szubad 20.05.06, 17:04 preckliwość i postsentymentalizm ale może postsentymentalizm to(za)późny realizm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:21 Postrealizm (taki, z przeproszeniem, z reka w nocniku?) Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:24 a przydałby się prerealizm ale to chiba u jasnowida z drugiej strony jakby byl prerealizm to by nie bylo sentymentalizmu i postsentymentalizmu, tylko co by było??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:32 Dziura emocjonalna, pani Szubadowa, sie tam tylko miesci. Mam tylko pastele pod reka, zamalowac jakim Witkacem? Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:34 a może jakim Witkiem te dziure emocjonlno Pani Fiorciu? Witkacy już nie do użytku ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:41 Anenene, chcialam sie wykazac tworczo i pomalowac. W skali 1:1 , wersja ulizana (30 min.) czy niegrzeczna (15 minut)? Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:42 ulizana a potem niegrzeczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:47 Ale nie rozmazana;))) Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:50 o nie nie! żadnego mazania! bo wyjdzie postckliwosć a to najgorszy kicz i nikt ne kupuje, stoi potem taki rozmazaniec w kącie skladu i nikt go nie chce! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:51 Co za problem, zmyc i przemalowac? Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 17:53 Pastelami szybko idzie, z olejem musialaby pani poczekac, az przeschna sfumata i laserunki. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 18:02 pani ma racje, pastelowy postckliwizm jest jeszcze do przyjęcia ale olejny nudny jak flaki (chyba, żeby się wgłębic i podrążyć, ale amatorów malo na ambitniejszo sztuke) ja jeszcze wzgledem tego postrealizmu, mnie sie zdaje,że tu so podgatunki rekonstrukcjonizm i sztukacjonizm (ukladanie z potłuczonytch kawaleczkow) www.mozaiki.com/oferta.html Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 18:03 Sztukacjonizm i zlepizm, w wypadku na szkle malowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 18:08 a ogolnie to chiba krolem kierunkow circulusvitiosizm, mimo narastających doświadczeń i nowych technik :) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 18:06 Moge impostowac glebokie impasty, szczeciniakiem wykonane. I sygnature tlooczona w mokrej farbie. Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 18:12 aha zwłaszcza wlasna sygnatura powinna sie mocno odbić, żeby niczym nie zamazac i nie wymazac ha! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 20.05.06, 22:56 to moze goracym zelazem wypalac, zeby na pewno? Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 21.05.06, 09:42 Mniaaam, co za watek! Ja proponuje neockliwistyczną batalistykę państwórczą. Panie pomna tego króla od Lema co popierał ze sztuk batalistyke, ze względów patritoycznych płacąc twórcy od ilości wrażych trupów. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 21.05.06, 12:12 Ehe, a taki np. Siudmak to nie jest postsentymetalizm surrealistyczny? Szubad, dostałaś już Manifest Surrealizmu Socjalistycznego ode mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
szubad Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 21.05.06, 13:55 nie (aha! poprosze!) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 21.05.06, 12:13 Jaskiniowi prerzewniści naścienni? Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 22.05.06, 09:29 Fowistyczni nadrealisci prymitywizujacy? Ale tylko niekiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 22.05.06, 12:57 Przyszlo mnie do glowy ze sa artysci ludowi, malarze, co sie ich da okreslic jako dekonstruktywistow pokojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Malarstwo obyczajowe - kierunki 22.05.06, 17:43 szubad napisała: > preckliwość i postsentymentalizm > > ale może postsentymentalizm to(za)późny realizm? Nurtuje mnie to pytanie szubadowe. Ten "post" ostatnio stracił w poliszyźnie znaczenie "że już nie" a idzie w kierunku "że kiedyś tak". Więc "postsentymentalizm" oznaczać by mógł przefarbowany (no co?) sentymentalizm, co teraz udaje eurokubizm, ale korzenie ma spod znaku pastereczek, a obecni guru malowali górali na rykowisku za młodu. Z kolei "neosentymentalizm" jakoś pasuje na coś, co sobie w ogóle strach wyobrazić. Marynistyczne sceny pastoralne? Ale do czego mogłoby prowadzić zerwanie z sentymentalizmem, co bliskie by było za późnemu realizmowi? Impresjonizm księgowościowy? Odpowiedz Link Zgłoś