mona.blue 12.07.22, 15:50 Czy się kierujecie przy podejmowaniu ważnych decyzji? Bardziej rozumem czy emocjami? A może intuicja? I podobno można odczuć w ciele czy jesteśmy za czy przeciw, ale jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 12.07.22, 22:38 www.wikihow.com/Make-Decisions Tu jest sporo do poczytania :) To, co mi się przypomniało przeglądając na szybko ten tekst, to to, że: - można użyć tabeli plusów i minusów, - można zdecydowac tak, jak poradzilibyśmy przyjecielowi - można rozważyć najgorszy scenariusz i jego przezwyciężenie - a na końcu i tak zapytac swojej intuicji :) Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 12.07.22, 23:01 I pomocne jest : - żeby na początku wypisać sobie listę lęków związanych z podjęciem błędnej decyzji - żeby rozważyć, czy tę decyzję można "odwrócić" (brak mi odpowiedniego polskiego zwrotu) - żeby skonsultować się z innymi (You can even consider searching online for others who have experienced a similar situation) :D - wyciszyć swoje emocje - zasięgnąć jak wystarczająco dużo informacji - rozważyć,czy decyzja będzie spójna z naszymi wartościami - rozważyć jak wpłynie na innych Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 12.07.22, 23:06 I pamiętać, że najlepsze rozwiązania przychodż w stanie medytacji (creative and intelligent solutions or ideas come from a thoughtless state of consciousness. Which is why people meditate). Mieć również plan awaryjny, jakby coś poszło nie tak. A potem należy podjąć decyzję i przyjąć jej konsekwencje.:D Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Podejmowanie decyzji 05.08.22, 23:47 mona.blue napisała: > - żeby rozważyć, czy tę decyzję można "odwrócić" (brak mi odpowiedniego polskie > go zwrotu) Cofnąć decyzję? Wycofać się z decyzji? S. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 12.07.22, 23:08 Sorry, że tak piszę sama ze sobą, ale może się komuś to przyda, a i mnie streszczenie tej wiedzy układa ją w głowie i pozwoli wracać do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
trust21 Re: Podejmowanie decyzji 12.07.22, 23:13 mona.blue napisała: > Czy się kierujecie przy podejmowaniu ważnych decyzji? Bardziej rozumem czy emoc > jami? A może intuicja? > I podobno można odczuć w ciele czy jesteśmy za czy przeciw, ale jak? Intuicją, rozumem. Zależy od sytuacji. Emocjami czasem też ale to żadko. Emocje to często zły doradca. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Podejmowanie decyzji 13.07.22, 11:31 Niekiedy momentalnie, intuicyjnie, zdecydowanie, pod wpływem impulsu, że to jest to. Ale dotyczy to spraw, o których wiem, że gdzieś tam w głowie mi leżą i choć o tym bez przerwy nie myślę, czy w tym momencie była mi zupełnie oddalona, to podświadomość sprawę rozpracowywała i ma jej obraz, z różnych stron w głowie. Wtedy piorun intuicyjny, bez zepsucia, go rozmyślaniem, bo łap szansę z przodu, bo z tyłu jest łysa. Rzadko, ale nie przypominam sobie, czegoś czego żałuję, a to czego nie, mam jak na dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 13.07.22, 16:57 Jakie to mogą być różne sposoby. Czytałam, żeby nie podejmować decyzji pod wpływem impulsu, że najlepiej po przemyśleniu, czyli rozumowo, uwzględniając też w jakiejs mierze emocje. I odczucia wewnętrzne, patrząc jak ciało reaguje, czy spięciem i oporem czy wręcz przeciwnie. I przy pomocy intuicji, tylko nie wiem czy ona nie może być zawodna. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 13.07.22, 17:00 I czytałam, że bardziej na zasadzie - "czy to dla mnie dobre" niż "chce tego". Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Podejmowanie decyzji 13.07.22, 17:09 Przy rozumowym działaniu straciła dwa tysie dolców, co w dzisiejszym przeliczaniu mnie boli. A mądra byłam. Ale może sobie odbiję, bo poszłam w amerykańską farmację. A nie się obraziłam i schowałam w poduszkę. Zawsze są rzeczy, którym rozum nie zabroni od strat. Zawsze jest intuicja, której szkodzi czas na zastanowienie. Życie trzeba brać na klatę, którą na ciosy się ćwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Podejmowanie decyzji 18.07.22, 11:13 yadaxad napisał(a): > „Życie trzeba brać na klatę, którą na ciosy się ćwiczy” Dobrze wpisuje się w mój zbiór zasad. Bez ćwiczeń nie ma wyników. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Podejmowanie decyzji 13.07.22, 11:20 ta napisała: > Doświadczeniem :) > Tylko często sytuacja jest nowa, więc trudno mieć doświadczenie w konkretnej sprawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ta Re: Podejmowanie decyzji 13.07.22, 11:42 Sprawy nie muszą być identyczne, czy bardzo podobne, by korzystać z elementów swojego doświadczenia :) W sprawach podstawowego bezpieczeństwa jak finanse, miejsce zamieszkania (nieruchomości) i źródła dochodu wyłącznie zimna kalkulacja z ołówkiem w ręku ( „rozum”) W sprawach kontaktów rodzinnych i przyjacielskich - serce, emocje, intuicja W sprawach zawodowych - „rozum” We wszystkich - zawsze doświadczenie jako zbiór wszystkich możliwych „ mądrości” ;) jakie żyjąc posiadłam. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: Podejmowanie decyzji 15.07.22, 18:50 Wszystkim w zależności od sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jezow Re: Podejmowanie decyzji 15.07.22, 21:26 > Czy się kierujecie przy podejmowaniu ważnych decyzji? < Różnie. Znajoma mi osoba używa wszystkiego. Mówi, że niekiedy zależnie od sytuacji, niekiedy od miejsca, gdzie ta osoba się znajduje. Dziękuję za poruszenie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_nicku2 Re: Podejmowanie decyzji 05.08.22, 23:36 jezow napisał: > > Czy się kierujecie przy podejmowaniu ważnych decyzji? < > > Różnie. > > Znajoma mi osoba używa wszystkiego. Mówi, że niekiedy zależnie od sytuacji, nie > kiedy od miejsca, gdzie ta osoba się znajduje. > > Dziękuję za poruszenie tematu. Znajoma ma rację .Podziękuj jej 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bez_nicku2 Re: Podejmowanie decyzji 05.08.22, 23:34 Proste zwykłym wyrachowaniem .Z podzieleniem na dobre i złe .Kto tego nie odróżnia to kiep . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Podejmowanie decyzji 05.08.22, 23:53 mona.blue napisała: > Czy się kierujecie przy podejmowaniu ważnych decyzji? Bardziej rozumem czy emoc > jami? A może intuicja? > I podobno można odczuć w ciele czy jesteśmy za czy przeciw, ale jak? Nigdy nie emocjami czy intuicją. Ja jestem racjonalistą, więc - rozumem. Czasem dwoma rozumami. :) Gdyż samemu można nie zobaczyć wszystkich konsekwencji, wszystkich niebezpieczeństw i zagrożeń. No i trzeba stosować zasadę Jacka Reachera - Licz na najlepsze, szykuj się na najgorsze. :) S. Odpowiedz Link Zgłoś