Dodaj do ulubionych

Wybór miejscowości

21.09.10, 15:46
Witam,
zaczynam planować przyszłoroczny wyjazd do Portugalii i chciałbym prosić o trochę porad.
Na początku jedna z ważniejszych kwestii - wybór miejscowości. Zamierzamy w lipcu spędzić tydzień na Algarve i 3-4 dni w okolicach Lizbony ale chodzi mi o wybór miejsca na te pierwsze 7 dni. Cały wyjazd organizujemy sami, z dolotem do Faro i szukamy miejscowości w miarę spokojnej, najlepiej z klimatem portugalskim. Ponieważ jedziemy z dziećmi więc ważna będzie ładna plaża. Nie bez znaczenia jest wybór apartamentów i ceny ich, bo to też oczywiście sami będziemy załatwiać. Ze wstępnego looknięcia podoba mi się Ferragudo oraz Olhos de Aqua. Obie w miarę spełniają nasze wymagania, przy czym chyba ładniejsze jest Ferragudo ale widzę że trudniej tam o apartament w przyzwoitej cenie.
Prosze o opinie o ww. miejscach lub o innych ciekawych.

Pozdro
Obserwuj wątek
    • ab_extra Re: Wybór miejscowości 21.09.10, 21:23
      Na Algrve miejscowość z klimatem? Zapomnij. Ze dwie ulice w Olhao, pół zaułka w Albufejrze, trochę Tavira i Lagos, ale i to mocno naciągane. Silves jest przyjemne, ale to juz kawałek od morza... Algarve to jedno wielkie blokowisko hotelowe, dawno juz zamordowane przez masową turystykę.
      • raff1322 Re: Wybór miejscowości 21.09.10, 21:34
        Za bardzo upraszczasz te kwestie. To rzeczy jest tam mnóstwo hoteli to nie znaczy że od razu wszystko straciło swój urok.
        Powiem inaczej - czy widzisz różnicę pomiędzy Carvoeiro a Praia da Rocha? Oba są blokowiskiem?
        • raff1322 Re: Wybór miejscowości 21.09.10, 21:35
          sorry, zamiast "rzeczy" powinno być "że" - nie wiem jak to mi wyszło ;)
        • ab_extra Re: Wybór miejscowości 22.09.10, 08:02
          Skoro wiesz lepiej, to po diabła pytasz?
    • bah77 Re: Wybór miejscowości... 22.09.10, 13:21
      > Cały wyjazd organizujemy sami, z dolotem do Faro i szukamy miejscowości w miarę spokojnej, najlepiej z klimatem portugalskim.

Carvoeiro.

> Ponieważ jedziemy z dziećmi więc ważna będzie ładna plaża.

Plaża Falesia, ale to kwestia gustu...

> Nie bez znaczenia jest wybór apartamentów i ceny ich...

Sagres.

> Ze wstępnego looknięcia...

Proponuję Ci więc dokładniejsze popatrzenie:

fotoforum.gazeta.pl/5,6,13009,bah77pl.html

Pzdr

bah77
      • raff1322 Re: Wybór miejscowości... 22.09.10, 13:56
        Dzięki za odp. Twoimi zdjęciami bah77 już zdążyłem wcześniej się uraczyć :)
        Niestety niewiele mi pomogłeś, bo każda z opcji ma swoje wady. Carvoeiro jest super ale obawiam się o tłok na tej plaży miejskiej a także o ceny apartamentów.
        A co powiesz na temat opcji o których pisałem wcześniej?
        • bah77 Re: Wybór miejscowości... 22.09.10, 21:32
          Nie potrafię Ci bardziej pomóc - na Algarve nie potrafiłbym powstrzymać się od bycia codziennie na innej plaży (albo na kilku), miejskie raczej pomijając w sezonie...

Pzdr

bah77
          • bah77 Re: Wybór miejscowości... 22.09.10, 21:49
            Dodam tylko, że np. w Carvoeiro wynająłem pokój w pensjonacie nad Plażą Paraiso...

bah77
    • Gość: henryk Re: Wybór miejscowości IP: *.chello.pl 22.09.10, 22:02
      Byłem w Ferragudo samochodem w 2007. Skorzystałem z oferty miejscowego biura podróży BEROLI: www.algarve-vacation.com/ Oczywiście rezerwacji dokonałem na ich stronie z dużym wyprzedzeniem (w marcu); wczasy miałem zarezerwowane na 10 dni w połowie lipca.
      Jest to mała miejscowość, bardzo sympatyczna, właśnie mająca portugalski klimat: chrakterystyczne domy, kawiarenki i restauracje. Po drugiej stronie rzeki Arade jest duże miasto Portimao. W Ferragudo na wzgórzu jest kościół, bliżej oceanu latarnia morska oraz fragmenty małego zamku. Wokół Ferragudo są do wyboru 4 plaże. Najbardziej urokliwa klifowa z widokiem na otwarty ocean nazywa się Caneiros. Druga niemniej ładna ze spokojniejszą wodą nazywa się Pintadinho. Uczęszczałem na tę pierwszą a na tej drugiej byłem tylko raz. Dwie pozostałe Grande i Molhe są bardziej rozległe, otwarte, bez klifów, przy ujściu rzeki Arade, na przeciwko Portimao. Polecam zdecydowanie Caneiros. Proponuję wejść na mapę Google Earth i zobaczyć zdjęcia tych plaż.
      W tym biurze można również zarezerwować samochód. W miasteczku jest Lidl na Rua Foz do Arade. Na stronie biura Beroli najtańsze oferty są w apartamentach i ewentualnie domach wakacyjnych. Powodzenia.
      • raff1322 Re: Wybór miejscowości 23.09.10, 10:20
        henryku, dziękuję za fajne info. Jeszcze bardziej skłaniam się ku Ferragudo.
        Mam jeszcze pytanie - jakie są odległości mniej więcej od tych plaż do centrum i czy na plażach jest tłoczno? To oczywiście też zależy od okresu. My raczej wybierzemy się w I połowie lipca i mam nadzieję że nie będzie dużego tłoku.

Pozdro
        • Gość: nina104 Re: Wybór miejscowości IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 13:40
          W Portugalii byłam w lipcu tego roku 10 dni, co prawda na pólnoc od Lizbony w Ericeira (urokliwe miasteczko -godne polecenia), ale co mnie najbardziej zdziwiło: mnóstwo pustych apartamentów, puste plaże, tylko weekendowo widać było zdecydowanie więcej ludzi. Więc myślę,m że nie ma co martwić się o tłumy. Za apartament (120 m) za tydzień płaciliśmy 500 euro za 5 osób
        • Gość: henryk Re: Wybór miejscowości IP: *.chello.pl 23.09.10, 20:04
          W tym czasie tłoku na plaży nie było. Trochę więcej ludzi pojawiło się w weekend. Na plaże Grande i Molhe jest od centrum blisko, pieszo kilka minut. Natomiast na Caneiros ok. 1 km. Ja, mieszkając w willi poza centrum, na tę plażę jeździłem samochodem; 3-4 minuty jazdy. Biorąc pod uwagę, że Ferragudo jest położone na wzgórzach, było to słuszne wyjście.
          Pogodę miałem idealną. Temperatura powietrza ok. 30-32 stopni. Woda w oceanie cieplejsza niż w Bałtyku ale chłodniejsza od morza śródziemnego. W związku z tym, że jest to akwen z dużymi odpływami i przypływami, bywały dni bardzo chłodnej wody. Woda czysta, plaże piaszczyste, na Caneiros piasek żółty, grubszy niż w Polsce. Dzieci będą zadowolone, będą mogły budować piaskowe budowle. W Lizbonie koniecznie trzeba "zaliczyć" przejażdżkę tramwajem nr 28 w stronę w dzielnicy Alfama(po drodze katedra SE); "ale jazda!". Obowiązkowo wieża Belem, pomnik odkrywców, wieża (winda-elewator) Santa Justa, zamek Sao Jorge na wzgórzu, oceanarium, dzielnica Alfama, przepiękny dworzec kolejowy w Rossio. Z Lizbony już niedaleko na przylądek Roca(najdalej wysunięta lądowa część Europy) a po drodze Sintra z bajecznymi zameczkami królów portugalskich. Powodzenia!
          • raff1322 Re: Wybór miejscowości 24.09.10, 13:08
            Rzeczywiście plaża Caneiros ma swój klimat ale jest ciut dalej. My samochód będziemy tylko czasem wypożyczać ale jakoś damy radę. Teraz czas na szukanie apartamentu i z tego co widze tanie nie są. Poniżej 500e/tydz. za 2+2 z basenem ciężko coś znaleźć.
    • greenbabe Re: Wybór miejscowości 02.10.10, 21:29
      Witaj,

polecam przewodnik po Portugalii: www.travelco.pl/Portugalia_Przewodnik_Lonely_Planet_Portugal_9781741790153-32.html na tej stronie przesyłki sa niemal natychmiastowe, na terenie warszawy dowóz jest gratis a i to wydawnictwo jest chyba tu najtańsze. Polecam bo jest sprawdzony przezemnie i przez moich znajomych.
      Pozdrawiam
      • Gość: ja spadaj spamerko IP: *.broadband.pl 03.10.10, 13:39
    • Gość: marta Re: Wybór miejscowości IP: 212.180.160.* 05.11.10, 19:24
      Najładniejsze plaże są na wybrzeżu Algarve, cieplutka woda nawet w październiku. A co do miejscowości w Portugalii to więcej poczytasz i poglądasz zdjęcia tytaj, moze to Ci pomoże w decyzji:) www.bezmapy.pl/przewodniki/swiat/portugalia/portugalia-kraj166.html
      • Gość: bum Re: Wybór miejscowości IP: 217.33.154.* 08.11.10, 08:46
        spadaj z tym spamem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka