paulino2 18.08.05, 16:07 Cześć! Czy ktoś zas bywa a Algarve??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anjos Re: Algarve 18.08.05, 16:12 Bywa sie, bywa..... ale nie w sezonie turystycznym ! Odpowiedz Link Zgłoś
paulino2 Algarve 18.08.05, 16:27 Ja też omijam. Jestem w zimie, wiosną i jesienią. Okolice Portimao. Odpowiedz Link Zgłoś
assim Re: Algarve 18.08.05, 16:36 zima w algarve to rzeczywiscie cos wspanialego. a ktorez to okolice portimao sa tak urokliwe? niestety znam tylko portimao z praia da rocha na czele. pozdr/a -- Luzytania ( Portugalia ) Odpowiedz Link Zgłoś
paulino2 Portimao. 18.08.05, 18:48 Wystarczy jak pojedzies w stronę Alvor, ja mieszkam w Vau, zaraz jest ładna plaża, klify i spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
assim Re: Algarve 18.08.05, 16:29 wlasnie algarve! jakies smaczki? kto zacznie? :) pozdr/a Odpowiedz Link Zgłoś
anjos smaczki.... 18.08.05, 17:46 najlepszy smaczek maja rybki z grilla w restauracjach w Silves...... Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: smaczki.... 18.08.05, 20:38 anjos napisała: > najlepszy smaczek maja rybki z grilla w restauracjach w Silves...... Czy rybki z grilla- się nie wypowiadam, nie miałam przyjemności jak dotąd, za to cataplana w Silves smakowała wyśmienicie :-) No i generalnie- Silves bardzo miłe miasteczko, a jakie fajowe wąskie uliczki- do dziś wspominam "piłowanie" jedynką pod górę ;-)) Co jeszcze? Tavira - znowu zamierzam tam zajrzeć po drodze do granicy hiszpańskiej, może na jakąś pożegnalną kolacyję- heh- najlepiej w jednej z knajpek nad Gilao :-) Inne obowiązkowe (dla mnie, "ofkors") przystanki- Cabo de Sao Vincente, no i moja ulubiona Praia de Beliche/Belixe (nigdy nie wiem co poprawne ;-(( Tyle od "szeregowej" turystki, a znawcy coś może podpowiedzą..? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
anjos dla mnie: 19.08.05, 00:12 1.Silves 2.Restauracja Ruina na skale tuz nad plaza w Albufeirze....najlepsze kraby pod sloncem ! 2.Praia Marinha 3.wioseczka -misteczko Monchique nieco w gorach......bez turystow, z widokami z jedzeniem...po prostu wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: dla mnie: 19.08.05, 08:51 anjos napisała: > 1.Silves > 2.Restauracja Ruina na skale tuz nad plaza w Albufeirze....najlepsze kraby pod > sloncem ! > 2.Praia Marinha Podwójny nr 2 (? ;-) - a gdzie owa plaża się znajduje ? > 3.wioseczka -misteczko Monchique nieco w gorach......bez turystow, z widokami z > > jedzeniem...po prostu wspaniale. > Tak...ostatnio miałam w planach, zabrakło czasu - a zatem może teraz się uda, skoro warto :-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
paulino2 Plaże. 19.08.05, 13:21 Praia da Marinha jest malutką plażą koło Carvoeiro. Niestety jest z niej pożytek głównie latem, zimą, z uwagi na wysokie pływy często jest zalana. Mój prywatny i subiektywny ranking plaż w Algarve, : 1. Praia da Bordeira koło Carrapateiry na zachodnim wybrzeżu. Pusta (nawet w lecie) obszerna plaża przez którą wpływa do oceanu błękitna i ciepła! rzeczka. Dla surfingowców i miłośników deski bodyboardowej to raj. Na obiad w pobliskiej Restauracji "O sito do Rio" boska caldeirada (gulasz z ryb) za 8 euro. Można przy okazji odwiedzić pobliską Praia Amado, urokliwą, lecz bardziej groźną (skały). Na szcycie skały restauracja rybna, która nietety bardzo podrożałą ostatnio. Ale zawsze można obejrzeć bajkowy zachód słońca przy buteleczce winka. 2. Praia do Vau, a ścislej jej północna część. Tutaj jest wszystko: bezpieczna zatoczka do kąpieli, bajkowe klify, knajpki i skały na plaży dające cień. Polecam zwłaszcza poza sezonem, w lecie niestety zatłoczona. Idą klifami w stron Alvor znajdziecie trudno dostępną plażę między skałami, w sezonie warto dla uniknięcia tłoku. 3.Małe plaże wokół Carvoeiro lub Lagos dostępne w większości tylko od morza. Gwarancja spokoju oraz często jedyne wyjście w lecie... Łódkę najtaniej wynająć w Lagos na marinie lub wybrać się z Carvoeiro małą łódką rybacką. 4. Plaża w Olhao. Zupełnie z innej bajki, niebiesko-zielonkawa woda, laguna i złoty piasek... Zupełnie co innego niż w Barlavento. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Plaże. 19.08.05, 17:37 Dzięki za info "plażowe" - szczególnie kusząca wydaje się być pozycja no.1 - a dokładniej perspektywa owego bajkowego sunset'u na zakończenie dnia na plaży :-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś