Dodaj do ulubionych

Rower zimą?

21.12.10, 10:12
Witam!
Mam pytanie do jeżdżących zimą na rowerze - jak przygotować rower, w czym jeździcie?
Obserwuj wątek
    • Gość: KLM Re: Rower zimą? IP: 178.73.63.* 21.12.10, 14:08
      Chyba nie ma złotego środka. Rower musi być przede wszystkim dobrze nasmarowany. Zarówno łańcuch jak i piasty, suport, a nawet linki w pancerzach. Dobrze też wymienić opony na jakieś szersze (z agresywnym bieżnikiem) o ile oczywiście rama na to pozwala. Od roku czy dwóch można jeździć na oponach z kolcami ale trudno mi powiedzieć na ile skuteczne jest to rozwiązanie. Osobiście uważam, że ważniejsze niż przygotowanie roweru do jazdy jest jego dokładne oczyszczenie i konserwacja po jeździe. Natomiast w czym się jeździ to bardzo indywidualna sprawa, jeden zasuwa w termoaktywnych ciuchach i goreteksie, a inny w parce i jeansach i też jest zadowolony. Podstawa to rękawiczki i czapka, przydają się też okulary z pomarańczowymi szkłami i coś odblaskowego na grzbiecie nawet jeśli zamierzasz jeździć tylko w ciągu dnia. Cała reszta według własnego uznania.
      • millaisa Re: Rower zimą? 21.12.10, 14:35
        Ja mam zamiar zasuwać w ciuchach termalnych - jednak dzinsy to ryzykowna sprawa, zwłaszcza kiedy nie ma mrozu i potem można jeździć w mokrych ubraniach.
        Na kolce się raczej nie zdecyduję - jakoś mnie nie przekonują, a kolega Fin twierdzi, że u nich jest to widziane jako fanaberia:)
        Dzięki za pomoc, będę szukać dobrej odzieży termalnej i poważnie zastanawiać się nad przeprowadzką do Kalifornii:)
    • Gość: Asia Re: Rower zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:47
      Chodniki są w tak strasznym stanie, że jeżdżenie po nich rowerami jest wręcz zabójcze!
    • Gość: mama Re: Rower zimą? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 14:47
      Zimą niebezpiecznie jest jeździć na rowerze
      • pusz3k Re: Rower zimą? 30.12.10, 10:57
        Tak, mamo :) nic nie sprawdza sie lepiej niż komplet bielizny termoaktywnej, czlowiek sie nie zaziebi nawet jak sie opoci.. nie wyobrażam sobie teraz aktywności bez tego menstream.pl/wiadomosci-trendy/zima-badz-termoaktywny,0,732603.html
    • tanio-kupuje.pl Re: Rower zimą? 02.01.11, 00:31
      grunt to dobre grube opony, no i rękawiczki aby ręce do kierownicy nie przymarzły
      • szaraczek_beauty Re: Rower zimą? 07.01.11, 13:03
        Teraz to jazda samochodem jest niebezpieczna, a co dopiero rowerem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka