jack9 24.01.06, 23:45 serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,3128746.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obly Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 09:25 tak a pro po... Łapię się na tym że sie podpytuję czasem kto czego słuchał kiedyś tam jako młody byk. i nie mówcie ze nie ma to znaczenia. Najnormalniejsi ludzie mieli przygodę z punkiem. I z nimi łapię kontakt ot tak. nie automatycznie, ale jakieś porozumienie z tego wychodzące jest. Zauwazyłem w takich ludziach dużo pozytywnych cech: jest jakaś wiara w idealizm, inne subkulturki zjadły to, jest jakieś z dystansikiem patrzenie na pracę i swoje obowiązki w niej. i takie tam. skorupa świata jest jakby dla nich ciut cieńsza. media - mniej aktywni. ostatnie wielkie subkultury nie skupione na sobie to hipisi i punkowcy. może troszkę idealizuję ;))) ale człowiek nasiąkał. teksty punkowe były o tym co siedzieje naokoło a nie o tym co siędzieje na ławeczce (kilku jedynie hh-owców nie spiewa tylko o sobie) siedzę z byłym aktywnym depeszowcem ;))) ja cieeee... fajnie jest czasem Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 10:48 obly wiesz co... ja naprawdę Cię lubię :-) Odpowiedz Link
braineater Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 15:00 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=22609519&v=2&s=0 :) A tv Kurrrrrr..Tura oczywiście u mnie brak :( P:) Odpowiedz Link
ilhan Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 09:47 Zobaczyłem że Pan pisze o "Patti Smiths" i skończyłem lekturę. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 09:59 ilhan napisał: > Zobaczyłem że Pan pisze o "Patti Smiths" i skończyłem lekturę. Ciekawe, czy korekta wyłapała, czy poszło w takiej wersji do druku. :-) Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 10:49 wiecie co Panowie... trochę kurwa szkoda, ze nic więcej Was w tym tekście nie zainteresowało Odpowiedz Link
ilhan Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 10:58 neandertalski napisał: > wiecie co Panowie... > trochę kurwa szkoda, ze nic więcej Was w tym tekście nie zainteresowało Nie chcę wyjść na buca, ale większość faktów akurat *mi* była od dawna znana. Co nie znaczy, że filmów nie obejrzałbym z przyjemnością, gdybym akurat miał wolny wieczór w czwartek. A może nagram. Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 14:42 wiesz nie obraź się ale po przeczytaniu tej zapowiedzi jakos wiele rzeczy wydało mi się interesujące, pomimo tego, ze *mi* też są już z grubsza znane i wtedy wpadlem na Twój komentarz i nie mogłem sie pozbyć wrażenia, że znasz już wszystko do tego stopnia, ze nawet wiesz jak się pati smis pisze, a ja tego np wcale nie jestem pewien i w ziązku z tym jakoś głupio mi sie zrobilo Odpowiedz Link
obly Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 11:04 dla mnie najważniejsze jest to zdanie: "Punk przełamał ostatnie tabu. Po nim nawet najbardziej obrazoburcza z pozoru prowokacja zamieniła się w grę dobrze znanymi konwencjami. Muzyka zredukowana zostaje do trzech podstawowych gitarowych akordów - teraz każdy może być twórcą" Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 11:07 neandertalski napisał: > wiecie co Panowie... > trochę kurwa szkoda, ze nic więcej Was w tym tekście nie zainteresowało A bzdura, już rezerwuje sobie jutrzejszy dzień i szykuję kasetę do nagrania, bo pewnie trochę inspiracji do pracy magisterskiej tam znajdę. Przeklinać nie musisz, przynajmniej w stosunku do mnie proszę tego nie robić - nie trza. Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 14:48 nie przeklinalem do Ciebie, zaklałem szpetnie po polsku bo jestem wulgarny z natury i bez powodu, tak więc nie traktuj tego personalnie. i w sumie sam nie wiem którym mnie komentarzem bardziej zdołowałeś, czy tym o druku czy tym o pracy magisterskiej... z wiekiem coraz bardziej cieszę się, ze dane mi było skonczyć w swoim życiu chamską polibude a nie studia humanistyczne, dzieki temu wieloma rzeczami interesuję się po prostu a nie tylko z nimi zapoznaję Odpowiedz Link
obly Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 14:56 polibuda? ;)))) hu hu hu hu no i kto cfaniaczki podskoczy inżynierom? haaaaaa ja też to powiem KURWA! HA? (Widok Szreka chuchającego w strone pudelka) Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 14:05 baaa, nawet MaGazynieR Inżynier! he he szacunek Panie Kolego :-) P.S.y. może byśmy jaką frakcję radykalnych inżynierów założyli, taką powiedzmy imienia Pana Inżyniera Karwowskiego :-))) Odpowiedz Link
obly Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 15:26 raczej im inżyniera Mamonia Frakcja Radykano Urągająca (fruuuu...) podstawowe tezy - jeśli nie umiesz czegoś powiedzieć po prostu to zróżniczkuj - jeśli nie umiesz czegoś pokazać po prostu to zextrapoluj - jeśli nie umiesz czegoś opisać po prostu to opasz w pasie. - jeśli coś nie działa to znaczy że na tym własnie polega jego działanie. - ograniczyć wolności w wypowiadaniu się tych po studiach ekonomicznych (licencja odnawialna na: tak, nie, nie wiem) - jesli coś śmierdzi to musiało kiedyś pachnieć (zasada naturalnej równowagi względem sinusoidalnej teori wrażeniowej odbieralności świata JAKOTAKIEGO) yyyy.... sugarcubes leci z bjork szczylówą ;)) fajne Odpowiedz Link
neandertalski FRAKCJA 27.01.06, 08:34 hm, jakos chyba Karwowski mnie bardziej onieśmiela ;) Mamoń to jednak gwiazda, Karwowski jest dużo bardziej offowy ;) ja z kolei myslalem o Radykalnej Inżynierskiej Frakcji RIF! :-) co do założeń programowych z kolei, to hm, że tak powiem, proponuję inne podejście, jak mnie moja szkoła nauczyła, żadna teoria nie pasuje do konkretnej praktyki i odwrotnie. To moim zdaniem najbardziej ogólna teoria wzgledności :-) kazdą bzdurę można podeprzeć mądrymi argumentami i odwrotnie, pozwolmy więc sobie we Frakcji na gadanie co komu ślina na klawiaturę przyniesie i niech naszym programem będzie proste i jasne zalożenie, ze skoro już zabieram głos w jakiejś sprawie to pewnie mam rację ;-) Odpowiedz Link
obly Re: FRAKCJA 30.01.06, 08:22 No to widzę z samego statutu już wynika że mamy większosc w parlamencie i to dożywotnio. offowy to jest Maliniak Karwowski to takie indie rock, nie wiadomo ki c.uj a sympatia jest za samą nazwę Odpowiedz Link
neandertalski Re: FRAKCJA 30.01.06, 13:42 o Tu się z Szanwnym Kolegą nie zgodze, Karwowski to taki Bryan Ferry a Maliniak stary podpierdalacz i intrygant, wazeliniarz pozorny, raczej mi trzeciego brata Kaczyńskich przypomina. Czekaj tam był taki jeden niezły, NIemczyk go chyba grał, ten był niezły, no jak to Niemczyk! Sprawa kogoś tam, to o niego chodziło. No bo inżynier Gajny to by sie chyba jednak na patrona nie nadawał... Tyle, ze mi kurwa do czterdziestki to już tylko pięć lat brakuje, jezu kiedyś byłem przekonany, że ludzie tyle nie żyją :-) Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 15:43 neandertalski napisał: > nie przeklinalem do Ciebie, zaklałem szpetnie po polsku bo jestem wulgarny z > natury i bez powodu, tak więc nie traktuj tego personalnie. OK. Nie chcę tu na radykała wychodzić czy cokolwiek na Tobie wymuszać - nie odbierz tak tego - ale fajnie czasem brać uwagę, że niektórzy mają tego typu uczulenia i w poszukiwaniu takiego forum jak SF przeczesują latami sieć między innymi z tego własnie powodu, że tutaj mówi się 'innym językiem' niż na 99% forów. Jaka osoba wyczulona mam dziwne wrażenie, że to jakoś tam na dłuższą metę koreluje z samym merytorycznym poziomem, ale to tylko moje wrażenie. > i w sumie sam nie wiem którym mnie komentarzem bardziej zdołowałeś, czy tym o > druku czy tym o pracy magisterskiej... > z wiekiem coraz bardziej cieszę się, ze dane mi było skonczyć w swoim życiu > chamską polibude a nie studia humanistyczne, dzieki temu wieloma rzeczami > interesuję się po prostu a nie tylko z nimi zapoznaję No to Cię pocieszę, bo ja kończę własnie ekonomiczną uczelnię (niby ekonomia to też nauka humanistyczna, ale raczej "niby"). I cudem udało mi się znaleźć promotora, który pozwoli mi pisać "o muzyce", a konkretnie pograniczu muzyki i zjawisk społecznych, polityki, religii itd., jeszcze precyzuję temat rozglądając się po źródłach. O punku na pewno będzie w rozdziale poświęconym wszelkim formom muzycznego "protestu". Innymi słowy, to że mogę pisać "humanistyczną" pracę niezmiernie mnie raduje, że będe pisał o czymś, co lubię, zgłębiał źródła, które z przyjemnością będę zgłębiał, więc i Ty się nie dołuj :-) Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 16:39 Krótkie uzasadnienie ;-) „Jeśli coś rani uszy, trudno dociera do ludzkiej duszy” (Kwintylian, rzymski nauczyciel retoryki) Odpowiedz Link
neandertalski cycaty 26.01.06, 14:47 "Cierpienie uszlachetnia" (kolega Neandertalskiego, inżyniera hydraulika) Odpowiedz Link
pytajnick Re: cycaty 26.01.06, 14:57 „Gdy wspominam to wszystko, co w życiu powiedziałem, to zazdroszczę niemowom” (Seneka) Odpowiedz Link
neandertalski Re: cycaty 27.01.06, 14:18 Żaden niemowa nie powiedział, że nie żałuje tego czego nie powiedział. (neandertalski) Odpowiedz Link
neandertalski Re: Kulturwa 26.01.06, 14:11 eh Ty w d, znaczy w morde,tfu tfu, co to ma niby być, motyla noga, ekonomia humanistyczna? czy humanizm ekonomiczny???? bożesz Ty moj czego to teraz w tych szkołach mlodzieży uczą... no ale, to wolny kraj :-) Odpowiedz Link
aimarek Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 15:41 pytajnick napisał: > ilhan napisał: > > > Zobaczyłem że Pan pisze o "Patti Smiths" i skończyłem lekturę. > > Ciekawe, czy korekta wyłapała, czy poszło w takiej wersji do druku. :-) Poszło. Ale to przecież Sankowski pisał, a on był naczelnym "Bravo". Tego mu kurwa nie wybaczę. Odpowiedz Link
theagata Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 11:17 dziękuję za info. z przyjemnością obejrzę. have fun Odpowiedz Link
tomash8 Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 14:48 Nagram sobie:] A propos Dezertera: na ich DVD jest bardzo ciekawy dokument(70 minut) z całym mnóstwem fragmentów archiwalnych występów, plus historia zespołu opowiedziana przez samych muzyków. Polecam Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 17:45 mimo że wielu mowi o Patti w kontekscie punku, ja nigdy jej tak nie postrzegałem. dla mnie powiedziec ze była pankówą to tak jak mówic żę Velvet u. byli punkowcami. Gdzie tam np. proste piosenki Ramones, a natchnione, nieraz skomplikowane momenty z horses i w ogóle... kocham tę babkę Odpowiedz Link
grimsrund Re: Punk w TVP Kultura 25.01.06, 18:29 He he, właśnie wczoraj odsłuchiwałem najnowszą wersję HORSES, tę z bonusowym koncertem z 2005 roku... [tu okazja do offtopiku: jak wielkie korporacje muzyczne zarabiają na rockowym buncie, sprzedając ten sam towar wielokrotnie - na przykład trzy razy, jak tu: 1) regularna CD 2) remaster z bonusowym wykonaniem CHILDREN OF THE REVOLUTION 3) wspomniana wersja "Legacy" z dodatkowym dyskiem z londyńskim koncertem; bardzo ładnym zresztą, było tam wszystko, nawet rytualne lżenie G.W. Busha bez którego to lżenia, jak wiadomo, żaden porządny koncert rockowy nie ma prawa się udać] ... no i dalej ładne to jest, trzeba przyznać. Odpowiedz Link
pszemcio1 Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 15:26 grimsrund napisał: > 2) remaster z bonusowym wykonaniem CHILDREN OF THE REVOLUTION eee...ja mam z The who... Odpowiedz Link
obly Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 07:39 no właśnie Przemcio ma Prze-rację Babka jest raczej poetką i śpiewa swoje wiersze, mnie się kojarzyło to z bardziej czyms hipisowskim granym pod chrypkę. Ogólnie o cuś innego tam chodzi. Tak jakby Kazika łączyć z HH ze względu na "spalam się". A to co babka robi to jest piękne po prsotu. Naprawdę. Odpowiedz Link
moore_ash bardzo chetnie... 25.01.06, 19:31 ... bym sobie od kogos skopiowal,jesli kto laskawie nagra te filmiki, zwlaszcza ramonesowy dokumencik, chociaz reszte tez. skopiowalbym jesli oczywisci dojade do polski, cholera bo podobno minus 25 a ja kurde znow stopem... shit... tak czy owak, jak ktos nagrywa to ja bardzoe chetnie:) pzdr. tb Odpowiedz Link
pytajnick [ot] Re: bardzo chetnie... 25.01.06, 20:09 moore_ash napisał: > skopiowalbym jesli oczywisci dojade do polski, cholera bo podobno minus 25 a ja > > kurde znow stopem... shit... Można zapytać - skąd? Odpowiedz Link
moore_ash [ot] Re: bardzo chetnie... 26.01.06, 01:08 :) zapytac zawsze mozna:) odpowiedz brzmi: z Holandii. pzdr. tb ktoremu prognoza pogody wrzeszczy wrecz: "nie jedz, nie jedz, idz na piwo!":P Odpowiedz Link
tomash8 Re: bardzo chetnie... 25.01.06, 22:05 To o Ramones leciało kiedyś na Planete, weź obadaj sobie ich program bo tam dość często lecą powtórki... Odpowiedz Link
moore_ash Re: bardzo chetnie... 26.01.06, 01:09 ja jestemw polsce tylko gosciem, wiec nie bardz omam czasu ogladac tv, a planete chyba zreszta i tak nie mam na cyfrze, al enie jestem pewien bo jesli juz zdarza mi sie ogladac to jest to wlasnie tvp kultura. a tutaj nei ogladam w ogole, bo mam internet:PPP pzdr. tb Odpowiedz Link
neandertalski wczoraj w TVP Kultura 26.01.06, 14:29 a wczoraj byla zapowiedź dzisiejszego dnia w TV kultura i wspominano o koncercie UK SUBS, który jakoś na dniach odbyl się w Toruniu w związku z obchodami 30 lecia punk rocka :-))) Uśmialem sie jak norka, tym bardziej, ze pokazali wokalistę UK SUBS i zdaqje się ma on dzis 62 lata :-)))) No niw wszystko to jakieś do kupy absurdalne... Podobnie jak Konjo, (ktorego film mają dziś puścić) udzielajacy się co tydzień w Randce w ciemno. A jakby było mało wczoraj o 20tej była gadka o wyzwoleniu obozu w Auschwitz i prowadzacy Żakowski pomijam, ze wspomniał o zbliżającej się 27dmej rocznicy wyzwolenia obozu ale powiedział o rocznicy wyzwolenia "obozu muzeum". Sam nie wiem czy są w naturze jakieś granice absurdu. Ciekawe jak dziś wypadkie naukowe podejście do "zagadnienia punk rocka", choc jak znam życie to pewnie i tak skończy się dla mnie na pszczolce Mai na mini mini i scubidubim na kartonie, ponieważ to wolny kraj będę musiał uszanować fakt, ze trzylatki też mają swoje prawa ;-) Odpowiedz Link
theagata Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 19:36 właśnie oglądam. leci dokument o sex pistols. ja to lubię. have fun Odpowiedz Link
tomash8 Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 19:46 Oglądnąłem sobie pierwsze 20 minut filmu, reszta się nagrywa... całkiem niezła rzecz, fajne archiwalne zdjęcia. Natomiast przed tym filmem leciały koncerty Armii i Brygady Kryzys a w studiu przemawiał pan Sipowicz. Co do koncertów - Armia poniżej pewnego poziomu nie schodzi, to wiadomo. Natomiast to co obecnie reprezentuje sobą Brygada Kryzys to kompletna żenada, co dość dobrze pokazał PRL w "Spodku" - na ich koncercie(grali na końcu) zostało może ze 2 tysiące ludzi. Natomiast wywody pana S. troszke mnie zdenerwowały. Czemu u nas punk rock, zwłaszcza nasz punk przedstawia się jako coś niewiadomo jak ambitnego i "artystycznego". W latach 70-tych ina początku 80-tych wprawdzie nie było mnie na świecie, ale z wypowiedzi choćby Kazika wynika, że w tamtych czasach wzorem "prawdziwego" punka był zespół KSU, a nie np. Kryzys. Muzyk Nocnych Szczurów w wywiadzie udzielonym w 98 roku dla "Pasażera" wypowiada się na ten temat jeszcze dosadniej. Nie wiem, może szukam spiskowych teorii dziejów, ale mam wrażenie jakby kilka osób, związanych z paroma zespołami miało u nas monopol na mówienie o punk rocku, i robienie z siebie męczenników. Ja wiem że zespoły typu Defekt Muzgó, Sedes czy właśnie Nocne Szczury to nie jest zbyt ambitna muzyka, ale chyba warto byłoby posłuchać co Ci ludzie mają do powiedzenia, zwłaszcza że działali w tym samym czasie(lub tylko ciut póxniej) co nasze "alternatywne gwiazdy". A Harper ma dopiero 60 lat, proszę go tu nie postarzać:P Odpowiedz Link
theagata Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 19:59 ja oglądam dopiero od 19-tej. czekam też na Ramones Raw. have fun p.s. mam nadzieję że będą to jeszcze powtarzać! Odpowiedz Link
tomash8 Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 20:01 Będą, patrzyłem na program w telegazecie - w sobote rano będzie znów koncert Armii i Brygady, reszta chyba też będzie, nie pamiętam. Aha, o 23.10 koncert Blood is the Harvest! Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 20:04 tomash8 napisał: > Oglądnąłem sobie pierwsze 20 minut filmu, reszta się nagrywa... całkiem niezła > rzecz, fajne archiwalne zdjęcia. Natomiast przed tym filmem leciały koncerty > Armii i Brygady Kryzys a w studiu przemawiał pan Sipowicz. Też oglądałem (a teraz nagrywam) i mam pytanie - ten ostatni, lekko reggae'owy kawałek to kto grał? Pierwszy, drudzy, czy razem? Pytam, bo dwóch leworęcznych gitarzystów tam widziałem, a to mnie zawsze interesuje.. Odpowiedz Link
tomash8 Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 20:09 Ostatni kawałek grała Brygada z gościnnym udziałem Kelnera(Deuter). Odpowiedz Link
theagata Re: Punk w TVP Kultura 26.01.06, 21:07 ... i pogadanka "starych punkowców ;) młodzież wypadła żałośnie. nic do powiedzenia? Magura z dawnego Kryzysu aktualnie prowadzi audycje autorskie w JazzRadio i Kampusie. teraz Ramones. have fun Odpowiedz Link
neandertalski Ramones 27.01.06, 07:36 nie wiem moze mi Lipiński zasugerował co mam odczuwać ale jakoś jak ogladałem ten dokument o Ramones to trudno było mi pozbyć się wrazenia, ze to naprawdę film o niczym... Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 07:33 > Też oglądałem (a teraz nagrywam) i mam pytanie - ten ostatni, lekko reggae'owy > kawałek to kto grał? Pierwszy, drudzy, czy razem? załamałeś mnie po raz trzeci... jezeli do tej pory nie słyszałeś o takich kawałkach jak "to co czujesz to co wiesz" albo o takich jak ambicja czy szczyt, to proszę nie poruszaj tego muzycznego rozdziału w swojej pracy... Odpowiedz Link
aimarek Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 10:08 neandertalski napisał: > załamałeś mnie po raz trzeci... jezeli do tej pory nie słyszałeś o takich > kawałkach jak "to co czujesz to co wiesz" albo o takich jak ambicja czy szczyt, > > to proszę nie poruszaj tego muzycznego rozdziału w swojej pracy... te harcerz bo się usmarczesz Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 10:23 neandertalski napisał: > załamałeś mnie po raz trzeci... jezeli do tej pory nie słyszałeś o takich > kawałkach jak "to co czujesz to co wiesz" albo o takich jak ambicja czy szczyt, > > to proszę nie poruszaj tego muzycznego rozdziału w swojej pracy... Och, jak ja lubię takie posty "patrzcie jaki jestem lepszy". Kawałek oczywiście znałem, bo się znac nie da, ale już nie muszę wiedzieć kto go wykonuje bo mnie ten typ muzyki nie interesował póki co. A pracę będę pisał nie o samej muzyce, tylko okołomuzycznych zjawiskach. I właśnie pisząc ją mam nadzieję się trochę nauczyć. Pozdrawiam uniżenie. Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 10:24 pytajnick napisał: > Kawałek oczywiście znałem, bo się znac nie da, Bo się nie znać nie da. Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 14:12 to nie chodzi o to, ze jestem lepszy czy gorszy... nie wiem może to kiedyś zrozumiesz, teraz Ci tego nie wytłumaczę, ale spróbuję. Wyobraź sobie cos takiego, jakieś 20 lat temu zakładaliśmy z kumplami kapelę i próbowaliśmy grać ten własnie kawałek, wiesz mój kumpel gitarzysta mial fioła na jego punkcie, ja go nawet nigdy nie słyszałem w oryginale, tylko wersję z drugiej ręki, ale coś było w tym kawalku, jakiegoś takiego no, nie wiem. Powiem tak miałem wtedy 15 lat ale cholera coś w tym było. Możesz sie smiac ale w wersji kryzysowej to usłyszałem go może kilka lat temu pierwszy raz i to tez w takiej wersji nagranej po latach. Wiesz co mnie najbardziej boli w tym co piszesz? To, ze dla takich gnojków jak ja i wielu innych to było naprawde cos to wszystko co się wtedy działo, ten nasłuch audycji Wiernika, festiwale w Jarocinie, próby na zapleczu klasy w technikum w którym uczyla stara mojego kumpla, to wszystko to jest kawał życia, z tym się wiążą jakiech cholernie często mocne wspomnienia, dlatego jakoś tak boli mnie jak Ty dumnie teraz mierzysz swoje szkielko i oko do całej tej historii i będziesz robil sekcję zwlok zjawiska. Z tego się niczego nie nauczysz, to tak jakbyś rozebral na cześci żywy organizm, później go złozył do kupy i zastanawial się na czym polega fakt, ze to wszystko żyje albo moglo zyć razem do kupy. Nigdy nie zrozumiesz jak to jest w tamtych czasach słuchać i grać muzykę w sytuacji gdy sam już poznaleś 20 lat muzyki która nastąpila później, nie jesteś w stanie tego oddzielić. Więc po co to ruszać? Dlatego bo praca będzie odjazdowa, nietuzinkowa, oryginalna? Wypadniesz tak samo mądrze jak wczoraj te punki XXI wieku w studiu :-) Odpowiedz Link
pytajnick Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 14:36 neandertalski napisał: > to nie chodzi o to, ze jestem lepszy czy gorszy... > nie wiem może to kiedyś zrozumiesz, teraz Ci tego nie wytłumaczę, ale spróbuję. > Wyobraź sobie cos takiego, jakieś 20 lat temu zakładaliśmy z kumplami kapelę i > próbowaliśmy grać ten własnie kawałek, wiesz mój kumpel gitarzysta mial fioła > na jego punkcie, ja go nawet nigdy nie słyszałem w oryginale, tylko wersję z > drugiej ręki, ale coś było w tym kawalku, jakiegoś takiego no, nie wiem. Powiem > > tak miałem wtedy 15 lat ale cholera coś w tym było. Możesz sie smiac ale w > wersji kryzysowej to usłyszałem go może kilka lat temu pierwszy raz i to tez w > takiej wersji nagranej po latach. > Wiesz co mnie najbardziej boli w tym co piszesz? To, ze dla takich gnojków jak > ja i wielu innych to było naprawde cos to wszystko co się wtedy działo, ten > nasłuch audycji Wiernika, festiwale w Jarocinie, próby na zapleczu klasy w > technikum w którym uczyla stara mojego kumpla, to wszystko to jest kawał życia, > > z tym się wiążą jakiech cholernie często mocne wspomnienia, dlatego jakoś tak > boli mnie jak Ty dumnie teraz mierzysz swoje szkielko i oko do całej tej > historii i będziesz robil sekcję zwlok zjawiska. Z tego się niczego nie > nauczysz, to tak jakbyś rozebral na cześci żywy organizm, później go złozył do > kupy i zastanawial się na czym polega fakt, ze to wszystko żyje albo moglo zyć > razem do kupy. > Nigdy nie zrozumiesz jak to jest w tamtych czasach słuchać i grać muzykę w > sytuacji gdy sam już poznaleś 20 lat muzyki która nastąpila później, nie jesteś > > w stanie tego oddzielić. Więc po co to ruszać? Dlatego bo praca będzie > odjazdowa, nietuzinkowa, oryginalna? Wypadniesz tak samo mądrze jak wczoraj te > punki XXI wieku w studiu :-) > Neandertalski, rozumiem i przyjmuję, i zgadzam się z Tobą, że "nie zrozumiem jak to było", bo musiałbym to przeżyć aby zrozumieć. W swojej pracy A powód, dla którego chcę o tym pisać? Prozaiczny, banalny, płytki - nie mam lepszego pomysłu, nie chcę pisać pracy polegającej na spisywaniu z kilku podręczników prawa, historii czy ekonomii; ten pomysł mi się podoba, myślę że nawet niedoskonałe odkrywanie tego, o czym piszesz, będzie ciekawe. Nie mam ambicji dotarcia do prawdy, uchwycenia Sensu, Prawdy, czy ducha tamtych czasów. Chcę po prostu podjąc próbę opisania kilku(nastu) zjawisk ostatnich kilkudziesięciu lat na pograniczu muzyki i wydarzeń społecznych/politycznych, a polski punk będzie tylko jednym z wielu rozdziałów, więc na pewno nie tylko nie dotrę tam do prawdy, ale nawet na wielkie rozważania nie będę miał miejsca (i dostatecznej wiedzy) - po prostu opiszę na ile potrafię. Nie piszę doktoratu, nie piszę książki opiniotwórczej czy analitycznej, piszę pracę magisterską którą trzeba napisać na końcu studiów by je zakończyć. Postaram się pamiętać o tym o czym piszesz i nie traktować jednak sprawy "analityczno-racjnalnie", czyli z Twojego punktu widzenia - ignorancko. Odpowiedz Link
neandertalski Re: Punk w TVP Kultura 27.01.06, 14:48 słuchaj przepraszam, niepotrzebnie uderzam w dzwon a później jeszcze glupio przepraszam i wychodze zupelnie na błazna. Nie wiem moze jestem przed okresem i przypierdalam się nie wiadomo o co, po prostu jakoś tak pierwsza reakcja obronna mi się załączyla zupełnie niepotrzebna. przepraszam jeszcze raz, pamietaj tylko wlaśnie jak napisałeś o tym niepopadaniu w analityczny racjonalizm, przepraszam za te glupie porady, ale powiem Ci jedno, w tych wszystkich wczorajszych gadkach szmatkach zabraklo mi jednego, dobrze lub nie ale prawda jest tez taka, ze owszem i walka i system i prostest, ale chłopaki to zawsze byli chłopaki i też chcieli dziewczynom czyms zaimponowac. To były też czesto jakies takie dziwne ale jednak godowe odruchy. Wiesz jedna moja znajoma przyznała mi się kiedyś np, ze jak na poczatku lat 80tych udzielala sie w podziemiu to w dużej mierze dlatego, ze jakiś tam przewodniczacy był piekielnie przystojny i zwyczajnie się w nim podkochiwała. Ten cały punkowski cyrk, to też w duzej części miał po prostu dziewczynom dech zapierać, ale co Ci będę kłamał dziewczyny w latach 80tych to się raczej w Limahlu kochały;) Przepraszam jeszcze raz i pozdrawiam naprawdę serdecznie. Odpowiedz Link
neandertalski P.S.y 30.01.06, 13:47 a tak na marginesie, zapytam tylko bo jednak mnie to trochę intryguje. Dlaczego wlaściwie nie piszesz o swoim pokoleniu? Masz olbrzymią wiedzę muzyczną, znasz realia dzisiejszych dwudziestokilkulatkow, czemu grzebiesz się w starych smieciach, czemu nie spróbujesz jakoś zapisać tego co właśnie Ciebie dotyczy, Twojego, Waszego pokolenia? Odpowiedz Link
pytajnick Re: P.S.y 30.01.06, 14:18 O "swoich czasach" też chciałbym napisać - świetnym materiałem jest np. antybushowska kampania w stanach sprzed kilku lat czy Live8, ale... czemu się ograniczać, czemu porzucać wiele - często ciekawszych i donioślejszych tematów (i okazji do nauki), rezygnować z takich zjawisk jak punk czy dylanowe protest songi, skupiają się zamiast tego na... hm, CKOD? :| Trudno mi się mądrze wypowiedzieć bo wciąż precyzuję temat, jednocześnie patrząc, na ile ze źródłami sobie poradze, i to tak wzajemnie będzie na siebie wpływać. Jak mi wyjdzie, że nic bądź niewiele mądrego czy choćby prawdziwego o polskim punku będę potrafił napisać, to nie napiszę, bo to by rzeczywiscie sensu nie miało. Odpowiedz Link
neandertalski Re: P.S.y 30.01.06, 14:55 hm, tak się zastanawiałem, co odpowiesz :-) no i albo się myle albo jednak swojego czasu nie cenisz zbyt wysoko, może nadinterpretuję, jezeli tak to przepraszam. w kazdym razie wiesz powiem Ci za moich mlodych lat wcale jakos nie żałowałem, ze nie jest 10 czy 20 lat wcześniej, wtedy naprawde jakos człowiek czul że w czymś uczestniczy ważny był tamten czas teraźniejszy, nie żadne przeszlość czy tym bardziej przyszłość, nawet jeżeli to było jednak pozorne i wcale nic z tego nie wynikło. no nic powodzenia, nie zawracam już du, tfu, znaczy tej no głowy pozdrawiam Odpowiedz Link
neandertalski punkoffcy 27.01.06, 08:08 przepraszam za te 62 lata :-) dokument bomba, w sumie jak dla mnie mogliby puścić w tym bloku "Sida i Nancy" z Garrym Oldmanem grającym Viciousa... W sumie większość filmów jak widzę o tamtym okresie kończy sie podobnie, czyli śmiercią Sida, tak było i w the great rock,n,roll swindle, tak było z tym dokumentem wczoraj, tak było oczywiście z sidem i nancy, i jak się nie mylę wściekłość i brud też się kończył tym samym symbolem - ale tu już nie jestem tego taki pewien. Tak sobie zastanawialem się wczoraj na ile historie Sida i Kurta Kombajna są zbieżne, eh te kobiety ;) I powiem Ci, jeśli chodzi o koncert brygady kryzys z wczoraj to miałem dokładnie te same odczucia co Ty (armia mnie zresztą też nie powaliła), takiej dinozauriady to dawno nie widziałem... Nie wiem na ile położył ich też akustyk ale to co bylo widać i słychać ze sceny to jakaś szopka chyba była... Poźniej z kolei widzę Lpińskiego w studio jak to rozprawia z kolegami o tym jak to byli pierwsi i gdyby nie oni to sam nie wiem, pewnie mur berliński by się nie rozpadł? A moim zdaniem to gdyby nie oni byli pierwsi to pierwszymi byłby po prostu kto inny, przyszloby do nas tak czy owak to co przyszło. I masz rację, ze jezeli juz ktoś był wzorem punka w latach 80tych to raczej KSU niż oni. Jak mnie pamięć zresztą nie myli chłopaki teraz raczej dorabiają sobie legendę przed ktorą kiedyś uciekali. Brylewski poszedł szybko w reggae i jakoś sobie nie przypominam kowerów kryzysowych na koncertach izraela w polowie lat 80tych, lipinski ze swoim tiltem to samo, armia tym bardziej. Dopiero mam wrazenie, ze w latach 90 nagle przypasowała im legenda, ktora przez poprzednią dekadę pęczniała i obrośli chłopaki w piórka. Tak się sklada że pamiętam kapele z tamtych lat i naprawde najczesciej kopiowanym brzmieniem w tym czasie było brzmienie typu exploited, czyli typowo fuckowe cztery funkcje na krzyż, hymnami były kawałki takie jak "wszyscy pokutujemy za to że żyjemy" albo "guma". Powiem więcej ta słynna czarna płyta brygada kryzys uchodzila wcale nie za punkową płytę ale za tzw. nowofalową. Nie przypominam sobie aby ktoś próbował nasladowac kryzys na scenie. No i jeżeli już jakas kapela w tamtym okrese moze byc uznana za klasyka gatunku to raczej DEZERTER, choć to jeszcze inna para kaloszy, kapela ktora nie tylko była czymś absolutnie wyjątkowym i zdaje się została na dlugie lata ale na dodatek ma w swojej historii postać Skandala, który mógłby śmiało zostać polskim Viciousem ale na szczęście nikt mu nie zaczął budowac sztucznej legendy po śmierci. Choć dla mnie dezerter ze Skandalem na wokalu naprawdę pozostanie zupelnie inną historią, w tej ich opcji tercetowej jakoś zawsze czegoś jednak brakowało. No i jeszcze ta mlodzież wczorajsza w studio... to byla niezła komedia. Odpowiedz Link
tomash8 Re: punkoffcy 27.01.06, 10:03 neandertalski napisał: > przepraszam za te 62 lata :-) > Ale to jest właśnie piękne. Gość ma 6 dych na karku, jest po dwóch zawałach, a gra dalej, a przecież oni nawet nie utrzymują się z muzyki(przynajmniej tak mówił w wywiadzie). Trzeba naprawdę kochać to co się robi żeby w takim wieku tłuc się jakimiś busami i grać rock'n'rolla... Dopiero mam > wrazenie, ze w latach 90 nagle przypasowała im legenda, ktora przez poprzednią > dekadę pęczniała i obrośli chłopaki w piórka. > > No właśnie, a np. w wypowiedziach takiego Dezertera nie zauważyłem niczego takiego - np. w dokumencie na ich DVD(o którym wspominałem gdzieś wyżej) pada takie zdanie: "w porównaniu z tym co działo się na Ukrainie, to co my robiliśmy mogło wydać się śmieszne". I oni jakoś potrafią nie robić wokół siebie sztucznej legendy. No ale Dezerter w miare regularnie wydaje całkiem niezłe płyty, na koncerty przychodzi sporo ludzi... a kiedy ukazała się ostatnia płyta Brygady? No właśnie. Ale zostawmy już ten temat, bo przecież u nas wszyscy w latach 80-tych walczyli z systemem, nawet Izabela Trojanowska twierdzi że walczyła:) Odpowiedz Link
obly Re: punkoffcy 30.01.06, 09:41 Bardzo chciałbym to obejrzeć;))) ale niestety już mi się to chyba nie uda. Punk to tak jak mówi neand. nie była tylko Armia czy Tilt albo Brygada Kryzys a nawet te grupy byly ciut z boku. Wczoraj w radio BIS słuchałem sobie Budzynskiego Tomasza który wypowiadał sie na tematy związane z Tolkienem. Jeju kretyna takiego nie widziałem ani nie słyszałem nigdzie od lat ;))) Nikt mnie nie przekona że jakąkolwiek rzecz oprócz fantastycznego ryku jest w stanie ten koleś wykonać, hej. słuchajcie wdepnijce w tego linka to się czegoś dowiecie może bardziej o punku i nie można zapomnieć o Jarocinie (84,85,86) Naprzełaj, rysunkach Kaina Maya, Koalangu i innych tego typu rzeczach związanych z tym czasem. Ale i tak najważniejsze były tam koncerty, zawsze. Siekiera - nawet nie wydała swojej płyty a jak ktos kojarzy tę załogę z czerwonąpłytą nowa aleksandria, to sięrąbnie. Polecam wywiady z Tomaszem Adamskim. Głównym myślowym Siekiery. Facet z jajami. Albo Mikrofony Kaniony - kto wie ten wie... na szczęscie można wygrzebać mp3 po sieci ;))) zajebisty utworek o tzw. festynach ;)) dada.serpent.pl/ tam jest sporo do wygrzebania nawet jak dla maniaków, to zawsze znajdą coś dla siebie. ;)) PS: "radio nieprzemakalni" jest okładka przez Kaina Maya robiona jak ktoś nie wie kto to ;))) Odpowiedz Link
obly Re: punkoffcy 30.01.06, 09:47 dodatek: link do unikalnych nagrań w postaci mp3 uprzedzam: jakość taka mizerna że wszyscy miłosnicy brytyjskiego rocka po prsotu nie zdzierżą tego: www.pawnhearts.eu.org/~gregland/w-matni/pioro/mp3/index.html Odpowiedz Link
neandertalski Armia Noego 30.01.06, 13:37 dzięki za linka Panie Inżynierze! Kurde bomba. Chciałem Ci tylko powiedziec, że ja też zawsze podejrzewałem,ze Budzynski to debil :-) Najbardziej oczywiście pamietam go z jarocina 1984, Siekera tam wtedy to był absolutny hit, nie załapałem się na pierwszy dzień w którym grali i usłyszałem ich dopiero w koncercie finałowym ale widzialem ich jak lazili i od kumpli wiedziałem kto to jest, zresztą wyglądali naprawde obłednie, zwłaszcza Budzyński i Adamski, kurde jak Kubuś puchatek z prosiaczkiem, Adamski kawał chłopa, łysy z brodą wyglądał jak drwal psychopata a budzyński przy nim jak chudy kurczak z tym swoim irokezem, naprawde nieźle się prezentowali :-) W kazdym razie do Budzyńskiego nigdy się nie przekonałem i jeśli chodzi o armię to podobał mi się tylko zdaje się zresztą ich pierwszy kawałek "jeżeli nam". Szczerze mówiąc chyba nie za bardzo wzrusza mnie jego poezja, bo to on zdaje sie pisze teksty? Jeśli juz tak sobie szczerze gadamy to jakoś też nigdy nie mogłem Brylewskiego polubić, nie wiem, moze jest tak malomówny, że po prostu nigdy nic nie powiedzial i w zwiazku tym ciezko powiedzieć o co mu właściwie chodzi ;-) choć z perspektywy czasu jak pomyśle o tych psalmach Izraela to coraz bardziej rozumiem, ze to się musiało skonczyć tak jak się skończyło, czyli armią noego ;-) Odpowiedz Link
tomash8 Re: Armia Noego 30.01.06, 14:22 Kurcze, dałbym naprawdę sporo żeby zobaczyć Siekiere... Wprawdzie na obecnej trasie Armii gra Trupia Czaszka, ale to jednak nie jest to. Dobrze że chociaż zostało "Demo summer 84"(może by ktoś to łaskawie wydał wreszcie?!) Odpowiedz Link
neandertalski Re: Armia Noego 30.01.06, 14:46 wiesz na koncercie siekiery najfajniesze bylo to, ze jak ogłoszono tę chyba osemkę laureatów, w 1984 nie było pojedynczego wygranego, zresztą jaja wtedy pamiętam były bo karty do glosowania były rozdawane dosyć luźno, później dopiero byly częścią karnetu, chyba własnie od 1985 roku, więc opanowano jakoś to ale wtedy kart do głosowania można było sporo naprodukowac. No więc jak ogłoszono laureatów i siekera była jednym z nich to ludziska naprawde się cieszyli tłumnie, cąły stadion, wszyscy niezależnie od czego jakiej muzyki sluchali chyba traktowali ich trochę jak maskotkę :-) Ja wiem to glupio brzmi ale to byly naprawdę fajne czasy, nie było jeszcze wtedy takiej agresji jaka jednak dala się odczuć później, jeszcze nikt nie wymyślil skinów np. Przez to, może i publiczność traktowała ich trochę pół żartem / poł serio ale było super, no i jak odpalili i pociągnęli to poszedł ogień z głosników. Demo 84 tego nie odda i nie oddaje, tak jak żadne nagranie z konsolety nie oddaje atmosfery koncertu. A publicznosć potrafiła być wtedy kapryśna, pamiętam koncert takiej kapeli HAK, to był chyba laureat z poprzedniego roku i gdy grali poszły na scenę piach, wory z mlekiem, kamienie, itd. Ludzie nie chcieli ich słuchać. Pamiętam, ze mieli perkusję elektroniczną taką jak kombi i wcześniej się zakładaliśmy z kumplem, ze aya rl ma perkusistę, ja byłem z kolei przekonany, ze ma automat, jak zaczynali montować tę elektroniczną, kumpel sie cieszył, ze wygrał zakład a okazało się, ze to był aperkusja HAKu a aya miała grać po nich i grali bez perkusji ;) To w sumie największy rozpierdziel dla mnie bo Kukiz ten koleś z gitarą to chyba byli w Aya RL z HAK-u własnie. Odpowiedz Link
moore_ash tomash8 i pytajnick 27.01.06, 13:10 panowie, nagrywacie to na video czy moze przypadkiem i karta telewizyjna na pc?:) pzdr. tb Odpowiedz Link
moore_ash VHS... (Re: tomash8 i pytajnick) 27.01.06, 16:10 no nic, szkoda Panowie, ale jakos przezyje;) dzikei wielkie i milego ogladania. pzdr. tb Odpowiedz Link
dziewczyna_mickiewicza VHS... (Re: tomash8 i pytajnick) 29.01.06, 19:50 ja se nagralam:D ale niestety tez na vhs. ramones - raw to nawet obejrzalam od razu w ramach przerwy pomiedzy kolejnymi stronami skryptu z psychologii. w ogole fajny pomysl z takim punkowym wieczorem... Odpowiedz Link
tomash8 VHS... (Re: tomash8 i pytajnick) 29.01.06, 20:02 No fajny, fajny. Mogliby teraz nakręcić dokument typu "Degeneration punk 30 lat póżniej" (i żeby oczywiście nie byłoby to poświęcone Pistolsom i Clash, tylko właśnie UK Subs, Vibrators, Damned, 999, Slaughter and the dogs, Buzzcoks itp):) Sądze że byłoby to ciekawe, coś w stylu tekstu o KSU z książki Punk Rock Later Lizuta. Odpowiedz Link