Dodaj do ulubionych

zmiana podręcznika

09.04.11, 11:48
Witam, mam pytanie dotyczące zmiany podręcznika w gimnazjum. Z powodu ciągłych zmian w formie egzaminu gimnazjalnego z języka obcego wydawnictwa praktycznie co roku wypuszczają na rynek nowe wersje tytułów. W tej chwili już wiem że podręczniki, które mam zatwierdzone na kolejne lata od przyszłego roku będą nieaktualne oraz niedostępne. Dyrektor twierdzi że nie mogę zmienić podręcznika w danym cyklu nauczania ale ja nie widzę innego wyjścia skoro od września wchodzą nowe tytuły z nowymi numerami zatwierdzenia. Jak mam przeprowadzić zmianę podręcznika zgodnie z przepisami.

Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: zmiana podręcznika 09.04.11, 12:39
      no właśnie w tym jest problem, bo chodzi o nr programu nauczania, nie wolno go zmieniać w procesie nauczania danego rocznika. Więć jeśli program ma inny nr to niestety nie możesz, zostaje uzupełnianie kserówkami
      • stawiarzanna Re: zmiana podręcznika 09.04.11, 13:57
        no ale ja nie mam czego uzupełniać bo repetytorium z Longmana od września jest w nowej edycji i uczniowie nie kupią już starej wersji, która jest zatwierdzona. Repetytorium jest calkowicie zmienione bo tez egzamin jest zmieniony.
        • yoka1 Re: zmiana podręcznika 09.04.11, 18:24
          ale chodzi o nr programu, a nie o tytuł, jeśli nr się zgadza, to tytuł w obrębie nr programu możesz mieć dowolny
          • stawiarzanna Re: zmiana podręcznika 10.04.11, 08:07
            A czy wiesz może nr rozporządzenia które o tym mówi?
            • yoka1 Re: zmiana podręcznika 10.04.11, 09:24
              rozporządzenie w sprawie ramowych planów nauczania w szkołach publicznych

może w tym coś będzie? Ale nie wczytywałam się.
              • yoka1 a propos Longmana 10.04.11, 09:29
                na ich stronie nie ma nowego nr dopuszczenia nowego repetytorium, jest tylko inny nr dla nowego UpBeat'a, a więc z tym repetytorium nie powinno być problemu

www.pearsonlongman.pl/pl/katalog/?category=155&subcategory=158
                • yoka1 sorry, teraz dobry link 10.04.11, 09:30
                  www.pearsonlongman.pl/pl/dla_nauczycieli/nr_dop/gimn_npp_dopuszczenia/
                  • stawiarzanna Re: sorry, teraz dobry link 11.04.11, 16:15
                    To są linki do starych wersji. Nowe to : New Exam Challenges i Repetytorium gimnazjalne. Język angielski, wersja podstawowa i rozszerzona. Przedstawiciel mówi że one nie mają nawet numerów dopuszczenia bo dopiero czekają (tak jak wszystkie inne wydawnictwa) i będą dopiero w czerwcu.
                    • jacinda Re: sorry, teraz dobry link 14.04.11, 21:05
                      Oxford ma juz nr dopuszczenia swoich nowych podrecznikow.
                • black.joanna Re: a propos Longmana 10.04.11, 14:13
                  Nr dopuszczenia nie ma nic wspólnego z nr programu. Były takie akcje z zakazem zmiany podręcznika, ale to już nieaktualne. Masz program, a podręcznik może być jaki tylko chcesz, byle by posiadał nr dopuszczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka