Dodaj do ulubionych

Tortoise w Uchu

07.12.09, 10:20
Dwa słowa: koncert roku.

Dowodem na to, że nie tylko ja tak myślę, niech będą zasłyszane po
zakończeniu występu rozmowy z różnymi znajomymi o spełnionych
marzeniach, i o tym, co by tu zrobić, żeby dostać się dzisiaj do
Poznania.
Obserwuj wątek
    • cze67 Re: Tortoise w Uchu 07.12.09, 10:24
      acha, są już fragmenty na YT
      www.youtube.com/watch?v=1NR8FjSeLsU
      moi liczni fani z pewnością zauważą charakterystyczą a należącą do
      mnie łysą pałkę podrygującą gdzieś u dołu ekranu.
      • nemrrod Tortoise w Browarze 08.12.09, 00:13
        "Spoko koncercik", ale wolałbym ich zobaczyć w 2001 r. Oczywiście nie muszę chyba pisać, że najlepiej wypadły kawałki ze "Standards" ("Eros", "Monica", "Seneca" i "Benway"). Potwierdzona została słabość utworów z "It's All Around You" ("Crest" - ich najgorszy utwór ever, po co to grają?!), poza "Dot/Eyes" (on ma siłę, nie wiesz jak wielką) i "Salt the Skies", ale to odrzut ze "Standards" (moja teoria). Oprócz tego "The Suspension Bridge at Iguazu Falls" (oczywistość) oraz "Gigantes", który nagle został dla mnie najlepszym kawałkiem na ostatnim albumie. Szkoda tylko, że te najlepsze numery w większości były grane na bis.
        • cze67 Re: Tortoise w Browarze 08.12.09, 07:55
          Ale czemu szkoda, że najlepsze na bis? Właśnie końcówka w Uchu to była prawdziwa
          petarda, znakomite zwieńczenie koncertu.
        • mac_iej_m Re: Tortoise w Browarze 08.12.09, 11:47
          Koncert wypas. Widziałem ich w 2004 roku i nie zauważyłem na przestrzeni tych
          pięciu lat jakiejś zniżki formy. Zastrzeżenia mam tylko do początku - ustawienie
          obok siebie "High Class Slim" i "Prepare Your Coffin" skutkowało nadmiernym
          stężeniem prog-rocka, ale po tym było wybornie. Kawałki ze "Standards"
          rzeczywiście doskonałe, ale materiał z "TNT" też świetnie wypadł -
          rozimprowizowane "Swung From The Gutters", "I Set My Face To The Hillside" i
          wspomniane "Iguazu". "Gigantes" był moim ulubionym kawałkiem z "Beacons" jeszcze
          przed koncertem - jedyny w pełni satysfakcjonujący mnie utwór z nowej płyty. A
          najgorszy kawałek Tortoise ever to "The Lithium Stiffs":).
          • nemrrod Re: Tortoise w Browarze 08.12.09, 12:51
            Cze - szkoda, że petarda dopiero na koniec, podczas gdy początek ciut nierówny.

> Zastrzeżenia mam tylko do początku - ustawienie
            > obok siebie "High Class Slim" i "Prepare Your Coffin" skutkowało
            > nadmiernym stężeniem prog-rocka

Ale właśnie były oddzielone, ten drugi był gdzieś pod koniec. Chyba, że piszesz o Gdyni. Zresztą to zestawienie na albumie jakoś mnie nie razi.
            Co do "TNT" mam wątpliwości, to bardzo dobry materiał studyjny, świetnie wyprodukowany, pełen niuansów, natomiast koncertowe wykonanie, podbicie wszystkiego wyraźnym rytmem, trochę zabija klimat, czyż nie? Z tym improwizowaniem też tak sobie było - większość kawałków jednak była odegrana tak jak na płytach, nawet ten "rozimprowizowany" wstęp do "Seneki" zabrzmiał niemal identycznie.
            "The Lithium Stiffs", fakt, ex aequo.
            • mac_iej_m Re: Tortoise w Browarze 08.12.09, 14:40
              > Ale właśnie były oddzielone, ten drugi był gdzieś pod koniec. Chyba, że
              piszesz o Gdyni.

Byłem w Poznaniu. Możliwe że zawodzi mnie pamięć:)

> Co do "TNT" mam wątpliwości, to bardzo dobry materiał studyjny, świetnie wyprod
              > ukowany, pełen niuansów, natomiast koncertowe wykonanie, podbicie wszystkiego w
              > yraźnym rytmem, trochę zabija klimat, czyż nie?

Raziło mnie to w zasadzie tylko "In Sarah, Mencken, Christ..." - zastąpienie
              delikatnej, syntetycznej pulsacji wyraźniejszymi rytmami
              faktycznie zabiło trochę klimat tego utworu, w pozostałych - zwłaszcza w "Swung
              From The Gutters" ta zwiększona dawka agresji zdecydowanie się broniła. Zabrakło
              mi "Ten Day Interval" - 5 lat temu najlepszy obok "Seneci" utwór na koncercie.

• cze67 Re: Tortoise w Browarze 11.12.09, 13:19
                www.youtube.com/watch?v=phOhbe2X1UI
      • cze67 Re: Tortoise w Uchu 10.12.09, 15:30
        Monica z Ucha
        www.youtube.com/user/taaakasraka#p/u/0/gEOiZBZwBuo
        • mac_iej_m Re: Tortoise w Uchu 12.12.09, 17:29
          Po innych filmikach na tym kanale wnioskuję, że w Gdańsku była trochę inna
          setlista - w Browarze nie grali "Yinxianghechengqi".

A przy okazji polecam ten świeży tekścik na skrinejdżers:
          screenagers.pl/index.php?service=summaries&action=show&id=8

cze67 napisał:

> Monica z Ucha
          > www.youtube.com/user/taaakasraka#p/u/0/gEOiZBZwBuo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka