Dodaj do ulubionych

przewrót z pleców i odwrotnie u dzieci z WNM

01.10.06, 19:34
Mój synek ma skończone 7mc(5 mc korygowanych), ma WNM, jest rehabilitowany
NDT Bobath i nie chce się przewracać ani z pleców ani z brzucha. Podobno ma
d. napięcie w barkach, ćwiczę z nim te przewroty ale nie za bardzo on chce to
sam robić. Dziewczyny pomóżcie jak go nauczyć się przewracać. Kiedy wasze
dzieci zaczęły to robić? Może wiecie jak rozluźniac te rączki - my mamy je
ciągnąć do dołu. A pozatym nie interesuje sie swoim ciałem tzn. nie chce
łapać za kolanka, stópki. Macie może jakąś radę na to. Dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaronja Re: przewrót z pleców i odwrotnie u dzieci z WNM 02.10.06, 07:56
      Moja ma 12 miesięcy i też się nie przewraca, czasem jakby "przypadkiem" z
      brzuszka na plecy (ale tylko z podparcia) - nie wiem co robić, turlam ją
      trzymając za miednicę (neurolog tak poradziła) bardzo to lubi :-) Z raczkami
      mam ten sam problem - dziecko powinno dużo w pozycji (kołyski) (jak w tym
      pierwszym foteliku samochodowym) duó łapać, pracowac rączkami, bo w takiej
      pozycji dziecku z napięciem w barkach jest najłatwiej - jak się nauczy dobrze,
      swobodnie łapać (a u nas ta nauka trwa bardzo długo) to i przy leżeniu na
      brzuszku będzie miało luźniejsze raczki. Dziecko też powinno leżeć ,
      baraszkować na czymś twardym, nie na np. tapczanie. My mamy matę
      rehabilitacyjną.
      • betsi80 Re: Do mamaronja 02.10.06, 08:22
        Do mamaronja. Mam jeszcze jedno pytanie, a co potrafi robić twoja córeczka? Ja
        swojego tez tak turlam ale blokuje się na rączkach i nie mogę go przewrócić
        szczególnie gdy jest na brzuszku. A z tym łapaniem to nie chce łapać chyba ze
        włożę mu coś do rączki. Co jeszcze robisz by odblokować to napięcie w rączkach.
        Dzięki za odpowiedź.
        • millenka23 Re: Do mamaronja 02.10.06, 21:48
          Witam! Moja córeczka też jeszcze nie umie sie przewracac z brzucha na plecy i
          odwrotnie. Ma 9 miesięcy i niewiele potrafi.Ma wnm i asymetrie. Ja mojej czesto
          pokazuje nożki,pokazuje jej jak ma sie chwytac za kolanka, stopy, mówię do niej
          nazywajac jej czesci ciala. Na rozprostowywanie piastek jest dobre glaskanie
          rączek od nadgartka do palców, mojej córci to pomoglo. Pokazuj mu dużo zabawek
          o żywych, kontrastowych kolorach (moja lubi najbardziej czerwone i zolte),
          powieś nad łóżeczkeim zabawkę żeby mogł ją chwytac. U mojej córci była znaczna
          poprawa, ale pogorszyło się, znowu prostuje nóżki, odgina główkę i pręży się:(
          Niewiem dlaczego tak jest? Jaka jest tego przyczyna? Czy wasze dzieciaczki też
          tak miały?
    • mamaronja Do Betsi80 08.10.06, 10:42
      Napisałam na Twoją skrzynkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka