bsl 13.08.09, 17:18 jadąc Casa vacanze mamy okazję zatrzymac sie na nocleg w Bolonii , i teraz mam zagwozdkę czy tylko przenocować , czy zaplanowac podróz tak, żeby być tam cały dzien i połazić po mieście Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hernandez Re: Bolonia , warto ? WARTO!! 13.08.09, 19:36 polecam ciekawe miasto z pysznym jedzonkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted 222 Re: Bolonia , warto ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 20:12 KONIECZNIE!!!! Polecam wycieczkę autobusem " open top" odjazdy z przed dworca Miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Bolonia , warto ? 13.08.09, 21:08 hi hi Bolonia... wygląda ładnie, choć ze świecą szukać czegoś starszego niż 60 lat ;) na pewno piękne okolice (przyrodniczo) Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: Bolonia , warto ? 13.08.09, 23:51 pytam bo wiele negatyów czyatłam , mój mąż pracuje z Włochami jeden wałsnie w Bolonii kótry udostępnia nam mieszkanie , wychodze z założenia że wszytko warto zobaczyc jak ma sie okazje , ale obiektywna opinia czasami się przydaje :D Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Bolonia , warto ? 14.08.09, 00:17 1. W mieście nie ma dzikich tłumów turystów. Zupełnie inaczej się je zwiedza niż np. niedaleką Florencję. Nie ma kramów z kiczowatymi pamiątkami, ale np. tuż obok głównego placu uliczka ze straganami z owocami, serami, rybami. W zasadzie, to czujesz się jako gość wśród Włochów, a nie turysta. 2. Warto zobaczyć katedrę, kościół św. Dominika (gdzie jest też jego grób), uniwersytet, muzeum sztuki współczesnej, wdrapać się na wieżę, zgubić w dzielnicy uniwersyteckiej. Przez całe lato na placu przed katedrą wieczorami są koncerty albo projekcje filmowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Bolonia , warto ? 14.08.09, 09:10 nie no miasto jest zupełnie różne od Florencji czy Sieny. Dwa powyższe to bardziej skanseny. Historyczna tkanka miejska, po której przewalają się turyści. Szuka i historia, wśród której trochę trudno żyć normalnym ludziom. Bolonia jest miastem nowym. Została praktycznie cała zniszczona podczas alianckich bombardowań podczas II wojny. Jest fajnie odbudowana, jest tętniącym życiem miejscem, dużym osrodkiem przemysłowych (słynie z przemysłu samochodowego - to tu są fabryki Lamborghini i Ferrari) i komunikacyjnym. Jednym z najbogatszych miast Włoch. No i jest pieknie położona. Ale na zabytki bym nie liczyła ... Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Bolonia , warto ? 14.08.09, 13:11 Jest dużo zabytków, mimo wszystko jeden dzień na Bolonię nie będzie za dużo. No chyba, że dla kogoś kryterium jest 'dom starszy niż 60 lat' (trochę mi to przypomina amerykańskie wycieczki, dostające ekstazy przy domach, które mają 600lat i tylko ta informacja jest dla nich ważna i zapada w pamięć). We Florencji mieszkam, żuje mi się dobrze i dosyć łatwo, mimo tej sztuki i historii. Skansenem na pewno nie jest. Po prostu jakieś dziwne opinie, nie wiem, mała ciekawość świata, każą ludziom sugerować się opiniami typu 'Bolonia jest miastem nowym, nie warto jechać' i gnać na złamanie karku do jednych miast a do innych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola Re: Bolonia , warto ? 14.08.09, 13:23 zakładam, że jak ktoś jedzie do Włoch, to jedzie zwiedzać Może niesłusznie. Taka choroba zawodowa W każdym bądz razie ja lubię i Bolonię i Florencję Tyle, że obie się różnią od siebie p.s większość zabytków Florencji też nie ma więcej niż 100 lat Tylko tym się przewodnicy nie chwalą ;) p.s 2 mieszkałam we Florencji w centrum i miałam straszny problem z robieniem zakupów. Musiałam do spożywczaka jeżdzić autobusem na drugą stronę Arno. A przed samym wyjazdem okazało się, że 2 ulice dalej, tylko w piwnicy, jest COOP Ale nie piszę tego przeciw Florencji tylko przeciw włąsnej inteligencji... Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Bolonia , warto ? 16.08.09, 00:49 ola napisała: > p.s większość zabytków Florencji też nie ma więcej niż 100 lat A ja się wygłupiam z polecaniem muzeum sztuki współczesnej w Bolonii...a tam niektóre zabytki to po parę miesięcy dopiero mają:( P.S. To może uświadom nas co do tych zabytków Florencji, bo po co tracić czas na oglądanie 'oszukanych' zabytków. P.S.2 Teraz to już nawet przy San Lorenzo jest supermarket. Odpowiedz Link Zgłoś
jot.be Re: Bolonia , warto ? 14.08.09, 13:51 > Ale na zabytki bym nie liczyła ... Jest lepiej niż np w Pisie. są przecież aż 2 krzywe wieże :o) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Bolonia , warto ? 15.08.09, 23:50 Zdecydowanie warto się zatrzymać, połazić, pooglądać i zjeść :D - chociażby prawdziwe ragu' bolognese ;-) Odpowiedz Link Zgłoś