Dodaj do ulubionych

biale malzenstwo

03.02.03, 17:42
Czy cos takiego istnieje we wspolczesny swiecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Imagine Re: biale malzenstwo IP: *.unl.edu 03.02.03, 18:34
      saana napisała:

> Czy cos takiego istnieje we wspolczesny swiecie.

Jak mi powiesz co to takiego, to Ci powiem, czy cos takiego istnieje.
      Pozdr, Imagine.
      • saana Re: biale malzenstwo 03.02.03, 18:41
        ludzie sie pobieraja ale uznaja ze niedy nie skonsumuja tego zwiazku. z powodow
        religijnych np.(nie wiem czy inne istnieja)
        • Gość: Imagine Re: biale malzenstwo IP: *.unl.edu 03.02.03, 18:47
          saana napisała:

> ludzie sie pobieraja ale uznaja ze niedy nie skonsumuja tego zwiazku. z
          powodow
          >
          > religijnych np.(nie wiem czy inne istnieja)
          Czyli chodzi Ci o to, czy w dzisiejszym swiecie, mozna jeszcze znalezc ludzi,
          ktorzy z powodow religijnych ni skonsumuja swego zwiazku, czy tak ?
          Podpowien Ci. W USA okolo 60 procent ludzi nie konsumuje swych zwiazkow.
          I religia tu nie ma zadnego znaczenia. Dlaczego to sie nazywa bialym
          malzenstwem ?
          Pozdr, Imagine.
          • re_ne Re: biale malzenstwo 03.02.03, 19:26
            Gość portalu: Imagine napisał(a):

> Dlaczego to sie nazywa bialym
            > malzenstwem ?
            > Pozdr, Imagine.

No wiesz co Imagine, tego nie wiesz? :)))))
            A dlaczego panna mloda ma biala suknie? - Tu chodzi o ta "CZYSTOSC"!!! :))))))
            • Gość: Imagine Re: biale malzenstwo IP: *.unl.edu 03.02.03, 19:41
              re_ne napisał:

> Gość portalu: Imagine napisał(a):
              >
              > > Dlaczego to sie nazywa bialym
              > > malzenstwem ?
              > > Pozdr, Imagine.
              >
              > No wiesz co Imagine, tego nie wiesz? :)))))
              > A dlaczego panna mloda ma biala suknie? - Tu chodzi o ta "CZYSTOSC"!!! :))))))

Nie spodziewaj sie wiele po mnie. Coraz mniej wiem. A juz napewno w temacie
              MALZENSTWO, a jeszcze mniej w podtemacie CZYSTOSC.
              • Gość: dodo Re: biale malzenstwo IP: 209.226.65.* 03.02.03, 20:00
                wodzu siegnij po rozewicza. tadeusza zreszta. napisal kiedys taka sztuke "biale
                malzenstwo", pamietam, ze ja ogladalismy w teatrze malym w warszawie w czasie
                jakiejs krotkiej, zimowej wizyty w polsce - to musiala byc zima 1978 albo 1979,
                cos kolo tego. wtedy mowiono, ze to prowokacyjna i skandalizujaca sztuka :-)
                a dzis... czy cos w ogole jeszcze moze byc skandalem?
                • Gość: Imagine Re: biale malzenstwo IP: *.unl.edu 03.02.03, 20:10
                  Gość portalu: dodo napisał(a):

> wodzu siegnij po rozewicza. tadeusza zreszta. napisal kiedys taka
                  sztuke "biale
                  >
                  > malzenstwo", pamietam, ze ja ogladalismy w teatrze malym w warszawie w czasie
                  > jakiejs krotkiej, zimowej wizyty w polsce - to musiala byc zima 1978 albo
                  1979,
                  >
                  > cos kolo tego. wtedy mowiono, ze to prowokacyjna i skandalizujaca sztuka :-)
                  > a dzis... czy cos w ogole jeszcze moze byc skandalem?

A moze. Chociazby to, ciagle mylimy skutki z przyczynami.
                  • Gość: dodo Re: biale malzenstwo IP: 209.226.65.* 03.02.03, 20:13

czy cos w ogole jeszcze moze byc skandalem?
                    >
                    > A moze. Chociazby to, ciagle mylimy skutki z przyczynami.

prawde mowiac, zaczynam miec bardzo nieprzyzwoite skojarzenia w kontekscie
                    bialego malzenstwa tudziez skutkow i przyczyn, do tego mylacych sie ;-)
                    eh, chyba czas na popoludniowa herbatke z mlekiem dla uspokojenia wyobrazni, bo
                    zaraz swintuszyc zaczne a w watku o czystosci ciala i ducha to po prostu nie
                    wypada ;-)
                    • saana Re: biale malzenstwo 03.02.03, 20:21
                      przypomniejcie o czym ta sztuka
              • saana 60% 03.02.03, 20:01
                serio ..nie pomyslalam o takim powodzie.
                • Gość: Monika Re: 60% IP: *.chello.pl 03.02.03, 20:07
                  ludzie sie pobieraja ale uznaja ze niedy nie skonsumuja tego zwiazku. z powodow
                  religijnych np.(nie wiem czy inne istnieja)

czy możesz powiedzieć o jaką religię chodzi tutaj, że się nie konsumuje
                  związku ? W religii Katolickiej niekonsumowanie związku to grzech. Chcą czy nie
                  chcą muszą to robić jeżeli sie pobieraja. A białe malżeństwa istnieją -
                  czytałam kiedyś artykuł w Gazecie Wyborczej - ludzie ci po prostu nie lubia
                  seksu i już. Nie ma to nic wspólnego z religią.
                  • saana Re: 60% 03.02.03, 20:20
                    nie pamietam tego artykulu, ale nawiazuje do bialych malzenstw znanych z
                    historii byl taki okes kiedy to bylo bardzo modne przynajmniej wysoko
                    urodzonych zle sie czasem konczylo dla dynastii. O ile pamietam malzenstwo
                    Kingi takie wlasnie bylo.
              • Gość: Wenus Re: biale malzenstwo IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.02.03, 21:18

> Nie spodziewaj sie wiele po mnie. Coraz mniej wiem. A juz napewno w temacie
                > MALZENSTWO, a jeszcze mniej w podtemacie CZYSTOSC.

Nie no, Imagine, rozsmieszyles mnie strasznie!!! :-))))))))))))))))))))))))
                Widze, ze robiszz postepy! Coraz bardziej Cie lubie! :-))))))))))))))))))))

twoja wierna fanka
                choc przekorna deczko!
                Wenus :-*)
    • Gość: Life Re: biale malzenstwo IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 03.02.03, 20:25
      saana napisała:

> Czy cos takiego istnieje we wspolczesny swiecie.

Pojęcie "Białe małżeństwo" funkcjonuje np. w kościele katolickim.
      Pary, które żyją w związkach nieformalnych, tzn. są np. po rozwodzie i
      ponownie zawarły ślub cywilny, nie mogą przystępować do Komunii.
      Kościół znalazł jednak wyjście dla osób, którym brakuje bliskiego obcowania z
      Bogiem w postaci coniedzielnej lub nawet codziennej Komunii św.
      Białe małżeństwo pozwala na zachowanie wszelkich form związku dwojga ludzi, z
      wyjątkiem fizycznego zbliżenia.
      • saana Re: biale malzenstwo 03.02.03, 21:05
        Moze bede mogla uzyskac odpowiedz na takie pytanie mzoe troche przewrotne ale j
        calkiem serio: czy w mysl kosciola katolickiego gdybym 'przespala sie z bylym
        mezem. Formalnie zdradzajac nowego partnera- to to w mysl religii katolickeij
        nie bylaby zdrada?
        • Gość: Malwina Re: biale malzenstwo IP: proxy / *.d1.club-internet.fr 03.02.03, 21:33
          biale malzenstwa istnieja i maja duzy sukces w krajach zachodnich (i w usa
          tez) gdzie zawiera sie je z obywatelami innych czesto b biednych krajow w celu
          uzyskania zielonej karty czyli tytulu pobytowego a pozniej i narodowosci.
          Placi sie czasem za to kilka tysiecy a czasem i nie.
          Nielegalne i tepione.
          Np gdy wyszlam za maz to mialam wizyty (i bylam wzywana) do tutejszego UB (RG)
          i przeprowadzano ankiete (a co !nie wiedzieliscie ? to teraz wiecie).
          no, tak ale 10 lat jak na biale malzenstwo to musialabym byc zupelnie gupia (
          a ja tylko pol ;-)
          • Gość: Malwina Re: biale malzenstwo IP: proxy / *.d1.club-internet.fr 03.02.03, 21:36
            zapomnialam wam powiedziec ze uratowalam dwie dziewczyny z "bialego
            malzenstwa", ktore wydano za maz wbrew ich woli , po to by maz mogl otrzymac
            obywatelstwo fr a ojciec mlodej panny wielblada i koze !
            Bo nie byly skonsumowane a w takim wypadku nie ma rozwodu tylko uniewaznienie
            co jest niezwykle dla tych dziewczyn wazne. Dobrze sie dla nich skonczylo :-)
            • saana Re: biale malzenstwo 03.02.03, 22:55
              w sumie to tak jak malzenstwa dynastyczne w dawnych epokach.
              Malwina gratulacje za te dziewczyny.Ja tez kurcze , nie pomyslalam ze w
              urzedzie migracyjnycm tez musze udowadniac ze nie jestem w malzenstwie bialym.
              chyba wyrosla nam nowa definicja malzenstwa bialego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka