Dodaj do ulubionych

Powrót z raju :) Moja podróż

IP: *.szwajcarska.pl 20.08.06, 16:54
Witam po wakacjach! :) Ciekawe czy przez miesiąc się coś tu zmieniło, pewnie
na gorsze...albo może i nie.

Wróciłam z raju! :) Coś chce ktoś wiedzieć? To chętnie odpowiem. Byłam prawie
miesiąc we Włoszech a konkretniej to na rajskiej Sycylii i 4 dni w Rzymie. W
skrócie - podróż samolotem do Rzymu a potem pociągiem na Sycylię; 4 dni w
Rzymie, noclegi w Domu Polskim; Sycylia - objechanie dookoła, wypożyczenie
auta, część noclegów w hostelach, część na kempingach a końcowa część u
znajomych.

Może też ktoś wrócił i sobie powspominamy? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewelina Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.szwajcarska.pl 20.08.06, 17:11
      Dodam od razu, że rady na tym forum nie zawsze są dobre i najlepiej się nie
      przejmować i się nie bać i jechać i przekonać się na własnej skórze jak
      rzeczywiście jest i od razu przykład dot. wypożyczenia samochodu, tu
      wyczytałam, że najlepiej korzystać z małych wypożaczalni bo jest taniej i
      ogólnie lepiej ale z jakiego powodu lepiej to nie wiem, że wypożyczenie auta to
      koszt ponad 300 E na tydzień, że jest konieczna wypukła karta kredytowa, że
      każda wypożyczalnia wymaga kaucji. Otóż nie bo:
      1. Znalazłam 2 małe wypożyczalnie gdzie wcale nie było taniej niż w dużych
      międzynarodowych wypozyczalniach, np. w Avisie, danego dnia nie było dostępnego
      samochodu, trzeba było czekać 2-3 dni, właściciel jednej wymagał 500 E kaucji.
      2. Skorzystałam z wypożaczalni Avis i nie miałyśmy karty kredytowej, tylko
      zwykłą i można było nią zapłacić w Avis, nie było żadnej kaucji i samochód
      kosztował 240 E - fiat Panda, który zjechał z taśmy produkcyjnej 12 lipca :),
      samochód był od razu, nie trzeba było czekać i pieniądze za wynajem zapłciłyśmy
      dopiero przy oddaniu.

Także jak widać opłaca się wypożyczać samochody w dużych międzynarodowych
      firmach, w Avisie na pewno, żadna inna firma nie chciała nam wypoźyczyć auta
      bez karty kredytowej, tylko Avis. Polecam tą firmę.
      • Gość: ewcyna Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.06, 21:31
        Witaj Ewelina, jestem ciekawa, czy ktoras z moich rad (np. nt. kempingow) Ci
        sie przydala?
        pozdrawaim, E
        • Gość: erwin Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:01
          hej
          a jak bylo w domu polskim na via cassia? nie za daleko od centrum?
          pozdrawiam
          • Gość: Ewelina Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.szwajcarska.pl 20.08.06, 22:21
            W Domu Polskim było super! Siostry przemiłe :) Warunki dobre, skromne pokoje
            ale czyste i sympatyczna atmosfera. Duża przestronna kuchnia i przepiękny
            ogród :)
            Co do dojazdów do centrum to nie było z tym żadnego problemu. Pod samym domem
            jest przystanek autobusu 201, potem super wygodną klimatyzowaną kolejką można
            dojechać do Watykanu a do centrum autobusem bodajże 36. Siostry wszystko
            wytłumaczą i zapiszą Ci jeszcze na kartce :)
        • Gość: Ewelina Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.szwajcarska.pl 20.08.06, 22:16
          Kempingów przed podróżą nie szukałam za bardzo bo myślałam, że będę nocować w
          hostelach ale w hostelu nocowałam tylko w Katanii a spis kempingów na Sycylii
          wydrukowałam sobie ale też mi się za bardzo nie przydał, chyba tylko do tego
          zeby zorientować ile dany kempin miał gwiazdek. Nie miałam konkretnego planu
          zwiedzania co do dnia więc tam gdzie był kemping po drodze, tam nocowałyśmy.
          • Gość: erwin Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:21
            aha
            ja jadę ze znajomymi do rzymu w najbliższą środę na początek mamy zarezerwowane
            4 noclegi na via cassia, a potem będziemy musieli poszukać czegoś innego...
            możesz powiedziec ile czasu zajmowalo ci dostanie się z domu do centrum rzymu?
            • Gość: erwin Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.06, 22:26
              mogłabyś napisać jeszcze cos o wypożyczniu samochodów? w którym biurze w Rzymie
              pożyczałaś? czy można pożyczyć auto w Rzymie i oddać np w Wenecji?
              • Gość: Ewelina Re: Powrót z raju :) Moja podróż IP: *.szwajcarska.pl 20.08.06, 23:08
                Nie pożyczałam auta w Rzymie, tylko w Katanii i z tego co się orientuję to
                można wypozyczyć auto w jednym mieście i oddać w drugim, w Avisie tak można
                było zrobić ale było to droższe o ok. 50 E.
    • dominajka Re: Powrót z raju :) Moja podróż 21.08.06, 22:53
      my wybieramy się na sycylię i kalabrię w ostatnim tygodniu września...
      plan jest podobny najpierw samolotem do rzymu a potem pociągiem do syrakuz
      (bilety już mamy:))
      niestety mamy tylko 2 tyg. a zatem kilka dni na sycyli (syrakuzy, katania,
      taormina, messyna) potem kalabria, neapol i rzym...
      jakieś rady i wskazówki? miejsca godne zobaczenia? potrawy warte spóbowania?
      im więcej tym lepiej.....
      • linn_linn Re: zdjecia 22.08.06, 10:08
        Na tym forum sa zdjecia / z Kalabrii malo niestety /: na pewno Siracusa,
        Katania, Messyna, Taormina, Rzym, Neapol. Sama zakladalam kilka. Wrzuc w
        wyszukiwarke. Zapomnialam, takze Etna: na pewno tam pojedziesz.
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=91&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka