Dodaj do ulubionych

Transfer z Ciampino

IP: *.bama.de 13.09.06, 15:34
Wiem że masa wątków na ten temat już była, ale nie mam czasu szukać .Na
weekend jadę do Rzymu.Proszę gorąco o pomoc na następujące pytania :
- opis dokłądny tranferu z Ciampino do Camping Roma na Via Aurelia ( nie
chodzi mi o busiki z campingu tylko o komunikację miejską )
- jakie są ceny na ciekawe ( jakie miejsca ), oprócz muzeów.
-jakie bilety można kupić przez internet ( podobno do Koloseum lepiej przez
internet )
- może ktoś ma linka do sieci metro w Rzymie ?
- oraz linka do przystanków dla autobusów objeżdżających centrum? Gdzie się
kupuje bilety , ile kosztują
Będę wdzieczna za wszelkie podpowiedzi - w związku z budową domu kompletnie
nie miałam czasu na przygotowanie się do wyjazdu. Ci co budują na pewno
zrozumieją. Pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • agator13 Re: Transfer z Ciampino 13.09.06, 16:39
      - wychodząc z termjinalu Ciampino kieruj się na lewo. Tam jest przystanek
      autobusu, któy dowiezie Cię za 1E (plus ew. 1E za walizkę) do początkowej stacji
      metra linii A czyli do Anagnina. Rozkład autobusów na stronie:
      www.adr.it/content.asp?Subc=2020&L=3&idMen=204.
      Na stacji metra mozesz sobie kupić bilet za 1E (w automatach przyjmujących
      monety i banknoty) ważny przez 75 min. na wszystkie środki kominikacji (w tym 1
      raz na metro, chyba że przesiadasz się z jednej linii do drUgiej bezpośrednio).
      Jeśli jedziesz na kilka dni możesz zastanowić się nad zakupem biletu 3-dniowego
      (ważny do północy trzeciego dnia) za 11E- jeździsz do woli wszystkim (za
      wyjątkiem jakiś specjalnych autobusów turystycznych). Istnieje też coś takiego
      jak ROMA PASS- za 18E jeździsz jak wyżej przez 3 dni, plus 2 muzea gratis a
      pozostałe ze zniżkami (więcej informacji: www.romapass.it/index_en.html).
      Można na tym skorzystać, bo np. bilet do Koloseum kosztuje 9E. Roma Pass nie
      obowiązuje w Muzeach Watykańskich).
      Rozpisałam się o biletach więc wracam do dojazdu na Camping. Metrem jedziesz na
      stację Cornelia, wychodzisz po strzałkach na Piazza Irnerio. Tam, idziesz na
      przystanek obok McDonald's i autobusem 246 jedziesz (nie wiem ile przystanków-
      zapytaj kierowcę) bezpośrednio pod kemping. Autobus zatrzymuje się przy
      supermarkecie i kladką przechodzi sie na kemping. Zdaje się, że do końca
      września z placu przed stacją linii A Il Cipro (obok Watykanu) co godzina jeździ
      ich darmowy bus/autobus od 9.30- do 12.00 a potem od 16.30 do 19.30.
      - ciekawych miejsc w Rzymie jest masa a nie wiem, co Cię interesuje i sama nie
      we wszystkich byłam.Na pewno warto Muzea Watykańskie 12E, wejść na kopułę
      Bazyliki św. Piotra i zobaczyć panoramę miasta 4E (windą za 7 E, ale nie warto
      przepłacać za windę, bo dojeżdża mniej więcej do 1/3 wysokości a dalej i tak
      trezba na piechotę). Forum Romanum, Panteon, Fontanna di Trevi i mnóstwo
      kościołów i bazylik za darmo!
      - schemat linii metra i pociągów jest tu www.atac.roma.it/ wejdź na
      percorsi e mappe i masz po prawej stronie, są też linie autobusowe
      - autobusy zatrzymują sie na żądanie, więc nie zapomnij wcisnąć guzika. I amją
      mało zrozumiale opisane trasy na przystankach np. jest napisane jaką ulicą
      jedzie i, że ma 4 przystanki- ale jakie, tego już nie. Warto mieć zawsze przy
      sobie mapę i zaglądać do niej orientując się wedle mijanych ulic
      - co do innych uwag- nie wiem, czy opłaca się kupowanie biletów przez internet,
      bo płacisz za zapłatę kartą. Kolejki w prawdzie są ale szybko się przesuwają i
      nie należy się przejmować ich długością. Jedynie przy Koloseum stoi się dłużej,
      ale jak kupisz Roma Pass to przechodzisz bez kolejki, bo nie musisz kupować już
      biletu.

POzdrawiam i życzę udanego wyjazdu. Ja wróciłam z RZymu kilka dni temu ale już
      Ci zazdroszczę.
    • ewa553 Re: Transfer z Ciampino 13.09.06, 17:46
      jest tu jakis admin czy inny moderator? Uwazam mianowicie powyzszy opis agator
      za tak znakomity, ze powinno sie go "zawiesic" powyzej innych watkow. Bo to
      pytanie bedzie sie jeszcze wiele, wiele razy powtarzac, wiec szkoda aby tak
      znakomity opis byl na jeden raz.
      • Gość: Mich Re: Transfer z Ciampino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 22:45
        Serdeczne dzięki Agator.Nawet nie wiesz jaką ogromną radość mi
        sprawiłaś.Wszystko drukuję a w weekend pozdrowię od Ciebie Watykan.
        Czy może jeszcze ktoś wie,czy w środę odbywają się spotkania z papieżem na
        Placu Watykańskim?
        • agator13 Re: Transfer z Ciampino 14.09.06, 09:49
          Jak na razie nie ma informacji, że audiencja 20-go miałaby się nie odbyć. Jak
          wyczytałam na jednej ze stron internetowych,zmieniły się zasady i teraz wymagane
          jest posiadanie zaproszenia. Nam się udało je dostać w Domu Polskim na Via
          Cassia 1200 (tel.03900630310398 pomiędzy 9,30-13,15 oraz 16,30-18,30), gdzie
          nocowaliśmy. Czy rzeczywiście są niezbędne- nie wiem, ale w kolejce do wejścia
          na plac wszyscy wokół nas takowe posiadali.
          Mich, pozdrów Watykan a przy okazji może znajdziesz nasz zgubiony na Ciampino
          bagaż ;-). Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka