Dodaj do ulubionych

florencja - 1 maj

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.07, 17:52
witam, planuję 1 maja zwiedzanie florencji, a nie wiem w jakich godzinach w
tym dniu będą otwarte muzea i kościoły. Czy ktoś może wie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • yavanna86 Re: florencja - 1 maj 18.04.07, 19:30
      www.comune.firenze.it/
      www.firenze.net
    • Gość: mela Re: florencja - 1 maj IP: 217.153.60.* 19.04.07, 10:57
      warto przyjechac wczesnie rano zeby zarezerwowac sobie miejsce w kolejce do
      Uffici ( trzeba stac okolo 3h), chyba ze zrobisz to internetowo a wtedy
      wchodzisz poza kolejnoscia, niestety nie znam adresu strony ale mysle ze google
      ja odnajdzie bez trodu
    • yavanna86 Re: florencja - 1 maj 19.04.07, 11:46
      Przede wszystkim zrób sobie plan minimum i maksimum.Do wielu miejsc są kolejki
      (rezerwacja w Uffizi jest płatna,ale jak komuś zależy,to warto),trzeba czekać na
      wejście itd.Wszystkiego,co warto,w jeden dzień nie zobaczysz,nie masz
      szans-spędziłam w te wakacje we Florencji 9 intensywnych dni zwiedzania i
      jeszcze mam niedosyt;)
      Np.Uffizi to jest rozrywka na 6 godzin(nogi bolą!),chyba że masz sporo pieniędzy
      i chcesz przebiec tak jak Japończycy i zobaczyć 7 najważniejszych
      dzieł,ignorując resztę.Ale jeśli tak naprawdę historia sztuki nie jest Ci
      szczególnie bliska i droga;),to może lepiej je wyrzucić z planu i zamiast tego
      przejść się spacerkiem przez Ponte Vecchio na Oltrarno...
      • Gość: adam Re: florencja - 1 maj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.07, 21:09
        źle mnie zrozumiano. pytałem przecież o 1 maja - swięto pracy, Włosi je
        obchodzą.zaplanować zwiedzanie potrafię, robiłem to wiele razy. nie wiem
        natomiast jak we Włoszech obchodzone jest tego typu dzień wolny. może np.muzea
        są zamknięte. choć to mało prawdopodobne.
        Ale dziękuję za wszelką pomoc.
      • marusia811 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 08:25
        > i zamiast tego
        > przejść się spacerkiem przez Ponte Vecchio na Oltrarno...

jak już przejdę to co dalej ?
        • yavanna86 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 13:19
          Adam-po to Ci podrzuciłam te strony,powinno być tam jakieś kalendarium (rok temu
          było,miesiąc przed wyjazdem wiedziałam kiedy można zobaczyć Davida za darmo itd.;))
          Marusia811-to zależy od Twojej fantazji;).Prywatnie uwielbiam oglądać obrazy,ale
          lubię mieć na to dosyć czasu,a jeśli mam jeden dzień,to zamiast nerwowego
          galopku lepiej trochę poczuć klimat miasta. Oltrarno to cała dzielnica,której
          mapy pod ręką nie mam,więc nie będę podawać proponowanej trasy spaceru-robią tak
          prawie wszystkie przewodniki;)
          Za to szczerze polecam lodziarnię La Carraia - lody nie dość że pyszne,to tańsze
          prawie o połowę niż w centrum.Idąc wzdłuż Arno od Ponte Vecchio w lewo,musisz
          minąć jeden most i owa lodziarnia jest przy drugim moście.
          Pozdr.
          • mopek1 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 16:26
            Podpinam się pod wątek, bo mam dokładnie te same plany! :-)
            Ale inne pytanie!
            Czy ktoś mógłby mi "hasłami" nakreślić plan minimum? Będę zwiedzała z dwójką
            małych dzieci :-) Będę wdzięczna :):):)
            • magdam110 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 21:19
              Ja byłam w tamtym roku we Florencji pod koniec września i byłam zdziwiona
              tłumem turystów , tam sezon trwa chyba cały rok. Nie wiem w jakim wieku są
              twoje dzieci ja byłam z 9 i 10 latkiem. Zaczęliśmy od Porta Romana do Piazza
              dei Pitti i Via Maggio do mostu S.Trinita. Później Via Porta Rossa do Via dei
              Calzaivoli i dotarliśmy do Katedry. Weszliśmy na dzwonnicę i poszliśmy bocznymi
              uliczkami do Piazza Santa Croce. Zwiedziliśmy kościół Santa Croce i wróciliśmy
              na Piazza della Signoria, przeszliśmy obok Galeria degli Uffizi do Ponte
              Vecchio. Florencja jest piekna (wg mnie) ale przeraża ogromem turystów. Nie
              można było pospacerowac tylko ciągle musieliśmy się przeciskac. Wydaje mi się
              że lepszym rozwiązaniem byłoby zwiedzenie Sieny, która mnie urzekła i turystów
              jakby mniej.
              • mopek1 Re: florencja - 1 maj 20.04.07, 21:55
                Dzięki!
                Trochę mnie zmartwiłaś, bo tez nie lubię tłumu, a dzieci ma ekstremalnie małe
                na takie zwiedzanie (1 i 3), ale będzie nas troje dorosłych do opieki.
                Na Sienę tez mam ochotę, będziemy we Włoszech przez tydziń, więc może się uda
                jakoś :-), choć w tym towarzystwie ciężko zwiedzać ;-)
                • Gość: bdzibdzionka. Re: florencja - 1 maj IP: *.41-151.net24.it 20.04.07, 23:46
                  Tłumy już są! Ale można probować je omijać. Nie zawsze się udaje, ale jednak -
                  małymi ukrytymi uliczkami. No ale fakt, zobaczyć te główne też warto.
                • Gość: bdzibdzionka. Re: florencja - 1 maj IP: *.42-151.net24.it 28.04.07, 11:59
                  Właśnie usłyszałam w radio, że 1 maja mają być zamknięte wszystkie muzea we
                  Florencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka