsce. Moze wiec lepiej zatrzyamac sie miedzy Neapolem a Sorento. Link do
                  residence "Le Pigne" dotyczy chyba tylko pobytow tygodniowych.
                  • linn_linn Re: Ischia. ogrody La Mortella 11.06.06, 17:53
                    Ogrody "La Mortella":
                    www.lamortella.it/Home_it.html
                    www.lamortella.it/Tour-Map_it.html
                    Niestety nie widzialam, ale moze komus sie uda.
              • ortodox Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 22:06
                Wybór wyspy na siedzibę chyba nie jest szczęśliwym rozwiazaniem, jeżeli ma się
                plany zwiedzania całej zatoki neapolitańskiej. Ichia choć też piękna, to daleko
                jej do Capri i dlatego jest tam mniej turystów i niższe ceny, ale to rzecz
                gustu, więc każdy ma prawo do własnej oceny.
                pozdrawiam
            • ortodox Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 02.05.06, 22:16
              Wynajęcie auta będzie wygodniejsze i bezpieczniejsze( choć jazda po Neapolu i
              okolicach nie należy do przyjemności), ale droższe. W środkach komunikacji
              publicznej grasują kieszonkowcy, trzeba bardzo uważać no i odległości są spore,
              czasowo wychodzi to dość długo.
              pozdrawiam
              • Gość: wal Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi IP: *.icpnet.pl 02.05.06, 23:12
                Sądzę, że wygodniej jest kozystac z kolejki kursującej miedzy Neapolem i
                Sorrento. Kolejka jest tania i bezpieczna, odpada problem parkingów, i
                przebijania sie przez korki (obszar pomiędzy Neapolem i Sorrento to jedna duza
                aglomeracja). Ze wzgledu na kolejke warto nocować w Sorrento (stacja końcowa-
                początkowa ,prawie pewne miejsca siedzące)
      • Gość: ten Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 11:15
        poszukaj noclegów na stronie www.hotelowerezerwacje.pl - my mieszkaliśmy w
        Hotelu Zara Napoli-za dwójkę zapłaciliśmy 50 euro
        • chiavone Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 12.06.06, 07:34
          woman73 01.05.06, 23:44 + odpowiedz

Ma ktor namiary na noclegi w Neapolu,
          moze jeszcze na wyspie Capri?

i

Myslisz, ze lepiej zostac na wyspie Ischia i stamtad zwiedzac? Pamietasz, czy
          prom byl drogi?

cos tu nie gra woman73, planujesz spac na Capri a pytasz o cene promu ?

• marghe_72 Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 12.06.06, 13:10
      ja bym nie spała ani na Capri ani na Ischi
      nie chciałoby mi sie codziennie wsiadać na statek i płynąc na zwiedzanie
      stałego lądu.
      Co do noclegów to zalezy czego szukacie.
      Czy camping, czy hotel czy jeszcze coś innego

my np spędzilismy 2 tygodnie w ośrodku Oleandri koło Peastum
    • marghe_72 Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi 12.06.06, 13:11
      aha, koniecznie wjedźcie na Anacapri
    • Gość: zorro Re: Neapol, Capri i okolice - noclegi IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.06.06, 18:16
      Też mi się wydaje, że lepiej na lądzie niż na wyspie. Zdecydowanie więcej do
      zwiedzania, a widoki równie piękne(jeśli nie piękniejsze). Prom... w sumie jest
      google :) ale coś znalazłem www.massalubrense.it/aliscafi.htm Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka