Gość: *nino IP: *.chello.pl 26.05.07, 15:08 Czy ktoś z Was był w Montepaone Lido, w hotelu Calaghena? Byłbym wdzięczny za wszystkie informacje..o hotelu, mieście, okolicy :-) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magosiaa Re: Kalabria - Montepaone 27.05.07, 00:10 Byliśmy w Montepaone w zeszłym roku, ale w hotelu Estella. Samo miasteczko nieciekawe. Plaża - żwir, morze chłodniejsze niż Adriatyk (byliśmy nad Adriatykiem tydzień przed Montepaone), i szybko robi się głęboko, no i najważniejsze są parzące meduzy, zależy od dnia raz były raz nie, ale spotkanie z nimi nie jest przyjemne. Ratownik ma jakieś maści, które aplikuje poszkodowanym i siatkę na meduzy, jak widzi to odławia. Ponieważ w tygodniu, w którym byliśmy były wściekłe upały, więc zwiedzania zero, wiedliśmy typowe życie hotelowe: plaża, basen, sjesta (całe szczęście, że była klima w pokoju). Organizują fajne wycieczki min na Sycylię, ale upał niestety skutecznie nas zniechęcił. Bardziej podobało mi się na Gargano (Adriatyk), piękne piaszczyste plaże i w okolicach Rzymu (Anzio) Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Kalabria - Montepaone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:10 Witam Byłem w tamtym roku, również w hotelu Estella. Przepiękne miejsce na urlop. Szeroka plaża, w morzu bez problemu można popływać, nie trzeba tak jak w Adriatyku iść najpierw w wodzie po kolana. Morze ciepłe, dzięki temu ża na dnie są drobne kamyki woda ma niesamowity kolor, a nie taki brudno-mulisty jak płytki Adriatyk. No i co najważniejsze - okolica spokojna, nie ma takich tłumów jak nad Adriatykiem. Temperatura bardzo przyjemna - około 28-32 st. (ale był to przełom sierpnia i września). Do zwiedzanie w okolicy polecam przepiękne Stilo i Gerace, jak ktoś lubi wycieczki piesze, to przepiękny masyw Aspromonte no i trochę dalej - Sycylia i niestety dość drogą wycieczkę (ok. 50 EUR / osobę) na Wyspy Liparyjskie. Nie znam hotelu, o którym piszesz, ale jeśli jest przy plaży, powinno być wszystko OK. A i jeszcze jedno - u mnie nie było klimy, ale zresztą nie była potrzebna (a wg katalogu - kupowałem z Neckermanna - wcale nie miało jej być). W ogóle Kalabria to moje ulubione miejsce, w tym roku wracam tam ponownie, teraz w okolice Sibari, a oprócz Montepaone byłem jeszcze w Zambrone nad Morzem Tyrreńskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *nino Re: Kalabria - Montepaone IP: *.chello.pl 29.05.07, 21:08 Bardzo dziękuję za informacje :-) Jeżeli ktoś z Was był w tym hotelu to prosiłbym o opinię, bo nie wiem czy warto go brać ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś