Dodaj do ulubionych

"Lubelski Full" przebojem youtube

• Gość: Wojt "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 11:42
      Przecież to jakaś chłowata wersja "Lezajskiego Fulla" zespołu Wańka
      Wstańka...Jarocin 87 dla przypomnienia...Ech...
    • Gość: 828 Sekcja gitary basowej IP: *.qwe.streamcn.pl 20.01.07, 12:07
      Dziennikarz ma rację - w piosence jest BAS (grany z keyboardu), ale GITARY BASOWEJ nie ma. Zresztą, w disco-polo często w teledyskach pojawiają się instrumenty, których nie ma w piosence. :)

A pani Iwona tańczy trochę podobnie do Beaty Kozidrak.
    • bosynurek Re: "Lubelski Full" przebojem youtube 20.01.07, 13:16
      Chłopaki i dziewczyny, którzy mało słyszeliście a bojąc się posiadać własny
      gust, bo on mocno niewyrobiony, podążacie za głosem innych i myślicie, że
      jesteście ambitni. Ja też nie znam się na muzyce zbytnio, ale mam swoje zdanie
      przynamniej.
      Ta piosenka wykracza poza standardy muzyki disco polo tak daleko, że trudno ją
      do tego gatunku nawet kwalifikować. Zawadiacki sposób śpiewu wokalistki
      przypomina utwory punkowe czy nowofalowe. Zobaczcie też tło sceny. Nijak się ma
      do estetyki disco polo. Moim zdaniem wymieszanie tego z silnymi inspiracjami
      muzyki dyskotekowej i z ludowym, rubasznym tekstem utworu to jest wyczucie
      trendu, który ma dopiero nadejść - pierwszy polski utwór w stylu elektro. To co
      najmniej (świadomie lub nie - nieistotne) autoparodia, a być może zabawa
      cytatami z kultury czy nawet kicz nobilitowany do rangi sztuki. Pozdrawiam
      serdecznie.
    • endrzej Odjechana Recenzja 20.01.07, 13:23
      "Charyzmatyczny głos i żywiołowy taniec wokalistki oraz wyważony chłodny
      minimalizm basisty","nowatorskie podejście do tworzenia muzyki","lepsze niż
      stosunek płciowy","hipnotyzujące kocie ruchy wokalistki","artyści dogłębnie
      przeżywający swoją muzykę","spójny tekst o logicznie połączonych ze sobą
      zwrotkach","różnorodność podjętych zagadnień","istotne poruszenie problemu
      mniejszości etnicznych","skomplikowane technicznie partie klawiszowe","moje
      życie nigdy już nie będzie takie samo jak
      przedtem","nieziemskie,niesamowite,niepowtarzalne","siarczysty krzykliwy wokal
      jako nawiązanie do twórczości Pearl Jam","połączenie raeggae i electro z
      fascynacją peruwiańskim folklorem i cygańską pieśnią ludową","tło stanowi
      przeciągający się w nieskończoność i ocierający się o nią bit współtworzący z
      wokalem psychodeliczny nimb kompozycji","shakira polskiej sceny
      muzycznej","jedziemy z tym na eurowizję"...
    • Gość: gandalf "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 14:01
      Panowie... na www.e-lama.pl lubelski full był już chyba miesiąc temu... musicie
      się śpieszyć, bo was młodzi zjedzą! pozdro;)
    • Gość: depmod "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 14:23
      "Tacy wtedy byliśmy, takich piosenek słuchali ludzie - przekonuje."

Przepraszam ale gdzie takich piosenek ludzie słuchali?
      • Gość: buhahaha Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.flatpla.net 20.01.07, 14:39
        > Przepraszam ale gdzie takich piosenek ludzie słuchali?

Przed TV nastawionym na Polsat.
        • Gość: mar Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.07, 17:15
          a Mandaryna? a Ich Troje? ich słuchacie na serio a "lubelski full" to kicz?:-)
        • Gość: Józek Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 17:49
          Można wnioskować, że entuzjastycznie słuchano w lubelskim środowisku
          akademickim. Włos się jeży. Politechnika Lubelska - pierwszy raz słyszę. Widać
          to takie lubelskie klimaty. Ludzie, jak sięgam pamięcią, nigdy czegoś takiego
          wcześniej nie słyszałem, na żadnej bazarowej kasecie, a Polsat, wobec tego co tu
          obejrzałem, to była akademia.
    • Gość: buhahaha Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.flatpla.net 20.01.07, 14:36
      Myślę, że Beata Kozidrak powinna poczuć się zagrożona...
    • Gość: lesio Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.nat.student.pw.edu.pl 20.01.07, 15:02
      Za dwadziescia lat bedziecie sie smiac z Cerekwickiej i innych pseudo artystek
      (jak dozyjecie) narrrrraaaaaaa
    • Gość: lolo "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.toya.net.pl 20.01.07, 16:12
      to już było z 3 miechy temu, sprawdźcie to:

www.youtube.com/watch?v=iXBynDTCx1k
    • Gość: lop Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.magma-net.pl 20.01.07, 16:40
      Jezuuuu!Co to jest???Jakie dnooooo...
    • Gość: m Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.ists.pl 20.01.07, 17:37
      nie wiem jak wy, ale ja nie mogłem oderwać oczu od tego stanika :P
    • oiltrader a czy ktoś z szanownej młodzieży pamięta 20.01.07, 18:53
      że "najlepsze piwo to leżajski full" napisał niezapomniany ustrzycki zespół
      punkowy KSU?

polski tekst pierwszych dwóch zwrotek el condor paso ryczało się na popijawach
      w latach 80.

do tego sample z 'all that she wants'.

Aha, fryzura faceta w 90. latach nazywala sie żużel.

• Gość: Tomek El cóndor pasa a nie passa IP: *.Red-83-52-231.dynamicIP.rima-tde.net 20.01.07, 20:11
      jw
      • Gość: nanook Re: El cóndor pasa a nie passa IP: *.pronet.lublin.pl 21.01.07, 09:49
        El condon pasa.
    • alergikpl Re: "Lubelski Full" przebojem youtube 20.01.07, 20:45
      Nikt nie rozpoznał Szakiry??????????? Jak zwykle w Polsce tylko narzekania i
      beznadzieja.Trochę reklamy i KASIORKA się sypie.Więcej optymizmu mili państwo.
    • Gość: Emeryt "Lubelski Full" przebojem youtube IP: 212.122.223.* 20.01.07, 21:17
      Nie znam sie na takiej muzyce,jestem z innej epoki.Melodie,owszem,znam.Jednak
      moim zdaniem to poprostu kabaret,ta pani przedrzeznia kogos,ale nie wiem kogo.
    • Gość: ona22 Posłuchałam pół minuty i czuję dyskomfort :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 01:00
      chyba nie zasnę
      • Gość: Eminem? Zmiana klimatu - TotaL Odjazd! Perfekcja! IP: *.tvk.torun.pl 21.01.07, 02:07
        www.youtube.com/watch?v=Cax1hOwN7eE&mode=related&search=
        Tu macie powalająco schynronizowany.. A zresztą sami sami zobaczcie!
    • k0curek Re: "Lubelski Full" przebojem youtube 21.01.07, 02:22
      Dziesięć lat przed tym teledyskiem słyszałem "Leżajski Full". Nie wiem czy
      słowa całej piosenki były dokładnie te same, ale zwrotka o piwie była
      identyczna (za wyjątkiem gatunku piwa).
      W sumie nic dziwnego, bo disco polo to były często stare, popularne melodie.
    • Gość: Gość Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.tpnet.pl 21.01.07, 03:40
      Dziennikarz checo napisał lub powielił za SE wierutną bzdurę. Ta "piosenka" nie
      jest autorstwa lubelskiego duetu. Napisał ją w 1971 roku ś.p. Jacek Zwoźniak
      (tyle, że w tekście była mowa o fullu żywieckim i słowa były bardziej
      inteligentne). Jacek specjalizował się w pastiszach (m.in. "Zegarmistrza
      światła" czy "Asta manana"), także i ten utwór (wykonywany m.in. na Giełdzie w
      Szklarskiej Porębie) traktował jako żart.

Na marginesie - dyskopolowcy namiętnie kradli nie swoje utwory korzystając w
      tym celu ze śpiewników studenckich czy harcerskich i masakrując teksty.
      Doświadczylem tego m.in. ja. Pseudozespół MaXoN kaleczył dwie moje piosenki
      wzięte ze śpiewnika Rajdowego PK ("z misiem") zaś Bayer Full wykonywał
      m.in. "Jaworzynę" grupy Browar Żywiec. Piosenki te zostały także napisane na
      początku lat 70-tych i wykonywane publicznie m.in. w Szklarskiej na YAP-ie czy
      Bazunie w czasach gdy gwiazdy dysko z pola robiły w pieluchy. Ale gdy stali się
      gwiazdami zarabiając na nieswoich utworach - ustawy o prawie autorskim jeszcze
      nie było. Zresztą - pisaliśmy te piosenki nie z myślą o zarobku, a dla rozrywki
      i radości tworzenia ;)

pozdrawiam
    • Gość: look Lubeslki full IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 05:21
      a mi sięto podoba a czy kiczem nie jest muzyka Chopina.Wszystko co nadaje
      siedosłuchania jest dobre muzyka chopina też .Może ten teledyusk jest
      beznadziejny ale szczery i nadal aktualny:) Rzeszowski full.van pur
      • Gość: Gość I effen love it! IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.01.07, 07:19
        Take that!
      • Gość: arm Re: Lubeslki full IP: *.chello.pl 21.01.07, 22:45
        stary, zal mi Cie, jesli to jest dla Ciebie muzyka. chyba nie wiesz, czym jest muzyka.
    • Gość: Orkboy Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.merinet.pl 21.01.07, 09:36
      Jeżeli tamto wam się podobało to co powiecie o tym:
      video.google.com/videoplay?docid=-2086000202254584588

Zwracam uwagę na prawdziwie głęboko refleksyjny tekst piosenki.....
    • Gość: asd "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 11:52
      "nie ma w ogóle partii gitary basowej", jest i to całkiem wyraźnie słychać.
    • Gość: koko ojej ale szybko napisali IP: *.ghnet.pl 21.01.07, 12:40
      to juz chyba id 2 miesiecy po sieci krazy ale GW jest szybka ja pitole ale sensacja
    • Gość: etnonim "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 15:08
      Jeśli autor artykułu twierdzi, "że w całej piosence nie ma w ogóle partii gitary
      basowej" to zapraszam na wizytę u audiologa :-)) On pomoże...
      • Gość: iznuf Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:47
        Kolejny raz napiszę, że w piosence najprawdopodobniej NIE MA gitary basowej, jest za to podkład basowy odgrywany z syntezatora, dziękuję.
    • tawerna Re: "Lubelski Full" przebojem youtube 21.01.07, 17:58
      Nie wiem jak wam ale mi, ten koles z teledysku Lubelskiego Fulla przypomina
      Aleksandra Kwaśniewskiego. Byc moze to drugie wcielenia naszego Prezia, ktore
      ujawniło sie także podczas teledysku grupy TOP ONE spiewajacej o "Olku na
      prezydenta" podczas kampanii prezydenckiej w 1995 gdzie Prezydent wywijal w
      rytm muzyki na scenie. Mam nadzieje ze pamietacie takze tamten teledysk
      • Gość: Mirr Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: 148.81.192.* 21.01.07, 19:28
        Kultura ze wschodu
        Ale lublin to obciach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: MACIEJ Re: "Lubelski Full" przebojem youtube IP: *.nycmny.east.verizon.net 21.01.07, 20:02
          Ona jest duzo lepsza od Dody.
      • Gość: trykyśmiku Rzeczywiście, basista to ex-prezio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 08:48
        nowe wcielenie
    • gs-arts.net Ale Jazda..nigdy nie wiadomo co ludzie polubia 21.01.07, 22:42
      polecam moje dzielo na YouTube
      www.youtube.com/watch?v=V1XeGpgn5cI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka