bety007 25.05.08, 11:30 Jadę nad Gardę przez Niemcy, Austrię czy musze koniecznie wykupywać Winietę w Austrii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Obserwator Re: winiety w Austii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 13:40 Jeżeli jedziesz autostradą - tak. Ale są drogi alternatywne. Tylko zastanów się, co zyskasz jadąc nimi, i co zyskasz (szybkość) płacąc niewiele pond 7 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sauber Re: winiety w Austii IP: *.jmdi.pl 25.05.08, 18:08 Absolutnie nie warto nie kupować winiety i jechać bocznymi drogami. Jeśli pytasz czy da się przejechać "na dziko", to pewnie się da, bo raczej rzadko kontrolują, ale spójrz na to inaczej i doceń, że dostajesz dobrej jakości usługę za niewygórowaną cenę. 7,60 EUR za 10-dniową winietę to naprawdę niewiele. U makaroniarzy autostrady dużo droższe, a gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: winiety w Austii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.08, 18:40 Gość portalu: sauber napisał(a): > Absolutnie nie warto nie kupować winiety i jechać bocznymi drogami. > brak uzasadnienia :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sauber Re: winiety w Austii IP: *.jmdi.pl 25.05.08, 19:46 ok, więc uzasadnienie: jeżeli chcesz jechać komfortowo (tzn. w moim rozumieniu szybko i bezpiecznie) a Austrię traktujesz jako kraj tranzytowy, to 7,60 EUR za komfort jaki uzyskujesz jadąc autostradą w mojej opinii jest wartą zapłaty ceną. Odpowiedz Link Zgłoś
bety007 Re: winiety w Austii 26.05.08, 07:50 Dzięki za odpowiedź, wydawało mi sie, że przejazd ok. 60km za 8 Euro to dość dużo + tunel Brennero, ale zobaczymy jak będzie z czasem może warto zjechać z autostrady, bo słyszałam że jest tam pięknie.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Re: winiety w Austii IP: *.ae.poznan.pl 26.05.08, 11:09 60 km? autostrady w Austrii jest ok. 150 km... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: winiety w Austii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 11:31 Od granicy niemieckiej do Innsbrucka - na ten odcinek potrzebna jest winieta jest 80 km. Od Innsbrucka do Brennero - za ten odcinek płaci się "extra" ok. 8 EUR (winieta niewymagana) jest 40 km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orka Re: winiety w Austii IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.08, 20:05 Przesadziłam... ok. 115 km jest od Kiefersfelden (ostatnia miejscowosc w Niemczech) do Brennero... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sauber Re: winiety w Austii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:18 więc doprecyzuję, że ja pochopnie przyjąłem, że chodzi Ci o odcinek, którym ja jechałem (bratysława-wieden-graz-klagenfurt-villach) - to chyba ponad 300km. 60km to rzeczywiście inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: winiety w Austii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:36 Istnieją trzy główne trasy tranzytowe przez Austrię, z których korzystają Polacy: 1. Wiedeń - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio 2. Wiedeń - Linz - Salzburg - Innsbruck - Brennero 3. Monachium - Innsbruck - Brennero Dla pierwszych 2 tras (obojętne już, czy jedzie się od Brna czy od Bratysławy) zakup winietki moim zdaniem nie podlego żadnej dyskusji - kilkaset km autostrad za ok. 8 EUR - tak by się chciało jeździć po całej Europie. Problematyczna jest trzecia trasa, bo faktycznie autostradami przejeżdża się niedługi odcinek, a winietę wykupić trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: winiety w Austii 26.05.08, 13:54 Można rozważać zakup winiety, w zalezności od kategorii dróg, którymi planuje się podróżować, jednak w przypadku jazdy drogami płatnymi radzę bez żadnych rozterek zaopatrzyć się w nią. Byłem świadkiem "kasowania" kierowców bez winiet, na zjeździe z autostrady w poblizu Wiednia. Zatrzymywane były wszystkie auta, a na bok kierowane były te, bez widocznej winiety. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: winiety w Austii 27.05.08, 08:10 Ja jadę na jakieś 15-16 dni do Włoch. Czy w Austri są winiety na taki okres czy muszę kupować dwie tygodniowe? A może miesięczna taniej wychodzi( o ile jest? ) czy nie bardzo? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: winiety w Austii 27.05.08, 08:27 do wszystkich niechetnych: jak sie ma cena winiety do ceny waszego pojazdu i czy ta roznica warta jest az takiej dyskusji ? Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: winiety w Austii 27.05.08, 11:11 Uważam, że oszczędzenie kilkunastu euro na odcinku ok 140 km w Austrii (winieita + Brenner) jest znacznie sensowniejsze, niż spanie dla oszczędności w aucie na parkingu, stacji benzynowej lub spędzenie całej nocy za kierownicą i oszczędzanie na skromnym noclegu. Bez względu na cenę samochodu warto o tym porozmawiać i poznać wszelkie możliwości. To także kwestia zasad. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: winiety w Austii 28.05.08, 09:25 ortodox napisał: To także kwestia zasad .......... Oszczednosc w stosunku do ceny samochodu jest groteskowa a ci ludzie moze tylko raz w zyciu tamtedy pojada, wiec chyba nie w tym rzecz. Porownanie ze spaniem wypada malo szczesliwie, to dwie rozne sprawy. Spieszac sie, czy majac malo czasu a tak czesto bywa i swiadomie wybierajac jazde w nocy, nie bede szukal hotelu do spania, stane na postoju i chwile odpoczywajac, robi to tysiace ludzi popedze dalej bo wlasnie czas to pieniadz. Jadac na urlop to co innego ale z tym tez roznie bywa. Bywa tak, ze masz wolne w ostatniej chwili, wyruszasz wiec pozno a na miejscu musisz byc o okreslonym czasie, tez nie ma czasu na hotel. Wybor czesto okreznej drogi tylko dla oszczedzenia kilkunastu euro to co innego. To tak jak jechanie na drugi koniec miasta po zakupu bo tam cos jest taniej nie liczac kosztow paliwa i uciazliwosci przejazdu ale jakie to ma znaczenie. Zaoszczedzilo sie, czytaj stracilo sie. Wiec jesli ktos ma czas, chce cos konkretnego zobaczyc to ominiecie jest wskazane. Dla tych co czasu nie maja i nie chca nic ogladac to ominiecie jest bez sensu. Wygoda jest wiecej warta niz te kilkanascie euro. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: winiety w Austii 28.05.08, 10:07 ortodox napisał: Uważam, że oszczędzenie kilkunastu euro ..... jesli juz jestesmy przy samym oszczedzaniu jestes pewien, ze naprawde mozna zaoszczdzic ? jadac autostrada spalanie jest wlasciewie najmniejsze, jadac zwykla droga, spalanie napewno bedzie wieksze - miejscowosci, podjazdy gdzie trzeba jechac na mniejszym biegu, swiatla i inne przeszkody jak rozpedzanie pojazdu itd.itp, gdzie spalanie moze byc dwa razy wyzsze niz na autostradzie przy rownej jezdzie, oblicz ile zaoszczedzisz jesli juz przy tym jestesmy, wariant 1 autostrada: 140 km to ca. 8 L benzyny = ca. 12 euro wariant 2 lokalna: 140 km to ca. 16 L benzyny = ca. 24 EURO plus olei, hamulce, sprzeglo nie liczac czasu a czasami i nerwow, nie wspominajac, ze lokalna jest wiecej kilometrow niz autostrada nie zapominaj, przy pelnym wczasowo zaladowanym samochodzie spalanie gwaltownie rosnie w trudnych warunkach, jedynie na atostradzie przy rownej jezdzie moze sie utrzymac w poblizu danych fabrycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: winiety w Austii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:45 > oblicz ile zaoszczedzisz jesli juz przy tym jestesmy, > wariant 1 > autostrada: 140 km to ca. 8 L benzyny = ca. 12 euro > wariant 2 > lokalna: 140 km to ca. 16 L benzyny = ca. 24 EURO W przypadku mojego auto to: wariant 1 autostrada: 140 km to ca. 8 L benzyny = ca. 12 euro wariant 2 lokalna: 140 km to ca. 7 L benzyny = ca. 10,5 EURO Nie przesadzajmy, droga lokalna to nie teren zabudowany, a auto przy prędkości 130 km/h pali zdecydowanie więcej niż przy prędkości 80 km/h. Nie trwierdzę, że należy unikać autostrad, ale czasem trzeba zrobić rachunek ekonomiczny, gdzie warto wjechać na autostradę, a gdzie lepiej trochę czasu nadłożyć (oczywiście biorąc pod uwagę, jak wiele km mamy do zrobienia) Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: winiety w Austii 28.05.08, 14:47 Maciej ma oczywiście rację! Spalanie na autostradzie jest tylko wtedy mniejsze, gdy jedziesz z podobna prędkością jak droga lokalną, czyli ok 80-90 km/h i to tylko wtedy, gdy nie trafisz akurat na korek. Jest to prędkość ekonomiczna, którą z różnych przyczyn nie jeździ się autostradą, a już z pewnością nie Ty vojager ;) Oszczędność na przejeździe przez Austrię ok. 16€ nie jest może porażająca, ale jest realna przy założeniu wyjazdu turystycznego. W obie strony jest to już 32€, bo zazywyczaj 10 dniowa winietka nie wystarcza i kupuje się osobno w każda stronę. Przy wyjeździe 2 razy w roku (zimą i latem)przez 10 lat daje to 640€. Tylko na tym odcinku. Jeśli już piszesz o śpiących na parkingach, że tak też robią inni. Inni czyli innej narodowości, to zapewniem Cię, że podobnie jest z przejazdem przez Austrię. Robi tak całkiem sporo aut na niemieckich, holenderskich i innych rejestracjach. Nie jest to żaden dowód na cokolwiek, ale jak kogoś przekonują takie argumenty, to proszę ... . Pamiętaj, że rozsądna oszczędność jest cechą bogatych, a rozrzutność nowobogackich. Jeśli mówimy o czasie, to uwzględnij także fakt, że musisz gdzieś stanąć po winietkę, kupić, przylepić a potem usunąć. (bo jazda z nieważną winietką jest wykroczeniem). Te czynności wbrew pozorną zajmują też sporo czasu i może to wyjść nawet 15 min na winietkę + bramka i bilet na Brennerze. No i jeszcze jedna kwestia. Czy bogaty człowiek, to taki który ma pieniądze, a nie ma czasu? Przecież czas to pieniądz, więc nie zaprzeczaj sam sobie vojager i jeśli chcesz zaliczać się do "elyty", to musisz tę kwestię uwzględnić w swoim życiu. pozdrawiam serdecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: winiety w Austii 29.05.08, 10:42 troche wykroczylismy od pierwotnego tematu i zaglebiamy sie w temat, o ktorym mamu chyba zbyt male pojecie, ja opieram sie raczej na danych zwiazku motorowego ADAC ale tez troche na wlasnym doswiadczeniu, nie mam w tej chwili danych ale wiem, ze zaladowany samochod pali o wiele wiecej paliwa szczegolnnie w trudnych warunach, napewno to zadna nowosc i o tym wiedza pewnie wszyscy ?! z Niemiec do Brennero zakladam, ze z Monachium przez GaPa jesli bez winietki, wystarczy popatrzec na przekroj trasy aby wyciagnac wniosek, ze trasa bedzie wymagajaca dla obladowanego pojazdu, wiele miejscowosci a wiec: swiatla i jazda przez miejscowosci - wzrost zuzycia paliwa wolna jazda, redukcje biegow - wzrost zuzycia paliwa dlugie podjazdy, krete drogi - wzrost zuzycia paliwa dlugie zjazdy - ekstra zuzycie paliwa, hamowanie silnikiem, ekstra zuzycie hamolcow zeby wymienic tylko te ujemne efekty "oszczednosciowe", wiem, normalnie o tym nikt nie rozmysla, takie "glupie pomysly" przychodza do glowy z nabywana rutyna jazdy, jazda po normalnych drogach tylko pozornie jest bardziej ekonomiczna i tylko w optymalnych warunkach, dzisiejsze pojazdy klasy sredniej o pojemnosci silnika 1,6 - 1,8 sa najbardziej ekonomiczne przy rownej szybkosci okolo 120-130 kmh na autostradzie na zasadzie dzialania "cialo raz wprowadzonego w ruch samo sie toczy", czeste ruszanie obciazonego pojazdu, jazda na nizszych biegach czyli czesta zmiana rytmu jazdy powoduje wielokrotne zwiekszenie zuzycia paliwa, bla, bla bla bo kto o tym mysli jadac na urlop !!! to dzieje sie jakby wirtualnie a za winietke trzeba zaplacic tu i teraz co powoduje chec watpliwego oszczedzania pozdrawiam i nic wiecej na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: winiety w Austii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 08:40 Są 10-dniowe (7,70 EUR) , dwumiesięczne (22,20 EUR) i roczne (73,80 EUR). Jak widać najtaniej wychodzi kupić 2 winiety na 10 dni każda. Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja Re: winiety w Austii 28.05.08, 08:49 Dziękuję i pewnie tak zrobię. Sama sprzedaję winiety na drogi krajowe w polsce i u nas ludzie narzekają że są tygodniowe a potem dopiero miesięczne, będę im stawiać za przykład Austrię - może chociaż trochę ich to pocieszy :D. Odpowiedz Link Zgłoś