Dodaj do ulubionych

Maski weneckie???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 15:01
Czy ktoś się moze orientuje ile kosztują piękne maski weneckie oraz
przepłynięcie gondolą ? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: nune Re: Maski weneckie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 16:12
      Witaj, oryginalne maski weneckie są drogie, sięgają do kilkaset
      Euro, podróby kupisz już od kilku Euro!!!
      • elde23 Re: Maski weneckie??? 28.07.08, 16:54
        Jeżeli kupujesz weneckie "miniaturki", to nie są podróby, a na nasze
        warunki mieszkaniowe, te mniejsze są nawet praktyczniejsze.
      • elde23 Re: Maski weneckie??? 28.07.08, 16:56
        Acha, o gopdolę trzeba się targować jak na końskim targu.
        Nie ma cen stałych. To co mówią gondolierzy trzeba natychmiast
        wyśmiać.
        • Gość: al9 Re: Maski weneckie??? IP: *.teleton.pl 28.07.08, 17:20
          z targowaniem prawda
          ale lepiej się udaje targowanie w listopadzie niz w lipcu :-(
          a ceny... ok 150 -200 eur za godzinę...
          ale warto :-)
          Pozdrawiam
          al
          • Gość: malgo Re: Maski weneckie??? IP: *.6-87-r.retail.telecomitalia.it 28.07.08, 17:32
            już to wyjaśniałam ileś tam wątków wcześniej, że wszytsko, co nie jest zakładalne na twarz, nie jest wykonane z papieru i oczywiście nie jest ręczną robótką, nie jest klasyczną maską wenecką, z tym że mistrzowie robią tak, że trudno jest rozpoznać papier jako tworzywo, najlepiej zaglądać do wnętrza maski, może uda się zobaczyć czy to papier :)
            • Gość: Mati Re: Maski weneckie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 00:11
              Ale co to właściwie za różnica? Jeśli ktoś chce przywieźć sobie drobiazg, pamiątkę, jakiś ślad po tym, że się tam było, to na pewno nie będzie przyglądał się uważnie każdej masce, żeby stwierdzić, z czego jest zrobiona. Zakładam się, że bardziej uważnie będą się przyglądać karteczce z ceną.
              Zresztą to podobnie jak z papirusami w Egipcie. Możesz kupić za 80-100 funtów w salonie, czy muzeum papirusa i jeszcze dostaniesz certyfikat autentyczności. A z drugiej strony możesz kupić równie ładne egzemplarze, często z bananowca, za kilka funtów i pamiątka będzie taka sama - a pod szkłem na ścianie nie widać różnicy pomiędzy bananowcem a papirusem:)
              • Gość: malgo Re: Maski weneckie??? IP: *.56-82-r.retail.telecomitalia.it 31.07.08, 08:07
                Mati, ano nie wyjaśniałam kwestii tego, czy ktoś chce mieć namiastkę czy nie, odniosłam się tylko do informacji, że te prawdziwe odlewa się z jakiejś masy, co jest nieprawdą. Poza tym prawdziwym miejscem maski nie jest ściana tylko twarz, ludzie zakładają je wszak na karnawał. Spróbuj założyć maskę gipsową :)A jeśli ktoś chce mieć tani drobiazg, to jego sprawa, nie musi nawet wtedy go wlec z Italii, gipsowe odlewy równie dobrze można kupić w Polsce :) A czy jest różnica między odlewem a maską papierową? Chyba podobnie jak między obrazem a reprodukcją :) Jak ktoś chce mieć koniecznie "słoneczniki Van Gogha" to raczej nawet nie ma szans na oryginał :)
                • Gość: Mati Re: Maski weneckie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 23:33
                  Malgo, rozumiem, po prostu skojarzyło mi się to z kwestią papirusów w Egipcie, o których pisałam i o moich staraniach, żeby przypadkiem nie dać się zrobić w konia i nie kupić obrazka z bananowca...:) Kupiłam taki jeden, z premedytacją, a w domu okazało się, że tak naprawdę pomiędzy "oryginałem" a "podróbką" nie ma zbyt dużej różnicy:)
                  A poza tym, te malutkie maski chyba jednak są przeznaczone na ścianę - tudzież inne miejsce ekspozycji - a nie na twarz:)
                  Pozdrawiam, a ponieważ za kilka godzin ruszam do Włoch - do Wenecji także! - to będę miała okazję się przekonać, jak to naprawdę jest z tymi maskami:)
                  A tak BTW - papirusy - nie mogę się od nich odczepić:) - też można kupić w Polsce, ale uwierz mi, do tych przywiezionych z Egiptu ma się zupełnie inny stosunek:)
                  Jeszcze raz pozdrawiam!
                  • Gość: malgo Re: Maski weneckie??? IP: *.11-87-r.retail.telecomitalia.it 01.08.08, 08:38
                    Mati, fajnie że się zrozumiałyśmy :) życzę wielu wspaniałych wrażeń w Italii :)
    • Gość: przemo- Re: Maski weneckie??? IP: *.stargard.mm.pl 28.07.08, 22:00
      Witam

Osobiście widziałem kilkanaście dni temu jak klienci płacili
      gondolierowi 100 Eurakow. A co do masek weneckich to są na każdym
      kroku w każdym sklepie i sklepiku i na każdym rogu. Od kilku Euro do
      kilkudziesieciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka