Gość: lokoman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 14:54 mam dolary a jade do wloch. zamieniac na euro w polsce, czy wiezc do italii. jesli tak to gdzie najlepiej zamienic? wojtek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: dolary we wloszech IP: *.dialup.tiscali.it 04.07.03, 16:51 Z reguly na kazdej wymianie sie traci, wiec po co robic to dwa razy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZA Re: dolary we wloszech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 21:22 Lepiej zamienić w Polsce, we Włoszech pobierają prowizję. Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 iza prowizje wszedzie pobieraja. 04.07.03, 23:59 Oczywiscie niech sie nie wyglupia i jedzie z dolcami do wloch. Dolce w europie<poza polska > sa olewane i to cieplym moczem . Europa to tylko i wylacznie EURO.......... A polskie tumany niech sie wrescie otrzasna z milosci do dolca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabriela Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. IP: *.pool80180.interbusiness.it 05.07.03, 17:59 kurs na dzien dzisiejszy 1 euro = 1.15 dol, 1 euro=4.45 zl przelicz czy ci sie to oplaci a prowizje przy wymianie sa bardzo niskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camila Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.06.04, 10:23 Nie zgodze sie z Janosikiem... W wiekszosci sklepow nie mialam najmniejszych problemow z platnoscia w $$$. Rowniez karty kredytowe sa powszechnym srodkiem platnosci. Prowizja od wymiany to suma kilku $$$. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. 14.06.04, 11:25 karty platnicze jak najbardziej, ale pierwsze slysze zeby ktos placil we wloszech w dolarach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camila Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.06.04, 11:29 Zuzinkas - ja placilam i to nie tylko we Wloszech ale rowniez w Szwajcarii, oczywiscie nie w malutkich sklepikach spozywczych , ale wieksze, drozsze sklepy (odziezowe, obuwnicze) przyjmuja bez problemu...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: halo Camila 14.06.04, 11:35 ciekaw jestem czy mieszkasz w w-wie ? niedawno poznalem Came (Camila) i bylby to niesamowity zbieg okolicznosci, gdybys to byla ty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camila Re: Hello Vojager29 IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.06.04, 11:37 Niestety musze Cie rozczarowac to nie ja. Mieszkam w US .... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzinkas Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. 14.06.04, 12:16 sul serio? gotòwka w dolarach???? dziwne przeciez po to sa kary platnicze zeby w takich przypadkach za granica mòc placic bez przejmowania sie wymiana pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. 14.06.04, 12:20 Ja mysle, ze to mozliwe w miejscowosciach turystycznych. I jestem pewna, ze przy placeniu w dolarach niezle orzneli cie na kursie wymiany. Niestety, jesli jestes turysta, placisz w dolarach, to sklepikarz przelicza sobie cene na dolary jak mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camila Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.06.04, 21:31 Makda - no coz zaskocze Cie , ale placilam $$$ w Rzymie , Florencji, Mediolanie a takze w Szwajcarii. I nie dosc,ze mnie nie "orzneli" to przeliczyli mi po danym kursie dnia, ominelam wiec prowizje bankowa. W przypadku placenia karta kredytowa tez pobierana jest oplata przez bank!!! Jeszcze raz dodam,ze nie mowie o malych sklepikach i "sklepikarzach" Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. 15.06.04, 00:31 No to zaciekawilas mnie. Jutro sprawdze i w razie czego zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szachfan Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:32 Dwa lata temu byłem w Rzymie. Sytuacja zmusiła mnie do zamiany dolarów na euro. Pobrano prowizję rzędu kilkanaście procent. HORROR!!! Strzeżcie się tego! Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: iza prowizje wszedzie pobieraja. 15.06.04, 15:07 Przy okazji zakupow w przerwie obiadowej zapytalam sie o przyjmowanie dolarow (centrum Mediolanu). Tylko w 1 sklepie- dosc drogim domu towarowym przy Piazza Duomo) akceptowali dolary (rowniez jeny i funty szterlingi), ale tylko przy zakupach powyzej 50 euro. Wiec z ta racja co do placenia w dolarach jest pol na pol.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camila Makda & Gosc :-) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 15.06.04, 23:07 Makda! - W Fendi kupowalam jakis drobiazg ok. 25 Euro i rowniez bez problemu przyjeli $$$. Mysle,ze to zalezy od danego sklepu. Z kolei za Mediolanem w malenkim sklepie (ciuchy) zabraklo mi Euro (czytaj..przesadzilam z iloscia) i zapytalam gdzie w takim razie jest bank, zebym mogla wymienic. Byli tak mili,ze zadzwonili do banku-sprawdzili kurs danego dnia i przyjeli ode mnie $$$. W Szwajcarii dostalam od razu kwitek ile moj rachunek wyniosl we frankach, euro i dolarach. Gosc- ja wymienialam w banku i prowizja od wymiany byla rzedu kilku Euro za 1000 $. Korzystnie czasem jest rowniez wymienic w hotelu- przelicznik wprawdzie zawsze wyzszy, ale od klientow nie pobieraja extra oplat. Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: Makda & Gosc :-) 16.06.04, 09:38 Aaa, to trzeba bylo tak od razu: sklepow typu Fendi, Prada i Gucci w ogolenie bralam pod uwage, bo to nie sa sklepy, do ktorych chadza przecietny turysta. Wierze tez, ze w sytuacjach awaryjnych, kiedy klient placi duuzy rachunek (tak jak zdarzylo sie tobie), to wlasciciel sklepu pojdzie na reke i przyjmie koncowke w dolarach. Ale twoj pierwszy post sugerowal, ze mozna przyjechac do Wloch tylko z dolarami i bez problemu placic nimi wszedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camila Re: Makda & Gosc :-) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 16.06.04, 11:34 Ja nie powiedzialam ,ze wszedzie tylko "W wiekszosci sklepow "....Dolarami placilam rowniez za : -hotel , -wynajecie samochodu -i w "wiekszosci sklepow" od Varese po Neapol i wcale niekoniecznie byly to wielkie zakupy lub eksluzywne sklepy. A dolary wymienilam chyba dopiero 3 dnia pobytu we Wloszech...mialam oczywiscie tez karte kredytowa - autostrada!!! I to byloby tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Makda & Gosc :-) 16.06.04, 13:50 Jesli ktos przy okazji chce wydac dolary, to w porzadku. Jesli jego zakupy i oplaty beda dot. srednio-niskich cen, lepiej jest miec karte lub euro. Nie polecalabym wybierania sie z samymi dolarami, gdyz w wielu sytuacjach mozna stracic duo czasu i nerwowo. Odpowiedz Link Zgłoś