damka3 23.05.07, 09:02 chciałam zapytać cóż to za owoc nespera (widziałam je na drzewach i na straganach)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
assim nieszpułka 23.05.07, 09:37 nieszpułki sa w polsce malo znane, a szkoda bo to bardzo smaczny owoc. orzezwiajacy i uwaga barwi palce :) w portugalii robi sie z niego glownie przetwory, ale ja je lubie najbardziej na surowo. musza byc dojrzale, skorka musi ladnie odchodzic, no i pestki musza byc blyszczace. pozdr/a Odpowiedz Link Zgłoś
assim Re: nespera? 23.05.07, 09:46 w portugalii uprawia sie gatunek eriobotrya japonica, znana jest tez mespilus germanica, ale tej w portugalii nie ma. wystepuje tez pod polskimi nazwami: nieśplik (japoński), miszpelnik (japoński), kosmatka (japońska), groniwel. eng.: loquat, japanese plum. en.wikipedia.org/wiki/Loquat pozdr/a Odpowiedz Link Zgłoś
damka3 Re: nespera? 23.05.07, 12:32 bardzo dziękuję za odpowiedzi, przynajmniej wiem czego nie spróbowałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
assim Re: nespera? 23.05.07, 14:17 uuu szkoda. polecam przy nastepnej wizycie w PT. :) pozdr/a Odpowiedz Link Zgłoś