184l 28.11.08, 12:12 W czerwcu chce pojechac nad jez.Maggiore i zrobic wypad nad Come. Ktore miejscowosci nad Maggiore polecacie? Co jest do zwiedzenia w okolicy?A moze macie do polecenia jakis urokliwy hotel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 28.11.08, 12:56 > Co jest do zwiedzenia w okolicy? Zajrzyj na ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=184&w=2843088&a=63275080 Kolejne wpisy pokazują, co warto zobaczyć w rejonie Jeziora Maggiore. Zdjęcia znajdziesz na tym wątku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,62167750,62648304.html Wyspy Borromejskie udało mi się zobaczyć w tym roku. podczas przejazdu na Korsykę. Piękne. Zdjęcia tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,85045750,85046931.html Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 28.11.08, 14:51 Ja bym jeszcze do lektury dodała ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=84605498&wv.x=1&a=84605498 Odpowiedz Link Zgłoś
pablosz Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 02.12.08, 10:00 Wszyscy podróżujący nad Lago Maggiore skupiają się na zachodniej, piemonckiej części jeziora. I słusznie, bo jest atrakcyjniejsza. Ale będąc tam, koniecznie nalezy też zajrzeć do Santa Caterina del Sasso po lombardzkiej stronie jeziora. Można się tam dostać ze Stresy statkiem - rozkład jazdy statków na jeziorach lombardzkich można znaleźć tutaj: www.navigazionelaghi.it. A podróżując w stronę Como koniecznie trzeba, moim zdaniem, zajechać do Santa Maria del Monte, na północ od Varese. Varese samo w sobie jest mało atrakcyjne, chociaż ma swój klimat, który niektórym może się podobać, ale sanktuarium Santa Maria del Monte jest miejscem fantastycznym, zupełnie turystyczno dziewiczym dla Polaków, bo nie jest wymienione w żadnym polskim przewodniku turystycznym, chociaż znajduje się na Unesco World Heritage List. Zresztą w okolicy Maggiore takich sanktuariów jest więcej: www.sacrimonti.net/User/index.php?PAGE=Sito_en/sacri_monti_del_piemonte_e_della_lombardia Poza tym, jeśli już będziesz w tych okolicach to koniecznie należałoby zatrzymać się na kilka godzin nad jeziorem Lugano i w samym mieście Lugano. Chociaż to Szwajcaria, to jednak rzut beretem od Włoch, a klimat miejsca jest wspaniały. Warto tam się pojawić 1 sierpnia w dniu ich narodowego święta, kiedy wszyscy strzelają z fajerwerków. Zresztą też nad Lago Maggiore latem w każdy weekend jakas wioska organizuje festę z fajerwerkami, więc jest sympatycznie. A co do piemonckiej strony Lago Maggiore, to warto wjechac na górę Mottarone. Cudowny widok, ale lepiej to zrobić w dniu z dużą przejrzystością powietrza. Wjazd kolejką linową ze Stresy, ale można też wjechać na górę samochodem - uwaga droga ze Stresy płatna 6 euro za auto. Droga od strony jeziora Orta jest darmowa. No i koniecznie, koniecznie będąc w tych rejonach trzeba pojechać do miejscowości Macugnaga, które lezy u stóp drugiego co do wysokości masywu w Alpach - Monte Rosa. Z Verbanii do Macunagi jest około 60 kilometrów. Jeździ stąd kolejka na wysokość 2800 metrów, skąd wspaniale widać całą Monte Rosę. Fantastyczna sprawa. No chyba, że ktoś nie lubi gór. Odpowiedz Link Zgłoś
ewadama Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 30.11.08, 10:14 Jaką trasą jedziesz?Pewnie przez Niemcy ale co dalej?Ja wybieram sie w sierpniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
184l Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 01.12.08, 23:40 Ktora miejscowosc bardziej polecacie do zamieszkania na tydzien: Cannero czy Cannobio? Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 02.12.08, 10:57 Oba miasteczka mają swój urok, o czym możesz się przekonać oglądając moje zdjęcia. Osobiscie jednak mnie bardziej podobało się Cannero. Odpowiedz Link Zgłoś
184l Re: Wybieram sie nad jez. Maggiore 29.01.09, 12:46 Stalo sie. Zarezerwowalam hotel w Cannero, tuz nad brzegiem jeziora. Czy to dobre miejsce wypadowe i czy w Cannero mozna robic spacery u brzegu jeziora? Odpowiedz Link Zgłoś