Dodaj do ulubionych

Wypadek samochodowy

17.01.11, 10:19
Witam moze ktos miał podobnie, miałem wypadek samochodowy kilka złaman mineło juz prawie 4 miesiace, a dalej chodze spiety drecza mnie koszmary albo bezsennosc, czuje jak ide chodnikiem to kazdy samochod chce mnie przejechać. wszystko zrobiło sie obojetne. Czy z takimi problemami nalezy udać sie do psychologa czy mogą one same minąć
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Wypadek samochodowy 17.01.11, 10:41
      Jeżeli masz warunki ku temu, to poszukaj pomocy psychologa.
    • ecco_mi Re: Wypadek samochodowy 17.01.11, 19:49
      Jest cos takiego jak zespół stresu pourazowego, ale powinien to stwierdzić lekarz. Może przydałaby się wizyta u psychiatry i/lub psychologa?
      • by_dafne Re: Wypadek samochodowy 17.01.11, 20:55
        Mysle podobnie ze to wyglada na cos co nazywa sie PTSS

Samo raczej nie przechodzi, a z biegiem lat wrecz sie poglebia, doprowadzajac ze jeden uraz naklada sie na inne urazy. czesto z kombinacja np. stresy w pracy, czy w domu, doprowadza do tzw. 'depresji wypaleniowej'. Dokladnej polskiej nazwy nie znam. Dlatego idz do lekarza albo do psychologa niech cie skieruja na odpowiednia terapie. Nie marnuj czasu.
        • mmraffi Re: Wypadek samochodowy 18.01.11, 15:14
          a czy do psychologa jest potrzebne skierowanie, faktycznie zrobiła sie jakas pustka na nic nie mam ochoty nic nie cieszy, nie wiem czy przez to ze cała głowa była potłuczona, a czy terapia moze byc np indywidualna bo nie lubie sie otwierac przed ludzmi, poprostu chce wsiasc do samochodu a boje sie ze znowu trafie do szpitala
    • milamala Re: Wypadek samochodowy 18.01.11, 22:02
      Ja miałam 15 lat temu poważny wypadek, po pół roku doszłam do zdrowia fizycznego ale psychicznie zajęło mi to troche więcej czasu. Bałam sie jeżdzić bo ciągle szukałam przedmiotów w pojeżdzie, które mogłyby mi roztrzaskać głowe przy wypadku.
      Obyło się bez psychologa, dopiero po paru latach zdecydowałam sie na prawo jazdy.
      Trzy miesiące temu miałam zwykłą niegroźną stłuczkę. Do dziś zdarza mi sie na światłach wpatrywac sie zamiast w przód to w tylnie lusterko i wyobrażać sobie, co by to było gdyby np. ten wielki TIR mnie stuknął. Pewnie jeszcze troche potrwa zanim dojde do siebie.
      Moja rada, daj sobie czas. Czas chyba tu bedzie najlepszym psychologiem.
      • magdaklob Re: Wypadek samochodowy 16.05.11, 22:15
        Czas nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Istnieje możliwość uzyskania specjalistycznej pomocy psychologicznej dla uczestników wypadków komunikacyjnych w ramach programu „Trakt”. Pozwolił on na skuteczną pomoc ponad 200 osobom cierpiącym na zespół tzw. stresu pourazowego. Zachęcamy do kontaktu (tel 509 127 858; e mail terapia@psych.uw.edu.pl) osoby, które w ciągu ostatnich dwóch lat uczestniczyły, były świadkami wypadku, lub doświadczyły utraty bliskiej osoby w wypadku.
        Zapewniamy możliwość specjalistycznej diagnozy psychologicznych problemów potraumatycznych (takich jak kłopoty ze snem, nawracające wspomnienia, nadmierne podenerwowanie lub kłopoty z koncentracją uwagi).
        W razie stwierdzenia zespołu stresu pourazowego oferujemy możliwość skorzystania z bezpłatnej terapii prowadzonej przez najlepszych specjalistów leczeniu stresu pourazowego, w ramach programu naukowego prowadzonego przez Uniwersytet Warszawski – Interdyscyplinarne Centrum Genetyki Zachowania.
        Szczegóły programu na www.wypadki‐drogowe.pl.
        Z wyrazami szacunku,
        Zespół programu „Trakt 2"
        www.wypadki‐drogowe.pl
        tel 509127858
    • koala_tralalala Re: Wypadek samochodowy 16.05.11, 22:55
      Do psychologoa mozesz isc bez skierowania. Na Twoim miejscu (na podstawie tego co piszesz) zglosilabym sie na terapie indywidualna, bo sporo czasu uplynelo a Ty cierpisz i zle sie czujesz. Zwlekanie nie pomoze, a psycholog jest wlasnie od pomagania :) Powodzenia!
    • milamala Re: Wypadek samochodowy 16.05.11, 23:14
      To zalezy od Ciebie. Mnie po wypadku samochodowym podobne odczucia same przeszly (choc nie szybko). Nie powiem, teraz po 15 dalej towarzyszy mi przekonanie, ze nie jestem niesmiertelna i wypadki dotycza nie tylko innych. Ale efektem tego jest to , ze jestem ostrozniejsza jak jezdze.
      Natomiast to, ze komus przeszlo samo, nei oznacza, ze Tobie przejdzie. Ludzie nie sa z jednej fabryki, roznie reaguja.
      • renkaforever Re: Wypadek samochodowy 17.05.11, 05:47
        Ja mysle, ze jak ktos ma stany lekowe to wypadek tylko je obnaza. To wymaga jakiejs terapii, ale nie powinno sie przestac jezdzic. Praktyka jest bardzo wazna i pomaga pokonac lek.
    • mneu92 Re: Wypadek samochodowy 27.05.17, 13:56
      Szanowni Państwo, Wszystkie osoby, które w ciągu ostatnich dwóch lat uczestniczyły, były świadkami wypadku, lub doświadczyły utraty bliskiej osoby w wypadku, szczególnie jeśli dokuczają: kłopoty ze snem, nawracające wspomnienia, nadmierne podenerwowanie lub kłopoty z koncentracją uwagi czy poczucie winy, zachęcamy do kontaktu (tel 509127858; e mail terapia@psych.uw.edu.pl) . Zapewniamy możliwość specjalistycznej diagnozy psychologicznych problemów potraumatycznych. W razie stwierdzenia zespołu stresu pourazowego oferujemy możliwość terapii prowadzonej przez najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Program „Trakt" jest finansowany ze środków na badania naukowe, jest więc bezpłatny dla pacjentów (do momentu wyczerpania środków). Prowadzi go Uniwersytet Warszawski. Ostatnie lata specjalistycznej pomocy psychologicznej dla uczestników wypadków komunikacyjnych pozwoliły nam na skuteczną pomoc kilkuset osobom cierpiącym na zespół tzw. stresu pourazowego. Szczegóły programu na www.wypadki-drogowe.pl. Z wyrazami szacunku, Zespół programu „Trakt 3" www.wypadki-drogowe.pl tel 509127858
    • jan_stereo Re: Wypadek samochodowy 01.06.17, 22:09
      Ale w czym masz problem ze chcesz sie do psychologa udawac. Masz ch...owe przezycie i slusznie, nie ma z czego sie cieszyc, no moze poza tym ze Ci lap nie polamalo i masz czym pisac...
    • fundacjaforani Re: Wypadek samochodowy 25.09.17, 15:19
      Witam, Fundacja Forani wspiera osoby poszkodowane w wypadkach, udzielając informacji dotyczących leczenia, rehabilitacji i powrotu do siebie. Pomoc można uzyskać, dzwonić na bezpłatną infolinię: 22 102 16 16.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka