02.07.08, 13:59
Za jakieś pół roku będę emigrować do tego kraju. Jestem inżynierem z branży
budowlanej- czy znając tylko angielski mogę znaleźć prace, nawet jeśli w kraju
mam niewielkie doświadczenie? Jakie formalności muszę spełnić, żeby dostać
legalną pracę i czy potrzebny jest do tego meldunek?
Obserwuj wątek
    • Gość: aurinko Re: Finlandia IP: *.elisa-laajakaista.fi 10.07.08, 12:06
      Witaj!

Mieszkam w Finlandii 2 lata , powiem krotko bez znajomosci fińskiego nie przyjmą
      Cie nawet do mycia nagrobków ani do sprzątania marketów . Finlandia jest bardzo
      rygorystycznym krajem pod wzgledem przyjec do pracy , wymagany jest niestety
      fiński praktycznie na kazdym stanowisku . Prace bez znajomosci jezyka mozesz
      otrzymac poprzez agencje rekrutacyjne , niestety wiaże sie to z mniejszymi
      zarobkami i raczej zapomnij o tym ze bedziesz pracowal w swoim fachu .
      Ewentualna praca na farmach , w branży metalowej i okretowej. Wiekszość z nas
      ma wyzsze wyksztalcenie ale z braku znajomości jezyka lub z kulejącym fińskim
      nie mamy szans na prace w swoim fachu .

pozdrawiam
      • Gość: chihuahua1 Re: Finlandia IP: *.igloonet.pl 11.07.08, 16:03
        szkopuł polega właśnie na tym, że fińskiego nauczysz się tylko w Finlandii......
        aurinko, a jakie studia skończyłaś? uczysz się fińskiego? planujesz pracę w
        zawodzie w finlandii?
        • Gość: aurinko Re: Finlandia IP: *.elisa-laajakaista.fi 14.07.08, 21:29
          Gość portalu: chihuahua1 napisał(a):

> szkopuł polega właśnie na tym, że fińskiego nauczysz się tylko w Finlandii.....
          > .
          > aurinko, a jakie studia skończyłaś? uczysz się fińskiego? planujesz pracę w
          > zawodzie w finlandii?

Nie wiem czy na pewno pytanie było skierowane do mnie ... być może do
          założyciela wątku ... bo nie za bardzo rozumie czemu pytania miałyby służyć (?)
          To nie ja szukam pomocy :)

ukończone studia- Uniwersytet Jagieloński - inżynieria oprogramowania i
          narzędzia biznesu
          angielski- biegły w mowie i pismie
          niemiecki- biegły w mowie i piśmie
          włoski- dobry
          Fiński- heh :) po 2 latach !! - mierny ( ale się dogaduje ) ;)
          pracuje w Finlandii 2 lata
          ps. :) tak ucze sie fińskiego

chihuahua1 tak masz racje języka najlepiej uczyć sie w kraju w którym sie
          zamierza przebywać, niestety w "tym" kraju ... bez znajomości biegłego Fińskiego
          o pracy w zawodzie można pomarzyć, mam nadzieje ze odezwie sie jakaś osoba
          która również mieszka w Fin. ... by ewentualnie potwierdzić lub zaprzeczyć
          mojemu stwierdzeniu.

pozdrawiam
          • Gość: mb1973 Finlandia IP: 62.183.242.* 15.07.08, 09:19

Czesc.
            Chciałbym potwierdzić. Na prace bez znajomości języka fińskiego liczyć mogą
            tylko przedstawiciele zawodów wymierających w Finlandii (spawacze, monterzy
            etc). Jeśli ktoś chce pracować w swoim wyuczonym zawodzie znajomość języka jest
            kluczem.
            Znam jednak kilka osób, które zrobiły świetna karierę bez znajomości fińskiego
            (projektanci, management, marketing) ale osoby te były ściągane najpierw na
            kontrakty a potem im przedłużano umowy.
            Zdecydowana większość Polaków aby znaleźć prace musiała poznać przynajmniej
            podstawy języka, które umożliwiają im normalne funkcjonowanie w firmie.
            Tak było w moim przypadku. Najpierw poznałem język na poziomie komunikacyjnym
            potem znalazłem prace (w zawodzie).
            Pozdrawiam
            mb1973
            • maria_antonieta Re: Finlandia 16.07.08, 09:39

A tak swoja droga, jak mozna jechac do kraju (w celu osiedlenia sie
              tam) bez podstaw danego jezyka?...hmmmm.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka