Dodaj do ulubionych

3 dni w Rzymie

IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.09, 19:55
Ile kasy potrzeba na dwie osoby na pobyt 3 dniowy a wnim:
-2 jakieś tanie noclegi
- 2 trzydniowe bilety na komunikację miejską
-wstępy w Watykanie i co najmniej w 3 innych miejscach
-3 obiadki dwuosobowe
-małe kieszonkowe
-dojazd z Campino do centrum i z powrote
Budżet opiewa na 300e ale to chyba porazka?
Obserwuj wątek
    • geomax Re: 3 dni w Rzymie 20.03.09, 07:31
      Właśnie wróciłem - było pięknie. Pogoda 20 stopni :-) Polecam kupić RomaPass bo
      nie myśli sie wtedy o biletach komunikacji. W Koloseum wejście z Roma Pass bez
      kolejki ale kolejka jest przed wejściem spowodowana sprawdzaniem bagażu i tam
      nie przejdziemy z Roma Pass bokiem. Trzeba przejść bramki wykrywające metale i
      dopiero później mamy szybkie przejście mijające kolejki do kas. Ja z Roma Pass
      jeździłem autobusami, metrem i tramwajami. Obiad w centrum - pizza 7-10 euro,
      spaghetti podobnie, lody 2,5-6 euro w zależności od wielkości porcji, ta mała to
      i tak dość duża porcja.
      • 1lora12 Re: 3 dni w Rzymie 24.03.09, 14:00
        To jak mam RomaPass to mogę jeździć wszystkimi środkami lokomocji za darmo?Co
        jeszcze możesz doradzić,wybieram się w kwietniu.
        • geomax Re: 3 dni w Rzymie 29.03.09, 21:50
          Kolejna porada - nie dać się naciągnąć na restauracje w okolicach
          Watykanu -drogo i nie za smacznie. Ja dałem się zaprowadzić
          przez "naganiacza" i dania były 20% droższe i gorsze niż w centrum.
          Mało się poruszałem metrem - głownie autobusami i tramwajami, warto
          poszukać mapy komunikacji miejskiej Rzymu i wydrukować, mnie format
          A3 wystarczył aby odczytać co potrzebowałem.Jak znajdę to zapodam
          linka na stronę.
      • Gość: bachna Re: 3 dni w Rzymie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.13, 18:08
        Powiedzcie co to ten RomaPas? i gdzie go nabyć. Jedziemy na jesień w parę osób do Rzymu na 4-5 dni. Może jakieś nie za drogie lokum, ale blisko centrum tzn. Vaticano. Fontana di Trevi, Schody Hiszpańskie lub Colosseum. Bardzo dziękuję z góry[ znam język, to trochę łatwiej]
        • Gość: nutella Re: 3 dni w Rzymie IP: 89.191.155.* 02.08.13, 11:41
          Nie wiem, kiedy jedziesz do Rzymu, ale ja noclegi tanie i 10 min od Watykanu znalzłam na booking.pl tyle że 6 miesięcy przed wyjazdem, za 4 noce zapłaciłam tyle co teraz musiałabym dać za 2. Jeśli jedziesz w 4 osoby opłaca ci się poszukać apartamentu a nie hotelu.Wrzuć w wyszukiwarkę i znajdziesz wiele adresów
    • monhann2 Re: 3 dni w Rzymie 28.03.09, 16:07
      Czy te bilety Romapass sa tylko na 3 dni?
      • Gość: Monika Re: 3 dni w Rzymie IP: 93.68.81.* 28.03.09, 16:31
        tak tylko na 3dni www.romapass.it
    • iwwo2 Re: 3 dni w Rzymie 02.08.13, 12:45
      Jak jedziesz na 3 dni, to pewnie oprócz Watykanu, wielu muzeów nie odwiedzisz. W takim wypadku Roma Pass nie ma sensu. Wstępu do Watykanu to nie obejmuje, a na inne muzea nie będziesz miał czasu. zamiast tego kup sobie 3-dniowy bilet na całą komunikację w Rzymie. kosztuje to chyba 11 €, a efekt masz taki sam jak w Roma Pass. Jak lądujesz na Ciampino, złap autobus sprzed lotniska na stację metra Anangina za 1,2 €, tam w kasie kup 3-dniowy bilet i możesz do woli ujeżdżać po Rzymie. Tanie noclegi w okolicy dworca Termini znajdziesz za 55-70 za dwójkę.
      • jozekpolak Re: 3 dni w Rzymie 03.08.13, 00:24
        Nie ma sensu kupowac bilety trzydniowe na komunikację.Wszystko w Rzymie jest w zasięgu krótkiego spaceru a bilet ,na metro, gdybys chciał podjechać kosztuje chyba 1 euro.Na Watykan wystarczy jeden dzień.Rano Muzea Watykańskie( wpuszczają chyba do 12-tej), pózniej Bazylika Św.Piotra( obowiązuje odpowiedni strój-zakryte ramiona i spodenki za kolana.) i Zamek Św.Anioła.W jeden dzień oblecisz Fontanna di Trevi, Schody Hiszpańskie, Panteon.Trzeci dzień Forum Romanum i Coloseum,"Usta prawdy" .Bilet do Coloseum obejmuje też wejście na Forum Romanum.Do Muzeum Watykańskiego kosztuje( o ile pamiętam )12 lub 14 euro, osoby do 26 roku zycia mają znizkę.Trzeba pokazać dowód przy kasie.Do Koloseum też mają zniżkę.Kolejka do kasy p[rzy Koloseum jest duza ale szybko idzie, nie trzeba się zrażać..Pozostałe obiekty bez biletów, no chyba,ze chcesz wejśc na Zamek Św.Anioła tam jest bardzo ładny widok na Rzym z góry.
        • lajton Re: 3 dni w Rzymie 04.08.13, 21:57
          Bilet 3-dniowy jest OK.
          Chodzenie, wcale nie krótkimi odległościami, w takim skwarze skutkuje opadnięciem z sił po 3h.
          A tak można podjechać metrem i pod Koloseum, i do Schodów Hiszpańskich, i na Lateran itd.
          Myślę, że to niegłupi pomysł, a wydatek nie szalony.
          • adaxis01 Re: 3 dni w Rzymie 28.06.15, 09:56
            Witam, a ile kosztuje bilet jednorazowy a może czasowy na komunikację w Rzymie?
            • johana2 Re: 3 dni w Rzymie 06.07.15, 08:56
              jednorazowy, 1,5 ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka