Dodaj do ulubionych

Analiza transakcyja

21.04.21, 16:36
doświadczenia, opinie, wolne wnioski?
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 17:13
      Teoria AT jest bardzo logicznie przemyslana, jestem pod wrażeniem, ale nie wiem jak to się przekłada na praktykę, nie zetknęłam się z takim rodzajem terapii osobiście, nie słyszałam też czy w ogóle w Polsce jest praktykowana.
      • sam_uni Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 17:17
        Ja się zetknąłem osobiście, ale jako samouk. Dlatego pytam szerzej.
        • astroblaster Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 17:27
          Opowiedz Sam, opowiadaj...
          • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 08:44
            A z jakiego stanu pytasz? :)
            • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 09:47
              Stanu?
              • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:04
                No, przecież "wymiany" są między stanami.
                Twoje pytanie mogło pochodzić od "stanu" - zainteresowaney Dorosły, mogło również od lekceważącego Dorosłego-krytycznego.
                "W realu" jest trochę łątwiej to odróżnić, ale przecież nie zawsze.
                • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:08
                  Karwa-kwacz. Od Rodzica-krytycznego. Dorosły jest tylko jeden - dorosły :)
                  • afq Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:31
                    sam_uni napisał:

> Dorosły jest tylko jeden - dorosły :)

a jaki jest dorosły?

pytam ze stanu zainteresowanego dziecka :-D
                    • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 10:36
                      DLA MNIE dorosły jest... dorosły :) To Ci wyjaśniłem, nie?
                      Po prostu wie jak jest, wie gdzie żyje - jakie są uwarunkowania społeczne i rodzinne itp itd. Zna siebie.
                      Bo dla mnie postawa "jestem OK" nie oznacza - och jestem zajebisty. Nie nie, znam swoje wady, ograniczenia itd - ale patrzę co mogę z tym zrobić.
                      Zabieram energię rozważaniom "jaki to ja jestem beznadziejny, niedostosowany, głupi" - i przekazuję ją na działania w potencjalnie pozytywnych kierunkach.
                      Bo JA-DOROSŁY mam wpływ na swoje dalsze życie, bez względu na to, co było w przeszłości.
                      • yadaxad Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:36
                        Nie masz wpływu na to czego nie ma.
                • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 11:56
                  I Ty mnie Sam od razu analizujesz?
                  O ja jebię, no wow...

Tylko po co retorycznie Sam?

Ja wiem, że jesteś spoko gość z dobrą rozkminą i bystrzacha ;)
                  • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 12:22
                    Nie całego analizować. No skąd?! Nie jesteś moim Klienta - i nigdy nie będziesz - bo mam dość szacunku do drugiego człowieka.
                    Chciałem tylko wiedzieć z jakiego stanu pytasz - by Ci z odpowiedniego odpowiedzieć.
                    • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:38
                      Tego nie wiesz.
                      Może już jestem a może Ty moim.
                    • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:40
                      No i po co retorycznie Sam, co?

Mnie trudno zapędzić s kozi róg.
                      Obusieczny miecz;)
                      • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:48
                        Przepraszam, zgubiłem się.
                        "retorycznie" - bo powraca drugi raz
                        Co masz na myśli?

I nie, nie jesteś moim Klientem (jeśli masz to na myśli) - ani ja Twoim.
                        Moim nigdy nie będziesz - bo nie zamierzam prowadzić takiej działalności.
                        A jeśli Ty zamierzasz mnie "klientować" przez forum - to zabiję Cię śmiechem :)
                        • yadaxad Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:00
                          Czy to nie zaprzecza transakcyjności?
                          • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:08
                            Przepraszam, co zaprzecza czemu bo nie ogarniam drzewka.
                            • yadaxad Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:16
                              Zabijanie śmiechem Astro.
                              • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:21
                                Ok, a co ma zabijanie śmiechem kogoś, kto potencjalnie usiłuje mnie "terapeutować" przez internet - nie proszony o to
                                do metody proponowanej przez terapeutę, do którego się zgłaszam, bo mam problem?
                                Znaczy wiesz, jak by się wziął skądś z przeszłości gość, co by mnie dopytywał o kompleksy Edypa to pewnie też bym mu podziękował "uprzejmie".
                                • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:35
                                  Myślisz, że cię terapeutyzuję? A po co miałbym?
                                  Dałem Ci glebę Sam. W sensie grunt na którym wyrastasz albo przepadniesz.
                                  Ja będziesz mnie chciał walić w rogi pytaniami typu z jakiego stanu pytam, to wycofam nawóz albo zmienię go na kwas

Ps. Wiesz, że się popisujesz, co?
                                  A to ci fiflak co, jak w garnkach i kotłach
                                  • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:50
                                    astroblaster napisał(a):

> Myślisz, że cię terapeutyzuję? A po co miałbym?

No skąd?! Odnosiłem się tylko do tekstów, które padły.

> Dałem Ci glebę Sam. W sensie grunt na którym wyrastasz albo przepadniesz.

Ale spokojnie, ja mam swój grunt; owszem - możesz go ubogacić.

> Ja będziesz mnie chciał walić w rogi pytaniami typu z jakiego stanu pytam, to w
                                    > ycofam nawóz albo zmienię go na kwas
                                    > Ps. Wiesz, że się popisujesz, co?

Widzisz, właśnie odpowiedziałeś ze stanu Rodzic-krytyczny.
                                    AT zakłada, że teraz oczekujesz odpowiedzi z mojego stanu Dziecko-przystosowane.
                                    A tu zonk. Obaj jesteśmy dorośli - ja wysyłam Ci komunikaty ze stanu dorosłego - i takiej samej odpowiedzi oczekuję.
                                    Utrzymują stan RK - tworzysz transakcję skrzyżowaną.
                                    Na tym polegają "gry" w rodzinie - by uzyskać odpowiedź ze stanu "Dziecka-przystosowanego". O ja gupi sory itp itd.

Ależ nie tym razem.
                                    • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:56
                                      Na bank nie oczekuję.
                                      Ani od Ciebie, ani od nikogo.
                                      Pisz, trzymaj ciśnienie; lubię się uczyć i jestem bardzo ciekawski, bywając naiwny i widzisz tu inny zonk...bo to cechy elfa, dziecka a ja tu przecież real polish psycho;

Pach, pach i po wymianie.

Artykuł Yady był dobry, ale nie z wszystkim w nim się zgadzam. Biorę co mi się przyda, albo co podoba.
                                      • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:59
                                        I właśnie o to chodzi - zobaczyliśmy co i jak i wróciliśmy do relacji dwóch dorosłych.
                        • astroblaster Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:01
                          Bynajmniej. Retorycznie, bo nawijasz o tych stanach, jakbyś nie wiedział
                          • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 14:08
                            Nadal nie kumam. Sorki.
    • yadaxad Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 19:13
      www.adamzemelka.pl/blog/obled-transakcyjny/
      • astroblaster Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 22:23
        Ciekawy artykuł i nie do końca mnie zniechęcił. Przeciwnie, niektóre elementy (w tym ‚wymiany’) mnie zaintrygowały.

Ja nie deprecjonuję NLP, bo wiem, że działa.
        W jakim celu to inna kwestia, ale skoro ja jestem okay, to wszystko jest ok😈

Ciekawe z autopsji wniesie tu Sam?
        • yadaxad Re: Analiza transakcyja 21.04.21, 23:37
          Nie mam skłonności do paranoi, więc mnie ten pogląd też nie podważa wszystkiego. A wymienność istnieje.
        • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 08:21
          Coś wnieść może mogę, generalnie nie będę się konfrontował ze stanowiskiem kogoś, kto zrobił z dziedziny doktorat - on z pewnością ma szerokie rozeznanie w tematyce, o której pisze.
          Moje doświadczenie jest skromne, do siebie, po jednej książce. Może i takie rzeczy sie z metodą stał, jak pisze autor bloga.

Co do "wymian" to czasami widać jak na dłoni, jak już się zrozumie MODEL - bo "za moich czasów" to był model a nie aksjomaty.
          Rozmawiają 2 osoby jak dorosły z dorosłym.
          Nagle jedna zaczyna popłakiwać, świat okropny... Czyli przeskakuje w stan dziecka (pociesz mnie).
          Co robi druga - dalej wali z pozycji dorosłego. Weź się w garść!
          Transakcja skrzyżowana - nie dojdą donikąd...
          • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 08:27
            oj cos tu mnie poniosło w pisaniu i to chyba nie są precyzyjnie rozpisane stany :)
    • kod_matrixa Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 12:55
      Przelew czy gotówka?
      • sam_uni Re: Analiza transakcyja 22.04.21, 13:16
        W parku Wilsona pod trzecim kamieniem od wejścia od Głogowskiej zostawisz 200 PLN* a rozwiążę Twe problemy
        * Wpłata oznacza akceptację abonamentu 1000 PLN przez 50 lat.
        Jeśli nie wiesz o jakim miejscu mowa - zabij się :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka