shklarnia 04.06.09, 18:30 nurtuje mnie pewna sprawa... kuzynka karmiła swoją cókę 2 lata .. po odstawieniu od piersi mała przestała tolerować nabiał. jaki wpływ na to miał pokarm z piersi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anaj75 Re: co Wy na to? 04.06.09, 18:59 Mojego syna karmiłam 2;5. Po zakończeniu karmienia, ujawniła się nietolerancja glutenu. Pokarm pełnił funkcję ochronną, najprawdopodobniej alergeny nie przenikały przez uszczelnione jelita. Na szczęście w wieku 5 lat wyrósł z nietolerancji. Być może ze względów zdrowotnych powinnam była go karmic do takiego wieku? Odpowiedz Link
shklarnia Re: co Wy na to? 04.06.09, 20:44 a nie jest to tak, że organizm nie ma okazji nauczyć się tolerować składników..?skoro jest pod tak długą ochroną to potem dostaje szoku i pojawia się nietolerancja...? dziecko nie ma szans bronić się samo, bo wyręcza go pokarm matki... Odpowiedz Link
mad_die Re: co Wy na to? 04.06.09, 21:00 Tak, oczywiście. I dlatego od 4msca życia należy wprowadzać nowości, żeby ten organizm się oswajał. A po 6mscu życia już nie karmić piersią, tylko przejść na modyfikowane. Odpowiedz Link
jagandra Re: co Wy na to? 05.06.09, 09:37 > Tak, oczywiście. I dlatego od 4msca życia należy wprowadzać nowości, żeby ten > organizm się oswajał. A po 6mscu życia już nie karmić piersią, tylko przejść na > modyfikowane. Karmienie piersią właśnie umożliwia stopniowe oswajanie się, ponieważ produkty jedzone przez matkę w jakiś sposób przedostają się do pokarmu (jakieś ich śladowe ilości, nie zrobię tu analizy chemicznej, bo nie umiem ). Odpowiedz Link
jagandra Re: jagandra 06.06.09, 09:02 No Myślałam, że ty z pełną powagą takie bzdury wypisujesz DD Odpowiedz Link
basiak36 Re: co Wy na to? 04.06.09, 20:50 A czemu mialaby tolerowac nabial Wiekszosc populacji swiata nabialu nie toleruje. Tylko np u nas w Europie sie tak przyjelo ze odstawiamy cielaki od krowy i odciagamy mleko Na szczescie bez nabialu mozna swietnie sie obyc, a wielu wychodzi to na zdrowie. Odpowiedz Link
shklarnia Re: co Wy na to? 04.06.09, 22:35 z tego co wiem to tak na prawdę w Polsce ok 2% dzieci nie toleruje mleka krowiego..a większość po 2 roku życia przyswaja je bez problemów alergicznych. basiak36 poniekąd zgadzam się, że bez nabiału można się świetnie obyć ,ale dla niektórych to nieodparta przyjemność poza tym w stanach zadowalająca połowa matek karmi piersią. z doświadczenia wiem, że dzieci świetnie tolerują różne pokarmy alergizujące ,ale rzadko karmione są tak długo jak w Polsce... Odpowiedz Link
basiak36 Re: co Wy na to? 04.06.09, 23:25 > z tego co wiem to tak na prawdę w Polsce ok 2% dzieci nie toleruje mleka > krowiego..a większość po 2 roku życia przyswaja je bez problemów alergicznych. Owszem, bo z czasem organizm uczy sie tolerowac bialko krowie. Tyle ze nie musi A w Polsce wcale dlugo dzieci nie sa karmione, cos od okolo 3 mca juz wiekszosc jest na mieszankach. Z tego co pamietam, okolo 6 mca juz karmionych piersia jest tylko 20% dzieci, podobnie jak w UK. Dlugo karmione piersia sa np w Norwegii, jesli patrzec na Europe. Odpowiedz Link
szczur.w.sosie Re: co Wy na to? 04.06.09, 23:35 Nie wierzę, że w UK 20% karmi piersią w 6 m-cu... W każdym razie aż muszę gdzieś sprawdzić - myślałam, że znacznie mniej. Odpowiedz Link
abiela Re: co Wy na to? 05.06.09, 11:14 shklarnia napisała: > z tego co wiem to tak na prawdę w Polsce ok 2% dzieci nie toleruje mleka > krowiego..a większość po 2 roku życia przyswaja je bez problemów alergicznych. Oj w krajach środkowoeuropejskich ok. 10% populacji ma nietolerancję laktozy, więc jednak sporo więcej. > basiak36 poniekąd zgadzam się, że bez nabiału można się świetnie obyć ,ale dla > niektórych to nieodparta przyjemność > poza tym w stanach zadowalająca połowa matek karmi piersią. z doświadczenia > wiem, że dzieci świetnie tolerują różne pokarmy alergizujące ,ale rzadko > karmione są tak długo jak w Polsce... W Polsce długo karmione??? Chyba nie. Odpowiedz Link
mad_die Re: co Wy na to? 05.06.09, 12:50 > W Polsce długo karmione??? Chyba nie. > No wiesz, jak shklarnia czyta tylko to forum, to może dojść do takiego przekonania Odpowiedz Link
abiela Re: co Wy na to? 05.06.09, 14:01 mad_die napisała: > > W Polsce długo karmione??? Chyba nie. > > > > No wiesz, jak shklarnia czyta tylko to forum, to może dojść do takiego > przekonania Fakt > > Odpowiedz Link
shklarnia Re: co Wy na to? 05.06.09, 23:11 "Spośród 10.000 rozesłanych ankiet nadeszło 498 odpowiedzi. Wśród respondentek zdecydowana większość (81%) to kobiety karmiące piersią dłużej niż 6 miesięcy.." bo wiesz..ja to w ogóle nic innego nie robię jak czytam to forum a mad_die jest swego rodzaju wyrocznią dla mnie bo przecież.. a z resztą co ja się będę użerać z waszą pustą ironią...nawet pogadać normalnie nie można.. Odpowiedz Link
basiak36 Re: co Wy na to? 05.06.09, 23:24 Tutaj masz wiecej badan, zebranych przez Kaeire, oraz dodatkowo post pani Moniki Staszewskiej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=75352261&v=2 a to zrodlo w ogole podaje tylko 10% po 6 mcu. www.kellymom.com/writings/bf-numbers.html Odpowiedz Link
shklarnia Re: co Wy na to? 06.06.09, 00:05 ale dane sa z 2004 roku - od tego czasu na prawde duzo sie zmienilo poza tym w drugim linku -sama widzisz, ze ilosc kobiet wzrosla jeszcze raz tyle w ciagu 2,3 lat... podejrzewam ,ze to bedzie sie rozwijalo... Odpowiedz Link
basiak36 Re: co Wy na to? 06.06.09, 09:34 shklarnia napisała: > ale dane sa z 2004 roku - od tego czasu na prawde duzo sie zmienilo poza tym > w drugim linku -sama widzisz, ze ilosc kobiet wzrosla jeszcze raz tyle w ciagu > 2,3 lat... podejrzewam ,ze to bedzie sie rozwijalo... Niestety.. musze poszukac w zrodlach ktore mialam, ale sprzedaz mieszanek w Polsce caly czas rosnie. Plus wprowadzenie slynnej zasady o glutenie od 4-5 mca, oznacza ze jeszcze krocej dzieci beda karmione piersia. Wiec jesli juz, to zmienia sie na negatywne. Bo pomocy laktacyjnej nie przybylo. Odpowiedz Link
shklarnia Re: co Wy na to? 06.06.09, 09:59 faktycznie...ciezko znalezc pomoc laktacyjna.. pewnie znasz ksiazke Sheila Kitzinger "karmienie piersia" ? to jest wspaniala pomoc laktacyjna na kazde zawolanie Odpowiedz Link
basiak36 Re: co Wy na to? 05.06.09, 23:25 Dodam ze ironii jakiejs tutaj nie zauwazylam... Bo to prawda ze czytajac nasze forum dlugokarmiacych mozna miec wrazenie ze jest nas duzo Odpowiedz Link
budzik11 Re: co Wy na to? 05.06.09, 20:40 A ja czytałam, że 80% ludzi nie trawi mleka krowiego w większym lub mniejszym stopniu. Duże więc prawdopodobieństwo, że dziewczynka znalazła się w tej grupie. Odpowiedz Link
gosiash Re: co Wy na to? 06.06.09, 13:40 Wracajac do badan demograficznych to kazde obarczone jest bledem, a zwlaszcza takie, gdzie zwraca sie ankiety z odpowiedziami. Nie wiem, czy ta przytoczona ma byc za tym, ze duzo kobiet karmi, czy wrecz przeciwnie. Bo co z tego, ze 81% respondentek karmilo dzieci po 6 miesiacu kiedy tych odpowiedzi bylo niecale 500 na 10.000 ankiet! Pewnie wiekszosc odpowiedzi wyslanych bylo przez mamy karmiace piersia, bo pozostale mamy zajete byly sterylizacja butelek i przygotowywaniem mieszanek Zreszta wystarczy popytac wsrod znajomych i rodziny. Zarowno w Polsce jak i UK baaardzo rzadko spotykam mamy ktore karmia dzieci piersia w ogole, nie mowiac juz o 6 miesiacach. Nawet moj 'terroryzm laktacyjny' nie poprawia sredniej. Odpowiedz Link