IP: *.chello.pl 25.05.06, 07:06
Mam pytanie, czy nie orientujecie się jak obecnie wygląda zagrożenie wybuchem
Wezuwiusza? Mam rezerwację opłaconą mieszkania w Neapolu oraz przeloty więc z
tego ie mogę zrezygnować. Czytałam jakiś czas temu w prasie że w tym roku coś
może się dziać. Wiem że to wulkan a z wulkanami nic nie wiadomo. Ale może
ktoś wie bo może ktoś siedzi w tej branży lub po prostu mieszka tam w
okolicach. yłaym bardzo wdzięczna za pomoc. W prawdzie mam już plan wyjazdu
ale opiera się on w głównej mierze na założeniu że Wezuwiusz - niespokojne
chłopczę - jeszczebędzie spał.
MIŚKA
Obserwuj wątek
    • Gość: rogro Re: Wezuwiusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 08:27
      Spokojnie - wróciłem z Neapolu 2 tygodnie temu, i nie ma tam objawów paniki.
      Przewodnicy w Pompejach wkoło powtarzają o możliwości wybuchu, ale to chyba
      raczej w celu wywołania gęsiej skórki u turystów, co dodatowo uatrakcyjni
      zwiedzanie.
      A z drugiej strony - nigdy nic nie wiadomo...
      • Gość: MIŚKA Re: Wezuwiusz IP: *.chello.pl 25.05.06, 09:20
        Własnie, ja byłam w Pompejach jakieś 3 lata telu i na plecach czułam ten
        wezuwiusz ale wówczas też mówili o możliwym wybuchu. Nawet wjechałam na
        Wezuwiusz a potem poszłam w górę do samego końca na nogach. Niesamowite
        wrażenie. W tym roku chcę ze swoim mężczyzną to powtórzyć a w szczególności na
        spokojnie zobaczyć Pompeje bo wtedy to byłam z mlodzieżą i sama oprowadzałam.
        Więc teraz to juz tylko na spokojnie i dlatego moja obawa
        Jak by co napisz jeszcze kilka słow chyba że masz gg..
        Miśka
        • linn_linn Re: Wezuwiusz 25.05.06, 11:12
          Wulkan jest monitorowany, wiec gdyby bylo zagrozenie, wiedzielibysmy o tym.
          • bah77 Re: Wezuwiusz... 25.05.06, 14:54
            Też tak myślę, że Włosi opracowali plan ewakuacji - w przypadku, jeśli tylko
            wybuch wulkanu bedzie poprzedzony typowymi symptomami (trzęsienie ziemi, wzrost
            temperatury itp.):

www.travels.com.pl/?id_kategorii=10&kategoria=3257&add_kom=257&more=1

Tylko czasem Wezuwiusz wybuchał bez wcześniejszych symptomów...

bah77
            • linn_linn Re: Wezuwiusz... 25.05.06, 15:39
              Nie martwia sie Ci, ktorzy tam buduja / zreszta nielegalnie / domy. Dlaczego
              mieliby sie martwic turysci?
              • Gość: MIŚKA Re: Wezuwiusz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:29
                Hej, a powiedż mi kto by wiedział Bo jesli mieszkasz we Wloszech to podaj mi
                chociaż jakąś stronę na której sa te dane. W Polsce nic nie słychać
                • linn_linn Re: Wezuwiusz... 25.05.06, 18:21
                  Wybuch wulkanu to zjawisko naturalne. Kto ma wiedziec... Jak zacznie sie
                  gotowac, dowiesz sie z dziennika w Polsce. Ludzie, nie panikujcie. Wlochy
                  naleza do najbardziej niebezpiecznych krajow, ale nie znaczy to, ze cos sie Wam
                  stanie. Takie warunki geologiczno-klimatyczne plus dlugotrwaly brak troski o
                  srodowisko. Pada przez 3 dni i urywa pol gory. Ja osobiscie bardziej boje sie
                  silnego deszczu niz trzesienia ziemi.
    • Gość: fin Re: Wezuwiusz IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:53
      Linn - ci, którzy budują domy blisko Wezuwiusza często nie mają wyboru, o czym zapewne doskonale wiesz, a czy sie nie martwią? tu także bym nie byłbym taki pewny, po prostu obcowanie na codzień z zagrozeniem usypia czyjność ale tego zagrożenia nie zmniejsza, pozostaje trzymac kciuki, żeby Wezuwiusz nie wybuchł w taki sposób, jak to miało miejsce w r.79, pozdrawiam
      • linn_linn Re: Wezuwiusz 26.05.06, 23:07
        Oczywiscie, znam sytuacje: jest na tyle skomplikowana, ze nie miejsce tu na jej
        rozwijanie. Powiem tylko, ze czesto dzieje sie to z cichym przyzwoleniem
        miejscowych wladz / liczacych na zwyciestwo w kolejnych wyborach /. Kiedy cos
        sie stanie, wszyscy rwa wlosy z glowy, a potem wszystko wraca do normy. Do
        nastepnego razu... Jesli sa procesy, ciagna sie latami i nic z nich nie wynika.
        W dodatku ta sama sytuacja powtarza sie w innym miejscu. I nie chodzi tu tylko
        o Wezuwiusza.
        Co do niebezpieczenstw, wczoraj rano bylo trzesienie ziemi kolo Ceseny, z
        epicentrum w Bagno di Romagna. Jedno zdanie w telegazecie i koniec. Takie sa
        Wlochy. Co do Wezuwiusza, ja jestem optymistka. Takze dlatego, ze jest
        monitorowany. Takich mozliwosci kiedys nie bylo. Jesli ktos sie boi, moze z tej
        wycieczki zrezygnowac. Obejrzec go z daleka. Jest wiele miejsc ciekawszych w
        tym kraju.
        • Gość: MIŚKA Re: Wezuwiusz IP: *.chello.pl 27.05.06, 08:19
          Wcale nie chcę z tego wyjazdu rezygnować Nie boję się. Ale pytam czy nie było
          przypadków jakichkolwiek ostrzeżeń w sprawie Wezuwiusza.
          ZARYZYKUJĘ
          • linn_linn Re: Wezuwiusz 27.05.06, 10:33
            Nie bylo. Wiedzialabym o tym.
          • bah77 Re: Wezuwiusz... 28.05.06, 01:44
            Miśka, gdybyś chciała podziwiać Wezuwiusz także z pewnej odległości, to polecam
            Ci wspaniały punkt widokowy na Monte Faito:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=33058103

bah77
    • linn_linn Re: Wezuwiusz 29.05.06, 19:37
      Lepiej nie krakac. Odkad zostal otwarty ten watek byly we Wloszech 2 trzesienia
      ziemi: Jedno dzisiaj nad ranem, odczuwalne tu gdzie mieszkam. Na szczescie
      spalam i do tego na parterze. Nawet sie nie zorientowalam.
      • bah77 Re: Wezuwiusz... 30.05.06, 04:20
        "Czy powtórzy się historia antycznych Pompei?"

6plus.interklasa.pl/szesc/strony/str4500.htm

bah77
        • Gość: MIŚKA Re: Wezuwiusz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:28
          Mam nadzieje że nie, no ale jeśli to się stanie to pozostabnie po mnie tylko pył
          i odlew
      • Gość: MIŚKA Re: Wezuwiusz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:29
        Czy to moja wina? JA tylko chcę sie dowiedzieć ale mam nadzieję, że nie!
        BEDZIE SPOKOJNIE
        • linn_linn Re: Wezuwiusz 30.05.06, 17:52
          Pomysl o tym racjonalnie. Prawdopodobnie codziennie wsiadasz do samochodu.
          Boisz sie? Pewnie nie, a ryzyko jest o wiele wieksze. Takze we Wloszech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka