Dodaj do ulubionych

k vs m, krucjaty ciag dalszy

22.09.03, 13:45
w jednym z moich poprzednich watkow pod jakze blyskotliwym tytulem barbie i
ken poruszylem problem zabawek u dzieci a konkretnie chodzilo mi o to czy
sposob zabawy i wybor zabawek uzalezniony jest od plci, czy odgornie
narzucony przez spoleczenstwo, oczywiscie wiekszosc kobiet ktore zdecydowaly
sie udzielic swojego glosu bylo zdania ze wybor tez jest narzucony, swoja
droga jest ciekawe ze kobiety przewaznie odrzucaja wszelkie badania ktore
wskazuja na wyraznie roznice w funkcjonowaniu mozgow kobiet i mezczyzn,
czyzby uwazaly ze stawia je to w jakis sposob na gorszej pozycji?

"
Re: barbie i ken IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr
Gość: Malwina 02.09.2003 09:54 odpowiedz na list

rozpaczam
tyle badan od dziesiatek lat poczyniono a ty takie pytania zadajesz
pewnie ze wyuczone
no idzze na te angielskie strony (lub francuskie bos poliglota) i poczytaj
Jasne jak slonce ze wyuczone
ja nie bawilam sie lalkami (ziewam)
moj syn uwielbial dinettes (kuchenki) a jego pierwszym prezentem na ur byla
ogromna lala ! (jakos trzeba znajomosc kobiet rozpoczac :-) a im wczesniej
tym
lepiej :-)"

fragmenty artykulu w newsweek 37/2003 na temat roznic w funkcjonowaniu mozgu
kobiet i mezczyzn

"Mezczyzni przez cale zycie osiagaja lepsze wyniki w testach na myslenie
przestrzenne i mechaniczne. prawdopodobienstwo, ze osiagna ponad 700 w
testach SAT, ktore sprawdzaja zdolnosci naukowe kandydata na studia wyzsze,
jest prawie dwa razy wieksze niz u kobiet. Panowie maja tez cztery razy
wieksze szanse zostac dobrymi inzynierami niz panie. Wychowanie moze byc
tylko czesciowym wyjasnieniem tych roznic. Moze tez pomoc wytlumaczyc
dlaczego dwuletni chlopcy uwielbiaja bawic sie autem, klockami czy pociagiem.
Zobaczcie bowiem co sie stalo, gdy psycholodzy Gerianne Alexander i Melissa
Hines z Pracowni Zwierzat Naczelnych Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los
Angeles dawali szesc roznych zabawek koczkodanom zielono-siwym. Malpy pci
meskiej wolaly "chlopiece" zabawki: pilke lub samochod. Samice wiecej czasu
spedzaly z lalka i garnkiem. Zabawki "neutralne plciowo", jak ksiazka z
obrazkami czy pluszowy pies, wzbudzaly identyczne zainteresowanie malp obu
plci. Wyniki badan wskazuja wiec na to, ze hormony plciowe ksztaltuja nie
tylko nasze ciala, lecz takze mozgi, usposabiajac osobniki meskie i zenskie
od odmiennych rodzajow myslenia, czyli - jak to okresla Baron-Cohen -
myslenia w stylu E (empatycznym) lub w stylu S (systematyzujacym)"

ciekawy artykul glownie poswiecony zagadnieniu autyzmu ktory okresla sie jako
stan nierownowagi miedzy dwoma rodzajami inteligencji: jednej, ktora jest
potrzebna do rozumienia ludzi i nazywa ja empatyzacja oraz drugiej ktora
sluzy do klasyfikowania przedmiotow nazywanej systematyzacja, "Wedlug Barona-
Cohena autyzm to nazbyt meski sposob patrzenia na swiat - skrajne upodobanie
do systemow polaczone z brakiem wyczucia ludzkich emocji i intencji", mozna
wiec pokusic sie o stwierdzenie ze autyzm to 100 procentowa meskosc, a wiec
kobiety teskniace za prawdziwymi mezczyznami- oto odpowiedz na wasze
marzenia - mezczyzni dotknieci autyzmem

teraz juz wiem dlaczego draznia mnie tak tematy poruszajace tematy milosci,
zdrad, rozstan i powrotow, przypomina mi to lizanie sie psow po tylkach albo
kwik zarzynanych prosiakow, zdrobnienia typu czekoladka, kawka, krzeseleczko,
lyzeczka, oraz gromady usmieszkow i buziaczkow dominujacych kazda wypowiedz -
DOPROWADZA MNIE TO DO SZALENSTWA, wiem tez teraz dlaczego na kazdej randce po
5 minutach zaczynam ziewac i rozgladac sie dookola, wiem dlaczego uwielbiam
uczyc sie na pamiec slownikow i dlaczego moje rysunki sa robione z
perfekcyjna dbaloscia o szczegoly i z olaniem calosci, po prostu JESTEM
SWIREM, ale wole to niz stac sie szeregowa ciota w ktora chca nas zmienic
kobietki na swoje podobienstwo, wole to niz ubieranie sie na rozowo i
podnoszenie z gracja kawki przy paczusiu z odgietym malym palcem, co nie
zmienia faktu ze lubie kobiety ;)
Obserwuj wątek
    • alfika Re: k vs m, krucjaty ciag dalszy 22.09.03, 13:49
      Jak nie odginasz paluszka nawet przy filiżance włoskiej ekspresso, to masz u
      mnie plusa jak z Wrocławia do Szczecina i z powrotem. Słowo.
      • Gość: :))) Re: k vs m, krucjaty ciag dalszy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.03, 14:34
        mmmm, to Ty jestes baardzo męski
        tylko co z tymi randkami? co bys chcial na nich robic?
        rozumiem, ze nie pic kawusie,lolol
        • yagnieszka Re: k vs m, krucjaty ciag dalszy 22.09.03, 17:40
          Mam takie obserwacje przy okazji krucjaty:
          w kolejnych szkolach zaliczanych przez mojego syna i pasierbice (Stany i
          Kanada), dziewczynki byly i sa lepszymi studentami ze wszystkich przedmiotow
          lacznie z matematyka, science i phys-ed. Od I klasy mowiono nam - rodzicom, ze
          to sie bedzie zmieniac w kolejnych latach i ze pod koniec szkoly elementarnej
          chlopcy "dogonia" dziewczynki a w high school beda je "wyprzedzac". Tak sie
          nigdy nie stalo i nie dzieje. Dziewczynki sa wciaz najlepsze w klasie,
          nieliczni chlopcy (high school) sa od nich lepsi w computer science ale i tak
          kuleja z matematyki i innych przedmiotow. Jesli o mnie chodzi - bardzo mnie to
          niepokoi. Oczywiscie, jako kobieta, lubie sobie dobrze myslec o wlasnej plci i
          o tym jakie to jestesmy wszechstronne - umiemy rodzic dzieci, budowac domy,
          piec placki i nawigowac transatlantyki, pisac wiersze i zmieniac kolo w
          samochodzie. Ale co sie stalo z chlopakami? Czy popsulismy cos z programami
          szkolnymi, ze chlopcy nie "doganiaja" dziewczynek? Czy zachecanie dziewczat do
          zdobywania zawodow inzynierskich/medycznych/technicznych uwazanych dawniej za
          tradycyjnie meskie spowoduje, ze naprawde zamienimy sie rolami? Po co?
          No sama nie wiem jak to z ta krucjata bedzie ale zaczynam zalowac, ze to, co w
          szczytnym zalozeniu, mialo byc wyrownaniem mozliwosci na starcie dla
          dziewczynek i chlopcow, staje sie w praktyce kreowaniem kolejnych podzialow -
          tym razem w druga strone. Czyzbysmy przedobrzyli?
          • sdfsfdsf Re: k vs m, krucjaty ciag dalszy 22.09.03, 18:52
            masz moze wyniki badan ktore potwierdzaja twoja teze ze chlopcy nie doganiaja
            dziewczynek? statystyki? dosyc ryzykowne stwierdzenie, gratuluje wyjatkowych
            corek i dziekuje za merytoryczna wypowiedz
            • yagnieszka Re: k vs m, krucjaty ciag dalszy 22.09.03, 19:05
              Nigdy nie szukalam statystyk. Sorry. Wszystko, co pisze to czysta empiria
              dotyczaca mnie, moich znajomych, znajomych znajomych, rodziny tego, z kim
              mieszkam itd. No i jeszcze rozmowy z nauczycielami. Aha, moze za statystyki
              mozna by przyjac gwaltownie rosnaca ilosc dziewczat przyjmowanych na studia
              techniczne i inzynieryjne? Sporo na ten temat pisano w ostatnich latach w
              roznych tam TIME'ach i innych tygodnikach tego typu. Mowie Ci - mnie to wcale
              juz nie cieszy. I nie wiem, czy w Polsce jest tak samo. Moze w Polsce programy
              szkolne sa bardziej zrownowazone dla obu plci. Oby.
              • sdfsfdsf statystyki usa 23.09.03, 08:33
                national center for education statistics (nces), competing choices - man and
                woman's paths after earning bachelor's degree

During the last 30 years, women have made great strides in educational
                attainment, particularly in participating in postsecondary education, where
                they not only enroll and attain at higher rates than men but also do better
                academically and have higher educational expectations, on average (U.S.
                Department of Education 2000; Berkner, McCormick, and Cuccaro-Alamin 1996;
                NPSAS:93 Data Analysis System; McCormick et al. 1999). However, the superior
                performance of women at the undergraduate level has not translated into greater
                enrollment than males at the graduate level or enrollment rates equal to males
                in all types of graduate programs (McCormick et al. 1999).

After 4 years, 29 percent of bachelor’s degree recipients had enrolled in a
                graduate degree program. While women and men were equally likely to enroll,
                women were more likely to enroll in master’s degree programs and men were more
                likely to enroll in first-professional and doctoral programs.

master's degree first-professional dgr. doctoral dgr.

woman 83% 11% 7%

man 68% 19% 13%

Fifteen percent of the 1992–93 bachelor’s degree recipients earned a graduate
                degree within 4 years. While women and men were about equally likely to earn a
                graduate degree within this time frame (16 percent and 15 percent,
                respectively), among those who did, men were more likely to earn a first-
                professional or doctoral degree. Among those who earned a graduate degree, 13
                percent of women and 23 percent of men earned a first-professional or doctoral
                degree.
                • sdfsfdsf statystyki usa c.d. 23.09.03, 08:50
                  Among 1992–93 bachelor’s degree recipients, women differed from men on a number
                  of characteristics, including age, marital and parenthood status, undergraduate
                  major, grade-point average (GPA), and educational aspirations. Compared with
                  men, women were more likely to be under age 23 (51 percent vs. 42 percent) or
                  over age 29 (19 percent vs. 13 percent). They were also more likely than men to
                  have married (29 percent vs. 24 percent) and to have children (16 percent vs.
                  12 percent) by the time they graduated.

With respect to their undergraduate experiences, women were more likely than
                  men to major in certain fields, most notably education (18 percent vs. 6
                  percent) and health professions (10 percent vs. 4 percent). Men, in contrast,
                  were more likely than women to major in business and management (26 percent vs.
                  19 percent) and engineering (12 percent vs. 2 percent). Women graduated with
                  higher GPAs than men: 61 percent of women had GPAs of 3.0 or higher, compared
                  with 49 percent of men.

Finally, at the time they earned their bachelor’s degree, women were more
                  likely than men to expect to earn a graduate degree (87 percent vs. 83
                  percent). Marital status as well as gender was related to educational plans,
                  with single women being more likely to expect to earn a graduate degree (89
                  percent) than married women (83 percent) and both married and single men (82
                  percent and 84 percent, respectively). Among those expecting to earn a graduate
                  degree, married women were less likely than single women and both married and
                  single men to expect to earn a first-professional or doctoral degree.

p.s. potknalem sie przy tabelce w poprzednim poscie, oczywiscie women, men
                  • Gość: Malwina Re: statystyki usa c.d. IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 23.09.03, 09:03
                    a niech cie !
                    zabraniam ci cytowac malwine i argumenty po ang dostarczac !
                    • yagnieszka Re: statystyki usa c.d. 23.09.03, 15:23
                      Problem w tym, ze to z USA i sprzed 10 lat. Jak jest teraz (np. w mojej
                      Kanadzie) dowiemy sie za kolejnych 10 lat badan i porownan ;) Wiec poki co,
                      zostaje nam podgladanie, podsluchiwanie i wyciaganie wlasnych wnioskow.
                      A wiec - do dziela!
    • ireen Re: k vs m, krucjaty ciag dalszy 22.09.03, 20:19
      Ja tam nigdy w zyciu nie twierdzilam, ze to jest nauczone. Wierze w "plec
      mozgu" i w cale biologiczne uwarunkowanie plci psychologicznej. Oczywiscie, ze
      srodowisko i wychowanie maja duzy na to wplyw, jednak praktycznie niemozliwe
      jest zmienienie biologicznie uksztaltowanej plci poprzez samo tylko wychowanie
      takie czy inne.
      Pozdrawiam
      Ireen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka