29.11.10, 08:47
Czy ktoś dotarł na szczy z was? Czy to prawda ze autobus dociera aż na sam szczyt? Mam sprzeczne info. Na stronce pisze że trzeba isc spory kawałek (droga jest niebezpieczna :/
Proszę podzielcie sie doswiadczeniami z tym wulkanem :)

dzięki
Obserwuj wątek
    • malgotosca Re: Wezuwiusz 29.11.10, 10:29
      Autobus na sam szczyt nie dojeżdża. Wszelkie pojazdy nieupoważnione kończą jazdę na parkingu przy kasie biletowej. Nie odebrałam ostatniego odcinka jako niebezpiecznego. Bez żadnej niemal kondycji spokojnie weszłam i nic nie wzbudzało mojej trwogi, a mam lęk wysokości. Czytałam tu na forum o wszędobylskim pyle, ale w marcu wszystko tak było nasiąknięte wilgocią, że nic nie brudziło butów, czy ubrań.
      • shilaa Re: Wezuwiusz 29.11.10, 16:41
        Autobusem, tak jak skuterem i samochodem, dojedziesz na parking, z ktorego do krateru prowadzi sciezka - kilkanascie minut spaceru pod gore. Ostatni raz bylam na Wezuwiuszu latem przy 35-stopniowym upale i bardzo malej wilgotnosci powietrza - cale buty mialam czerwone od pylu, ale latwo dalo sie je wyczyscic. Do pokonania sciezki nie potrzeba superkondycji.

Teraz najwiekszym wrogiem przy zdobywaniu Wezuwiusza jest pogoda - od wiecej niz kilkunastu dni albo jest kilka burz dziennie, albo pada pol dnia, albo niebo jest zachmurzone. Wezuwiusz ma to do siebie, ze czesto nawet przy slonecznej pogodzie lubi sie pokryc chmurami wokol krateru, dlatego najlepszy czas na wycieczke to przedpoludnie, wzglednie poludnie. Przy ogladaniu krateru zwroc uwage, czy gdzieniegdzie miedzy skalami nie wydobywaja sie kleby dymu ;)
        • malgotosca Re: Wezuwiusz 29.11.10, 18:00
          zapomniałam dodać, że jeśli chcesz, to na moim blogu mam opisaną wycieczkę na Wezuwiusza
    • ro_br_rt Re: Wezuwiusz 30.11.10, 17:54
      Witam.
      Jest tak "niebezpieczna i męcząca" jak spacer po Krupówkach, ale widoki ładniejsze. Dymu i smrodu siarki proszę się nie bać. Polecam wygodne i nieniszczące się obuwie ze wzglądu na ostry pył wulkaniczny. Wulkan jest monitorowany. Jak będzie miał wybuchnąć to wycieczek nie będzie. Miałem drobną nadzieję, że trochę podymi w tym roku, ale obyłem się smakiem.
      Pozdrawiam
      • sanyu Re: Wezuwiusz 05.12.10, 15:36
        Dzieki za wszystkie odpowiedzi :)
        Czyli rozumiem, ze dla osoby z lękiem wysokości to nie bedzie jakies traumatyczne przezycie?
        A jakie jest nachylenie terenu w tej czesci która trzeba przejsc pieszo?
        • Gość: lamaga Re: Wezuwiusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.10, 20:44
          Witam! O ile dobrze pamiętam wycieczkę sprzed kilku lat, to od parkingu na górę prowadzi żwirowa droga, która wygląda tak, jakby mogły nią jeździć dżipy (i chyba faktycznie jeżdżą -widziałam na górze). Nachylenie i szerokość są odpowiednie dla samochodu terenowego, a więc i dla piechura niestraszne. Wejście zajęło mi na pewno poniżej pół godziny (bez zadyszki), a kondycję mam już nawet nie zerową, ale raczej ujemną - zatem bez obaw! Na górze więcej może dać się we znaki wiatr niż zapach siarki, a z głębi krateru unosi się zaledwie lekki dymek.
          • Gość: ms Re: Wezuwiusz IP: 212.160.172.* 21.02.11, 11:24
            a czy ktoś może polecić sprawdzony najlepszy i najtańszy autobusowy dojazd na Wezuwiusza?

będę mieszkał (w kwietniu) w Neapolu przy samym dworcu kolejowym/autobusowym, czy znajdę tam coś bezpośredniego czy lepiej dojechać do Pompei albo Ercolano...?

z góry dziękuję za porady!
            • shilaa Re: Wezuwiusz 28.02.11, 13:43
              300 m od dworca Napoli Centrale znajduje sie mniejszy dworzec dla kolei Circumvesuviana. Wybierz pociag, ktory jedzie do Sorrento albo Sarno i wysiadz na stacji Ercolano Scavi. Stamtad odjezdzaja autobusy, ktore koncza trase na tym samym parkingu, co samochody i autokary wycieczkowe. Zdaje sie, ze mozna tez dojechac tam autobusem z Torre del Greco.

Warto tez zobaczyc Scavi di Ercolano (Herculaneum) - o niebo ciekawsze i lepsze niz Pompeje.

• Gość: Karolina Re: Wezuwiusz IP: *.tktelekom.pl 19.07.11, 13:07
            Ja byłam w lipcu i weszłam w klapkach japonkach a nogi były czyste, żadnego pyłu.
    • maryna35 Re: Wezuwiusz 28.02.11, 11:26
      Hej,
      My byliśmy z małym dzieckiem (1,5) w czerwcu i od parkingu spokojnie weszliśmy z dzieckiem w nosidełku. Podejście może dość strome, ale krótkie i na pewno nie niebezpieczne, a wrażenia super:) Nie można tego przegapić!
    • Gość: dnieprowiec Re: Wezuwiusz IP: *.altec.pl 08.04.11, 15:13
      Czy i ile płaci się za parking pod szczytem ?
      • anthonyb Re: Wezuwiusz 09.04.11, 22:53
        Powiem szczerze, ze nie wiem. Parkujemy zawsze przed szlabanem, na ulicy.
      • shilaa Re: Wezuwiusz 10.04.11, 12:50
        Za motocykl placilam chyba 2 euro.
        • Gość: wasyl Re: Wezuwiusz IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.11, 19:32
          może mi ktoś podać pozycje gps tego najwyższego parkingu na górze ?
          • shilaa Re: Wezuwiusz 18.07.11, 22:15
            A na co Tobie gps?? Jedziesz kreta droga, jedziesz, jedziesz, wokol same drzewa, w koncu droga sie konczy i jest parking pod Wezuwiuszem. Nizej nie ma parkingow, chyba ze chcesz uniknac placenia jak wielu kierowcow i zostawisz auto przy krawezniku wzdluz jezdni.
            • Gość: wasyl Re: Wezuwiusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 16:38
              czyli na góre prowadzi jedna droga? chodzi mi o tą kase biletową zeby czasem jej nie minać ... a przyjade pociagiem z sorrento
              • shilaa Re: Wezuwiusz 19.07.11, 17:19
                Wulkan jest opleciony wieloma drogami (glownie szlakami pieszymi), ale glowna droga asfaltowa od strony Ercolano jest jedna. "Kasa biletowa" na parkingu to parkingowi, ktorzy od poczatku wskaza Ci miejsce, placi sie od razu. Tuz za parkingiem, gdzie rozpoczyna sie szlak nie placi sie za wstep. Na Wezuwiuszu nie da sie niczego minac, zapomniec, nie zauwazyc.

Ale jesli przyjezdzasz Circumvesuviana z Sorrento to jakie znaczenie ma dla Ciebie parking dla samochodow? Bez samochodu wysiadasz na stacji Ercolano Scavi, wsiadasz do busa, ktory zawozi Cie na gore (do krateru trzeba oczywiscie jeszcze isc pieszo) i parking nie ma tu zadnego znaczenia.
                • Gość: anthonyb Re: Wezuwiusz IP: 2.159.75.* 20.07.11, 16:04
                  za wstep sie placi, w kasie zaraz za parkingiem, zaraz przy wejsciu na sciezke prowadzaca do krateru. Teren jest ogrodzony siatka i tylko tam mozna wejsc wiec sie nie przejmuj. nie przegapisz kasy :-)
                  • shilaa Re: Wezuwiusz 20.07.11, 16:50
                    A ja jestem pewna, ze rok temu nie placilam za wstep. Placilam tylko 2 € za parking.
                    • Gość: daryjka1 Re: Wezuwiusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 17:32
                      Leżą przede mną bilety : ładne, z widokiem dymiącego wulkanu. Za parking płaciliśmy osobno 2.50 euro, , za wejście na górę osobno. Na stronie www.epnv.it , którą znalazłam przed chwilą na bilecie, znajdziesz cennik. dzieci do 8 lat za darmo, do 18-tu 5 euro i powyżej 8 euro.Na bilecie, który zachowałam sobie na pamiątkę, widnieje cena 2.50 euro. I tak się teraz wczytałam, że to za parking! A facetowi osobno płaciliśmy na placu... sorry, placyku. Czyli co, dwukrotnie za parking zapłacilismy? Teraz już tego nie sprawdzę :( Drugi bilet, mniejszy, dostał mój młodszy syn na darmowe wejście. Ceny na nim nie ma, tylko napis : guided tour. Hm. Resztę wyrzuciłam, teraz żałuję. W każdym razie bez biletu nie wejdziesz, na bramce stoi pan od przedzierania biletów .
                      Jeśli tylko jest możliwość zostawienia auta na dole i podjechania autobusem - gorąco namawiam! Takie rozwiązanie pomaga uniknąć sporego stresu : droga jest wąska, pełna serpentyn i zatłoczona ponad miarę. A jak nadjeżdża autobus... uf! My musieliśmy składać lusterka!
    • wedrowna53 Re: Wezuwiusz 20.07.11, 22:26
      Samochodem można dojechać na Wezuwiusz pod kasy biletowe (podobnie autobusy). Stamtąd idzie się na piechotę kawałek krętą dróżką. Nie powiedziałabym,że jest ona niebezpieczna, ale lepiej ubrać wygodne buty, bo jest to żwir, który wchodzi w sandały, czy klapki co dość utrudnia chodzenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka