Gość: kalinalive IP: 94.42.140.* 17.05.12, 12:01 Bardzo proszę o informację jakiej pogody można spodziewać się w drugiej połowie czerwca na Maderze (południowy-wschód). Mam nadzieję, że nie zmarzniemy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pamplemousserose Re: Madera - pogoda w czerwcu 24.05.12, 10:10 Wczoraj wróciłam z Madery. Pogoda jest genialna, wszędzie inna, ale nie szykuj się na tropiki. Południowy wschód - mówisz o Funchal? - będzie ciepły i słoneczny, na wieczór wystarczy zarzucić lekki sweter na t-shirt i bedzie okej. Noce są ciepłe (17-20), dni jeszcze cieplejsze, pewnie będzie około 20-25 stopni codziennie:) W Funchal i na południu nie powinno padać, ewentualnie sporadycznie. Nieco bardziej na wschód na wysuniętym cyplu jest pustynnie i gorąco, patrząc na krajobraz pada tam pewnie kilka razy do roku:) Jest tam też jedna jedyna naturalna plaża na Maderze, o dziwo mało uczęszczana - warto przetestować:) W górach jest wieczna mgła/chmury, wilgotność taka, że krople wody spływają po skałach i drzewach, istna tropikalna dżungla. Boskość nad boskościami, ale żeby to odkryć trzeba mocno się pod górę nagimnastykować mało uczęszczanymi szlakami:) Odpowiedz Link Zgłoś
pamplemousserose Re: Madera - pogoda w czerwcu 24.05.12, 12:09 Zapomniałam dopisać - będzie ciepło i słonecznie, ale na błękitne czyste niebo nawet na południu nie zawsze można liczyć. Chmury pojawią się na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Madera - pogoda w czerwcu IP: *.m3-connect.de 24.05.12, 22:36 I tak to mamy kolejną osobę, którą Madera oczarowała, chwyciła i już nie puści. Witamy w klubie. Na marginesie, to ta plaża na cyplu jest nawet podpisana "Prainha", żeby ktoś nie przegapił. Większa piaszczysta plaża, choć sztuczna, jest w Calhecie, rzadko odwiedzanej, bo leży nieco na uboczu. Tamże możliwość wypłynięcia o własnych siłach z plaży na otwarty ocean. Dla ryzykantów. Oraz wypicia lokalnego produktu fermentacji trzciny cukrowej w dawnym miejscu produkcji - trzeba przejść nadbrzeżną promenadą na zachód, a następnie wspiąć się kawałek pod górę wzdłuż głównej drogi. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
pamplemousserose Re: Madera - pogoda w czerwcu 25.05.12, 01:26 > I tak to mamy kolejną osobę, którą Madera oczarowała, chwyciła i już nie puści. Nie puści:) Załączam moje slajdy majowe (a ponoć w czerwcu jest jeszcze piękniej): MADEIRA May 2012 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinalive Re: Madera - pogoda w czerwcu IP: 94.42.140.* 28.05.12, 09:51 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam nadzieję że uda mi się dołączyć do grona zakochanych w Maderze:) Ps. Piękne zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
krzgie Re: Madera - pogoda w czerwcu 13.05.13, 23:28 Witam, 2 tygodnie temu wróciłem z Madery - wyspa mnie zauroczyła, zarówno pod względem krajobrazów, jak i ludzi. Na swoim blogu napisałem przewodnik, który opisuje, jak zwiedzić całą wyspę w 7 dni. Oto link: www.krzysztofgierak.pl/2013/05/madera-zwiedzanie-atrakcje-opinie.html Dodatkowo zamieściłem tam kilka informacji praktycznych, takich jak info na temat wypożyczenia samochodu, transportu publicznego lub cen. Przewodnik można bezpłatnie pobrać w formacie pdf. W razie pytań proszę pisac - chętnie odpowiem! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś