sam_uni 21.04.21, 16:36 doświadczenia, opinie, wolne wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona.blue Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 17:13 Teoria AT jest bardzo logicznie przemyslana, jestem pod wrażeniem, ale nie wiem jak to się przekłada na praktykę, nie zetknęłam się z takim rodzajem terapii osobiście, nie słyszałam też czy w ogóle w Polsce jest praktykowana. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 17:17 Ja się zetknąłem osobiście, ale jako samouk. Dlatego pytam szerzej. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:04 No, przecież "wymiany" są między stanami. Twoje pytanie mogło pochodzić od "stanu" - zainteresowaney Dorosły, mogło również od lekceważącego Dorosłego-krytycznego. "W realu" jest trochę łątwiej to odróżnić, ale przecież nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:08 Karwa-kwacz. Od Rodzica-krytycznego. Dorosły jest tylko jeden - dorosły :) Odpowiedz Link Zgłoś
afq Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:31 sam_uni napisał: > Dorosły jest tylko jeden - dorosły :) a jaki jest dorosły? pytam ze stanu zainteresowanego dziecka :-D Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:36 DLA MNIE dorosły jest... dorosły :) To Ci wyjaśniłem, nie? Po prostu wie jak jest, wie gdzie żyje - jakie są uwarunkowania społeczne i rodzinne itp itd. Zna siebie. Bo dla mnie postawa "jestem OK" nie oznacza - och jestem zajebisty. Nie nie, znam swoje wady, ograniczenia itd - ale patrzę co mogę z tym zrobić. Zabieram energię rozważaniom "jaki to ja jestem beznadziejny, niedostosowany, głupi" - i przekazuję ją na działania w potencjalnie pozytywnych kierunkach. Bo JA-DOROSŁY mam wpływ na swoje dalsze życie, bez względu na to, co było w przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:36 Nie masz wpływu na to czego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 11:56 I Ty mnie Sam od razu analizujesz? O ja jebię, no wow... Tylko po co retorycznie Sam? Ja wiem, że jesteś spoko gość z dobrą rozkminą i bystrzacha ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 12:22 Nie całego analizować. No skąd?! Nie jesteś moim Klienta - i nigdy nie będziesz - bo mam dość szacunku do drugiego człowieka. Chciałem tylko wiedzieć z jakiego stanu pytasz - by Ci z odpowiedniego odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:38 Tego nie wiesz. Może już jestem a może Ty moim. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:40 No i po co retorycznie Sam, co? Mnie trudno zapędzić s kozi róg. Obusieczny miecz;) Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:48 Przepraszam, zgubiłem się. "retorycznie" - bo powraca drugi raz Co masz na myśli? I nie, nie jesteś moim Klientem (jeśli masz to na myśli) - ani ja Twoim. Moim nigdy nie będziesz - bo nie zamierzam prowadzić takiej działalności. A jeśli Ty zamierzasz mnie "klientować" przez forum - to zabiję Cię śmiechem :) Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:00 Czy to nie zaprzecza transakcyjności? Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:08 Przepraszam, co zaprzecza czemu bo nie ogarniam drzewka. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:21 Ok, a co ma zabijanie śmiechem kogoś, kto potencjalnie usiłuje mnie "terapeutować" przez internet - nie proszony o to do metody proponowanej przez terapeutę, do którego się zgłaszam, bo mam problem? Znaczy wiesz, jak by się wziął skądś z przeszłości gość, co by mnie dopytywał o kompleksy Edypa to pewnie też bym mu podziękował "uprzejmie". Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:35 Myślisz, że cię terapeutyzuję? A po co miałbym? Dałem Ci glebę Sam. W sensie grunt na którym wyrastasz albo przepadniesz. Ja będziesz mnie chciał walić w rogi pytaniami typu z jakiego stanu pytam, to wycofam nawóz albo zmienię go na kwas Ps. Wiesz, że się popisujesz, co? A to ci fiflak co, jak w garnkach i kotłach Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:50 astroblaster napisał(a): > Myślisz, że cię terapeutyzuję? A po co miałbym? No skąd?! Odnosiłem się tylko do tekstów, które padły. > Dałem Ci glebę Sam. W sensie grunt na którym wyrastasz albo przepadniesz. Ale spokojnie, ja mam swój grunt; owszem - możesz go ubogacić. > Ja będziesz mnie chciał walić w rogi pytaniami typu z jakiego stanu pytam, to w > ycofam nawóz albo zmienię go na kwas > Ps. Wiesz, że się popisujesz, co? Widzisz, właśnie odpowiedziałeś ze stanu Rodzic-krytyczny. AT zakłada, że teraz oczekujesz odpowiedzi z mojego stanu Dziecko-przystosowane. A tu zonk. Obaj jesteśmy dorośli - ja wysyłam Ci komunikaty ze stanu dorosłego - i takiej samej odpowiedzi oczekuję. Utrzymują stan RK - tworzysz transakcję skrzyżowaną. Na tym polegają "gry" w rodzinie - by uzyskać odpowiedź ze stanu "Dziecka-przystosowanego". O ja gupi sory itp itd. Ależ nie tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:56 Na bank nie oczekuję. Ani od Ciebie, ani od nikogo. Pisz, trzymaj ciśnienie; lubię się uczyć i jestem bardzo ciekawski, bywając naiwny i widzisz tu inny zonk...bo to cechy elfa, dziecka a ja tu przecież real polish psycho; Pach, pach i po wymianie. Artykuł Yady był dobry, ale nie z wszystkim w nim się zgadzam. Biorę co mi się przyda, albo co podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:59 I właśnie o to chodzi - zobaczyliśmy co i jak i wróciliśmy do relacji dwóch dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:01 Bynajmniej. Retorycznie, bo nawijasz o tych stanach, jakbyś nie wiedział Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 19:13 www.adamzemelka.pl/blog/obled-transakcyjny/ Odpowiedz Link Zgłoś
astroblaster Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 22:23 Ciekawy artykuł i nie do końca mnie zniechęcił. Przeciwnie, niektóre elementy (w tym ‚wymiany’) mnie zaintrygowały. Ja nie deprecjonuję NLP, bo wiem, że działa. W jakim celu to inna kwestia, ale skoro ja jestem okay, to wszystko jest ok😈 Ciekawe z autopsji wniesie tu Sam? Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 23:37 Nie mam skłonności do paranoi, więc mnie ten pogląd też nie podważa wszystkiego. A wymienność istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 08:21 Coś wnieść może mogę, generalnie nie będę się konfrontował ze stanowiskiem kogoś, kto zrobił z dziedziny doktorat - on z pewnością ma szerokie rozeznanie w tematyce, o której pisze. Moje doświadczenie jest skromne, do siebie, po jednej książce. Może i takie rzeczy sie z metodą stał, jak pisze autor bloga. Co do "wymian" to czasami widać jak na dłoni, jak już się zrozumie MODEL - bo "za moich czasów" to był model a nie aksjomaty. Rozmawiają 2 osoby jak dorosły z dorosłym. Nagle jedna zaczyna popłakiwać, świat okropny... Czyli przeskakuje w stan dziecka (pociesz mnie). Co robi druga - dalej wali z pozycji dorosłego. Weź się w garść! Transakcja skrzyżowana - nie dojdą donikąd... Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 08:27 oj cos tu mnie poniosło w pisaniu i to chyba nie są precyzyjnie rozpisane stany :) Odpowiedz Link Zgłoś
sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:16 W parku Wilsona pod trzecim kamieniem od wejścia od Głogowskiej zostawisz 200 PLN* a rozwiążę Twe problemy * Wpłata oznacza akceptację abonamentu 1000 PLN przez 50 lat. Jeśli nie wiesz o jakim miejscu mowa - zabij się :) Odpowiedz Link Zgłoś