Dodaj do ulubionych

Polskie reedycje vol. 2

09.11.06, 12:42
Ponieważ wątek w tym temacie jest już nieaktywny:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=13966269&wv.x=1&v=2&s=0
pozwolę sobie założyć drugą jego część. A to z dwóch powodów, mianowicie z
tego, że zapowiadana jest (wreszcie!!!) reedycja płyty "Świnie":
wsm.serpent.pl/sklep/album.php?alb_id=6293
oraz, żeby Was spytać, na fali mej nostalgii za wczesnymi latami 80.
polskiego punka, co sądzicie o płycie Dezertera z nagraniami Deutera:
wsm.serpent.pl/sklep/album.php?alb_id=4876
Obserwuj wątek
    • grimsrund Re: Polskie reedycje vol. 2 09.11.06, 12:44
      W temacie to uważam że płyty są za drogie, o :)
      • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 09.11.06, 13:05
        Posłuchałem właśnie fragmentów utworów z płyty Kosmetyków, o której pisze ilhan
        w ostatnim poście poprzedniego wątku. Szkoda słów po prostu.
        • maff1 Re: Polskie reedycje vol. 2 09.11.06, 14:01
          w temacie Świń - czy to nie tak było - w kolejności: Morawski Waglewski
          Nowicki Hołdys?
          tak mi pamięc podpowiada.
          kolejnośc : MORAWSKI, NOWICKI, HOŁDYS WOJCIECH WAGLEWSKI jakos nie brzmi
          znajomo.
          • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 09.11.06, 14:04
            Jest jak mówisz; ta zamiana nazwisk to, zdaje się, wina wyszukiwarki sklepu:-)
            • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 16.11.06, 11:44
              Wprawdzie nie o reedycji (bo nie było "edycji"), ale w temacie: wczora kupiłem
              sobie płytę "Śmierć Kliniczna 1982 - 1984" i bardzo się cieszę tą muzyką. Te
              obecne polskie zespoły nazywane nie wiadomo czemu alternatywnymi niech się
              schowają. ŚK to była dopiero alternatywa! Alternatywa dla tego, co można było
              usłyszeć wówczas w radio i alternatywa dla tekstów w tychże radiowych
              piosnkach; niech tytuł "Edukacja - kopulacja" mówi (temu, kto nie za bardzo
              kojarzy) sam za siebie. Podejrzewam, że nawet dzisiaj (a może SZCZEGÓLNIE
              dzisiaj) ta (czy np. anarchistyczna "Olej to") piosenka nie miałaby szans na
              radiową emisję. Muzycznie - np. bas w Edukacji to mistrzostwo świata, podobnie
              jak wokal Mercika (później udzielającego się w R.A.P.-ie).
              • luukasz4 Re: Polskie reedycje vol. 2 17.11.06, 09:32
                Cze, czy nagrania na tej plycie sa studyjne czy koncertowe? Chodzi mi o te
                utwory, ktore posiadaja swoja wersje studyjna, jak np wspomniana Edukacja
                kopulacja czy tez Nienormalny swiat., ktore niegdys wyszly na singlu tonpressu.
                • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 17.11.06, 10:23
                  Są to w większości nagrania koncertowe, i przeważnie też takiej sobie jakości
                  (no, ale to było nagrywane wieku temu na Kasprzakach). Ale mieć jak najbardziej
                  warto. Do posłuchania:
                  sklep.serpent.pl/opis.php?id=915
                  • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 07.12.06, 13:03
                    Właśnie wyszła płyta Brylewskiego i Kelnera z Deutera - Techno terror (jako Max
                    i Kelner). Ktoś to słyszał?
                    • nefil Re: Polskie reedycje vol. 2 07.12.06, 19:41
                      Pamiętam Maxa i Kelnera. Dziwne to było, taka alternatywna próba hip-hopu z
                      lekką nutką reggae i techno.
                      "Jadą gangi na balangi" zapamiętałem szczegolnie.
                      • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 02.02.07, 11:37
                        "Świnie" wychodzą jakoś tak niezadługo. Bądźcie czujni!
                        • maff1 Re: Polskie reedycje vol. 2 02.02.07, 15:14
                          nareszcie
                          • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 27.02.07, 14:35
                            Ciągle przesuwają termin wydania. Płyta miała być w połowie lutego, a teraz
                            jest zapowiadana na 3 marca. Tej Siekiery co ją zapowiadałem też raczej w lutym
                            już nie będzie (żeby choć w tym półroczu wyszła to i tak pewnie będzie dobrze).
                            • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 19.03.07, 11:28
                              Wyszła płyta Braku, czyli kapeli, w której grał Ziemowit Kosmowski przed Randez
                              Vouez. Warto? Szczególne w kontekście wypowiedzi Ziemka: "Brak to było typowe
                              szarpidructwo. Byłem tak młody, że nie miało to nic wspólnego z profesjonalnym
                              myśleniem".

PS. Ku..a, Świnie znowu przesunęli. Teraz na 21 marca.
                              • sss9 Re: Polskie reedycje vol. 2 19.03.07, 14:28
                                nie wieta czi któś ma zamiara reedycjować The Noje Dada, projektu obocznego Apteki?
                              • marquee_moon Re: Polskie reedycje vol. 2 20.03.07, 14:10
                                cze67 napisał:

> Wyszła płyta Braku, czyli kapeli, w której grał Ziemowit Kosmowski przed
                                Randez
                                >
                                > Vouez. Warto? Szczególne w kontekście wypowiedzi Ziemka: "Brak to było typowe
                                > szarpidructwo. Byłem tak młody, że nie miało to nic wspólnego z
                                profesjonalnym
                                > myśleniem".
                                >
                                Wydaje mi się, że Kosmowski nieco zbyt krytycznie podchodzi do swoich wczesnych
                                projektów. Z Brakiem to była moim zdaniem ciekawa sprawa, bo niewątpliwie
                                odstawali od stylistyki punkowej, ale znowóż nie było to granie czysto
                                nowofalowe. Brak był gdzieś pomiędzy tym, jak ten wariat do którego nie wiadomo
                                jak zagadać.
                                Zresztą na pewno słyszałeś coś Braku, chociażby "Pokolenie" z kultowym
                                tekstem: "całe nowe pokolenie, narkomani, faszyści, punki, kurwy, terroryści".
                                Albo na "bliskim wschodzie wszystko wporządku, na bliskim wschodzie wszystko
                                gra".
                                No nie wiem, moim zdaniem to jest kapela godna uwagi.
                                A po ile w ogóle ta płytka? Masz jakiś link?

• cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 20.03.07, 14:16
                                  wsm.serpent.pl/sklep/album.php?alb_id=5588
                                  • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 26.03.07, 11:06
                                    No wreszcie:
                                    tinyurl.com/36mlwg
                                    • teddy4 Re: Polskie reedycje vol. 2 26.03.07, 15:33
                                      W kwietniu wyjdzie na pewno Siekiera, zaraz potem składanka "Nasza krew"
                                      Jarocin 1980-85 (box 6-cio płytowy). Będą tam m.in. Nocne Szczury (!!!!), Ogród
                                      Wyobraźni (pierwszy raz na kompakcie), Instytucja, wygwizdany Hak z Jarocina
                                      84, Zilch (bardzo awanagardowe), Nie'm (zapomniany, a świetny zespół z Torunia
                                      z Atrakcyjnym Kazimierzem na wokalu).
                                      W maju wyjdzie dwupłytowy "Martwy Kabaret" Made In Poland. Tak miała się
                                      nazywać płyta, przewidziana do nagrania w roku 1985, ale nigdy nie nagrana(:.
                                      Tutaj w wersji koncertowej plus bonusy z początków działalności i nowy numer
                                      nagrany pod koniec ubiegłego roku.
                                      Trwają rozmowy z Variete i TSA. Pod koniec roku wyjdzie też zagubiony materiał
                                      RAP (w końcu!). Wszystko wyda W Moich Oczach, o ile nie da ciała, tak jak ma to
                                      czasami w zwyczaju. Na szczęście nie do nich należy promocja i dystrybucja tych
                                      płyt:).
                                      • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 26.03.07, 15:35
                                        Waszmość miezwykłe i jakże cieszące nasze uszy wiadomości przynosisz! Czołem
                                        panie bracie, czołem!
                                      • sss9 Re: Polskie reedycje vol. 2 26.03.07, 15:58
                                        a ten jakoby "zagubiony" materiał RAPu, to nic innego jak studyjna taśma
                                        wykupiona wreszcie od Waltera Ch? ;)
                                        • teddy4 Re: Polskie reedycje vol. 2 26.03.07, 16:26
                                          sss9 napisał:

> a ten jakoby "zagubiony" materiał RAPu, to nic innego jak studyjna taśma
                                          > wykupiona wreszcie od Waltera Ch? ;)

Walter podobno wcale nie chciał kasy - chciał tylko przekazać ją w "godne
                                          ręce":).
                                          • sss9 Re: Polskie reedycje vol. 2 26.03.07, 16:48
                                            ciekawostka.
                                            w latach '90 Szafir kolędował do Waltera, ale ten bardziej oczekiwał wpłaty na
                                            konto. :)
                                            • teddy4 Re: Polskie reedycje vol. 2 27.03.07, 08:23
                                              sss9 napisał:

> ciekawostka.
                                              > w latach '90 Szafir kolędował do Waltera, ale ten bardziej oczekiwał wpłaty na
                                              > konto. :)

Z wiekiem ludzie łagodnieją i chcą coraz mniej:). Np. dobrego słowa.
                                              • gripweed Re: Polskie reedycje vol. 2 27.03.07, 09:06
                                                MWNH, Siekiera, Made in Poland, RAP, Variete! Dzięki, o Panie, dzięki! Czego
                                                chcieć więcej?! Może Kontrola W., Madame i Fort BS?
                                                • cze67 Jarocin - artykuł w Polityce 12.06.07, 11:19
                                                  W najnowszej Polityce (czyli tej, która do kupienia jeszcze tylko dzisiaj) jest
                                                  artykuł Pęczaka o całym jarocińskim przedsięwzięciu i ludziach biorących w nim
                                                  udział. W sieci go nie znalazłem, niestety.
                                                  • cze67 Jarocin - ze strony 15.06.07, 11:15
                                                    zjarocina.pl/
                                                    stan na koniec maja

Kwestia festiwalu w Jarocinie i – szerzej – muzyki lat 80-tych nurtuje mnie od
                                                    wielu lat. Jak to się stało, że z tego gigantycznego ruchu muzycznego zostało w
                                                    polskiej kulturze tak niewiele? (Mam tu na myśli zwłaszcza lata do 1988 roku)
                                                    Dlaczego w powszechnym odbiorze muzyka rockowa w Polsce to z lat 80-tych
                                                    Perfect, Maanam, Republika, Lombard, Lady Pank, Kombi, później Sztywny Pal
                                                    Azji, Kobranocka i Kult, a dalej to już Hey, Wilki i inni już w latach 90-tych?

Mówię więc : NIE!
                                                    Nigdy nie zgodzę się na tak wykastrowaną i zafałszowaną wersję historii .
                                                    Nigdy też nie zgodzę się na taki ogląd Jarocina jaki przez lata stworzyli
                                                    dziennikarze, socjologowie , a ostatnio IPN. W Jarocinie nie było „cyrku
                                                    odmieńców”, nie chodziło ani o to, by „być razem”(tu mogę się mylić), ani o
                                                    to „by walczyć z systemem”, a muzycy nie czuli się wtedy „wentylem
                                                    bezpieczeństwa”, który miał odciągnąć młodych od polityki.

To zresztą nie wydaje mi się istotne.
                                                    Tam chodziło o coś zupełnie innego. O MUZYKĘ.

Stąd projekt wydania archiwów, które zebrałem przez lata.
                                                    Archiwum nazywa się TRASA W-Z.
                                                    Spotkałem gościa, który choć młodszy sporo ode mnie, podziela moje poglądy – to
                                                    Slavek Pakos , ze swoją wytwórnią płytową W Moich Oczach. Połączyliśmy więc
                                                    siły.

Umownie nazwaliśmy cale przedsięwzięcie „JAROCIN FESTIWAL”, choć nie wyłącznie
                                                    o muzę z festiwalu nam chodzi - to raczej logo.
                                                    Nasz cel? Wydawanie płyt świetnych zespołów, które nie zawsze miały możliwość
                                                    zaistnienia na płytach w latach 80-tych, 90-tych, aż do dziś.
                                                    Bo „wtedy” nie pozwoliła cenzura, bo istniały za krótko, bo nie mieli siły
                                                    przebicia, bo były tylko 2-3 państwowe wytwórnie płytowe, a te prywatne
                                                    („polonijne”) wydawały pewniaków, którzy przynosili wielkie zyski. A później
                                                    wielkie wytwórnie nie widziały „potencjału komercyjnego”, niech spoczywają w
                                                    spokoju.
                                                    Minęło ponad 20 lat i cisza , nic, jakby diabeł się uwziął… czy na pewno diabeł?

Ja chciałem kupić te wszystkie płyty w sklepie. Ale skoro ich nie ma , to
                                                    stwarzam je ze Slavkiem Pakosem.
                                                    Dziwię się, że nikt inny nie dostrzega tej próżni.
                                                    Młodsi słuchacze stykający się z muzyką z tamtej epoki nie wierzą ,że coś
                                                    takiego mogło powstać w państwie, które znają jako PRL. Po latach okazuje się,
                                                    że tamta muzyka brzmi świeżo, odkrywczo, a czasem wyprzedza swój czas.

W kontraście do plastikowej chujozy, która zapanowała w Polsce – paradoksalnie –
                                                    „kiedy już było można”, tzn. po 1990, i trwa do dziś.
                                                    Ile wybitnych płyt, ile objawień, pojawiło się od lat 90-tych do teraz?
                                                    Takich o których się mówi, pamięta??? -----------
                                                  • cze67 Re: Jarocin - ze strony 15.06.07, 11:16
                                                    Wszystkie tytuły ukazują się „za zgodą” i w pełnej współpracy z Artystami, choć
                                                    nie zawsze udaje nam się dotrzeć do wszystkich członków zespołów, los
                                                    porozrzucał ich po świecie. Szanujemy tych ludzi i płacimy im należne
                                                    honoraria. Nie robimy niczego za ich plecami, nie jesteśmy piratami, jak
                                                    niektóre spośród o wiele bardziej znanych wytwórni od naszej W Moich Oczach.

Robert Jarosz

Ode mnie: ten box pięciopłytowy ma wstępnie kosztowac stówę.
                                              • sss9 Re: Polskie reedycje vol. 2 27.03.07, 09:26
                                                jak to mówią - lepiej późno niż wcale. :)
    • andrzej.strzelba Re: Polskie reedycje vol. 2 01.05.07, 15:03
      ma ktoś już "Świnie"?
      czy zostały porządnie wydane? pytam bo na płytach Meatal Mindu zdarzają się
      zaniedbania typu źle podana kolejnośc utworów
      • t.o.m.e.k Re: Polskie reedycje vol. 2 01.05.07, 20:11
        Mam "stare" Świnie, reedycję z 1995 roku (Polton) - tam wszystko jest OK. Na
        nowych, z tego co czytałem na stronie Rockserwisu, też. Oczywiście szkoda, że
        na żadnej edycji nie ma bonusów, no ale...
        • gripweed Re: Polskie reedycje vol. 2 03.05.07, 18:54
          A ja mam jeszcze starsze: Polton 1985 (niestety numer mi sie starł z grzbietu,
          a wewnątrz nie ma) 650 zł!
          Tylko okładka tytułowa jest taka sama, tylna jest zmieniona i wewnątrz reedycji
          znajdziecie zdjęcia i wszystkie teksty (!) w dołączonej książeczce.
          Poligraficznie jest bez zarzutu, dżwięk też podrasowany, układ tytułów zgodny z
          oryginałem - wszystko pięknie tak jak się należy, tej jednej z niewielu
          genialnych płyt z naszego podwórka. Brakuje tylko nazwy kapeli! Jeśli ktoś to
          widzi po raz pierwszy, to będzie znał nazwiska wykonawców, ale będzie
          przeświadczony, że ten krążek nagrał zespół Świnie. Błąd, czy przeoczenie?
          Co do bonusów, to chyba nie istnieją inne nagrania. Chyba że uznać za takie
          materiał na pierwszą płytę Voo Voo; który początkowo (po sesji do Świń) Wagiel
          nagrał jako "Morawski, Waglewski, Nowicki", potem zaś wiekszość utworów w
          innych wersjach wylądowała na pierwszej Voo Voo. Tak, to bym chciał
          usłyszeć!
          • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 07.05.07, 11:31
            Jeszcze nie nabyłem, nadal się napalam:-)

Co do niepublikowanych utworów, to na merlinie fan pisze tak:

Grzegorz Kruszyński 2007-02-02

Nareszcie skończą się polowania na Allegro na kompaktową reedycję tej płyty
            (mam na myśli wydanie Poltonu z 1995). O samym krążku nie ma co się rozpisywać.
            Tu zaczął się Waglewski, którego znamy z Voo Voo, i tu skończył się ostetecznie
            Hołdys jako twórca evergreenów polskiego rocka w wydaniu by Perfect. Cała
            prawda o tamtych latach w tekstach i w muzyce także - jak na tamte czasy były
            to nowatorskie i niekoniecznie przystępne brzmienia. Ale była w tym
            prawda. "Jak tu pięknie" niestety dziś brzmi nadal aktualnie, i chociażby to
            świadczy, jak ważna i ponadczasowa to płyta. Szkoda tylko - stwierdzam to po
            zapowiedziach, tego nowego wydania jeszcze w rękach nie miałem (na półce stoi
            CD Poltonu), że nie dodano utworów kiedyś zatrzymanych przez cenzurę
            ("Białołęka", "Mistrz" czy "Afryka") - była okazja. Ale i tak, ten kto ma się
            za słuchacza polskiego rocka - musi posłuchać!
          • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 13.07.07, 09:49
            Brakuje tylko nazwy kapeli! Jeśli ktoś to
            > widzi po raz pierwszy, to będzie znał nazwiska wykonawców, ale będzie
            > przeświadczony, że ten krążek nagrał zespół Świnie.

Tak, w gdańskim Kolporterze ta płyta stoi pod S:-)

Pamiętam jak dzisiaj, okolice listopada 1984 roku. Kupiony Non Stop, na okładce
            czterech kolesi, z których znałem tylko jednego - Hołdysa. Gazeta szara, pogoda
            szara, Polska szara i zimna. Taka jest ta płyta, nieprzystępna, posępna,
            listopadowa. W sumie, po latach, duże wrażenie, choć jednak przeszkadza
            perkusja elektroniczna (czy jak się to cholerstwo nazywa). Ale obłędny bas w
            Nie ma boga (nota bene - odważny tekst - i wówczas i teraz), ale gwizdanka,
            perkusja i tekst Najmniejszego oddziału świata, całe Jesteśmy najlepsi (wyraźna
            fascynacja "Mother" The Police), ale fraza "Dom, praca, dom, praca, dom" w Jak
            tu pięknie, ale tekst Ludzkiego psa, emocje w Schizo. Bardzo dobra płyta.
            • teddy4 Re: Polskie reedycje vol. 2 13.07.07, 23:07
              cze67 napisał:

> Brakuje tylko nazwy kapeli! Jeśli ktoś to
              > > widzi po raz pierwszy, to będzie znał nazwiska wykonawców, ale będzie
              > > przeświadczony, że ten krążek nagrał zespół Świnie.
              >
              > Tak, w gdańskim Kolporterze ta płyta stoi pod S:-)
              >
              > Pamiętam jak dzisiaj, okolice listopada 1984 roku. Kupiony Non Stop, na okładce
              >
              > czterech kolesi, z których znałem tylko jednego - Hołdysa. Gazeta szara, pogoda
              >
              > szara, Polska szara i zimna. Taka jest ta płyta, nieprzystępna, posępna,
              > listopadowa. W sumie, po latach, duże wrażenie, choć jednak przeszkadza
              > perkusja elektroniczna (czy jak się to cholerstwo nazywa). Ale obłędny bas w
              > Nie ma boga (nota bene - odważny tekst - i wówczas i teraz), ale gwizdanka,
              > perkusja i tekst Najmniejszego oddziału świata, całe Jesteśmy najlepsi (wyraźna
              >
              > fascynacja "Mother" The Police), ale fraza "Dom, praca, dom, praca, dom" w Jak
              > tu pięknie, ale tekst Ludzkiego psa, emocje w Schizo. Bardzo dobra płyta.

Ta perkusja nie jest elektroniczna. Tak brzmi zwykły bęben, ale z rozmysłem
              wyprodukowany w kierunku elektroniki. Po latach nadal najlepiej gadają "Czerwony
              deszcz" i "Pastylka". Szkoda, że nie ocalał kawałek nagrany w studiu lubelskim
              "po godzinach", w którym śpiewał Wagiel. Tekst zaczynał się od słów "Pamiętam,
              stałem wtedy w bramie.....", opowiadał o tym jak ówczesna CBA/ABW/CBŚ zwijała
              przypadkowego uczestnika demonstracji przeciwko protoplastom PiSu. Nic dziwnego,
              że na płycie wtedy nie mógł się ukazać. I szkoda, że zaginął - bo naprawdę był
              mocno zgryźliwy:).
    • sss9 Re: Polskie reedycje vol. 2 16.07.07, 19:52
      "Teraz albo nigdy". dziś Bułgarzy ledwie zipią, ale do tej płyty chyba wrócę.
      chociaż na chwilę.
      • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 11.04.08, 21:16
        Tymański reedukował POLOVIRUSA. Ciekawe, jak ta płyta broni się po
        latach. Mnie trudno oceniać, bo co jakiś czas jej sobie słucham. I
        nadal jest dobrze.
        • sss9 Re: Polskie reedycje vol. 2 12.04.08, 00:36
          zastanawia, że polskie re- raczej nie mają extra bonusów typu outtake, demo,
          remix, version, itp. nasi twórcy na płyty dają od razu demo, itd. skutkiem czego
          nie mają czego dodawać na reedycje? :)
          • cze67 Re: Polskie reedycje vol. 2 12.04.08, 18:50
            Ja też o tym pomyślałem spoglądając z nadzieją na tracklistę tej
            reedycji. Niestety, Lemur był, jak wcześniej, ostatni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka