Dodaj do ulubionych

Sycyli czy Turcja ?

IP: *.aster.pl 12.07.08, 19:00
Witam.
Pytanie do wytrawnych podróżników. Co wybrać (ta sama cena) 2
tygodnie z Triadą na Sycylii, czy 2 tygodnie w Turcji w Alanyi?
Nie byłam jeszcze na takich "egzotycznych wakacjach". Chałabym
troche poleżeć i troche pozwiedzać. Poz
Obserwuj wątek
    • Gość: nosek Re: Sycyli czy Turcja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 11:35
      To znowu ja :) Akurat zajrzałam na to forum i zauważyłam że
      skopiowałas swój watek z forum tureckiego. Uważam że powinnas
      zapytać o konkretną miejscowośc do której jedziesz, bo tak nikt ci
      nie odpowie. A najlepiej zacznij od wyszukiwarki na obydwu forach.
      • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 13.07.08, 11:52
        odpowiadam jako wielki milośnik i Włoch, i Turcji. Na wstępie bym
        zauważył, że z Triadą dobrze sie zastanów, to raz - jest bardzo
        podejrzane, że cos o podobnym standardzie moze kosztowac tyle samo,
        Włochy sa krajem duzo drozszym. Cokolwiek wybierzesz, czy Sycylie,
        czy Turcje, unikaj dziur, np. 15 km od Alanyi czy jakies miesciny.
        Aczkolwiek hotel Gattopardo w Brolo jest chwalony ostatnio. CDN
        • kudlata13 Re: Sycylia czy Turcja ? 14.07.08, 21:14
          Witam mediterraneo1978!!Wróciłeś już z Sycylii? Ciekawa jestem czy się nie
          zawiodłeś, ja wieloma rzeczami była zaskoczona np. tym, że nie jest tam drogo,
          ceny (oczywiście nie w kurortach) jak u nas.Co do Gattopardo i Brolo- nieźle ale
          bez rewelacji- bo widziałam Cefalu i porównałam!
          Taki wybór Sycylia i Turcja- chyba rzuciłabym moneta bo uwielbiam oba te kraje.
          Ale nie Alanya-raczej Bodrum, Kusadasi, Oludeniz!
    • Gość: fcmumin Re: Sycyli czy Turcja ? IP: *.toya.net.pl 13.07.08, 13:31
      Byłem i tu i tu z tą tylko różnicą że na Sycylii własnym samochodem.
      Uważam że lepiej zacząć od Alanyi, gdzie dobrze się pobawisz
      (nieduży ale fajny park wodny w samym centrum, wycieczki
      stateczkiem, rafting itd.)odpoczniesz (fajne plaże)i zwiedzisz
      (zarówno w samej Alanyi jak i w pobliżu np. Side, Manavgat bez
      konieczności pożyczania samochodu bo wszędzie dojedziesz tanim
      dolmuszem). Sycylia wg mnie to trochę wyższa półka i nie wyobrażam
      sobie tam pobytu bez auta.
      • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 13.07.08, 14:04
        Alanya jest pod kilkoma wzgledami "praktyczniejsza" - tansza, taniej
        na miejscu, wyloty z lotnisk lokalnych, Turcy lepiej znaja jezyki
        obce niz Wlosi, Turcy bardziej sie staraja i nie robia sjesty.
        Ale Sycylia to wybor oryginalniejszy, jezdzi tam z 20 razy mniej
        Polakow niz do Turcji. Sycylia bardziej cywilizowana, co tez nie
        jest bez znaczenia. Zalezy tez od miesiaca - jesli chceszw lipcu,
        upal latwiejszy do zniesienia na Sycylii, w sierpniu i tu i tu jest
        najgorecej, na Sycylii jest szczyt sezonu, tlok, drogo. We wrzesniu
        lepsza pogoda jest bezsprzecznie w Turcji.
        • Gość: Agata Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.aster.pl 13.07.08, 18:11
          Bardzo wszystkim dziękuję. Troche mi się rozjaśniło:)
          Chyba wybiore Turcje. Pozdrawiam
          • Gość: fcmumin Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.toya.net.pl 14.07.08, 21:27
            Nie zapomnij jednak w przyszłym roku pojechać na Sycylię. Celowo
            użyłem słowa "zacząć". Miłych wakacji :-)
          • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 04.08.08, 15:57
            mam tylko nadzieje ze jesli pojedziesz na Sycylie to nie bedziesz
            ich porownywala do Turkow , bo bardzo bys ich obrazila , to tak jak
            porownywanie Polski i Bialorusi - tu i tam klimat podobny , ale
            warunki zycia i demokracja troche chyba inne , nie wyobrazam sobie ,
            ze w Turcji moglabys latem wyjsc w krotkich spodenkach na ulice - no
            moze w miejscach tylko dla turystow . Sycylie mozna samochodem
            objechac spokojnie , swietne autostrady , w Turcji jezdzic po malych
            miasteczkach .... no coz , kazdy robi co chce
            • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 04.08.08, 22:45
              A bylas w Turcji ? Turcy znaja obce jezyki, Wlosi - raczej wlasny
              tylko... Turcy dbaja o klienta, nie robia siesty, leniwi Wlosi
              olewaja go wtedy, mimo że jęczą ze kryzys itd. Dla Turka znalezc
              czyjs portfel znaczy oddac, bo dla niego wieksze znaczenie ma
              religia, a Neapolitanczyk tonacy w smieciach nawet wychodzac z
              Kosciola po komunii u blizniego potrojnie zaszyta kieszen pokona,
              byleby jego kase zabrac itd. Przejaskrawilem pewne rzeczy, ale
              wqrzylo mnie takie obrazanie Turków. Moze masz wyobrazenie o Turkach
              na podstawie emigrantow ze wsch. Turcji w Europie zach. A nie o
              zeuropeizowanych z Bodrum czy Antalyi. Tak, Wlosi sa dumni i
              obrazalscy, ale wzieliby sie do roboty troche zeby tez bardziej
              zadbac o to co mają.
              • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.7-87-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 01:20
                tak jak w Anglii czy Niemczech niektorzy maja pojecie o Polsce tylko
                z osob ktore niestety lapia sie najgorszej roboczej pracy , tak jest
                i o Turkach - ale ja nie obrazam wcale osob ktore tam mieszkaja - i
                masz racje ze we Wloszech a szczegolnie na poludniu bardzo trudno
                znalezc kogos mowiacego po angielsku - ale mi chodzilo tylko o
                mozliwosc wolnego objazdu jakiegos kraju a nie zorganizowana
                wycieczke , gdzie lecisz samolotem , wsiadasz do autokaru i dowioza
                Cie na zorganizowana dla turystow plaze gdzie sa wszyscy krecacy sie
                obok klientow , tak samo jak w Egipcie jedziesz do Sharm-el-Sheikh -
                czy ty naprawde mysliz ze w tych krajach poza bardzo turystycznymi
                miejscowosciami mozna chodzic w krotkich spodniczkach i bluzeczkach
                na ramiaczkach !!! I to jest fakt , jesli pojedziesz na poludnie
                Tunezji - przepiekne , dzikie , pystynne i upalne to musisz sie
                umiec ubrac a kobiety same to raczej chodzic nie moga , i to samo
                jest w malych miejscowosciach Turcji - na Sycylii moze i 50 lat temu
                tak bylo ale na szczescie juz teraz jest normalnie i turysci i
                kobiety sa tu spokojne i moga chodzic gdzie i jak chca - a w ogole
                to jest mi obojetne gdzie kto jezdzi - osobiscie uwazam ze na
                Sardynii Costa Smeralda jest najpiekniejsza z calych Wloch - ale
                przerazliwie droga nawet dla Wlochow !!!
                • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 05.08.08, 08:08
                  To znaczy Turcja z tych 3 krajow - Tur/Tun/Eg - najbardziej
                  cywilizowana, auto mozna wypozyczyc w kazdym z nich, w Egipcie i
                  najniebezpieczniej, i nie ma po co, nie ma tam co zwiedzac autem tak
                  naprawde. Najciekawsze do zwiedzania autem to sa chyba wyspy -
                  wlasnie Sycylia, Majorka, greckie wyspy.
                  A taki jakis uraz do spotykanego u niektorych Włochów postepowania
                  mam z Tunezji - tam bylo troche Włochów jako turystów, wywyższali
                  się i byli rasistami, choc Tunezyjczycy maja podobny kolor skóry :).
                  A tylko po włosku umieli, gdy Tunezyjczycy dawali rade z nimi
                  rozmawiac, bo taki Tunezyjczyk znal arabski i francuski, co najmniej
                  podstawy ang., niem., wlasnie wloskiego i nawet troche po rosyjsku
                  zagadal. W hotelu **+ recepcjonisci w 3-4 jezykach z turystami
                  gadali.
                  A z innej beczki, zeby to nie wygladalo na spieranie sie - szkoda ze
                  w zasadzie nie ma ofert typu tydzien Sycylia, tydzien Tunezja.
                  • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 10:26
                    oj tak tu to masz racje , wywyzszaja sie i smieszy to bardzo jak
                    uwazaja sie za niesamowicie bialych i jak sie troche w Tunezji
                    poopalaja to sa ciemniejsi niz tubylcy ( jakby kolor skory mial w
                    ogole cos do czucia sie lepszym...) , ale rzeczzywiscie wiele takich
                    jest - a niestety mimo autostrad to Sycylia jest najbiedniejsza i
                    najmniej uprzemyslowiona czescia Wloch , na polnocy na "skraju
                    nedzy" zyje 5% rodzin a na Sycylii 24%-sa to dane dosc szokujace -
                    pewnie ich "skraj nedzy" nie jest jak w Polsce , ale na polnocy
                    zarabiaja duzo wiecej i wlasnie powinno porownywac sie turystycznie
                    Sycylie do najbiednijszej i najbardziej zacofanej czesci Turcji -
                    wtedy to wszystko mialoby sens - jesli znajdziesz wlasnie w malych
                    miasteczkach i wsiach najbiedniejszej czesci Turcji wszystkich
                    poliglotow i beda tam dziewczyny w krotkich sukienkach - to znaczy ,
                    ze rzeczywiscie jest tak jak tutaj , mam do tego duze watpliwosci -
                    ale moze i sie myle ; w koncu pewnie w najbiedniejszej czesci Polski
                    w malych miasteczkach w jakimkolwiek sklepiku sie odezwiesz to
                    wszyscy tak smigaja po angielsku ze az strach ....Sycylia jest
                    piekna zabytkowo i nadmorsko ale to niestety najbiedniejsza czesc
                    kraju ; a ze powinni zakasac rekawy i wziac sie do roboty to
                    pewnie , ale w sumie po co , klimat fajny , zycie nie drogie , po co
                    harowac od rana do nocy na nowe Audi , tu nie ma mrozow i starszy
                    samochod tez pojezdzi dluzej , kazdy ma swoja mentalnosc i na
                    poludniu rozni sie ona baaardzo od szwedzkiej .....
                    • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 05.08.08, 10:39
                      Jest w tym troche racji - w takim klimacie to sie za bardzo pracowac
                      nie chce :).
                      Co do porownan - no Polacy tak najczesciej porownuja : Turcja ****
                      AI podobna cenowo do Sycylii *** HB. Bede tym razem zgryzliwy wobec
                      rodakow - naród, ktory w stanie wojennym mial ocet na polkach, nie
                      moze sie do teraz najesc :) Jedzenie i picie decyduje o wyborze
                      kierunku wakacyjnego przez Polaka. Zauwazcie ze w kazdym filmie
                      Barei jest motyw jedzenia, ciagle ktos cos je :)
                      • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.33-79-r.retail.telecomitalia.it 05.08.08, 11:50
                        oj pod tym wzgledem to sa tacy sami jak Wlosi , oni tez kochaja
                        jedzenie i mimo ze za granica probuja tez inne przysmaki - to zawsze
                        do swojego wracaja ; a znajomi mi mowili , ze gdziekolwiek spotkali
                        Wlochow za granica to zawsze wyjezdzali ze swoja kawa i
                        calym "oprzyrzadowaniem" do jej robienia , a niektorzy w Grecji w
                        wynajetych domkach to i ze soba makarony z domu wozili
                        • voyager747 Re: Sycylia czy Turcja ? 07.08.08, 00:47
                          Trzeba przyznać, że jedzenie na Sycylii jest bardzo pyszne. Ja akurat byłem 2
                          razy w Turcji i raz na Sycylii. Wszędzie jest bardzo fajnie i warto odwiedzić
                          obydwa miejsca ( Turcję można wielokrotnie, bo większa :)).
                          Sycylia jest niestety zdecydowanie droższa niż Turcja, ale bardzo ciekawa.
                          Taormina, Syrakuzy, Agrigento, Etna i wiele innych miejsc zasługuje na uwagę.
                          Na Sycylię muszę jeszcze kiedyś pojechać, bo nie udało mi się zobaczyć
                          wszystkich ciekawych miejsc, ale i do Turcji też chyba jeszcze pojadę, mam
                          nadzieję.:)
                          • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.117-80-r.retail.telecomitalia.it 07.08.08, 19:33
                            wlasnie znalazlam ten post na forum o Turcji

Gość: gosc 02.08.08, 22:43 Odpowiedz Bardzo sa nachalni,krzykliwi,a
                            prosci jak swinskie ogony.Poza tym
                            niesamowite brudasy.Na plazy siedza całymi rodzinami a jak odchodza
                            to po nich zostaje kupa butelek,papierow,niedopałkow.Sprzatajace w
                            hotelu nie bardzo wiedza jak powinien wygladac czysty pokoj i
                            łazienka.Polacy ich nauczyli ze na łóżku powien lezec banknot bo
                            braki jego to sprzatanie polega tylko na wygładzeniu
                            przescieradła.Kibel i brodzik od nowosci nie widziały srodka
                            czystosci,lustro ma slady pasty do zebow pewnie z poprzedniego
                            sezonu,tragedia, w hotelu ***i pol
                            Na plazach pełno bezdomnych psow ktore szukaja pozywienia a swoje
                            potrzeby fizjologiczne załatwiaja na plazy.Fe,gdybym jeszcze raz
                            miała tam pojechac to nawet za darmo nie chce.Toz to dzicz.

No coz ... ale byl to jedyny , wszyscy inni bardzo zadowoleni , wiec
                            moze po prostu ktos za bardzo wymagajacy , Turcja na pewno tansza a
                            klimat taki sam - mial racje ktos , kto radzil Ci zebys pierwszy rok
                            skoczyla do Turcji a nastepny na Sycylie
                            • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 07.08.08, 22:19
                              No i masz skrzywienie do Turcji, niczym nieuzasadnione. A wlosi w
                              Neapolu czyscioszki. Masz racje - 1 niezadowolony na 100. Czy klimat
                              taki sam - wiesz, we wrzesniu na 2 tyg. w Alanyi byla godzina chmur,
                              gdy pd. Wlochy co 2. rok nawiedza w tym m-cu niemal powodz (99,
                              2000, 2003, 2005). Przeczytaj inny moj post o pogodzie,tam jest
                              optymistyczniej, ale widzisz - piszac ze od maja do pazdziernika
                              jest bdb pogoda, bedac na miejscu az tak nie zauwazasz ze pod koniec
                              tego okresu pogoda coraz czesciej sie psuje, bo mieszkasz na
                              miejscu, jest to dla Ciebie wrecz przeciwnie - odpoczynkiem od
                              upalow, a taki turysta przyjedzie na tydzien pod koniec wrzesnia,
                              trafi na pogode w kratke i odczuwa to. Ale nie atakuje Cie, to tylko
                              takie refleksje.
                              • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.117-80-r.retail.telecomitalia.it 07.08.08, 23:05
                                masz i racje , jak tutaj jest chlodniej to jest to ulga , fakt -
                                ale ulewy sa na polnocy Wloch nawet teraz , zapewniam Cie ze od 20
                                lat nie ma zadnych "ulew" na Sycylii we wrzesniu , chyba ze padanie
                                przez pol godziny nazywa sie ulewa . Szkoly zaczynaja sie od polowy
                                wrzesnia i mimo ze w podstawowce byly obowiazkowe mundurki - to
                                zadna pani nauczycielka do konca pazdziernika nie wymagala - bo za
                                goraco - i tak jest wszedzie , wlasnie wrzesien i pazdziernik to
                                olbrzymia roznica z polskim klimatem wszystkich poludniowych krajow
                                • mediterraneo1978 Re: Sycylia czy Turcja ? 07.08.08, 23:30
                                  > wlasnie wrzesien i pazdziernik to
                                  > olbrzymia roznica z polskim klimatem

tak, zdecydowanie - gdy wiosna jest cieplej niz w Polsce nie tak
                                  znacznie, to jesienia sa wieksze roznice.
                                  Po drugie, Sycylia we wrzesniu jest najcieplejsza w Europie. Choc
                                  najbardziej sloneczne Rodos :)
                                  • Gość: ilona Re: Sycylia czy Turcja ? IP: *.117-80-r.retail.telecomitalia.it 08.08.08, 02:16
                                    majac czas poczytalam troche na forum o Turcji - miales racje , ze
                                    moje zdanie o tym kraju bylo raczej "zacofane" , z tego co sobie
                                    poczytalam , to wszyscy bardzo zadowoleni i chwala - wiec coz , na
                                    bledach czlowiek sie uczy i na szcescie mozna wlasnie zmienic zdanie
                                    i zmadrzec - czytalam post kogos w Irlandii , ze poznal osoby
                                    przekonane , ze w Polsce zyje sie jak na wioskach w XIX w i jak do
                                    Polski przyjechali i zobaczyli normalne miasta , mieszkania z
                                    pradem , pralkami i mikrofalowka to byl dla nich szok - trzeba
                                    rzeczywiscie jezdzic po swiecie a nie glupot sluchac , a niestety
                                    nawet w telewizji na "zachodzie" utrzymuja czesto mity jak to jest
                                    strasznie biednie gdzie indziej - nastepne wakacje do Turcji , a czy
                                    tam byles to moze ruiny Troi widziales , bo ja zawsze "historyczne"
                                    podroze uwielbiam , morza cieplego i slonca mam az za duzo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka