Dodaj do ulubionych

The National

07.07.05, 12:43
Tegoroczna płyta "Alligator" jest tak dobra, że zasługuje na oddzielny wątek. Szkoda żeby została przegapiona, tym bardziej, że w Polsce takie granie jest bardzo doceniane. W recenzjach przewijają się takie nazwy jak Interpol (zgoda, nawet też nowojorczycy, tylko ci mają fortepian, są bardziej kameralni i mniej spokrewnieni z Joy Division), Nickiem Cave'em, Tindersticks, The Triffids (The National są mniej podniośli, podobieństwa w wokalu i w samych kompozycjach może). W każdym razie bardzo ładna, przejmująca, wciągająca płyta. "Lit Up" porywa, "Looking For Astronauts" wzrusza, całość trzyma równy poziom. Chyba tuż za podium u mnie w tym roku jak na razie, także polecam i jestem ciekaw ewentualnych opinii.

Więcej tu:
www.screenagers.pl/index.php?service=albums&action=show&id=725
Obserwuj wątek
    • ayya Re: The National 07.07.05, 14:09
      Bardzo fajny zespół. Zresztą pokazała to już poprzednia płyta "Sad Songs For
      Dirty Lovers", choć bez dwóch zdań "Alligator" jest lepsze. Lekkie, przebojowe,
      z nietuzinkowym wokalem, wciągające. Moim ulubionym kawałkiem z tej płyty
      jest "Friend Of Mine", ale jest tam conajmniej kilka świetnych piosenek.

Tutaj strona "Alligator" na Metacritic:
      www.metacritic.com/music/artists/national/alligator
    • ton2 Re: The National 07.07.05, 14:38
      U mnie "Alligator" był na liście najlepszych płyt półrocza. Słuchałem też Sad
      Songs, ale ten album jest znacznie lepszy. Podobienstw do Interpolu nie widze,
      natomiast co do Cave'a i Tindersticks, to zgodze sie, ze miejscami klimat i
      wokal podobny. Szczegolnie "Lit Up", o ktorym pisales kojarzy mi sie z Cavem.
      Chyba troche nie na te pore roku plyta, ale po intensywnym sluchaniu jakis
      miesiac temu, mysle, ze wroce do niej na jesieni. A w ogole dowiedzialem sie o
      niej, jak to czesto bywa, ze Screenagers (za co po raz setny dziekuje), najpierw
      myląc z Grand National, wiec dostalem fajna niespodzianke. Zdecydowanie polecam.
      • ilhan Re: The National 07.07.05, 15:35
        ton2 napisał:

> Chyba troche nie na te pore roku plyta, ale po intensywnym sluchaniu jakis
        > miesiac temu, mysle, ze wroce do niej na jesieni.

Jest w tym sporo racji.

> najpierw
        > myląc z Grand National, wiec dostalem fajna niespodzianke.

Ja już ich pomyliłem w zeszłym roku, kiedy The National wydali epkę "Cherry Tree", a na płycie Grand National był utwór też z cherry w tytule. I przez chwilę myślałem, że to to samo. Ale klimaty diametralnie różne.
    • grimsrund Re: The National 12.07.05, 21:02
      He he, a mnie zachwalono ich ostatnio z jeszcze innego, niezależnego ( :)) )
      źródła... Znaczy sie nie ma wyjścia - trza sie zapoznać :))
    • mechanikk Re: The National 17.07.05, 08:56
      Interpolowa jest na "Alligatorze" "przestrzen" ale to chyba za malo zeby
      zamykac ich w tej samej szufladce. W ogóle bardzo mi sie ta plyta podoba, po
      dluszym sluchaniu stwierdzam nawet ze istnieje cos takiego
      jak "nationalowatosc", ma ta muzyka w sobie cos oryginalnego, co moze przyczyni
      sie do nagrania przez nich plyty wybitnej. Tak sobie strzelam. I czekam :)
    • janek0 Ewentualna opinia 17.07.05, 11:49

Po pierwsze primo, fajna płyta. Przypominają mi momentami Arab Strap, zwłaszcza
      w tych co bardziej dołujących kawałkach.

Po drugie primo, niech zespół redakcyjny pouczy kolegę recenzenta, że zarzewia
      rewolucji się nie wprowadza, tylko stanowi. Bo mi pomidor stanął kością w gardle ;)
      • janek0 Re: Ewentualna opinia 17.07.05, 11:50
        Aha, i po trzecie primo, z tym Interpolem, to chyba jakieś nieporozumienie jest ?
    • grimsrund Re: The National 29.08.05, 21:58
      Żem się zapoznał, całkiem ciekawe. Wokal tutaj jest dość szczególny, czasem
      brzmi jak Staples z Tinderstics, czasem jak Moffat z Arab Strap, albo Morrissey
      nawet, no i oczywiście Curtis, ale za to nastrój na ogół bardzo amerykański...
      Ma to w sobie cuś. Mój ulubiony kawałek - chyba 11 (THE GEESE OF BEVERLY ROAD),
      bo chłopaki najbardziej tam Lambchopem zalatują.

Jednakowoż związków z Cave'em jakoś nie stwierdzono - może sie wsłucham
      jeszcze :)
      • mechanikk Re: The National 30.08.05, 01:03
        Friend of Mine - to na pewno mój top 10 piosenek AD 2005
    • grimsrund Re: The National 22.08.06, 21:57
      Nadal jakoś nie wgniatają, ale wątek być powinien. Do góry.
      • jack9 Re: The National 22.08.06, 22:06
        Odkrywam tę płytę po raz drugi (dzięki A... za polecenie)
        Mało brakowało a bym ją przegapił
        Zauważcie że każdy wymienia inny utwór jako ulubiony - mój to "Val Jester"
        - to świadczy że "Alligator" to bardzo wartościowa pozycja
        • sonia34 Re: The National 24.08.06, 15:03
          Chyba przesłucham. Zachęciliście mnie:)
    • mechanikk Boxer 15.04.07, 13:04
      Zdaje się, że będzie dobrze.
      • pszemcio1 Re: Boxer 15.04.07, 13:36
        no ciekawe, zobacze jak będzie przyjęty ten nowy album . jeśli tak dobrze jak
        debiut to może sięgnę do nagrań tej kapeli bo w sumie olałem
        • mameluch Re: Boxer 15.04.07, 13:41
          poprzednich nie znałem, ale ta podoba się i to dość bardzo.
          • rzeskipsiak Re: Boxer 22.04.07, 21:51
            Spodziewam sie nokautu. Najprawdopodobniej bedzie to moj Muhammad Ali, Sugar Ray
            Robinson i Przemek Saleta roku 2007.

Nie sciagne przed premiera. Nie sciagne. Nie sciagne.
            • mechanikk Re: Boxer 22.04.07, 22:01
              > Spodziewam sie nokautu. Najprawdopodobniej bedzie to moj Muhammad Ali, Sugar
              Ray
              > Robinson i Przemek Saleta roku 2007

Tak będzie ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka