little_angel 30.08.04, 15:03 Jacy są Portugalczycy? Jaki mają stosunek do obcokrajowców? Jak traktują kobiety? Jakie maja zwyczaje i przyzwyczajenia??? Może nie należy uogólniać, ale każdy naród ma swoje przyzwyczajenia i obyczaje:) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda9818 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 06.09.04, 11:08 czesc, chetnie podziele sie z Tobą moimi spostrzeżeniami, jesli masz ochotę napisz na moj prywatny adres malgosia_t2@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 06.09.04, 11:13 magda9818 napisała: > czesc, chetnie podziele sie z Tobą moimi spostrzeżeniami, jesli masz ochotę > napisz na moj prywatny adres malgosia_t2@op.pl Szkoda, że nie chcesz napisać coś na forum. JA też chętnie bym poczytała czyjąś opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
magda9818 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 06.09.04, 11:27 moje opinie wynikaja z relacji damsko meskich i moga byc subiektywne i osobiste, dlatego nie chcialam sie dzielic nimi na forum chiara76 napisała: > magda9818 napisała: > > > czesc, chetnie podziele sie z Tobą moimi spostrzeżeniami, jesli masz ocho > tę > > napisz na moj prywatny adres malgosia_t2@op.pl > > Szkoda, że nie chcesz napisać coś na forum. JA też chętnie bym poczytała czyjąś > > opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 06.09.04, 12:00 magda9818 napisała: > moje opinie wynikaja z relacji damsko meskich i moga byc subiektywne i > osobiste, dlatego nie chcialam sie dzielic nimi na forum > > domyślam się, ale myślę, że przy tej okazji jakoś tam ma się opinię nie tylko o tych relacjach, zresztą, nieważne, przecież nikt nie zmusza nikogo do pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 06.09.04, 23:38 Szkoda, ze nie chcesz sie podzielic subiektywnymi i osobistymi opiniami. Moim zdaniem, wlasnie anonimowe forum swietnie sie do tego nadaje. Umozliwia wymiane pogladow, ktora nie bylaby mozliwa w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier111 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 09.09.04, 17:35 Hehe, widze ze wszyscy boja sie jak ognia rozmowy o cechach narodowych Portugalczykow. Ale wlasnie, chodzi cie o mezczyzn czy o narod jako taki? Co sie tyczy mezczyzn to niewiele wiem na ten temat, ale przychodzi mi do glowy pewne zdarzenie sprzed lat: pewnego dnia moja kolezanka z pracy (zamezna Portugalka) przyszla rano do pracy z podkrazonymi oczami, usiadla za swoim biurkiem, wlaczyla komputer i wpatrujac sie tepo w czarny jeszcze monitor westchnela: "Portugalczycy maja kompletnego fiola na punkcie seksu". Jesli chodzi o narod, mam wiecej do powiedzenia. Jak kazdy narod, maja cechy pozytywne i negatywne. Oczywiscie, jak zawsze w takich przypadkach, trzeba generalizowac. Z cech poztywnych przychodzi mi na mysl wlasnie bardzo, wrecz wyjatkowo, pozytywny stosunek do cudzoziemcow. Kazdy narod jest w mniejszym lub wiekszym stopniu ksenofobiczny, ale sadze ze w Europie jest bardzo malo narodow mniej ksenofobicznych od Portugalczykow. Jezeli w ogole jakies. Poza tym Portugalczycy sa bardzo uprzejmym narodem na co dzien. Czystego, bezinteresownego chamstwa, z jakim na kazdym kroku spotykam sie w takich krajach jak Polska czy Anglia, jest bardzo malo. Wbrew powszechnej opinii, Portugalczycy wcale sie nie spozniaja. No, moze bardziej niz jacys tam Szwedzi, ale na pewno nie bardziej niz Polacy. Portugalczycy spedzaja czas wolny na plazy i pijac kawe. Plaza i slonce sa swietoscia. Sprobujcie Portugalczykowi powiedziec ze slonce jest szkodliwe. Popatrzy na was jak na wariatow. Aktywny wypoczynek z dala od plazy jest tu malo popularny. Portugalczycy przywiazuja wielka wage do konwenansow (glownie werbalnych). Zwroty grzecznosciowe istnieja tu po to zeby je uzywac. Nigdy nie dosc dziekowania, przepraszania, witania sie, pozdrawiania... Gadka-szmatka jest tu bardzo wazna w kontaktach towarzyskich. Niezadzwonienie tu do kogos kogo sie zna w dniu jego/jej urodzin jest powaznym faut pas... Byla tu juz na forum mowa o kompleksie nizszosci Portugalczykow. Nie zabralem glosu na ten temat, ale zgadzam sie. Portugalczycy maja bardzo duzy kompleks nizszosci wobec reszty Europy. Brakuje im dumy narodowej - czesto sie wstydza bycia Portugalczykami i w masochistyczny sposob lubuja sie w umniejszaniu znaczenia swojego narodu (co jaskrawo kontrastuje z mentalnoscia Brazylijczykow, ktorzy uwielbiaja byc dumnymi z tego ze sa Brazylijczykami). Portugalczycy obsesyjnie podkreslaja ze sa malym i niewaznym narodem (oczywiscie bedac w swoim gronie). Negatywizm jest tu bardzo widoczny. Tytulem przykladu: jezeli jakas miedzynarodowa organizacja opublikuje dwie statystyki dotyczace roznych narodow, i w jednej statystyce Portugalia bedzie na pierwszym miejscu, a w drugiej na ostatnim, ta druga statystyka na drugi dzien bedzie wiadomoscia dnia w dziennikach telewizyjnych i na pierwszej stronie gazet, a na te pierwsza malo kto zwroci uwage. Ktos zapyta jakie sa tego przyczyny tego kompleksu nizszosci. Sa rozne, ale glownie historyczne, polityczne i ekonomiczne. Zwroccie uwage, z jakimi europejskimi krajami Portugalia miala kontakty (polityczne, kulturalne, spoleczne) na przestrzeni wiekow. Oczywiscie, przede wszystkim, z sasiedzka Hiszpania, poza tym z Francja, z tradycyjnym sojusznikiem Anglia, i, w mniejszym stopniu, z Wlochami i Niemcami. Czyli same potegi. Rzeczywiscie mozna sie nabawic kompleksow. To ze w Europie sa tez inne kraje o podobnym znaczeniu i wielkosci jak Portugalia, jak Dania, Grecja, Norwegia, Finlandia, Belgia, Irlandia i cala Europa Wschodnia Portugalczykow malo interesuje, bo sa to dla nich kraje odlegle i malo znane. Punktem odniesienia sa dla nich wylacznie wczesniej wspomniane potegi. Z powodow politycznych najwazniejsze jest chyba to, ze w Portugalii tzw propaganda sukcesu, ktora moglaby zmniejszyc kompleksy narodowe, zle sie kojarzy i jest niemodna. Nalezy zauwazyc ze byla ona ulubionym narzedziem politycznym faszystowskiej dyktatury. A poniewaz wspolczesni Portugalczycy sa spoleczenstwem o raczej lewicowych pogladach, wszelkiego rodzaju chelpienie sie sukcesami i osiagnieciami wlasnego narodu jest traktowane podejrzliwie i ma konotacje polityczne. Dla przecietnego Portugalczyka taki dyskurs jest odbierany jako prawicowy i nacjonalistyczny belkot majacy na celu omamienie ludu i zafalszowanie rzeczywistosci. Oczywiscie nie da sie ukryc ze fakt ze Portugalia jest najbiedniejszym ze starych czlonkow Unii Europejskiej nie pomaga w przezwyciezeniu tych kompleksow. A nawet wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_angel Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 09.09.04, 18:01 Baaardzo Ci dziekuję za tak obszerną wypowiedz na ten temat:) Uszczęśliwiłeś mnie nią niezmiernie! Czuję, że coraz więcej wiem o tym narodzie;) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 09.09.04, 21:53 Xavier, Jesteś niesamowity! wspaniały ten Twój opis i uważam, że trafiony! Odpowiedz Link Zgłoś
panda13 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 10.09.04, 12:20 chcialabym cos dorzucic na temat tego, jak portugalczycy postrzegaja portugalki. spotkalam ich kilku w czasie tych wakacji i wszyscy twierdza, ze z portugalka nie mozna swobodnie porozmawiac, bo ona zaraz mysli o malzenstwie, a jesli w dodatku zaprosi sie ja na randke, to ona od razu wyobraza sobie wnuki jej i chlopaka, z ktorym sie umawia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kraksa2 Re: Jacy są PORTUGALCZYCY??? 11.09.04, 01:04 panda13 napisała: > chcialabym cos dorzucic na temat tego, jak portugalczycy postrzegaja > portugalki. spotkalam ich kilku w czasie tych wakacji i wszyscy twierdza, ze z > portugalka nie mozna swobodnie porozmawiac, bo ona zaraz mysli o malzenstwie, a > > jesli w dodatku zaprosi sie ja na randke, to ona od razu wyobraza sobie wnuki > jej i chlopaka, z ktorym sie umawia:)) Jak kazda baba, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś