Dodaj do ulubionych

Wyspy Liparyjskie prośba o info

05.07.06, 15:41
czy ktoś może mi podpowiedzieć jak nalepiej dostać się z Milazzo na Wyspy
Lpiaryjskie, będę wdzięczna za podrzucenie stronki www. Najchętniej
skorzystalibyśmy z rejsów wycieczkowych dookoła wysp (Vulcano, Lipari,
Stromboli), z krótkim pobytem na miejscu. Jaka jest orientacyjna cena takiej
wycieczki. I jeszcze jedno pytanie gdzie w Millazzo bezpiecznie jest zostawić
samochód, bo chyba zabieranie samochodu na wyspy mija się z celem. Czy
możecie podpowiedzieć jakieś bezpieczne parkingi.
będę wdzieczna za informację.
e.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Wyspy Liparyjskie prośba o info 05.07.06, 15:44
      www.isolelipari.it/arrivarci_eng.htm
    • Gość: Jacek06 Re: Wyspy Liparyjskie prośba o info IP: *.dmz.totalpolska.pl / 62.29.248.* 05.07.06, 16:08
      Dwa tygodnie temu bylem na Lipari, samochod zostawilem w Milazzo na
      ogolnodostepnym parkingu w porcie - 1 EUR za godzine.Kupisz takie bilety w
      najblizszym kiosku lub w miejscu wskazanym przez parkingowego ( akurat w moim
      przypadku byla to pizzeria ) , paamietaj by nie zostawiac w samochodzie jakis
      rzeczy ( na widocznym miejscu ), ktore moglyby zainteresowac " przechodnia "
      Nic nie powinno sie dziac

pozdrawiam
      • ellizabeta Re: Wyspy Liparyjskie prośba o info 05.07.06, 23:01
        Jacku06 z jakiego przewoźnika korzystałeś, czy mógłby napisać coś więcej na
        temat swojej wyprawy na wyspy?
        • Gość: Jacek06 Re: Wyspy Liparyjskie prośba o info IP: *.dmz.totalpolska.pl / 62.29.248.* 06.07.06, 13:00
          Moja podroz byla typowo krotkim wypadem ( jeden dzien , i to tylko Lipari ),
          pozostale wyspy tylko okiem z wodolotu. Wyprawy na Wyspy sa zdominowane przez
          chyba? dwoch przewoznikow - ich biura na glownej ulicy, rownoleglej do portu,
          naprzeciwko przystani skad wyruszaja wodoloty. Niestety wypadly mi z glowy
          nazwy tych firm - informacje nt temat znajdziesz w pzrewodniku Pascal Wlochy
          Poludniowe.Nie ma co biegac i porownywac cen, chyba ok 13 EUR za osobe ( w
          jedna strone ), dla dzieci byly jakies znizki ale chyba dla tylko dla bebe (
          malenstwa )
          Co do samej wyprawy na Lipari - ogolnie to ladne widoczki, jedna ulica, jeden
          zamek i tyle. Polecam jednak wyprawe autobusem ( z portu ) ok 30 minut jazdy
          stromymi uliczkami ( m.in niesamowite widoki, przejazd w poblizu wielkich zloz
          pumeksu ( i zakladu ) - Lipari pumeksem stoi. Przy porcie jest punkt
          informacyjny tam otrzymasz mapke wyspy. Moje zdanie iz wyjazd fajny ale abym
          padl z zachwytu to raczej nie. Inne wyspy Vulcano, Stromboli sa mi nieznane

to tyle, pozdrawiam
          • ellizabeta Re: Wyspy Liparyjskie prośba o info 06.07.06, 13:51
            dziękuję bardzo za info pozdrawiam
            • Gość: xxx Re: Wyspy Liparyjskie prośba o info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 16:19
              Mi najbardziej podobala sie Panarea.
      • Gość: gosc Vulcano prośba o info IP: *.147.95.29.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.05.13, 11:06
        witam, proszę o aktualne informacje na temat rejsów promem na Vulcano, co ile kursują promy, ile ok. sie płaci za osobę dorosłą ?
        i czy ten parking dalej kosztuje 1euro czy coś zdrożało ??? i jak się kupuje taki bilet to trzeba już się określić na ile godzin zostawiamy auto, czy opłaca się dopiero po powrocie???

pozdrawiam
        • ma.ci.ej Re: Vulcano prośba o info 20.05.13, 08:59
          2 lata temu płaciłem ok. 110 eur w dwie strony za dwójkę dzieci i dwójkę osób dorosłych. Jest 3 najważniejszych przewoźników, różnią się ceną, czasem (od. 45 min -wodoloty i katamarany, 1h40 min - zwykłe promy). Ja płynąłem katamaranem firmy Ustica Lines
          Tu masz namiary na przewoźników (godziny i ceny).
          www.usticalines.it/dettaglio_porto.asp
          www.siremar.it
          www.ngi-spa.it
          Nie pomogę Ci co do parkowania, z campingu miałem dowóz w cenie noclegu. Jednak parkowanie w okolicy portu wydawało się horrorem (ale to był sierpień). Parkingi były pełne, moim zdaniem wcale nie były bezpieczne. W mieście jest dużo piętrowych garaży, nie znam cen.
          Vulcano - doskonały wybór. Punkt obowiązkowy - wspinaczka na krater, widoki niezemskie. Cała wycieczka trwa ok. 3 godzin, warto wyruszyć jak najwcześniej rano, aby zdążyć wrócić przed największym upałem. My płynęliśmy Usticą o 7:50 (8:35 na Vulcano),to przed 11:00 zaczęliśmy schodzić z krateru w dół. Widząc osoby, które w samo południe podchodziły pod góre, stwierdziliśmy, że jednak było warto wstać o świcie.
          • Gość: Gość Re: Vulcano prośba o info IP: *.181.131.193.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.05.13, 21:49
            A powiedz jak jest z drogą na vulcano ?? Czy wystarcza sandaly cY raczej trzeba cos bardziej zakrytego ???
            • ma.ci.ej Re: Vulcano prośba o info 20.05.13, 22:31
              Ja byłem w sandałach i drugi raz bym poszedł tak samo, choć może rozsądniej byłoby mieć pełniejsze buty. Droga pyłowo-kamienista, niezbyt równa. Natomiast klapki odpadają na 100%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka