ika2005 10.09.05, 12:17 Kto nie czytał Harrego Pottera? Ja nie czytałam, czy to wstyd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nabij_faje Re: Harry Potter 10.09.05, 12:22 ika2005 napisała: > Kto nie czytał Harrego Pottera? > Ja nie czytałam, czy to wstyd? ja też nie, i się nie wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
szmiejka Re: Harry Potter 10.09.05, 12:33 Co właściwe ludzie w tym widzieli? Ostatnio obejżałam film i wcale mi się nie podobał Przypuszczam, że sporo osób oglądało to tylko dlatego, że wypada... Odpowiedz Link Zgłoś
vlad-srollovnik Re: Harry Potter 10.09.05, 12:36 ani nie czytalem nie nie byłem w kinie Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Harry Potter 10.09.05, 12:35 Nie czytałam,ale oglądałam film. Nie podobał mi się zbyt zimny.A nawet sam kolor w fimie był zbyt manipulowany komputerem i mało czytelny. Nie oglądne tego nigdy drugi raz! __________ Odpowiedz Link Zgłoś
ika2005 Re: Harry Potter 10.09.05, 13:01 Skąd wzięła się ta fascynacja? Kubki, koszulki, zeszyty... To bajka dla dzieci... Może brakuje mi takiej wyobraźni Za moich czasów były fajniejsze bajki.. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad-srollovnik Re: Harry Potter 10.09.05, 13:05 za Twoich czasów nie było tego typu kampanii marketingowych w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Harry Potter 10.09.05, 13:06 ika2005 napisała: > Skąd wzięła się ta fascynacja? > Kubki, koszulki, zeszyty... > To bajka dla dzieci... > Może brakuje mi takiej wyobraźni > Za moich czasów były fajniejsze bajki.. Odpowiedz Link Zgłoś
ika2005 Re: Harry Potter 10.09.05, 13:08 Czy to właśnie jest kultura masowa? Czy kultura masowa to brak kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Harry Potter 10.09.05, 13:11 ika2005 napisała: > Czy to właśnie jest kultura masowa? > Czy kultura masowa to brak kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Harry Potter 10.09.05, 13:48 ika2005 napisała: > Co jest wyznacznikiem kultury? Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Harry Potter 10.09.05, 13:22 czytałem h.pttera , fajna bajka potwory , zaklencia , pociągi , dworce kolejowe mikstury , sowy i starszy brat badacz smoków ... fajne było :) Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Harry Potter 10.09.05, 13:25 wyznacznikiem kultury jest i tera uwaga MISTRZOSTWa ŚWIATA W PŁCE NOŻNEJ i śpiew POOOOOOOOOLSKA - białooooooo czerwooooooni !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ika2005 Re: Harry Potter 10.09.05, 13:31 Jest to kultura fizyczna Jeśli fascynacja czymś faktycznie wynika z pasji to jest to coś pozytywnego. A jeżeli w podstawówce jedna dziewczynka kupiła sobie długopis z Harrym Potterem, bo reklamowali a potem kupuje to cała klasa.. to co to jest?? Potem mania czytania. Kto nie przeczytał ten MUGOL.. Choroba Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Harry Potter 10.09.05, 13:53 piłka nożna to kultura fizyczna ? nie mówimy o sporcie , tylko o futbolu 70 tys. ludzi na stadionie , kilka miliardów przed telewizorami siła reklamy - wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
ika2005 Re: Harry Potter 10.09.05, 13:59 To zaliczasz tą manie do tej samej kategorii co Pottera? Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Harry Potter 10.09.05, 14:01 jest też taki rusek borys akunin kryminały pisze , do holiłud sprzedał prawa autorskie ... 3 miliony sprzedanych książek w samej rosji - siła reklamy nie sądzę czytałaś akunina ? Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Harry Potter 10.09.05, 14:09 kultura masowa , sztuka masowa , sztuka użytkowa to nie jest nic gorszego , głupieko dla gupoli , ludzie są różni , ale pewne rzeczy podobają się wszystkim i wszędzie . że zły przegrywa , że słabszy wygrywa , jesteśmy za słabszym , który pięknie walczy , nie poddaje się ... i sukces filmu ,książki , komiksu - to co , to wtedy kultura masowa lipa ? Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Harry Potter 10.09.05, 14:14 albo festiwale rokowe , na których grają filharmonicy albo wokaliści rokowi , którzy śpiewają z wokalistami operowymi albo wiolonczelistki , muzyka klasyczna a na okładkach płyt żadna tam zakurzona filharmoniczka , tylko super wamp ...:) ale jedno jest pewne , grać potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 14:35 na popularność ksiązek Harry Portera, ten bardziej psychologiczny punkt. W jego książkach jest ogromnie dużo strachu, niepokoju, walki dobra ze złem, lęku itp. A więc odzwierciedlenie tego co czuje większość współczesnego społeczęństwa to:strach, brak poczucia bezpieczeństwa, walka z niepewnością jutra....to wszystko co człowiek przeżywa na polu swojej podświadomości...dlatego tak wielu pociąga jego literatura.Człowiek odzyskuje kontakt ze swoimi ukrytymi "strachami"....Myślę,że ludzi bardziej stabilnych w swoich grunatach tego typu literatura nie pociąga... __________ Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 14:49 a tak z psychologicznego pkt widzenia ojciec chrzestny , ludzi bez skłonności przestępczych taka literatura nie pociąga spóżnieni kochankowie , ludzi którzy nie mają skłonności do dewiacji seksualnych , taka literatura nie pociąga zbrodnia i kara , ludzi którzy nie mają skłonności do myślenia , taka literatura nie pociąga ... Odpowiedz Link Zgłoś
nabij_faje Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 14:54 nie zgadzam się. mnie "magia" pociąga, zaś "H.P." ani trochę, a próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:04 czego próbowałaś hjuleta pakarda , czy magji ? Odpowiedz Link Zgłoś
nabij_faje Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:07 a co to hjulet pakard? Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:07 hp , to hjulet pakard jest Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:13 faja , a zaklinałaś tymi zaklenciami z harego i co nie zadziałało ? znikajjusz z internetu , pyk znikajjuszz internetus , pyk , pyk kurde , nie działa :( magia , kurde nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
nabij_faje Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:26 musisz się jeszcze długo uczyć, synek, a pewności żadnej, że się uda. :P Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:39 dlaczego , synek ja stary koń jestem :) pal faje i bumaje , i eee bumaje pyk pyk Odpowiedz Link Zgłoś
nabij_faje Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:43 bumaje?? a co to takiego? niumańniumańjej... Odpowiedz Link Zgłoś
jonaszkowalski Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 15:45 to po afrykańsku szamanów jenzyk to jest Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 18:02 Z tego co wiem, to ta książka jest dla dzieci, a nie dla ogółu społeczeństwa, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
witch-witch Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 18:51 To jest książka dla wszystkich. __________ Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 21:36 pierwsze części -raczej dla dzieci nastepne - dla starszych dzieci w tym watku to raczej wstyd sie przyznać że sie czytało.. :) owszem czytałam mało tego podobało mi się :) filmy obejrzałam i najnowsza część w listopadzie z moją córką na pewno obejrze :) no i co z tego? nic, lubie bajki :) Odpowiedz Link Zgłoś
vlad-srollovnik Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 21:37 a ja nie lubiłem, jak byłem dzieckiem w k u r w i a ł o mnie ze taka ciemnote wciskaja Odpowiedz Link Zgłoś
zza_krzaka Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 10.09.05, 21:48 A moje dziecko czytać ksiązki pokochało, a wcześniej nawet kryminały nie pomagały:) Odpowiedz Link Zgłoś
mila1009 Re: Jest jeszcze jeden punkt widzenia... 12.09.05, 14:42 A ja czytałam, uwielbiam go i się tego nie wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_stereo Akademia Pana Kleksa 11.09.05, 21:12 Jak dla mnie to niewiele sie to rozni od Pottera,chyba nawet Kleks był starszy. ps.moge jedynie dodac ze jechalem przez ten sam most co Harry,ale nie wynikało to z bycia fanem owego czarodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
dolly10 Re: Harry Potter 23.09.05, 20:00 Nia ma w tym powodu do wstydu, absolutnie!! Ja też nie przeczytałam, ale za to obejrzałam prawie wszystkie części i uważam, że Harry jest super!! Odpowiedz Link Zgłoś